Kaupallinen yhteistyö: Kitzen

Ennen kuin edes asuntoani oli lopullisesti kirjattu nimiini olin jo ensimmäisessä keittiöesittelyssäni, aika tarkalleen kolme kuukautta sitten. Vaikken ole kummoinen kotikokki tai muutenkaan suuresti keittiössä häärivää tyyppiä, koin silti alusta asti keittiön suunnittelun yhdeksi tärkeimmistä palasista remontissa.

Isona vaikuttavana tekijänä ehkä oli se, että läpi vuosien pienissä vuokra-asunnoissa vietettyjen aikojen jälkeen tiesin tarkalleen, mitä ainakaan en halua. Olin pari viime vuotta katsellut vastikään remontoitua keittiötä ja miettinyt monet kerrat, miten pienillä asioilla kokonaisuuteen olisi voinut lisätä niin paljon käytännöllisyyttä. Etenkin pienissä asunnoissa seinä- ja lattiapinta-alan käyttövalinnoilla voi olla radikaali vaikutus. Siksi jo uutta asuntoa etsiessä toivoin, että edes keittiö olisi remontin tarpeessa. Noh, lopulta koko asunto osoittautui olevan, mutta keittiö tuntui luontevalle pisteelle aloittaa, siihen oli eniten sanottavaa.

Kaiken kaikkiaan kiersin ajan kanssa läpi viisi keittiöfirmaa ja toki tutustuin netin kautta useampaan. Varsin moni tipahti jo alussa listalta kustomointimahdollisuuksien puutteen tai rajallisuuden takia. Koska uusi kotini on yli satavuotias aikaa nähnyt asunto, ei suoria linjoja juuri ole ja siihen vielä yhdistettynä pienen asunnon tilahaasteet. Niinpä koin, että parhaaseen lopputulokseen pääsee vain, jos keittiö suunnitellaan tilaan, eikä vain täytetä seiniä standardiratkaisuilla. Näin myös arvokkaat neliöt tulee kokonaan hyötykäytettyä.

Käytännöllisyyden ja visuaalisuuden tasapaino

Vaikka käytännöllisyys ja tilankäytön rajoitteet tulivat ykkösenä, heti kakkosena oli visuaalisuus. Etenkin nyt seinän kaadon myötä keittiö näkyy muualle asuntoon, ei ole samantekevää miltä se näyttää ja missä tavarat seisovat. Halusinkin mahdollisimman  paljon kaappitilaa, ja oli löydettävä kokonaisuus, joka olisi sekä ilo silmälle, että pieni tilaihme.

Koska en ole keittiöiden ammattilainen, jo ensimmäisiä pyyntöjäni keittiöesittelyyn saapuessa tulla haastetuksi. Halusin ajatella keittiötä uusiksi, en nähdä vain sitä, miten keittiöt olin tottunut näkemään. Kotimainen Kitzen oli itse asiassa ensimmäinen ja ainoa, joka teki sen sanan varsinaisessa merkityksessä ja sain ensimmäisenä nähtäväkseni hyvin erilaiset ehdotelmat. Ja se oli juuri sitä mitä toivoin! Halusin nimittäin nähdä, miten eri tavoin tilaa voi hyödyntää ja tunnustella sitä kautta erilaisia tilankäytön vaihtoehtoja.

Puhuin kaikkialla tilan optimoinnista, mutta opin nopeasti, mikä on ajan trendi; minimalismi. Olin hämmentynyt siitä, että jopa parissa paikassa sain briiffini jälkeen käsiini suunnitelmia, joissa esimerkiksi yläkaapit puuttuivat kokonaan. Suuressa tilassa saarekkeineen ei mitenkään mahdoton ajatus, mutta pienissä neliöissä mielestäni kyllä. Olinkin ilahtunut siitä, että Kitzenillä säilytystilatoiveeni huomioitiin jo heti alussa, ja olipa toiseen ehdotuksista sovitettu jopa aamiaiskaappi, jollaista mainitsin ihailleeni. Vaikka lopulta totesin, että ensimmäiset ehdotukset olivat kauniita, mutta liian moderneja juuri tämän asunnon henkeen, olin tässä vaiheessa jo otettu, sillä kaipasin suunnitteluprosessiin näkökulmia ja ajan tasalla olevan ammattilaisen silmää.

