Tulevassa asunnossa täytyi yrittää nähdä metsä puilta, sillä oikeastaan mikään tilaan tehdyistä valinnoista ei antanut oikeutta ihanalle 1908-luvun rakennukselle. Alusta asti onkin ollut selvää, että jokainen nurkka asunnossa vaatii työtä, mutta onneksi sitä pystyy tekemään osissa ja toisaalta, remontin tarve on lähinnä pinnassa ja sellaiset asiat, kuten vaikka ikkunat, on vastikään uusittu ja vanha kakluuni sekä ulko-ovi ovat edustavassa kunnossa. Lisäksi mikään remontoitavasta ei varsinaisesti ole rikki (kylppärin paria kohtaa lukuun ottamatta), ainoastaan epäesteettistä tai -käytännöllistä.

Pohjapiirroksesta voi jo nähdä, miten valtava parvi seisoo ihan hullunkurisella paikalla, ja voin sanoa, se on todella ruma. Lähtee siis ihan ensimmäisenä, eikä uutta ole tulossa. Alla nykyinen pohja (mittasuhteet suuntaa antavia), ja lopussa suunnittelemani uudistukset siihen.

Nykyinen pohja

Pohjan muutokset

Asunnossa on upeat korkeat ikkunat ja avara näkymä, joten haluan ehdottomasti päästää valon kulkemaan sisällä. Ikkunoiden välissä seisova väliseinä vie suotta ilon kapeammasta ikkunasta, joten haluan kaataa sen niin valonkulun kuin neliöiden hyötykäytön näkökulmasta.

Koska kyseessä on yksiölle varsin mukavat 36 neliötä, saa tilaa jakamalla ihan näppärät erilliset tilat oleiluun ja nukkumiseen. Jottei kuitenkaan asunnon pääty jäisi pimeäksi, olen kaavaillut väliseinäksi kevyttä lasista seinää (esimerkiksi kotimaiselta Mirror Linelta löytyy vähän sen tyylisiä). Kiinteä lasiruutuinen seinä erottaa tilat toisistaan, mutta päästää luonnonvalon tilaan ja toisaalta myös avaa näkymää kauniiseen kakluuniin keittiön sekä olotilan puolelta. Halutessa lasiseinään voi yhdistää verhot, jolloin makuutilaa saa hämärrettyä ja rajattua niiden avulla.

Suihkutila on ihan kivan kokoinen, mutta tällä hetkellä todella huonosti käytettyä tilaa, joten kun kylppäriremontin aika tulee, tarvitsen varmastikin asiaan erikoistuneen ammattilaisen suunnittelullista apua, jotta hahmotan, mitkä käytännössä järkevään hintaan sille voisi tehdä. Pikkuinen vessa taas ei pohjaltaan mahdollista muutoksia, mutta visuaalisuudeltaan on ehdottomasti räjäyttämisen tarpeessa. Lisäksi siellä, kuten suihkutilassa on yhtäläinen ongelma: ei säilytystilaa. Niinpä tiloja uudelleen suunnitellessa haluan samaa kuin keittiössä, kattokorkeuden hyötykäyttöä ja tilan optimointia myös säilytyksen kulmasta.

Eteisessä seisoo korkeat ja syvät kaapistot, osa on alkuperäistä, osa myöhemmin tehtyä ja ovat yhdessä aikamoinen lohkeillut ja paikkailtu sillisalaatti. Lisäksi alkuperäisessä pohjapiirroksessa ei näy, että reunimmainen kaappi jatkuu vähän muita syvemmälle komeromaisesti ja jännän muotoisesti (ei ihan yhtä suoraviivaisena kuin oma lisäys pohjaan), eikä sitä ole nyt mitenkään hyötykäytetty. Olen pohtinut pitäisikö syvennykseen teettää hyllyt, jolloin se olisi näppärä vaikka kenkien säilyttämiseen siististi ja edessä voisi olla tanko. Koska kaappitilaa on eteisessä niin paljon ja täydeltä kattokorkeudelta, olen ajatellut, että kun sen hyllyttää ja tangottaa ajatuksella, saa se luvan imeä kaikki vaatteeni. Lisäksi asuntoon kuuluu tilava ja vastikään remontoitu kellarivarasto, ei siis pelkkä komero, vaan ihan näppärän kokoinen ja muotoinen varastotila. Myös vintillä on komero, mutta se lähtenee sitten joskus kun ullakkoasuntoprojekti etenee. Ne osaltaan auttavat siinä, että pystyn pitämään asunnon tavaramäärältään kevyempänä.

Katso myös nämä

8 comments

Vastaa

Hei taas! Jossain remppaohjelmassa näin sellaisen ratkaisun, että mh oli asemoitu tehoyksiöön juuri tuohon kohti ja se oli eristetty olohuoneesta kaappirivistöllä (mikä ei ole yhtä hyvä idea kuin tuo valoa läpäisevä lasi) mutta se mikä oli hienoa, oli sellainen lyhyt harva rimaseinä eteisestä päin tultaessa. Sellainen myöskin läpäisee valoa, mutta rauhoitti ohjelmassa olleen makuusopin selkeästi omaksi tilakseen ilman pimentäviä seiniä. Puunsävy toi lämpöä muuten vaaleaan sisustukseen. Oli hauska idea ja ne rimaseinät (mikä lie niiden oikea nimi onkaan) ovat ilmeisesti trendikkäitä. /Soile

