Viime vuodelle oli monia matkatoiveita, joista esiin nostettu Afrikan maat selvästi korjasi potin, tulihan vuoden aikana vierailtua niin Tunisiassa, Algeriassa kuin Tansaniassakin. Toivoin myös pidempiä aikoja ulkomailla mahdollisesti työnteon merkeissä, ja vaikka se ei sellaisenaan toteutunut, tein kuitenkin merkittävän askeleen tukemaan toivetta jättäytymällä yrittäjäksi. Mutta millaisia matkoja mennyt vuosi pitikään sisällään?

Kotimaan matkat

Viime vuodessa erityistä oli se, että matkailin enenevässä määrin lähelle, eli ennen kaikkea kotimaassa ja Virossa. Vuoden alussa tehtiin mini-irtiotto arjesta Hämeenlinnassa ja myöhemmin keväällä matkasin Turkuun tutustuen uudistuneeseen Seurahuoneeseen, lisäksi poikkesin Terraviivan keramiikkapajassa ja visuaalisesti kiehtovassa Grundlagen luovassa työtilassa.

Kesän kohokohtia oli tietenkin poikkeaminen Joutsassa, mutta myös yksi ihanimmista juhannuksista, kotimaanloma Kuopiossa (josta muuten edelleen kuvat odottavat purkamistaan…) pyöräilyineen, sisävesiristeilyineen ja konttiravintolalounaineen. Kesälle ajoittui myös päiväretki Klaukkalaan, Ali-Ollin Alpakkatilalle, sillä halusimme päästä näkemään ja silittämään pupuja. Satuimme sopivasti pienten pupujen aikaan, ja vierailusta jäi hyvä fiilis.

Tallinna ja Saarenmaa

Lähimatkailuna voinee pitää myös Viron kohteita, joista tosin innostuin jo edeltävänä vuonna. Syksyn aikana vierailin Tallinnassa peräti kolmesti. Kaikki alkoi Fotografiskaan tutustumisesta, ja jatkui parilla lomapäivällä Telliskiven kulmilla. Majoituttiin Von Stackelberg-hotellissa, joka oli sijainniltaan Telliskiven kannalta niin näppärä, ettei tuona aikana tullut käytyä lainkaan vanhassakaupungissa. Vuosi huipentui Tallinnan joulutunnelmointiin.

Ehdottomasti parhaiten mieleen jäi sekä Telliskiven koluaminen, että samaan reissuun osuva matka Saarenmaalle. Alkusyksy oli hyvää aikaa vierailulle, ja pääsin nauttimaan koko Kuressaaren keskustan valtaavasta ulkoilmapiknikistä. Silti ihaninta tuossa reissussa oli Sõrven majakassa, sillä majakat nyt vain ovat parasta.

Tunisia ja Algeria

Viime vuonna varsinaisia ulkomaanreissuja (jos naapurimaata ei lasketa) oli vähemmän, mutta toisaalta aivan ihania sellaisia. Yrittäjäksi ryhtyminen pakotti priorisoimaan, ja koska tiesin jääväni päivätöistä pois, ajoitimme loman Tunisiaan ja Algeriaan ihan kesän alkuun. Ajankohta oli säiden puolesta erinomainen, mutta emme tulleet ajatelleeksi, että Ramadanin aika osuu osin reissumme päälle, joten matkan loppua väritti kieltämättä nälkäkiukut ja ruoan päiväsaikaan saamisen vaikeus. Näin jälkikäteen ajatellen kyseinen aika ei todellakaan ole paras matkata erityisesti Algeriaan, mutta toisaalta, enpä ole koskaan ennen pääsyt kokemaan vastaavaa, joten siinä mielessä en kuitenkaan vaihtaisi pois.

Algerian reissupostaukset ovat vielä tuloillaan, mutta Tunisiassa viivähdettiin alkuun pääkaupungissa Tunisissa ja matkan lopussa Sidi Bou Saidissa, joka oli yksinkertaisesti järjettömän kaunis paikka. Sitä oli myös majoituksemme, valkoinen Villa Kahina ihan Sidi Bou Saidin kärjessä meren äärellä.