Tulikiven terrazzo-taso

Jo alusta alkaen halusin suunnitella remonttia sopimaan asunnon henkeen, mutta huomioida sekä käytännöllisyyden että modernit tarpeet. Asunnon henki huusi jotain muuta kuin modernia korutonta linjaa. Ihan ensimmäisenä ihastuin Kitzenin Urban Classic -malliston oviin, joissa kevyet kehykset toivat juuri sopivasti sitä jotain, joka sekä istutti keittiön miljööhän, että tarjosi pelkistettyyn linjaan visuaalista kiinnostavuutta olematta tippaakaan liikaa.

Toinen ihan ensimmäisistä ihastuksistani oli Tulikiven Fior di Pesco -komposiittitaso, eli terrazzo-taso. Se on yhdistelmä hartsia ja marmoria, ja suurehko elävä kuviointi ihastutti ensi silmäyksellä. Itse asiassa tähän materiaaliin ihastuin jo paljon ennen kuin edes tiesin remontista. Olin törmännyt siihen asuntonäytössä ja vasta paljon myöhemmin tajusin, että kyseessä on sama materiaali kuin minkä olin tallentanut itselleni muistiin asuntoilmoituksen kuvana.

Mikään muu ei enää tulevien kuukausien aikana tuntunut yhtä omalle, joten päätin pitää kiinni ensi-ihastuksesta. Olihan se toki hintava, luonnonmateriaalit ovat, mutta voi miten tyylikäs ja ajaton! Koin, että keittiötaso on käytön ja visuaalisuuden kannalta niin oleellinen osatekijä, että siihen panostaminen kannattaa.

Harmaa kivikuviopinta vaikutti mukavan armolliselta, vaikka toki tasossa on marmorin herkkyyttä ja vaatii sen huomioimisen käytössä. Toisaalta aiemmassa kodissani oli valkoinen laminaattitaso ja sekös vasta imaisi kaikki sävyt itseensä, eikä edes näyttänyt erityisen kauniille. Luonnonkivinen taso on mielestäni sekä ajattoman tyylikäs. Käytännöllisyyden takia valitsin tummemman sävyn, siitä eivät hyppää silmille leivänmurut. En halunnut keittiön väliseinään laatoitusta, se tuntuu vähän aikansa eläneeltä eikä oikein istunut keittiön malliinkaan. Käytännöllisyyden takia tasoa kuitenkin jatkettiin kevyesti takaseinälle, mikä suojaa seinää kohdista, johon osuu eniten rasitusta.

Pienen keittiön integroidut kodinkoneet

Keittiön oikeassa päädyssä sijaitsee ikkuna, joten halusin pidentää tasoa mahdollisimman paljon kohti ikkunaa hyötyäkseni luonnonvalosta ja myös jättää siihen avointa tilaa. Jotta pitkä sivu säilyi rauhallisena, päädyttiin vaihtamaan päikseen lavuaarin ja uunin paikat. Näin uuni ja integroitu jääkaappi jäävät päätyseinälle väliseinän suojaan ja näkymä olohuoneeseen avautuu rauhallisena.

Kumpikaan sijoitteluista tuskin on alkuperäinen, sillä vesi oli vedetty kulman kautta myös aiempaan paikkaansa, joka näkyy vanhasta pohjapiirroksesta. Näin siis ei tarvitse isotöisesti vaihtaa vesipisteen paikkaa, ainoastaan putkien kulkusuuntaa. Sijoittelua miettiessä testattiin useampaa vaihtoehtoa, mutta sekä omien tarpeiden kautta että visuaalisesti tämä tuntui järkevimmältä. Varmistin myös usealta ammattilaiselta näkemyksen vanhaan väitteeseen, jonka mukaan lämmintä ja kylmää laitetta ei tulisi sijoittaa vierekkäin. Sain kautta linjan saman vastauksen ja jopa naurahdusta siihen, kuinka vanha suositus istuu tiukasti ihmisten mielissä. Kuulemma tänä päivänä uudet laitteet on eristetty hyvin ja vielä kun laitteet integroidaan, tuo se jo väliin lisää eristeitä ja senttejä, eli ammattilaisten mielestä sijoittelussa ei ollut ongelmaa ja kuulemma pienissä asunnoissa tilankäytön kannalta rinnakkain asettelu on myös yleistä. Siksi uskalsin lyödä vaihtoehdon lukkoon.

