Kaupallinen yhteistyö: Kitzen

Miten ihanaa olikaan alkuvuodesta ottaa käyttöön uudenkarhea ja puhtaasti omiin tarpeisiin suunniteltu keittiö käyttöön! Se on asia, josta iloitsen edelleen viikoittain näin puoli vuotta myöhemminkin. Keittiö tuntuu edelleen uudenkarhealle ja keittiötä katsoessa tulee aina hyvä lämmin fiilis. Olen niin monia vuosia asuttanut pieniä vuokra-asuntoja, joissa yksi jos toinenkin keittiön ominaisuus on lähinnä ärsyttänyt. Tuntuukin todelliselta luksukselta nauttia itselle räätälöidystä kauniista kokonaisuudesta.

Yksiön ajaton avokeittiö

Kaikkien niiden kokemusten jälkeen olikin selvää, että haluan laadukkaan keittiön. Se ei ole se kohta, jossa haluan pihistellä liikaa. Keittiö on kuitenkin käytössä joka päivä ja sen täytyy kestää aikaa sekä käyttöä. Kitzenin keittiössä ilahduttaa sellaiset pienet bonukset, kuten ovet eivät pamahda kiinni vaan laskeutuvat pehmeästi paikoilleen. Lisäksi laatikot liukuvat äänettömästi ja sulavasti edestakaisin, ja mikä parasta, pienten neliöiden kaikki kulmat on saatu optimoitua käyttöön mittatilausratkaisuin. Hyödynsin toki mahdollisimman pitkälle standardikokoja, jotta hinta pysyy järkevänä, mutta tässä kohtaa olisi hullua jättää ikään kuin viimeistely kesken ja olla hyödyntämättä kaikkia mahdollisuuksia, ne maksavat itsensä kyllä käytössä takaisin.

Koska asunnossa on väriä muissa tiloissa, halusin keittiöstä rauhallisen. Väri onkin klassinen valkoinen, mutta kapeakehysovet tuovat eleganssia kokonaisuuteen ja sopivat myös mielestäni täydellisesti viime vuosisadan alun asuntoon. Jos joskus kaipaa myös keittiöön enemmän väriä, sitä on helppo tuoda tekstiilit päivittämällä, uudella pöydällä tai vaikka seinämaalin vaihdolla, mutta juuri nyt en kaipaa mitään enempää.

Seesteisyyttä lisää se, että keittiön valonauha hipaisukatkaisimineen on upotettu, samoin kuin pistorasiat. Näin sivusta katsottuna kaappien alta ei puske esiin epämääräisiä ulokkeita, mikä oli itselle alusta alkaen toiveena. Jos pistorasiat ja valot olisivat seinässä tai kulmassa, katse ikään kuin hakeutuisi niihin, mutta näissä Kitzenin kaapistoissa on sokkeliosa myös yläkaapeissa, jonne saa tarvittavat yksityiskohdat upotettua.

Tekisinkö jotain toisin?

Silloin tällöin kysytään, että tekisinkö jotain toisin. Muualta asunnosta löytyy pari asiaa, mitkä tekisin nykyisillä opeilla ja havainnoilla toisin, mutta keittiön kohdalla on helppo todeta, että en vaihtaisi mitään. Kaikki toimii täydellisesti omiin tarpeisiin sekä istuu asuntoon. Rakastan sitä, että laskutilaa on runsaasti, tavallista korkeammat kaapit ovat todelliset tilaihmeet ja roskien lajittelu on nyt helpompaa sekä siistimpää kuin koskaan. Toki keittiö on pieni, kuten on koko asuntokin, mutta itselle se ei tunnu pieneltä. Mihin oikeastaan tarvitsisin enempää tilaa? Nytkin pari hyllyä odottaa täytettä, eli jokaisella tavaralla on paikkansa.

