Olen viime päivinä yrittänyt mielessäni ratkoa monia remonttiaikatauluun sekä järjestykseen liitännäisiä pulmia. Hetkittäin jopa miettinyt, mitä kohtaa en vielä ole osannut ajatella ja mitä ylläreitä onkaan edessä.

Lisäksi lunastusoikeusaika tuo ekstrajännitystä ja riskin. Olen ajatellut, että nykyinen ajankohta on kaikessa epävarmuudessaan puolellani, tuskin monikaan lähtee ostamaan asuntoa niin lennosta kuin lunastusoikeus sitä vaatisi. Toisaalta taas koen saavani asunnon hyvään hintaan ja osakkaita taloyhtiössä on melko paljon, mikä taas kohottaa lunastusriskiä.

Lunastuslauseke ja lomakausi

Niille, jotka eivät tiedä, mitä lunastuslauseke tarkoittaa (enpä itsekään olisi vielä vuosi sitten tiennyt), niin se käytännössä tarkoittaa sitä, että joissain taloyhtiöissä on peruja vanhasta lauseke, joka oikeuttaa osakkaita lunastamaan itselleen taloyhtiöstä ostetun asunnon tietyn ajan puitteissa ja samoilla kauppaehdoilla. Lauseketta harvemmin on uusissa taloyhtiöissä, mutta varsin monissa Helsingin vanhemmissa kiinteistöissä olen siihen törmännyt. Lunastusaikaa on usein kuukausi, mutta se voi olla jopa pari kuukautta tai tässä minun tapauksessani onneksi vain 14 vuorokautta. Lausekkeella on aikoinaan haluttu taata asukkaille oikeus vaikuttaa siihen, kuka samaan taloyhtiöön muuttaa, mutta tokikaan sitä ei enää tänä päivänä varsinaisesti nähdä niin.

Lunastuslausekkeesta siis kinkkisen tekee se, että jos remontoisin asuntoa ennen lausekeajan umpeutumista, lunastajan ei tarvitse maksaa mitään asuntoon upotetuista rahoista takaisin. Itse asiassa, lunastajalla on jopa oikeus vaatia korvauksia siitä, että kiinteistöä on muutettu sen myyntikunnosta. Eli toisin sanoen, yksinkertaisesti yhtään mitään ei kannata tehdä ennen kuin lunastusaika on umpeutunut. Ainoa ostajan puolesta positiivinen asia lausekkeessa on se, että mahdollisen lunastajan tulee käytännössä tehdä päätös näkemättä asuntoa enää sinä aikana, sillä kun kaupoista on sovittu, asuntoon ei tule enää päästää ulkopuolisia. Silti kaiken kaikkiaan koko lunastuslausekeasia on näin ostajan kulmasta erittäin turhauttava ja viivästyttävä, etenkin kun puhutaan näin isoista ostopäätöksistä ja prosesseista.

Käytännössä lunastusaikani umpeutuu juhannuksena, eli silloin, jolloin voisin käynnistää remonttia, Suomi alkaa hiljetä. Tähän päälle haasteensa tuo se, että ensin on tehtävä asbestikartoitus, jonka lopputulos taas vaikuttaa siihen, mitä voin tehdä itse ja mihin täytyy palkata ammattilainen, ja etenkin minkä alan ammattilainen. Mahdollinen asbesti kun täytyy ehdottomasti poistattaa siihen erikoistuneen ammattilaisen toimesta. Ja koska asbestin poisto lisää remontin kustannuksia, vaikuttaa se myös siihen, mitä kaikkea on varaa tehdä nyt ja mitä täytyy jättää tuonnemmaksi. Joka tapauksessa olen tullut siihen tulokseen, että mahdollisen asbestin poisto on järkevää tulevaa ajatellen, joten sinällään se ei vaikuta siihen, mitä olen suunnitellut tekeväni, ainoastaan siihen, milloin ja missä järjestyksessä asiat kannattaa tehdä.