Myönnän, etten muutenkaan käytä paljoa uunia ja siksi olin alussa päätymässä jopa kapeampaan uuniin, mutta vaihdoin ihan viime hetkillä normikokoiseen. Integroitu keittotaso jätettiin keskitettynä 45cm:n levyiseksi, mutta se sisältää peräti kolme keittolevyä, mikä on itse asiassa saman verran kuin entisen asuntoni normileveä keittotaso. Päälle tulee pieni piiloon upotettava liesituuletin.

Koska ruoanlaittoni on tyypillisesti lähinnä smoothieiden tekoa, oli tilava pakastin oleellinen asia. Siksi siis iso jääkaappipakastin integroituna, vaikka monelle muulle olisi voinut riittää jääkaappi pakastelokerolla.Vanhassa asunnossani oli myös pieni tiskikone, jota en koskaan käyttänyt ja lopulta se päätyi tavaroiden säilytyspaikaksi, niinpä nyt jätin suosiolla tiskikoneen pois. Koska tiskiä ei yksin asuessa mainittavasti kerry ja tiskaus on muutenkin ihan mukavaa, korvasin koneen isommalla altaalla, jottei tiskejä tarvitse seisottaa tasolla ja myös peseminen on helpompaa. Lavuaarin alle tulee erinomaiset lajittelumahdollisuudet, mitä olen kaivannut jo pitkään.

Keittiön kaapit ja seinäkorkeuden hyödyntäminen

Kitzenin kanssa ihan parhaita asioita suunnitellessa oli mahdollisuudet, joita mittatilausmaailma tarjosi. Kitzenin rungot ja ovet valmistetaan Salossa (myymälä ja showroom löytyvät Helsingistä Eerikinkadulta), mitä myös itse arvotti valinnassa, lähellä tuotettua. Se ei ole pelkästään arvovalinta, vaan tässä tapauksessa myös mahdollisti hyvät kustomointimahdollisuudet. Niinpä tilaan ei jäänyt kuolleita kohtia ja kaappikorkeuttakin saatiin lisättyä huonekorkeuteen sopivammaksi. En halunnut päällekkäisiä kaappeja visuaalisen eheyden takia, joten kaapeista tehtiin vain korkeammat.

Olin Pinterestissä katsellut kapeampia ovia, jotka mielestäni kevensivät korkeita kaappeja, ja ilokseni nekin saatiin heti lisättyä suunnitelmaan. Yläkaapit siis eivät ole kapeat, ainoastaan ovet, joka aukeavat pariovina keskeltä. Eli ovien leveys on 30cm, mutta sisäkaapin leveys 60cm. Kitzenin keittiöissä myös erityistä on se, että ovet tulevat hieman alimman hyllyn alalaidan yli, mikä siten auttaa piilottamaan pistorasiat, valot ja sen sellaiset. Pieni asia, mutta sohvalla loikoillessa myös kaapin alaosa tapaa näkyä, joten tällainen ratkaisu tekee sivusta siistimmän. Ominaisuuden myötä ei ole välttämätöntä laittaa oviin vetimiä ja todennäköisesti jätänkin ne yläkaapeista pois, alakaappeihin ja laatikoihin sen sijaan ne on tulossa, mutta tyyli on vielä auki (haluaisin jotain vanhan asunnon henkeen sopivaa ja ehdottomasti messinkistä).

Lavuaarin oikealla puolella on 90 cm:n laatikostot, joista ylempi kätkee sisälleen kaksi kapeaa laatikkoa, eli ruokailuvälineille on todellakin tilaa. Keittiön kulmat eivät jää ontoiksi vaan kaapit kulkee eheästi kulmia myöten. Visuaalisesti tuntui raskaalta ajatus, että kaappeja olisi läpi tason mitan, niinpä pitkä sivu portaistettiin. Yläkaappitilaa on hyvin, mutta samalla myös kaipaamaani avointa tasotilaa, jonka päälle voi laittaa pari siroa avohyllyä. Ja mikäänhän ei estä joskus lisäämästä yläkaappeja jonon jatkoksi jos niille tulisi tarve. Nyt tosin olen moneen kertaan laskenut hyllyt ja omat tarpeet, joten ensi alkuun keittiön kaappitila on pikemminkin ylellisen runsas, mutta se onkin ehdottomasti hyvä asia.

