PR-matka: Tallink Suomi & Tallink Hotels

Viime viikon Tallinnan reissussa yksi eniten odottamistani asioista oli vierailu Kumun taidemuseossa. Jostain käsittämättömästä syystä en ollut koskaan aikaisemmin käynyt Kumussa, ehkä siksi, että se on vähän syrjässä keskustan reiteiltä, mutta toisaalta taas ei nyt oikeasti kuitenkaan niin kaukana. Sitä paitsi erinomainen syy sinne suuntaamiseen olisi itse taidemuseon ohella Katriorgin hämmentävän pittoreskit ja tunnelmalliset puistoalueet.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin suunnannut kirkkaassa tiistain iltapäiväauringossa kiertelemään talven riisumia puistopolkuja ja katsellut lähemmin alueen historiallisia kartanomaisia rakennuksia, jotka toivat elävästi mieleen toissa kesän roadtripillä vieraillut Sagadin ja Vihulan kartanot. Tiedänpähän ainakin minne suunnata uudelleen kun seuraavan kerran käyn ajan kanssa Tallinnassa.

Vierailu taidemuseossa sopi hyvin muun reissun jatkoksi ja kauneuden teemaan. Kumussa on parhaillaan huhtikuun loppupuolelle jatkuva Viron ja Suomen naistaiteilijoiden näyttely: Creating the Self – emancipating women in Estonian and Finish art. Se tarjoaa kiinnostavan katsauksen naisten asemaan näiden kahden maan taiteessa naistaitelijoiden silmin. Näyttelyn aikana voi nähdä naistaiteen nousua miestaiteilijoita mukailevasta maailmasta omiksi rohkeiksi itsekseen, ja ylipäätään naisten ilmestymiseen taiteessa aktiivisena toimijana.

Opastettu kierros haukkasi niin ison osan taidemuseoajasta, että lopulta ehdin enää tehdä pikaisen poikkeamisen museokauppaan (koska museokauppa on aina pakko nähdä!) ja aulatiloihin, toiseen kertaan jäävät siis vakionäyttelyt sekä museon yhteydessä sijiatsevassa kahvilassa istahtaminen.

Illallinen Nerossa

Reissun illallinen syötiin Ravintola Nereossa, joka sijaitsee Tallink Spa & Conference hotellin yhteydessä. Neron sisustus on moderni, juhlatilamainen ja pelkistetty. Tilana ei paras intiimiin illalliseen, mutta ruoka todella yllätti. Annosten visuaalisuus ja maku oli paljon enemmän kuin hotellin yhteydessä sijiatsevasta ravintolasta odotti, ja pöydästä kantautuvien kommenttien perusteella en ollut ainoa, joka koki tyytyväisyyttä annoksiinsa. Huomionarvoista on myös annosten runsas koko, kolme ruokalajia siis teki todella tiukkaa, vaikka hyvää olikin.

Ennen tai jälkeen illallisen voi nousta hissillä viidenteen kerrokseen, josta löytyy Cigar Bar Fidel, pikkuinen piilotettu baari kaupunkinäkymällä, jonne voi istahtaa lasilliselle. Täällä kuulemma käy myös paikallisia.

Matka saatu blogin kautta.

Viime vuodelle oli monia matkatoiveita, joista esiin nostettu Afrikan maat selvästi korjasi potin, tulihan vuoden aikana vierailtua niin Tunisiassa, Algeriassa kuin Tansaniassakin. Toivoin myös pidempiä aikoja ulkomailla mahdollisesti työnteon merkeissä, ja vaikka se ei sellaisenaan toteutunut, tein kuitenkin merkittävän askeleen tukemaan toivetta jättäytymällä yrittäjäksi. Mutta millaisia matkoja mennyt vuosi pitikään sisällään?