Remonttisuunnitelmat ja isännöitsijän lupa

Jos tässä ei olisi riittävästi sumplittavaa, oma lukunsa on isännöitsijältä saatavat luvat remonttiin. Lupahakemus on varsin yksityiskohtainen ja sitä laatiessa pitää monta asiaa olla jo tiedossa. Hakemuksen käsittely on maksullinen palvelu, joten sitä haluaisi pistää mahdollisimman monta remonttikohtaa yhteen hakemukseen. Lisäksi käsittelyyn voi tietojen mukaan vierähtää kuukausi, loma aikana jopa enemmän. Eli mitä aikaisemmassa vaiheessa olen tässä liikkeellä, sitä aiemmin pääsen aloittamaan. Kysyin jo isännöitsijältä, miten suosittelee etenemään, mutta pyyntönä oli palata asiaan vasta kun osakkeet on siirretty, joten täytyy toivoa, että sitten asia etenee jouhevasti.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että joudun etenemään remonttisuunnitelmissa ja pyytämään tarjoukset (sekä mahdollisen asbestin että asbestittomuuden huomioiden) mahdollisimman pian, joskaan en voi lyödä mitään lukkoon, ettei koidu kuluja, mikäli lunastusoikeutta syystä tai toisesta käytettäisiin. En siis voi jättää asioita juhannukseen, sillä tällöin remontin alku siirtyisi ties minne. Toisaalta on koko ajan henkisesti hyväksyttävä, etten voi lukita vielä mitään ja toisaalta, on teoreettinen mahdollisuus karvaaseen pettymykseen. Sinällään remontin kanssa ei ole kiire, mutta lattia olisi hyvä saada tehtyä ennen muuttoa. Ja lattian remontoiminen taas vaatii väliseinän purkua samassa vaiheessa (joka vaatii myös sähkötyötä) sekä keittiön purkamista, joka taas vaatii pian uuden asentamista. Näin ollen moni asia vaikuttaa toisiinsa. Märkätilat ja eteisen kaapistot sekä seinä ovat onneksi omia kokonaisuuksiaan ja sellaisia, että ne pystyy fiksaamaan muutettuakin, mutta taloudellisesti en halua ja pysty pitämään kahta asuntoa kovin pitkään. Märkätilaa on kyllä korjailtava ennen sen käyttöön ottoa, joten täytyy tehdä ylipäätään päätös siitä, kuinka pian sen on remontoimassa, jottei suotta maksa enempää kuin on pakko mahdollisista väliaikaisista ratkaisuista (kyseiset korjaukset kuuluvat osakkaalle).

Näitä pähkäillessä voi miettiä, että olipa fiksua näin noviisina ja yksin ottaa kannettavaksi näin laaja remppa. Toisaalta, onhan vastaavaa moni muukin tehnyt ja uskon vahvasti, että lopputulosta arvostaa kaiken jälkeen erityisellä tavalla. Täytyy vain olla kärsivällinen, kysellä rohkeasti apua sekä vinkkejä, maksaa oikeissa kohdissa ammattilaisille ja edetä asia kerrallaan.

Lisäsin muuten uuden Remontti-kategorian blogiin, niin pysyy jatkossa kaikki saman teeman postauksen sen alla. Toivottavasti tulevan asunnon suhteen, mutta kaameimmassa tapauksessa sitten jonkun toisen. Sillä kävi miten kävi, siitä olen vakuuttunut (ainakin vielä, haha), että remonttikohde on kaikesta kaoottisuudestaan huolimatta se oma juttu.

Katso myös nämä

8 comments

Vastaa

Onnea onnistuneista kaupoista! Suomen asuntokaupat kuulostavat niin nopealta toiminnalta verrattuna omiin kokemuksiin täällä Maltalla. Yleensä hyväksytystä tarjouksesta lähtee 6kk kauppa-aika, omalla kohdalla saatiin se jopa 3 kuukauteen :D Menivät kyllä ihan nopeasti.
Mukava lukea asunto- ja remonttiaiheisia postauksia!

Vastaa

Kiitos paljon, ja tosi kiva kuulla, että teema kiinnostaa!! Oho, puoli vuotta on kyllä varsin pitkä aika odottaa! Täällä isompia asuntoja ostaneilta tuttavilta olen kuullut, että odotusaika voi helposti olla pari tai kolme kuukautta, mutta puoleen vuoteen en ole vielä törmännyt :) Näitä pienempiä asuntoja taitaa täällä tällä hetkellä olla sen verran vapaana, ettei ole tavatonta, että tarjouksen hyväksymisestä pääsee omistajuuden vaihtoon ihan vain viikoissa.

Vastaa

Hei ja onnea asunnon ostosta! Olen todella pitkäaikainen lukija, ihan blogisi alusta asti mukana ollut, mutta taitaa olla eka kommenttini. Mekin aikoinaan halusimme ostaa ensiasunnoksi pommikuntoisen kämpän jotta saisimme varmasti oman makumme mukaisen kodin. Olimme siihen asti etsineet kaksiota, mutta sitten törmäsimmekin upealla pohjaratkaisulla olevaan kolmioon, joka mahtui budjettiimme kunnostaan johtuen. Lisäksi tänä helmi oli vielä niin keskustassa ettemme uskoneet niin keskustaan pääsevämme asumaan. Remonttiin vaadittiin asbestikartoitukset ja paljon hartiavoimia mutta lopputulos palkitsi ja voi miten kauniin kodin saimmekaan! Vinkkinä märkätilaremontin suhteen, että kaakelien purkamisen jälkeen kannattaa tehdä kosteusmittaukset uudestaan, kun vanhoissa taloissa saattaa viemärin osat vuotaa siten, että taloyhtiö joutuukin maksamaan kylppärirempan samantasoiseksi kuin se oli, eli laveasti sanottuna vain parannettavasta tasosta, kuten lattialämmitys, joutuu maksamaan. Eli kannattaa olla tarkkana joka vaiheessa. /Soile