Vastaa

Ollaan taidettu katsoa sama jakso! :) Se oli kyllä tosi hyvä idea ja muutenkin ihan huikeaa tilankäyttöä pieneen asuntoon. Teoriassa siis vamsati toimisi, mutta ei vain ihan miellytä itseä visuaalisesti. Joku muun tyyppinen valon läpäisevä seinäratkaisu ei kuitenkaan ole poissuljettu, ja teoriassa joku sen henkinen voisi toimia omaan makuun esim maalattuna. :)

Vastaa

Miten olisi lasiset liukuovet erottamaan makuusopen muusta tilasta siten, että lasiovet saisi nippuun kummallekin seinustalle? Itseäni hieman häiritsisi, jos oleskelutiloihin astuttaessa näkisin ensimmäisenä sängyn. Tämä on toki makuasia. 😊

Vastaa

Liukuovet joutuisi joka tapauksessa laittamaan poikittain jakamaan koko huoneen, eli makuusoppea ei saa saa ns. erilliseksi huoneekseen, tila on liian kapea siihen ja kakluuni vaikuttaa asemointeihin. On mahdollista, että vaihdan ns. olo”huoneen” ja makuu”huoneen” paikkoja päikseen (riippuen ison ikkunan ja seinän välisestä tarkasta etäisyydestä), mutta pidän enemmän asumisen kannalta ajatuksesta, että avokeittiö ja ikkunanäkymä näkyy sohvalta ja sänkynäkymä jää rauhalliseksi. Mutta haluan pitää mahdollisuuden pallotella näitä vuosien varrella puolin ja toisin, miksi haluan suht kevyen ja lyhyen väliseinän tilaan että tilojen muuntelu onnistuu helposti hetkenkin mielijohteesta (mitä saan aina säännöllisesti kalusteiden järjestyksessä) :)

Itse olen asunut vuosia asunnossa, jossa kaikki on yhdessä huoneessa (vessaa lukuun ottamatta tietty), joten mua ei haittaa yhtään, mutta ymmärrän hyvin, että joku toinen kaipaa toisenlaisia aspekteja :)

Vastaa

Nykyään ihanien petivaatteiden myötä sänkytilasta saa tosi kutsuvan löhöilypaikan. Pidän suunnitelmaasi hyvänä, että olohuone-keittiö on samaa valoisaa tilaa. Jospa sängyn voi laittaa pitkälle seinälle, eikä heti sisääntulon kohdalle? Eli tilanjakajaseinälle. Lasiseinämä kuulostaa hienolta ratkaisulta. Näyttävillä heinillä ruukussa tai isolla viherkasvilla, kapeilla tasoilla, hyllyköillä tms. voi myös hyvin saada aikaiseksi tilaratkaisuja, jotka kuitenkin antavat vaikutelman avaruudesta. Pidän myös ajatuksesta, ettei tilanjakaja olisi kiinteä, koska muunneltavuus on kiva pointti sisustuksessa. Muutenkin pidän keittiön värimaailmasta kovasti, valkoinen ei miellytä minua ollenkaan.

Vastaa

Puit sanoiksi juuri sitä, mitä itse olen ajatellut :) Eli ehdottomasti sänky juurikin tuonne pitkälle seinälle, ei sisäänkäynnin eteen, ja petivaatteilla kokonaisuuteen kutsuvana sujahtavaksi. Ajattelin myös maalata kakluunin puoleisia seiniä jollain pehmeällä kivalla värillä, joka osaltaan tuo kodikkuutta tilaan eikä jätä sänkyä yksittäiseksi kiintopisteeksi. Ja juurikin nuo mainisemasi kasvien, hyllyköiden jne asettelut jakavat tilaa ja vievät katsetta kivasti eri kohtiin. Ollaanpa ihan samalla sivulla näiden asioiden suhteen! :)

Vastaa

Kivoja suunnitelmia – ja mitähän kaikkia vaihtoehtoja oletkaan pyöritellyt ennen tätä tulosta! Minä rrrrakastan tällaisia pohdintoja! Olisiko nykyiseen keittiöön mahdollista sijoittaakin makkari niin, että nykyiselle hanaseinälle mahtuisi koko seinälle vaatekaappeja (tai peräti pieni vaatehuone)? Keittö puolestaan tulisi I-mallisena olohuoneeseen kylppärin ja uuden mh:n seinää vasten?

Vastaa

Samoin! Mä olen ihan hurahtanut nyt eri vaihtoehtojen pohtimiseen ja mieli rullaa ihan koko ajan eri optioita miettiessä :D Tosi kiva idea tuo! Muistan miettineeni alussa keittiön siirtoa, mutta niin moni varoitteli sen olevan tosi kallista. Mutta nyt kun tein tällaista kevyttä googlailua, niin tällaisessa tapauksessa voisikin selvitä pelkällä kevyellä siirrolla kun jäisi niin lähelle alkuperäisiä putkia, joten voisikin olla suht järkevän hintainen siirto. Kaappeja en tarvitse lisää, mutta tekisin varmaan niin, että laittaisin nykyisen oven umpeen ja avaisin ihan ulkoseinää lähinnä olevan osan enää, jolloin sänky jäisi kokonaan omaan syvennykseensä. Ei siis lainkaan poissuljettu vaihtoehto, kun huomenna pääsee mittailemaan tilaa niin saa hyvin konkretiaa suunnitteluun kun hahmottaa, mitä mihinkin ihan oikeasti mahtuisi – en malta odottaa! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.