Kulmiin en halunnut karusellihyllyjä tai muita vastaavia, olen kokenut ne aiemmin lähinnä tilasyöpöiksi ja nyt ajattelin, että selkeä kaappitila on parasta tilan hyödyntämistä pienessä asunnossa. Tästä samasta syystä myös liesituuletin on pieni ja huomaamaton, joten sen päälle jää runsaasti hyvää kaappitilaa.

Suunnitelman muotoutuminen

Matkan varrella testailtiin useita eri vaihtoehtoja ja mittasuhteita. Vaikka pääpiirteittäin tyyli ja idea tulikin itselle aika nopeasti selväksi, halusin vielä varmistella toiminnallisuuksia ja mittasuhteiden vaikutuksia. Pisteet siitäkin Kitzenille, kertaakaan ei tullut sellainen olo, että nyt pitäisi jo päättää ja nyt kyllä ei enää säädetä. Kaikki, mikä mietitytti käytiin läpi, kunnes enää ei ollut kysyttävää tai muutettavaa. Aikataulu levähti ihan tyystin siitä, mitä alussa sanoin, mutta toisaalta, mieluummin hyvää kuin hätäisesti valittua. Pidän todella paljon tästä suunnitelmasta, ja muutenkin koko keittiön suunnittelu ja yksityiskohtien valintaprosessi oli kaiken kaikkiaan miellyttävä.

Kitzeniltä käytiin vielä lopussa varmistamassa mitat, ja kivitaso mitataan erikseen kun kaapit ovat paikoillaan, eli sain olla rauhallisin mielin senkin suhteen (historiani mittailuissa ei nimittäin ole ollut mitenkään menestyksekäs). Uskon tulevan keittiö mätsäävän täysin omiin tarpeisiini, ja ylipäätään se on niin paljon enemmän kuin kettiöni ovat koskaan olleet. En malta odottaa, että suunnittelman näkee livenä oikean keittiön muodossa!

Katso myös nämä

10 comments

Vastaa

Tuohon uuni/jk-pakastin komboon vielä puuttuakseni, esim. Petra-ja Puustelli suosittelevat edelleen erilleen sijoittamista. Samoin kuin AEG, Miele ja Bosch antavat ohjeeksi myös energia, tuuletus yms. seikkojen takia sijoittaa laitteet erikseen.
Tietysti tilahaasteet, omat mieltymykset, tarpeet, suunnittelijan halu miellyttää tilaajaa ovat asioita, jotka kaikki vaikuttavat keittiön suunnittelun lopputulokseen. Itsellemmehän me kotimme teemme, emmekä ketään miellyttääksemme. Oma koti on aina se paras koti.
Suuri tarjonta kaikessa sisustamisessa ja remontoinnissa onkin varmaan isoin ongelma, pää menee aivan sekaisin kaikista ihanista vaihtoehdoista. Vielä kun täytyy pitää budjetti kasassa ja saada aikaiseksi koti, mikä miellyttää omaa silmää mahdollisesti monia vuosia.

Vastaa

Tämä on kyllä mielenkiintoinen asia, siis siinä mielessä, miten näköjään eri yrityksillä eroavat kannat ja hassu sattuma, että kaikki mistä itse asiaa selvitin, olivat sitten eheästi yksiäänisiä. Mutta kuten sanoit, moni asia vaikuttaa ja lopulta käyttäjän tarpeet, tila ja valitut materiaalit sekä laitteetkin. Joten ehkäpä tämäkin asia on monisyisempi ja voi olla, että omiin vastauksiin on vaikuttanut se, että on ollut jo tiedossa miten ja millaisia laitteita tulisi – siksi lienee aina järkevintä konsultoida omien laitteiden/keittiön myyjää :)

Ja toden totta, vaihtoehtoja on paljon ja joutuu todella myös punnitsemaan sitä, missä kohtaa panostaa ja missä pihistää, eli mitkä mitkä tuovat lisäarvoa siihen omaan asumiseen ja olemiseen, ja missä sitten voi säästellä – useampi kun meistä taitaa joutua melko tarkasti budjettia syynäämään :D

Vastaa

Ihanaa, että Kitzen vinkkini auttoi sinua. Meidänkin mielestä heidän kanssaan oli ilo asioida ja kaikki toivomukset otettiin hyvin vastaan ja yhteistyöllä saatiin todella toimiva lopputulos. 😊

Vastaa

Niin ihanaa, että vinkkasit! Jut parhaita on tällaiset suositusten kautta löytyneet yritykset ja tuotteet :) Mulle jäi ihan sama kuva, toiveet ja ideat kuultiin todella hyvin ja olen supertyytyväinen suunnitelmaan.