Vastaa

Kiitos tuhannesti! Ja voi ihanaa, onpa tosi kiva kuulla, että olet ollut niin pitkään matkassa mukana ja tietty, että jätit kommentin – ne piristävät aina päivää! :)

Ihanalta kuulostaa tuo lähtötilanne asuntoonne! Ja just tuota samaa oon miettinyt, vaatii vaivaa, mutta sitten lopussa toivottavasti on just eikä melkein oman näköinen kokonaisuus, jota sitten myös tehdyn työn myötä osaa arvostaa :)

Kiitos muuten myös vinkistä, enpä olisikaan osannut tulla ajatelleeksi tuota kosteusmittausta myös purun jälkeen, joten pidän ehdottomasti mielessä!

Vastaa

Meillä oli just niin, että kaupanteon aikaan kosteusmittaus oli ok mutta kun aloitimme kylppärirempan muutama vuosi myöhemmin, asbestipurkufirma kehotti purkamisen tehtyään tekemään kosteusmittauksen, kun rakenteet vaikuttivat märältä. Lattiakaivon jokin osa olikin sitten vuotanut ja taloyhtiö otti sitten kopin rempasta. Ikävä juttu tietty taloyhtiölle, mutta se osa kuului taloyhtiön vastuulle, joten tilanne oli yksiselitteinen. On kyllä kiva päästä lukemaan remppapostauksia, ja en malta odottaa että esittelet lähtötilanteen!

Vastaa

Oho, jopas jotakin! Onpas tosi hyvä, että nousi täällä esiin, sillä en tosiaan olisi tullut tätä ajatelleeksi. Olin huolissani kun tuon asunnossa kylppärissä oli kohtia, joista kaakeli/saumaukset olivat rikkoontuneet (ne vähintään on pakko paikkauttaa ennen kuin suihkua käyttää, mutta tietty koko remonttikin täytyy pian tehdä) ja siksi vaadinkin kosteusmittausta ennen kaupan tekoa. Nyt kun asiaa mietin, niin onhan se mahdollista, että olisivat vuosien saatossa päästäneet silti sisään, mutta ei vain näy nyt kun asunto ollut monta kuukautta tyhjillään. Tai en tiedä. Joka tapauksessa hyvä vinkki! :)

Jee, onpa kiva, kuulla, että teema kiinnostaa! Kuvia tulossa kun saan avaimet asuntoon, en malta odottaa! :)

Vastaa

Koska ilmeisesti kohde vaatii aikas täydellistä remonttia, olisiko sinun mitään mahdollisuutta saada apua ja neuvoja joltain alan ammattilaiselta esim. mitä ja missä järjestyksessä remonttia tulisi tehdä. Samoin tietoa hieman eri vaiheiden kustannuksista.
Vaikka konsultointi joltain rakennusmestarilta tai urakoitsijalta maksaa, voi väärässä järjestyksessä tehty remontti tulla maksamaan paljon enemmän. Putki-ja sähkötöissä on ainakin pakko käyttää ammattimiehiä/naisia.
Oma kokemukseni remonteista rajoittuu maalitelan käyttöön. Siinäkin oli erinäisiä ongelmia, vaikka en ihan tumpelo käsistäni olekaan.
Toivottavasti kauppa onnistuu ja pääset ”työhön” käsiksi.

Vastaa

Kiitos vinkeistä ja kannustuksesta! Itse olen onneksi pieniä juttuja tehnyt aiemminkin, niin on vähän tuntumaa siihen, mitä realistiseti edes kannattaa yrittää itse ja mitä ei. Harmillisesti lähipiiristä ei löydy alan ammattilaista, jolta voisi kysellä kaikkea, mutta tässä prosessi olen huomannut, että onneksi on google :D Toki haettuun tietoon täytyy suhteutua varauksella, mutta onneksi löytyy lukuisia palstoja ja kirjoituksia sekä remppaesimerkkejä, joista on saanut sen verran osviittaa, että on pystynyt suurin piirtein laskeskelemaan remppabudua molemmilla vaihtoehdoilla, siis sillä, että asbestia löytyy sekä versiolla, jossa olisin niin onnekas, että selviäisin ilman. Haussa on kyllä luotettava remppa-alan amattilainen, jota voisi sitten konsultoida ja hyödyntää niihin oman osaamisalueen ulkopuolelle meneviin juttuihin, kuten vaikka väliseinän kaatoon.

Valtavastihan taustatyötä tämä vaatii, mutta toivottavasti vaivannäkö kannattaa! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.