Kotimaan matkat

Viime vuodessa erityistä oli se, että matkailin enenevässä määrin lähelle, eli ennen kaikkea kotimaassa ja Virossa. Vuoden alussa tehtiin mini-irtiotto arjesta Hämeenlinnassa ja myöhemmin keväällä matkasin Turkuun tutustuen uudistuneeseen Seurahuoneeseen, lisäksi poikkesin Terraviivan keramiikkapajassa ja visuaalisesti kiehtovassa Grundlagen luovassa työtilassa.

Kesän kohokohtia oli tietenkin poikkeaminen Joutsassa, mutta myös yksi ihanimmista juhannuksista, kotimaanloma Kuopiossa (josta muuten edelleen kuvat odottavat purkamistaan…) pyöräilyineen, sisävesiristeilyineen ja konttiravintolalounaineen. Kesälle ajoittui myös päiväretki Klaukkalaan, Ali-Ollin Alpakkatilalle, sillä halusimme päästä näkemään ja silittämään pupuja. Satuimme sopivasti pienten pupujen aikaan, ja vierailusta jäi hyvä fiilis.

Tallinna ja Saarenmaa

Lähimatkailuna voinee pitää myös Viron kohteita, joista tosin innostuin jo edeltävänä vuonna. Syksyn aikana vierailin Tallinnassa peräti kolmesti. Kaikki alkoi Fotografiskaan tutustumisesta, ja jatkui parilla lomapäivällä Telliskiven kulmilla. Majoituttiin Von Stackelberg-hotellissa, joka oli sijainniltaan Telliskiven kannalta niin näppärä, ettei tuona aikana tullut käytyä lainkaan vanhassakaupungissa. Vuosi huipentui Tallinnan joulutunnelmointiin.

Ehdottomasti parhaiten mieleen jäi sekä Telliskiven koluaminen, että samaan reissuun osuva matka Saarenmaalle. Alkusyksy oli hyvää aikaa vierailulle, ja pääsin nauttimaan koko Kuressaaren keskustan valtaavasta ulkoilmapiknikistä. Silti ihaninta tuossa reissussa oli Sõrven majakassa, sillä majakat nyt vain ovat parasta.

Tunisia ja Algeria

Viime vuonna varsinaisia ulkomaanreissuja (jos naapurimaata ei lasketa) oli vähemmän, mutta toisaalta aivan ihania sellaisia. Yrittäjäksi ryhtyminen pakotti priorisoimaan, ja koska tiesin jääväni päivätöistä pois, ajoitimme loman Tunisiaan ja Algeriaan ihan kesän alkuun. Ajankohta oli säiden puolesta erinomainen, mutta emme tulleet ajatelleeksi, että Ramadanin aika osuu osin reissumme päälle, joten matkan loppua väritti kieltämättä nälkäkiukut ja ruoan päiväsaikaan saamisen vaikeus. Näin jälkikäteen ajatellen kyseinen aika ei todellakaan ole paras matkata erityisesti Algeriaan, mutta toisaalta, enpä ole koskaan ennen pääsyt kokemaan vastaavaa, joten siinä mielessä en kuitenkaan vaihtaisi pois.

Algerian reissupostaukset ovat vielä tuloillaan, mutta Tunisiassa viivähdettiin alkuun pääkaupungissa Tunisissa ja matkan lopussa Sidi Bou Saidissa, joka oli yksinkertaisesti järjettömän kaunis paikka. Sitä oli myös majoituksemme, valkoinen Villa Kahina ihan Sidi Bou Saidin kärjessä meren äärellä.

Tansania

Elämäni suurin matkainvestointi (jos nyt ei vaihtokautta Malesiassa oteta lukuun) oli kiistatta reissu Tansaniaan, ensin safari Pohjois-Tansaniassa ja sitten rantalomailua Sansibarilla. Rahaa ajatteli kyllä paljon ennen, mutta ei enää jälkeen, eli reissu oli joka sentin arvoinen ja niin unohtumaton kerran elämässä kokemus, kirpaisu lompakossa korvaantui moninvertaisesti ainutlaatuisilla muistoilla. Koen edelleen onnea siitä, että sain kokea tuon reissun, ja pikkuhiljaa puran loputkin safaripäivät blogiin. Koska reissun käytännönasioista on kyselty paljon, tarkoitus on myös vetää yhteen käytännön asioita järjestelystä budjettiin.