Vastaa

Kauniilta näyttää, kiinnostava tuo pariovellinen yläkaappi! Mä laskin heti ensimmäisen kuvan kaapin ovia ja mietin, mihin astianpesukone on saatu mahtumaan. En kyllä tiedä mihin olisin sen itsekään tuossa piilottanut, mutta en ilmankaan osaisi elää :D
Tätä nykyä ei meinaa edes tuo pieni 45cm kone riittää, vaikka on käytössä päivittäin.

Vastaa

Hih, tuo tiskikone on varmasti niin tottumiskysymys! Mä olen ollut vähän aina huono tiskikoneen käyttäjä, vaikka yllättävänkin monessa viime vuosien asunnossa sellainen on ollut. Jotenkin vaan tuntuu helpommalta heti tiskata vähät astiat kuin kerrytellä jonnekin seisomaan ja sitten odotella peseytymistä. Mutta ehkä jos olisin joskus päässyt kunnolla sen makuun, niin fiilis vois olla eri :D

Vastaa

Hei, olen juuri aloittelemassa omaa remonttia ja seurattuani keittösi valmistumista, on vaikea olla enää haaveilematta itsekin Kitzenin keittiöstä. Voisitko avata hieman vielä hintaa ja toimitusaikoja?

Vastaa

Oi, ihanaa päästä suunittelemaan uutta keittiötä! Ja kiva kun Kitzen kiinnostaa, itse olen ollut tosi tyytyväinen ja kaikki on läpi prosessin hoitunut just niin kuin pitikin. Toimitusaika kaikille tilaamilleni on ollut 4 viikkoa ja tuotteet ovat tulleet koottuina ja sisäänkannolla just sinä päivänä, mikä alussa sovittiinkin. Mutta ilman muuta kantsii tsekata toimitusaika, voihan olla, että eri matskut/tuotteet tms. on eri aikojen puitteissa :)

Hinta on siinä mielessä kinkkisempi juttu, että pitää aina suhteuttaa siihen, mitä on laskettu mukaan ja millaisia valintoja on tehty. Opin itse prosessin aikana sen, että pienilläkin valinnoilla voi olla tosi iso vaikutus hintana, siksi todellakin (jos budjetissa on tiukkuutta, kuten itsellä), kannattaa testata vähän eri vaihtoehtoja ja katsoa, mikä vaikutus eri valinnoilla on hintaan. Esimerkiksi ovet ovat erihintaisia ja kustomointi vaikuttaa aina hintaan, itse esimerkiksi halusin korkeampia kaappeja ja koko tilan kulmia myöten hyötykäyttöön. Jos olisin mennyt halvimmilla ratkaisuilla, olisin saanut selkeästi siivun hinnasta pois, mutta esimerkiksi näistä ovista tai tasomateriaalista en tinkinyt :) Eli keittiöhinnoista puhuttaessa on oleellista huomioida mitä hinta sisältää. Oman Kitzen-tilauksen hinta kohosi reiluun kymppitonniin. Olisin halunnut alunalkaen selvitä alemmalla, mutta kun huomasin sen tarkoittavan kompromisseja tilankäytössä ja visuaalisisa ratkaisuissa, painoivat ne vaakakupissa lopulta enemmän :)

Vastaa

Suuret kiitokset vastauksesta! Oman keittiön kokoluokka on suunnilleen sama kuin sinulla joten tämä oli tosi hyödyllinen tieto, ja hinta edullisempi kuin oletin. Saa nähdä syntyykö vähän pohjoisempaan Kallioon kopio sinun keittiöstäsi. 😄

Vastaa

Oi, kiva jos oli apua – ihanaa suunnittelua! :) Jos pystyy hyödyntämään standardimittoja ja tasomateriaalissa ei ole niin fiksaantunut kuin itse olin, niin kalustebudun pystyy kyllä pitämään ihan kompaktina! Täytyy myös huomioida, että itse hankin kodinkoneet, hanat jne yksityiskohdat omatoimisesti ja asennuskin löytyi omasta takaa. Toki Kitzeniltäkin olisi saanut ihan kaiken, mutta kiva kun voi myös ottaa paloissa :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.