Jos tilaa olisi enemmän, olisin varmasti harkinnut mikroa, mutta koska sellaista en muutenkaan ole omistanut vuosikausiin, en oikein osannut nytkään kaivata. Ainoa asia, mitä mahdollista jälleenmyyntiä ajatellen olen miettinyt, on tiskikoneen potentiaalinen paikka. Nythän itsellä ei ole tiskikonetta, mutta ymmärrän, että joskus joku muu saattaa tarvita sellaista ja onhan se niitä ominaisuuksia, joita nykypäivän keittiöltä odotetaan. Yksin asuvana koin säilytystilan arvokkaammaksi kun tiskiä kertyy niin kovin vähän, mutta ei olisi ollut haitaksi miettiä, mihin pesukoneen voisi joskus tulevaisuudessa integroida. Tosin onneksi niitäkin on nykyään suht pienikokoisia ja Lapetekin hanassa on olemassa pesukoneliitäntä, joten myöhempi muutos ei välttämättä ole valtavan iso. Se onneksi ei vaivaa nyt, mutta hyvä pitää optiot auki myös tulevan suhteen.

Pesuallas kiskoilla

Erityismainintana laitteista pakko nostaa esiin Savon liesituuletin, joka sekin on upotettuna sokkeliin. Ihanan huomaamaton, mutta silti käytännöllinen. Liesituulettimessa on pari hyvää valoa ja luonnollisesti säädettävä imuvoimakkuus. On ollut ilo käytössä samoin kuin Blancon Etagon pesuallas. Kyseiseen altaaseen kuuluu vakiona ns. kiskot, jotka ovat olleet ihan superkäytännölliset arjessa. Asia, jota en tiennyt tarvitsevani, mutta jollaisen nyt ehdottomasti haluaisin tuleviinkin keittiöihin.

Kiskojen ansioista altaaseen tulee lisää työskentelytasoja, ja ne liikkuvat sekä irtoavat helposti. Lisäksi kestävät kuumaa ja luonnollisesti myös kosteutta, joten pannun tai lävikön voi laskea niille siinä missä vaikka kuivuvia astioita tai säilyttää tiskirätit. Kiitos niiden, astioita tai rättiä ei tarvitse säilyttää tason yllä, ja näin ne jäävät hyvin piiloon altaan suojiin lojumatta kuitenkaan pohjalla.

Yhteenveto yksityiskohdista

Yksittäisistä elementeistä on kyselty paljon, joten tässä vielä oman keittiön yksityiskohtia kootusti.

Keittiö: Kitzen
Taso:
Tulikivi Fior di Pesco
Vetimet: Lankavedin Retro 96mm, lakattu messinki
Induktiotaso: Schlosser ID553-2B, 45 cm
Uuni: Electrolux EZF5C50V
Liesituuletin: Savo G-56 RST
Jääkaappi-pakastin: Whirlpool ART 6612
Tiskiallas: Blanco ETAGON 500-U Silgranit, helmenharmaa*
Hana: Lapetek Lino-A, messinki*

Keittiön pöytä: Pohjanmaan Aino, 90 cm
Keittiön tuolit: TON Chair no. 14
Seinämaali: Tikkurila Luja 20 himmeä, sävy Tikkurilan Valkoinen
Lattiamaali: Tikkurila Betolux kiiltävä, sävy Piazza
Kattovalaisin: Louis Poulsen Ring Crown 1
Listat: WallArk Floor 2*

*Saatu blogin kautta.

Katso myös: Keittiösuunnitelma

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Voi miten kaunis keittiö!
Kiskoista altaassa en ole kuullut aiemmin. Oli pakko vähän googlettaa että millaisia nämä on. Vaikuttavat käteville. Meillä on ikuvanha keittiö, joten huomaan olevani täysin pimennossa kaikista uusien keittiöiden nikseistä. Näitä sinun kuvia katsellessa tekisi mieli heti alkaa remontoimaan :)

Huomasin kuvista, että lieden vieressä ei ole kaakelia/peräseinässä taso peittää matalan alan ja toisella seinällä on kalustelevyä (?). Miten olet kokenut puhtaanapidon? Varsinkin siis paistaessa/keittäessä jotain voimakkaan värjäävää kuten tomaatti, curry, öljy ym. Miten pinnan saa pysymään siistinä?

Vastaa

Niin kaunis koti sinulla Anna-Maria! Onnea ja iloa! t. Liisa

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.