Qatar

Vuoden villikortti oli stopover Dohassa. Päätös poiketa kotimatkalla Qatarissa tuli varsin yllättäen. En oikeastaan ollut ehtinyt haaveilemaan tai suunnittelemaan matkaa sinne, mutta kun niin helppo mahdollisuus avautui kesken Tansanian lentolippujen varauksen, päätin sen pidemmälle miettimättä jäädä Dohaan yhdeksi yöksi. Näin jälkeenpäin ajatellen olen tosi tyytyväinen valintaan. Lyhyessäkin ajassa ehti nähdä yllättävänkin paljon kun jätti yöunet vähiin ja oli aktiivinen, mutta toki ideaalitilanteessa aikaa olisi ollut vähän tätä enemmän, mutta sainpahan pintaraapaisun tuohon Dubain kaltaiseen hetkessä kasvaneeseen kaupunkiin.

Matkailutoiveita vuodelle 2020

Toivelistalla kiikkuu samoja maita kuin vuosi sittenkin, kuten Väli-Amerikan maat, Mongolia, Kanada, road trip Yhdysvalloissa ja tietenkin Uzbekistan, Kirgisia, Kazakstan ja muut Keski-Aasian kolkat. Erityisen kärkeen on noussut Väli-Amerikka sekä Kazakstan, mutta näiden ohella olen jo useasti päätynyt tutkailemaan reititystä, jossa yhdistyisi sekä Kypros että Libanon. Matkustamalla sesongin ulkopuolella, Kypros voisi myös olla mainio kohde siirtää oma toimisto hetkeksi etätöihin.

Lisäksi Ranska on palannut kummitelemaan toivekohteisiin. Haluaisin käydä taas Grassessa, ja ehkä ennen kaikkea näyttää miehelle vanhat tutut maisemat, sekä myös Biarritz off-seasonina on alkanut vetää puoleensa. Uusia nousevia kohteita toivelistalla ovat Viipuri ja Pietari, jotka ovat erittäinkin toteuttamiskelpoiset haaveet. Mutta katsotaan, mitä tämä vuosi tuokaan tullessaan, yritystoiminnan kehittyminen ja sen arki vaikuttaa varmasti paljon siihen, mikä on aidosti toteuttamiskelpoista.

Kaupallisessa yhteistyössä FASTin kanssa.

Olen välipalaihminen ja ylipäätään suosin kooltaan pieniä ruokia. Sellainen perinteinen aamupala, lounas, välipala ja illallinen -malli ei ole paras itselle, sen sijaan syön useammin, mutta vähemmän kerralla. Saatan siis helposti jättää kokonaan välistä kookkaat ateriat, mutta niiden sijaan syön säännöllisesti jotain pientä.

Oikeastaan olen huomannut, että kun pidän kiinni noin parin tunnein välein syömisestä, verensokerini ja jaksamistasoni pysyy tasaisena. Tällöin vältän notkahdukset energiatasossa, överit makeanhimot ja ruokaähkyt. Kuuntelen tietenkin kehoani, mutta pyrin pitämään kiinni syömisestä vaikkei erityisesti olisikaan nälkä, sillä kun siitä huolimatta syön harkitun välipalan, ei ilmesty myöhemmin huutavaa nälkää, johon vastaa millä tahansa kiireellä käsiin saadulla (yleensä makealla).

Arkisyömiseni kulmakivi onkin hyvät välipalat. Jos olen menossa ympäristöön, jossa en ole varma ruokailumahdollisuuksista, pidän huolen, että mukanani on jotain laukussa hyvin mukana kulkevaa syötävää, kuten hedelmiä ja/tai proteiini- tai välipalapatukka.