Tansania

Elämäni suurin matkainvestointi (jos nyt ei vaihtokautta Malesiassa oteta lukuun) oli kiistatta reissu Tansaniaan, ensin safari Pohjois-Tansaniassa ja sitten rantalomailua Sansibarilla. Rahaa ajatteli kyllä paljon ennen, mutta ei enää jälkeen, eli reissu oli joka sentin arvoinen ja niin unohtumaton kerran elämässä kokemus, kirpaisu lompakossa korvaantui moninvertaisesti ainutlaatuisilla muistoilla. Koen edelleen onnea siitä, että sain kokea tuon reissun, ja pikkuhiljaa puran loputkin safaripäivät blogiin. Koska reissun käytännönasioista on kyselty paljon, tarkoitus on myös vetää yhteen käytännön asioita järjestelystä budjettiin.

Qatar

Vuoden villikortti oli stopover Dohassa. Päätös poiketa kotimatkalla Qatarissa tuli varsin yllättäen. En oikeastaan ollut ehtinyt haaveilemaan tai suunnittelemaan matkaa sinne, mutta kun niin helppo mahdollisuus avautui kesken Tansanian lentolippujen varauksen, päätin sen pidemmälle miettimättä jäädä Dohaan yhdeksi yöksi. Näin jälkeenpäin ajatellen olen tosi tyytyväinen valintaan. Lyhyessäkin ajassa ehti nähdä yllättävänkin paljon kun jätti yöunet vähiin ja oli aktiivinen, mutta toki ideaalitilanteessa aikaa olisi ollut vähän tätä enemmän, mutta sainpahan pintaraapaisun tuohon Dubain kaltaiseen hetkessä kasvaneeseen kaupunkiin.

Matkailutoiveita vuodelle 2020

Toivelistalla kiikkuu samoja maita kuin vuosi sittenkin, kuten Väli-Amerikan maat, Mongolia, Kanada, road trip Yhdysvalloissa ja tietenkin Uzbekistan, Kirgisia, Kazakstan ja muut Keski-Aasian kolkat. Erityisen kärkeen on noussut Väli-Amerikka sekä Kazakstan, mutta näiden ohella olen jo useasti päätynyt tutkailemaan reititystä, jossa yhdistyisi sekä Kypros että Libanon. Matkustamalla sesongin ulkopuolella, Kypros voisi myös olla mainio kohde siirtää oma toimisto hetkeksi etätöihin.

Lisäksi Ranska on palannut kummitelemaan toivekohteisiin. Haluaisin käydä taas Grassessa, ja ehkä ennen kaikkea näyttää miehelle vanhat tutut maisemat, sekä myös Biarritz off-seasonina on alkanut vetää puoleensa. Uusia nousevia kohteita toivelistalla ovat Viipuri ja Pietari, jotka ovat erittäinkin toteuttamiskelpoiset haaveet. Mutta katsotaan, mitä tämä vuosi tuokaan tullessaan, yritystoiminnan kehittyminen ja sen arki vaikuttaa varmasti paljon siihen, mikä on aidosti toteuttamiskelpoista.

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Minäkin heitän ilmoille toiveen että kertoisit Tansanian matkan budjetista. Kovasti unelmoin joskus vastaavasta reissusta ja olisi kiva kuulla paljonko suunnilleen tuollainen maksaa kaikkine kuluineen.

Vastaa

Kiva kun toivoit! Tulossa on postaus käytännön asioista, jossa tarkoitus myös käsitellä budjettia – puran ensin safarin kohteet ja sen jälkeen teen yhteenvedon :)

Vastaa

Upea tuo palmupuisto. Kypros on minultakin vielä käymättä, mutta kokemuksia luettuani mietin että Kreeta voisi sopia minulle ehkä paremmin tai joku suurempi kohde Kreikassa jossa riittää nähtävää ja useita katuja. Kreikka, Italia ja Ranska on matkahaaveissa

Vastaa

Kuulostaa hyviltä matkahaavaasi! Moni tykkää Kreetasta, mutta itselle se ei ihan kolahtanut vaikka kiertelinkin autolla saarta ympäri. Muut Kreikan saaret kyllä edelleen kiinnostavat, ja Italia sekä Ranska on aina varma valinta reissukohteeksi :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.