Muutin nykyiseen vuokra-asuntooni neljä ja puoli vuotta sitten, ja aika tarkalleen tuon ajan puolivälissä taloon tehtiin putkiremontti ja sen yhteydessä asunnon omistajat remontoivat asunnon ja aika lailla siitä asti olen tuskaillut asunnon epäkäytännöllisyyttä. Onhan moni asia toki kauniimpaa kuin ennen remonttia, mutta uudistus on ollut erinomainen muistutus siitä, että etenkin pienessä asunnossa käytännöllisyyttä ei sovi sivuuttaa. Remontin yhteydessä esimerkiksi säilytystilaa lähti radikaalisti, mikä on aiheuttanut päänvaivaa viimeisen parin vuoden aikana.

Toisaalta muutoksen näkemisessä on ollut hyväkin puolensa, nimittäin se, että tiedän tasan tarkkaan mitä itse tekisin toisin ja mihin asioihin aion kiinnittää erityistä huomiota oman kodin remonttia suunnitellessa. Säilytystilan ohella toinen niistä asioista oli keittiö. Omaa asuntoa etsiessä kiinnitinkin erityistä huomiota keittiön pohjaan ja sijaintiin. Koin tärkeäksi, että keittiö on omassa syvennyksessä tai huoneessaan siten, ettei se hyppää koko ajan silmille muulla kodissa oleillessa. Nykyisessä kodissani keittiö seisoo kodin valoisimmalla seinustalla ja ikään kuin hallitsee visuaalisesti koko tilaa, ja sitä en enää halua.

Sijaintinsa takia ymmärrän, miksi vuokranantajani päätyivät sen uusimisessa minimalismiin, mutta kaikki nykyisessä asunnossani huutaa sitä, että se on suunniteltu vuokralle laitettuun sijoitusasuntoon, ei ns. pitkäikäiseen käyttöön ja kestäväksi kodiksi. Säilytystilaa on vähän ja se on jaettu hassusti. Pikkuisen keittiön keskellä seisoo tiskikone, joka on ihan hullunkurisen iso suhteutettuna pienen keittiön ruoanlaittomahdollisuuksiin ja siten tiskimäärään. Huonekorkeutta ei ole käytetty hyväksi, vaan kaapin päälle jää paljon käyttökelpoista hyvää tilaa, jossa nyt joutuu seisottamaan pölyttymässä kaikkea sellaista, mikä ei mahdu kaappeihin. Lisäksi integroimattomat kodinkoneet hyppäävät silmille muuten pelkistetystä linjasta.

Lisäksi Ikea-keittiön materiaaleissa näkyy käytön jälki jo nyt, vaikka keittiön käyttöasteeni on varsin kevyt. Liesituuletin tuntuu huteralle, lavuaarin yllä seisova kuivauskaappi ei ole kestänyt hyvin kosteutta, tason pinta on lähtenyt irtoamaan reunasta, vetimien maalipinta on halkeillut ja valkoinen keittiötaso tuntuu imevän itseensä ihan kaiken lian. Maalattuun seinään tarttuu kaikki roiskeet, mutta sitä on vaikea pyyhkiä ilman, ettei pinta kärsisi.

Keittiön ohella asunnossa on vain pieni kapea vaatekaappi ja eteisessä avonaulakko. Eli esimerkiksi näihin kuvien keittiön kaappeihin pitäisi teoriassa mahduttaa myös siivousvälineet, pyyhkeet ja sen sellainen. Nimenomaan teoriassa, käytännössä ei onnistu, minkä takia haluankin suunnitella tulevaa kotia maksimoiden säilytystilan tyylikkäästi. Haluan, että asioilla on paikkansa.

Tänä keväänä kiinnitin myös huomiota siihen, että osa keittiön valkoisista osista näyttää kellastuneemmilta kuin toiset. Mietin, voiko se olla suoraan aurinkoisella seinällä seisovan sijaintinsa syytä vai minkä ihmeen takia sävy on alkanut kulahtamaan (samaa kun ei näy toisella seinustalla sijaitsevissa saman valmistajan vaatekaapeissa). Joka tapauksessa, tällaisia asioita en todellakaan halua oman keittiöni kokevan kahden vuoden kuluttua, joten aion kiinnittää erityistä huomiota pintamateriaaleihin ja kovimmalle kulutukselle joutuviin kohtiin.

Omaa keittiötä suunnitellessa huomionarvoisia seikkoja ovatkin erityisesti seuraavat:

 • Kestävä ja eläväpintainen keittiötaso
 • Pelkistetyt kaapit, joiden sävy kestää suoraa auringonvaloa
 • Runsaasti piilossa olevaa säilytystilaa (en halua seisottaa tavaroita tasolla) ja ylipäätään suunnittelu siten, että kaikella on käytännöllinen paikkansa ja tilaa myös korkeille keittiötavaroille
 • Kattokorkeuden hyödyntäminen ja hukkatilan minimoiminen
 • Integroidut kodinkoneet
 • Upotettu lavuaari
 • Mahdollisuus roskien lajitteluun helposti ja siististi
 • Sijoittelu niin, että olotilan puolelta näkyvä keittiön osa on harmoninen ja tiskit jäävät toiselle seinustalle
 • Messinkiset yksityiskohdat ja ripaus persoonallisuutta, eli ei kokovalkoista ja kliinistä vaikkakin mieluusti vaaleaa
 • Helposti puhtaana pidettävä keittiötason ja seinän liitoskohta, ja muutenkin helposti siivottava
 • Esteettinen ja ehkä jopa kekseliäskin kokonaisuus

Olen jo varannut ensimmäisen keittiötapaamisen, enkä malta odottaa, että pääsee suunnittelemaan omiin tarpeisiin sopivaa. Toivon keskustelun keittiösuunnittelijan kanssa tuovan uutta näkökulmaa ja ehkä vähän lisätwistiäkin perinteisiin keittiökokonaisuuksiin. Olen miettinyt pyytäväni tarjouksen Blaulta, Kvikiltä (tämän löysin suosituksenne kautta), Keittiömaailmalta ja Aina-keittiöiltä, mutta mieluusti otan vinkkejä vastaan jos mieleesi nousee joku muu keittiövalmistaja, joka voisi olla varteenotettava!

Katso myös nämä

17 comments

Vastaa

Hei!
Tällainen yritys teki meidän ihanan mittatilauskeittiön https://kitzenkeittio.fi
Saatiin kattoon asti ulottuvat kaapit, integroidut laitteet ja loft tilaan sopivat eleettömät vetimettömät ovet. Erittäin tyytyväisiä olemme kolmen vuoden jälkeen.

Vastaa

Oh, tämä olikin itselle ihan uusi tuttavuus, mutta vakuttaapa tosi hyvälle! Kiitos vinkistä, täytyykin heti perehtyä tähän tarkemmin :)

Vastaa

Tuo keittiön minimaalisten yläkaappien tai peräti kaapittomuuden suosio on kyllä outoa. Itse käytännön ihmisenä en tajua, miksi kukaan haluaa hukata säilytystilaa sen sijaan, että maksimoisi sen. Ja luulisi, että trendien sijaan kannattaisi remontoida ajattomasti (mitä pikkuruiset yläkaapit eivät mielestäni edusta), jotta ratkaisut kestävät aikaa.

Ikean keittiöön on kuitenkin sanottava muutama sananen. Itselläni on omassa asunnossa viisi vuotta sitten entisten omistajien toimesta remontoitu keittiö, joka on Ikeasta. Ovet ovat korkeakiiltoiset, joka ei olisi oma valintani ulkonäön puolesta, mutta joihin tavallaan olen tyytyväinen, koska ne ovat edelleen lähes uudenveroiset. Myös tamminen taso on siistissä kunnossa, vaikka ainakin itselläni keittiö on isolla käytöllä. (En tiedä onko aikaisemmilla asukkailla ollut.) Tuttavilla on myös hyviä kokemuksia Ikea-keittiöistä. Parasta laatua se ei takuulla ole, mutta hinta-laatusuhde vaikuttaa olevan varsin hyvä. Aiemmissa asunnoissa on ollut mm. Kvik, Topi-Keittiöt, Petra-keittiöt, eivätkä ne mielestäni ole tuntuneet merkittävästi laadukkaammilta.

Vastaa

Tismalleen samaa mieltä! Haluan todellakin hyödyntää tilan säilytyksen kannalta mahdollisimman järkevästi ja siksi etenkin kaappikorkeus on oleellinen tekijä, miksi jättää ilmaa tilaan, jossa voisi olla hyvä ja suojaisa säilytysmahdollisuus. Tai toki asia on eri, jos tilaa on yllin kyllin, mutta näin kompakteissa asunnoissa koen tilan hyötykäytön oleelliseksi :)

Olen myös kuullut paljon hyvää Ikean keittiöistä, ja siksi olenkin ollut tosi ihmeissäni, miten tämä nykyisen kotini keittiö on alkanut näyttää käytönjälkeä jo tässä vaiheessa. Tosin voisin kuvitella, että Ikeallakin on erilaisia vaihtoehtoja, ja ehkäpä näin vuokra-asuntoon on valittu tosi budjettiratkaisut, mikä siten näkyy. Esimerkiksi paljon tekisi jo sillä, että taso olisi kestävämpää materiaalia ja vetimet maalaamattomat, jolloin kuluma ei näy niissä. Kellastuma taas saattaa olla puhtaasti valon vaikutus, minkä saattaisi ratkaista esim. korkeakiiltoisuus tai pienesti harmaaseen taittuva sävy.

Itse olen ollut vuosien varrella tosi tyytyväinen Ikean kaappeihin, joten siltä pohjalta olisi voisin ajatella, että myös Ikean keittiörakenteet toimivat ja kokonaisuus on hyvä kun valitsee käyttöön sopivat pintamateriaalit :) Eli en pidä poissuljettuna vaihtoehtona sitäkään, että ottaisi eri osat eri paikoista, mutta täytyy ensin perehtyä asiaan niin näkee, miten hinnatkin muodostuvat.

Vastaa

Heippa taas :) mä aloin nyt vuosien hiljaisuuden jälkeen kommentoimaan ihan urakalla!
Me silloin oman remonttimme aikaan kierrettiin kaikki mahdolliset keittiövalmistajat, ja mikään ei puhutellut, mikään ei ollut tarpeeksi vähäeleinen, mutta laadukas. Kunnes saavuimme ennestään tuntemattoman Nixi-keittiöiden myymälään. Se oli puhdasta keittiörakkautta! Olimme aivan varmoja ettei Nixin keittiö mahtuisi budjettiimme, mutta se mahtuikin ja voi pojat miten hieno keittiöstä tulikaan! Meillä oli Miranda-ovimalli huurremaalattuna värissä maito. Tasot olivat tummanharmaat ja vetimet harjattua alumiinia. Alexa Dagmarin blogista näet esimerkkikuvia toisesta ovimallista, heidän edellisen asuntonsa keittiö ja walk in-vaatehuone olivat Nixin mallistosta. Suosittelen tsekkaa maan tämän vaihtoehdon, ei ole ihan niin tunnettu kuin joku Puustelli mutta laadukas! Tässä vielä linkki http://www.nixi.fi/index.tmpl?sivu_id=1;
/Soile

Vastaa

Ihanaa kun kommentoit! ❤️ Ja ei vitsit, kuulostaapa ihan superhyvälle! Tämä Nixi olikin mennyt itseltä ihan kokonaan ohi (vaikka nyt kun sanoit, niin muistan kuulleeni nimen joskus jossain). Kävin heti kurkkimassa valikoimaa ja googlasin tuota huurrettua maitoa, ja näyttipä kauniille – just tuollaista pelkistettyä ovilinjaa ja freesiä sävyä itsekin haen. Täytyykin tutustua vielä lisää, kiitos vinkistä :)

Vastaa

Hei! Ihanaa lukea remonttijuttuja. Itsellä pienehkön yksiön keittiöremppa takana pari vuotta sitten, ja päädyin budjettisyistä Ikeaan. Otin sieltä halvimmat mutta yksinkertaisen tyylikkään valkoiset (matta)ovet, ja en voisi olla tyytyväisempi, sillä ne ovat edelleen kuin uudet siitä huolimatta, että käytän keittiötä paljon.

Välitilan maalasin siihen tarkoitetulla kulutusta kestävällä maalilla, jonka sävytin samansävyiseksi asunnon seinien kanssa. Siitä on myös vain hyviä kokemuksia, mielestäni paljon helpompi pitää siistinä kuin laatat ja erityisesti niiden saumat.

Vastaa

Onpa kiva kuulla, että teema kiinnostaa! Ja myös, että olet ollut tyytyväinen Ikea-keittiöön! Olen kuullut vuosien varrelta monelta samaa, ja siksi hämmästelenkin, miten tämä nykyinen ei nyt oikein ole säilynyt kuten keittiöltä odottaisin. Ikean vaatekaappeihin sitten taas puolestaan olen ollut vuosikausia eri elämänvaiheissa supertyytyväinen.

Ja olipa hyvä vinkki tuo kulutusta kestävä maali! Luulen, ettei tässä nykyisessä asunnossa ole käytetty sellaista, sillä pinta ei oikein kestä pyyhkimistä. Omaan sen sijaan olen haaveillut just pelkistetystä väliseinästä, sillä en haluaisi laattoja tai muutenkaan mitään pleksilevyä, eli jos ottaisikin tuollaisen mainitsemasi erityisesti tarkoitukseen sopivan maalin, silloin se voisikin kestää hyvin toivomaani aikaa ja käyttöä. :)

Vastaa

Hei. Todellakin kannattaa hyödyntää koko huonekorkeus kaikissa säilytysratkaisuissa. Vaikka osa tavaroista olisikin hankalalla korkeudella päivittäiseen käyttöön niin kotona on kuitenkin paljon säilytettävää jota ei ihan koko ajan tarvitse. Sekä keittiössä että muualla. Ja taas hyvä että on kokemusta myös niistä ei-toimivista ratkaisuista niin osaa välttää niitä kun suunnittelee omaa. Keittiötoimittajissa materiaalien lisäksi ainakin aiemmin oli myös iso ero siinä että edullisimmat (mm. Ikea ja taisi olla ennen ainakin myös Kvik jne.) toimittavat kalusteet vaan ns. vakiomitoissa kun taas vähän hintavammat keittiötoimittajat tekevät tasan mittojen mukaan jolloin monesti helpompi hyödyntää koko tila varsinkin silloin jos tila erikoisen muotoinen tai pieni. Ja hyvä suunnittelija/keittiömyyjä on enemmän kun kullanarvoinen. Olen joskus saanut Kvikistä tarjouksen/suunnitelman jossa kaikki laatikot ja kaapit eivät olisi mahtuneet avautumaan. Huomasin mokan itse ja sen jälkeen myös sen että monet muutkin asiat ehdotuksessa olivat täysin pielessä. Mietinkin että olisivatkohan liikkeessä tarkistaneet jos olisin tilannut suunnitelman mukaiset keittiökalusteet vai olisiko virhe jäänyt minun vastuulleni… Nuo virheet olivat vielä helposti nähtävissä mutta suunnitelmassa on toki paljon yksityiskohtia joita maallikko ei välttämättä edes huomaa. Kvik ei ole omalla listallani kovin korkealla tuon jälkeen mutta heillä kyllä tyylikäs valikoima ja olen nähnyt ihan livenäkin monta Kvikin keittiötä jotka ovat kauniita, toimivia ja laadukkaan näköisiä.

Täällä jo odotellaan lisää remonttikuulumisia. Ihanaa kesää!

Vastaa

Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä, mieluummin enemmän säilytystilaa kuin vähemmän, ylempänä voi aina säilyttää niitä harvemmin tarvittavia, mutta nekin tarvitsevat paikkansa 🙂

Tuo räätälöitävyys keittiöissä on muuten ihan totta! Olen kiinnittänyt samaan huomiota firmojen sivuja selaillessa ja tosi hyvä pointti tuo, että ne eivät välttämättä ole ne parhaat pieneen ja vähän perinteisistä mitoista poikkeavaan tilaan, etenkin tapauksessa, jossa tilankäytön haluaa optimoida parhaalla mahdollisella tavalla! Ja just tuollaista mainitsemaasi ogelmaa en todellakaan kaipaa! Täytyykin pitää mielessä firmojen suunnitelmia katsoessa ja tarjontaan tutustuessa. Mulla on muuten tänään juuri Kvikin kanssa tapaaminen, ja varmasti ihan hyvä saada vertailukohtaa eri konseptein keittiöitä tarjoavista firmoista (eilen kävin Blaulla, jossa taas oli vahvasti räätälöitävyys ja heidän tekemät mittaukset jne esillä).

Kiitos kokemuksista, ja samoin, ihanaa kesää! 🙂

Vastaa

Kotimainen Helno tekee kauniita keittiöitä, jotka sopivat vanhoihin taloihin. Itse haaveilen Kallio-keittiöstä sitten, kun remontti on ajankohtainen <3
https://www.helno.fi/keittiomallisto

Vastaa

Nyt kun sanoit, niin muistui mieleeni, että ystävänikin mainitsi Helnon, mutta unohdin firman jostain syystä kokonaan. Nyt kävin tutustumassa paremmin, ja onpa ihana konsepti ja ylipäätään tosi kaunista designia!😍 Kiitos vinkistä!!

Vastaa

Puustelli, kotimainen ja kestävä.
Itselläni on 14 vuotta vanha Puustellin keittiö kotona joka ei uutta häpeä. Ei roiku ovet eikä laatikoiden etusarjat, kuivauskaapin ”rautalanka” ritilät ovat kunnon paksua ”lankaa” eivätkä mitään rimpuloita ja vesi ei ole kuluttanut sen enempää kuivauskaapin ala osassa kulkevaa valolistaa kuin mitään muutakaan kaapiston osaa. Vertaan usein omaa keittiötä jonkun kaverin keittiöön ja huomaan että olen valinnut oikean toimittajan koska laatu ratkaisi keittiö toimittajan meillä. Mökilläni on 11 vuotta vanha Puustellin keittiö, mökki on talvella kylmillään ja ei silti ole ollut mitään ongelmia.
Kovin montaa suunnittelusessiota en jaksanut eri toimittajien kanssa käydä, siinä menee kuitenkin useampi tunti aikaa…
Onnea valinnalle!

Vastaa

Kiitos suosituksesta! Puustelli on alusta asti kiikkunut mielessä ja olen miettinyt, pitäisikö pyytää sieltäkin tarjous. Moni on varoitellut kalliiksi, mutta toisaalta itse olen ajatellut, että jos laatu tuo pienen lisähinnan, niin se näkyy sitten käyttövuosissa. Just tuolla tapaa, kuten kuvasitkin! Lisäksi kaapit ja ovet voisi hyvin ajatella ottavansa sieltä, ja yhdistää sitten vaikka muualta hankittuun tasoon.

Tämä oli hyvä muistutus, taidanpa perehtyä Puustelliinkin valintaan vielä lisää! :) Ja niin totta tuo suunnittelusessioiden viemä aika. Itsekin nyt kaksi tapaamista läpi käytyä olen tullut siihen tulokseen, että neljällä pitäisi jo olla ihan riittävän hyvä kuva hintoihin ja valikoimaan, kaikkia ei vain jaksa ja ehdi koluta läpi.

Vastaa

Vielä yksi vinkki muiden jatkoksi: A. S. Helsingö tekee ovia Ikean runkoihin. Omaa kokemusta ei ole, mutta näyttävät herkullisilta minun silmään! https://www.helsingo.com
Ihanaa suunnittelua ja onnea tulevaan kotiin!

Vastaa

Kiitos vinkistä! A.S.Helsingöä olenkin silmäillyt ja näyttää toden totta kivalle, ehdottomasti yksi varteenotettava vaihtoehto :)

Vastaa

Todella hienon näköinen lopputulos kyllä pakko sanoa, mutta ikävä kuulla, että käytännöllisyyttä ei ole otettu niin hyvin huomioon. Minunkin vuokra-asunnossani tehdään juuri putkistojen kuvausta, jossa selvitellään putkiremontin tarvetta ja nimenomaan itse vähän jopa toivon, että se tulisi. Saisi ainakin uuden kylppärin ja keittiön. Pitääpä vaan tämä pitää mielessä, että jos suunnitteluprojektiin pystyy yhtään vaikuttamaan niin käy sen vaikka itse vielä läpi tai sanoo vuokraemännälle, että katsoo, että kaikki menee oikein.

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.