Esimerkiksi Tansanian reissulle pakkasin mukaani kasan proteiinipatukoita. Kun huomasin, että safarin ohjelmaan oli sisällytetty vain aikainen aamiainen, lounas ja illallinen, tiesin heti, ettei se riitä itselle, etenkään kun en voinut olla varma omaan ruokavalioon sopivan ruoan saatavuudesta (joka itse asiassa oli lopulta erinomainen).

Miestä huvitti matkalaukusta perillä kaivettu patukkapussukka, mutta lopulta kävi niin, että hänkin hamusi niitä pitkien ajomatkojen aikana. Niissä vähissä kioskeissa, missä poikettiin, oli lähinnä tarjolla karkkia ja sipsiä, joten ennakointi kannatti ja kaikki mukana viedyt välipalat tuli syötyä. Sama näkyy myös kiireisissä arkipäivissä, mitä paremmin on välipalojen suhteen ennakoinut, sitä epätodennäköisemmin tulee sorruttua huonoihin pikaratkaisuihin.

Mutta mitä sitten ovat tyypillisimmät välipalani?

Puuro

Puuroa olen oppinut syömään vasta melko myöhäisellä iällä sitten lapsuusvuosien. Ensin jokunen vuosi sitten löysin tuorepuurot ja nykyään kaapista täytyy aina löytyä myös pikakaurahiutaleita. Tuorepuurot kuuluvat alkupäivään ja lämmintä puuroa syön päivän jälkimmäisellä puolikkaalla.

Jostain syystä lämmin puuro ei koskaan houkuta aamuisin, eikä ylipäätään mikään kovin lämmin (kahvia lukuun ottamatta) tai ruokaisa. Oli puuro sitten kumpaa tahansa, haluan, että siinä on mukana myös marjoja ja siemeniä, eli sellainen pelkkä kauraseos ei riitä. Valmistukseen käytän vettä tai kevyttä kauramaitoa, ja saatan maustaa puuron esimerkiksi kanelilla, mutta mitään makeutusta en käytä. Käytän siis usein pohjana puolivalmiita puuroja, mutta tuunaan niitä kotoa löytyvillä sopivilla lisukkeilla.

Hedelmät ja marjat

Toinen asia, josta yritän pitää kiinni on se, että kotoa löytyisi aina jotain hedelmiä tai kasviksia. Banaania on lähtökohtaisesti aina, sillä teen niin usein iltaruoaksi tuhdin smoothien, mutta välipaloina suosin esimerkiksi mandariineja, ananasta, päärynää, porkkanoita ja sesongin kasviksia. Marjoja syön päivän aikana paljon, ensisijaisesti kuitenkin smoothien joukossa, mutta myös puuron/jogurtin päällä tai ihan sellaisenaan, jos jääkaapissa sattuu olemaan.

Proteiinipatukka

Aikoinaan työn kautta löysin proteiinipatukat, ja niistä onkin tullut ihan vakkari välipala. Toki yleensä erikseen yritän huomioida proteiinin saannin urheilun yhteydessä, mutta se on pikemminkin smoothien sekaan ujutettuna jauheena. Proteiinipatukat sopivat itsellä paremmin välipaloiksi liikkeellä olleessa ja kiireen keskellä.

Proteiinipatukoiden etu on, että ne säilyvät hyvin ja kulkevat näppärästi laukussa mukana sekä pitävät nälkää. Syön vähemmän pähkinä- ja taatelipatukoita lähinnä siksi, että koen ne vähän salakavalan energiapitoisiksi (toki erot voivat olla suuria), etenkin kun muutenkin jo syön päivän aikana pähkinöitä ja usein myös taateleita. Pähkinäpatukat ovat mainio välipala ja jos pähkinöitä ei muuten juuri syö, niistä saa hyviä rasvoja. Proteiinipatukka kuitenkin maistuu itselle monessa välipalatilanteessa paremmin.

Proteiinipatukoissakin suosin vähemmän makeita tai miedommin makeutettuja (eli sellaiset tosi keinotekoisen makuiset eivät ole mieleen), ja yksi menneen vuoden lemppareista on FASTin VEG-patukka (jota oli myös puolet reissulle mukaan pakatuista patukoista, toinen puolikas oli näppärän kokoista HIT Cashew-caramel -patukkaa). Sen koostumuksessa on vähän samaa kuin pähkinäpatukoissa, eli siinä ei ole proteiinipatukoille tyypillistä kiinteää sydäntä, vaan muromainen koostumus. Täyspähkinäisyyden sijaan patukasta kolmasosa on kevyempää, mutta suussa kivalta tuntuvaa hernemuroa, jota täydentää pähkinä sopivissa määrin.

FAST VEG – vegaaninen proteiinipatukka

Olen säilynyt varsin brändiuskollisena vanhojen töiden myötä, mutta koska kannatan hyvän tukemista, on FAST kiistatta eniten käyttämäni proteiinivalmistebrändi. FASTillahan tuotesuunnittelu tapahtuu Suomessa ja pohjautuu paikallisiin tarpeisiin sekä makumieltymyksiin.

FAST VEG on viime vuonna lanseerattu lisäaineeton kasviproteiinipatukka, joka on vegaaninen, soijaton ja palmuyöljytön. VEG on makeutettu agavesiirapilla, ja sisältää kuitua sekä n.13 grammaa proteiinia patukkaa kohden. Saatavilla on kaksi makua, Crunchy chocolate ja Crunchy coconut, ja vastoin kaikkia ennakko-odotuksia suosikikseni on muodostunut kookos. Siis minä, joka en yleensä pidä kookoksen mausta, nimeää kookoksen makuisen patukan suosikikseen!

Tässä kookospatukassa on kivaa se, että oikeasti kookoksen maku on tosi häivähtävä ja tulee lähinnä pinnan hiutaleista. Maku tuntuu jollain tapaa hunajaisemmalta kuin suklaa, miksi olen siihen mieltynyt. Eli se ei ole yhtään bountymainen, vaan kivan tasapainoinen ja pehmeä. Suklaa toki on aina varma valinta, mutta suosittelen testamaan kookosta, vaikkei olisikaan kookosfani.

VEGiä löytyy useiden ruokakauppojen proteiinipatukkavalikoimasta, mutta näitä saa myös tilattua FASTin omasta verkkokaupasta laatikoissa ja yksittäin. Ja suosittelen lämpimästi testaamaan myös tuon HIT Cashew-caramelin!

Pieni salaatti

Hyvä ja helppo täydentävä välipala esimerkiksi iltapäivään ja iltaan on pieni salaatti. Olen alkanut pitää kotona ruukkusalaattia (säilyy irtosalaattia paremmin), ja huuhtelen salaattiin muutaman lehden ja ituja, pilkon kirsikkatomaatteja, lisään joukkoon jääkaapista löytyviä marjoja ja mahdollisia jämähedelmiä. Päälle ripottelen pähkinöitä ja siemeniä, ja viimeistelen hyvällä oliiviöljyllä.

Tämä on supernopea tehdä, ja tarjoaa sellaisen kivan täydentävän välipalan kun ei tee mieli mitään isoa ja raskasta. Pikkusalaatista on myös tullut tavallaan leivän korvike. Syön kyllä edelleen leipää, mutta olen vähentänyt sitä välipalakäytössä ja pieni salaatti on ikään kuin tullut sen paikalle vastaamaan iltojen orastavaan pieneen nälkään.

Kun olen liikkeellä tai asiakkaiden luona, hyvin tyypillisiä kaupasta ja kahviloista mukaan napattuja välipaloja ovat proteiinipatukat, tuorepuurot, smoothiet ja sellaiset hedelmät, joita ei tarvitse pestä.