Viime aikoina olen tuntenut voimakasta kaukokaipuuta. En vain matkakaipuuta, vaan nimenoman kaukokaipuuta. Siksi tuntuu hyvältä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, kuinka paljon mennyt vuosi antoikaan matkarintamalla. Sain kokea mielettömän upeita reissuja nähdä useita haavekohteita. Siltä(kin) osin vuosi ylitti odotuksensa!

Tämän vuoden ensimmäinen kuukausi on jo kohta ohi, mutta haluan vielä vetää yhteen menneen vuoden matkat. Toivottavasti tämä vuosi tuo tullessaan uusia matkakomeuksia.

Praha & Karlovy Vary

Sunnuntaiaamuna sängyssä makoillessa Facebook muistutti, että Prahan reissusta on tasan vuosi. Muistelimme miehen kanssa matkaa sen innoittamana ja totesimme yksissä tuumin, että se oli vauhdikas reissu, mutta upea. Meidän ensimmäinen yhteinen pidempi matka, ja monella tapaa tärkeä sekä antoisa. Nyt kiireisen arjen keskellä tuntuu hurjalta, että silloin kolmen päivän aikana seikkailimme niin Prahassa kuin matkasimme junalla Karlovy Varyyn. Niiden lisäksi pysähdyimme Chebiin sekä Plzeniin, jossa teimme kiehtovan Pilsner Uruquell -panimovierailun. Silloin energiaa riitti, nyt hektinen arki vie niin paljon, että matka-ajatuksissa on enemmän rentoilu kuin kellotettu eteneminen.

Toisaalta lyhyeen aikaan nähden ehdimme nähdä ja kokea paljon. Praha oli onneksi jo ennestään tuttu, joten painetta sen kiertelyyn ei ollut vaikka kattavasti ehdimmekin kaupunkia kulkea. Karlovy Varyyn ihastuin syvästi, ja tuskin tulen unohtamaan, miltä laskeutuminen juna-asemalta alas kaupunkiin näytti kevyen pehmeän lumipeitteen juuri sadettua maahan.

Minsk, Valko-Venäjä

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä poikkeamisesta olin puhunut pitkään, joten oli ihana saada ystävä matkalle mukaan ja päästä viimein tutustumaan kaupunkiin. Kävelimme paljon, istuimme kahviloissa ja ihan vain fiilistelimme kevääseen heräävää kaupunkia. Tuntuu hassulta, miten lyhyen lentomatkan päässä on noinkin kiehtova matkakohde, mutta miten harva lopulta tuntuu sitä ajattelevan reissuja suunnitellessa. Tosin viisumisäädöllä lienee ollut osansa, mutta nykyään suoralla lennolla lyhyelle reissulle saapuessa sitäkään ei tarvitse ajatella.

Georgia, Azerbaidzan & Armenia

Jos kysyttäisiin vuoden parasta reissua, kaikista ihanista kokemuksista huolimatta sanoisin tämän. Gerorgian Tbilisi oli ollut omalla haavelistalla niin pitkään ja ehtinyt saada mielikuvissani jonkinlaisen mystisen verhon, että oli vaivisuttavaa vihdoin päästä kokemaan kaupunki. Odotin paljon ja Tbilisi ylitti odotukset, harva asia onnistuu siinä. Olisipa aikaa ollut enemmän, sillä vasta paikan päällä tajusi, kuinka paljon annettavaa maalla matkailijalle on. Toisaalta vielä näkemättömät kohteet ovat hyvä syy palata takaisin. Tbilisistä lensimme Azerbaidzanin Bakuun, jossa aukesi ihan toisenlainen maailma. Armeniaan matkasimme viimeisenä päivänä maanteitse, upea reissu sekin.

Pohjois-Viro

Aina ei tarvitse matkustaa kauas. Juhannukseen ajoittunut Pohjois-Viron kattanut road tripimme oli aivan ihana. Olin kai unohtanut, kuinka valloittavia kohteita onkaan ihan lähellä. Tuossa juhannuksessa oli taikaa ja olen varma, että se oli yksi tähänastisen elämäni parhaista juhannuksista. Lahemaan kansallispuisto oli viehättävä ja lisäksi voin suurella lämmöllä suositella paikkoja, joissa majoitumme, eli Vihula Kartanoa, Sagadi Kartanoa sekä Tallinnan Solo Estoria -hotellia.

Ukraina & Moldova

Ukraina ja Moldova kuuluivat nekin haavekohteisiin, joihin olin jo edellisenä vuonna varannut lennot ystävän kanssa, mutta ne peruuntuivat viime hetkillä. Näin jälkeenpäin ajatellen se on ehkä hyvä, sillä aikataulumme olisi ollut ihan liian tiivis näinkin hienojen kohteiden näkemiseen. Tuntui, että nytkin tuli kiire, mutta ainakin ehdimme lomalla nähdä paljon. Seikkailimme kiehtovassa Kiovassa ja poikkesimme sykähdyttävän kauniissa Odessassa Mustan meren äärellä. Moldovassa viivyimme pääkaupungissa Chisinaussa pariinkin otteeseen, nautimme olostamme upealla Et Ceteran viinitilalla. Autoreissumme aikana poikkesimme myös pikkuisissa kylissä ja valloitimme maaseutua, ja tuntuu, että saimme varsin kattavan katsauksen Moldovaan. Moldovan osuuden yksi mielenkiintoisimmista asioista oli retki Transnistriaan.

Rooma

Vuoden reissuista Rooma oli sellainen kaikkein perinteisin. Tosin hektisen syksyn jälkeen se oli juuri sitä, mitä tarvitsin. Tyypillisesti haalin paljon enemmän aktiviteetteja lomaan, mutta nyt kaipasin ennen kaikkea kiireetöntä irtiottoa. Niinpä keskityimme herkutteluun, maistelimme viinejä ja istuimme iltoja hyvän ruoan parissa. Tutustuimme rouheaan Testaccion alueeseen ja nuokuimme kierroksen Hopp on – hopp off -bussissa kun menneen kauden väsymys painoi kehossa. Ihana oli myös Trastevere ja viimeisen päivän sateen valloittama keskusta. Reissu oli kaunis ja ennen kaikkea tarvittu, mutta ei samalla tapaa sykähdyttävä kuin vuoden muut matkat.

Kotimaan matkat

Vuoden matkoja miettiessä ei pidä unohtaa kivoja kotimaan kohteita. Pidän ajatuksesta tehdä retkiä kotimaassa ja tutustua siten omiinkin kotikulmiin löytäen niistä uusia puolia, jollaisen ehkä näkee vain sopivan rennossa ja uteliaassa turistimoodissa. Jaksan uskoa, että mistä tahansa kohteesta voi löytää kiehtovuuden ja omanlaisen kauneuden. Keväällä kävimmekin Riihimäellä ja vuodenvaihteessa tutustuimme sekä Kouvolaan että Lappeenrantaan. Lisäksi ehdin poiketa ystävän luona Joutsassa, joskaan en yhtään niin useasti kuin olisin halunnut kesän jälkeen arjen muuttuessa aiempaa kiireisemmäksi. Syksyä onneksi sitä tauotti ihanat hotelliviikonloput lähellä, joista erityisesti Helsingin Hotelli Vaakuna oli aivan erityinen vierailu.

Matkahaaveet vuodelle 2019

Moni on jo ehtinyt kysyä, mikä on seuraava matkani, mutta olen joutunut toteamaan, etten tiedä. Mennyt vuosi antoi niin paljon, että nyt on vähän hämmentynyt olo. Janoan nähdä uusia kohteita, mutta koska nyt olen matkustanut kaikissa Euroopan maissa, tarkoittaa se automaattisesti sitä, että karttaa on laajennettava jos haluan käydä vielä käymättömissä valtioissa. Samalla kun laajentaa, on reissujen myös oltava pidempiä ja suurella todennäköisyydellä ne vaativat myös isompaa rahallista panostusta.

Haikailen siis kaukaisemmista kohteista ja pidemmästä poissaolosta. Olen miettinyt, voisiko olla realistista jo vaikka tämän vuoden syksynä lähteä vähäksi aikaa pois ja tehdä töitä reissun päältä. Tähän toki itsellä vaikuttaa paljon se, saisiko seuraa miehestä ja millainen kokonaisuus voisi taloudellisesti tulla kyseeseen. Uskon kyllä, että asiat järjestyvät jos niihin on yhteistä tahtoa. Pidempien matkojen toivossa en siis nyt ole sortunut käyttämään rahaa lähimatkoihin, vaan säästän ajatuksella, että pääsisi myöhemmin tänä vuonna kauemmaksi.

Mutta jos yksittäisiä kohteita mainitsee, niin Väli-Amerikka, Kuuba, Färsaaret, useat Afrikan maat, Mongolia, