Joulutunnelma on tänä vuonna ollut vähän kateissa. Tai oikeastaan kokonaan hukassa. Jotenkin marraskuisen matkan jälkeen pimeys on tuntunut erityisen voimakkaasti ja valottomista päivistä on vaikea löytää joulun taikaa. Ihan kuin se ei muutenkin näin jouluperinteettömänä yksin elävänä aikuisena olisi jo muutenkin tarpeeksi vaikeaa.

Seinäkalenterin joulukuulle muistin kääntää vasta pari päivää sitten, joulukalenterin ostin lähes viikko joulukuun jo rullattua. Tämän viikon keskiviikkona yritin kaivaa varastosta viime vuotista joulutähteä vain huomatakseni, että viime vuotinen korjausyritykseni oli nyt lopullisesti pettänyt ja tähteä ei hyvällä tahdollakaan voi enää kutsua tähdeksi.

Mutta onneksi on Tallinna, ja vanhan kaupungin joulutori.

Saimme miehen kanssa ex tempore idean lähteä poikkeamaan Tallinnassa. Ajatuksena viettää yhteistä aikaa, etsiä joulun tunnelmaa ja hoitaa pieniä lahjahankintoja. Se oli erityisen hyvä idea, yksi tämän kuun parhaita.

Jouluinen Tallinna

Tallinnaan on aina kiva palata, siitäkin huolimatta, että tänä vuonna olen käynyt siellä jo useamman kerran. Silti kaupunki tuntuu tarjoilevan aina vähän jotain uutta. On ne luottopaikat ja sitten odottamattomia uusia putiikkituttavuuksia (kuten vaikka nyt Telliskiven vintageputiikki Kopli Couture) ja tyhjästä tupsahtaneita kahviloita sekä uusia ruokapaikkoja. Tallinna elää jatkuvasti, ja nyt kiinnostavalta vaikuttaa myös nopeasti uudistuva Noblessnerin alue.

Tällä kertaa aika ei kuitenkaan riittänyt sinne, vaan sen sijaan kymmentuntisen maissaoloaikamme aikana ehdimme rauhassa kulkea Telliskivessä ja vanhassakaupungissa, poiketen paluumatkalla vielä Viru Keskuksessa ja Rottermannin alueella. Kaupunkifiilistelyn ohella myös nautimme hyvästä ruoasta, joka Tallinnassa pääsääntöisesti on hinta-laatusuhteeltaan erinomaista.

Pääosassa kuitenkin oli Tallinnan joulutori, jossa on aistittavassa ihanaa keskieurooppalaista fiilistä. Olen iloinen, että meillä on Tuomaanmarkkinat, joka yleiseltä tarjonnaltaan on mielestäni Tallinnan joulutoria kivempi, monipuolisempi ja modernimpi. Mutta se, mikä Tallinnan joulutorissa on lyömätöntä, on överi-ihana miljöö ja viehättävä perinteikkyys. Mistä suunnasta tahansa joulutorille astuu, se näyttää kauniille ja tunnelmalliselle. Kojut on aseteltu niin, että tori on ilmava, mutta kotoisa. Keskellä seisoo suuri kuuri, tällä kertaa punaisin sydämin koristeltu. Kojut pursuavat villasukkia, pipoja, pipareita ja muita herkkuja. Sellaisia pieniä lahjaideoita. Sitten on tietenkin kuuma glögi.

Sään suhteen onnisti. Päivä oli kuulas ja kirkas, mutta kylmä. Niinpä käsiin saatu kuuma höyryävä glögi oli päivän kohokohtia. Sitä on muutenkin tullut juotua tänä joulunalusaikana ihan liian vähän.

Ravintolavinkkejä Tallinnaan

Päiväreissun aikana joulutunnelmoinnin ohella ehdimme myös pysähtyä syömään hyvin, ja tällä reissulla poikkesimme jopa kahdessa meille uudessa ravintolassa.

Go Brooklyn

Go Brooklyn tuli vastaan ihan sattumalta. Olimme oikeastaan ajatelleet mennä syömään jotain kevyttä Telliskiven Rahva Raamatun kahvilaan, mutta tämä tuli vastaan Balti Jaama -torin hallissa ja pysäytti heti. Ensin näin vain vaaleanpunaista ja tiskin koristeelliset runsaat kuppikakut. Kun katsoi tarkemmin, huomasin paikan tarjoilevan nimelleen sopivasti myös mm. bageleita sekä smoothiebowleja. Maistoimme molempia, mies otti vegebagelin ja itse persikkaisen smoothiebowlin. Erinomaisia molemmat! Juuri täydellinen paikka aamiaiselle tai kahvitteluun.

Must Puudel

Must Puudel on Tallinnan luottopaikkoja, sinne on aina kiva mennä ja muuta ei keksi, tämä toimii varmasti. Olemme aiemmilla reissuilla poikenneet siellä lasillisella ja illallisella, mutta nyt testasimme lounasta. Tai ajattelimme ottaa jotain lounaslistalta, mutta lopulta päädyimmekin normilistan tarjontaan. Joka tapauksessa jälleen kerran hyvää ja mutkatonta. Must Puudelista löytyy hyvin kasvisruokia ja vegaanisia vaihtoehtojakin.

Pegasus

Illalliselle varasimme pöydän vanhankaupungin kulmilla sijaitsevasta kolmikerroksisesta Restoran Pegasuksesta. Ravintola oli positiivinen yllätys. Ilmeeltään moderni, mutta hauskoin sisustuksellisin yksityiskohdin varustettu. Ruoka oli kaunista ja kiinnostavaa, lisäksi listalta oli helppo löytää hyvät vegevaihtoehdot. Myös talon leipä oli superhyvää! Cocktaileille täytyy antaa erityisen iso kehu, erityisesti Orange is the new Pink oli superhyvää! Yllättävää oli, että ravintola oli arki-iltanakin melko täysi, joten oli hyvä, että olimme tehneet pöytävarauksen. Ilman sitä tuskin olisimme saaneet ihanaa paikkaa suurten ikkunoiden äärellä, jotka vaikuttivat läpi kerrosten ravintolan kivoimmilta paikoilta. Vaikka kokonaisuudessa oli fine dining -henkeä, jäi meidän kahden hengen illallinen (sis. cocktailit, viinit, pääruoat ja jälkkärit) viitenkymppiin, eli todella hyvä hinta-laatusuhde tässäkin.

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Tallinnassa on ihan kiva käydä oli vuodenaika mikä tahansa. Käytiin joulutorilla jälleen kuten edellisen kerran tämän vuoden tammikuun alussa. Päivöristeilyllä ei kovin paljoa ehdi mutta kun ajan suunnittelee edes jotenkin etukäteen, jää aikaa rauhalliselle lounaalle jossain monista ihanista ravintoloista.

Vastaa

Totta, Tallinna kyllä toimii aina :) Päiväristeily on kiva pikavisiitti, mutta todellakin aikataulua joutuu paljon enemmän miettimään. Kuuden tunnin maissaolo on usein tuntunut vähän liian lyhyelle, mutta tämä 10 tuntia oli varsin kiva. Siinä ehti rauhassa syödä ja kulkea kaupungilla, mutta toki illalla kotiin päästyä olo oli varsin uupunut. Yön yli kestävissä reissuissa on kivaa, ettei koko ajan tarvitse olla liikkeessä ja muutenkin ehtii ottaa rauhallisemmin. Onneksi Tallinna on niin lähellä, että sinne on helppo tehdä eripituisia matkoja :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.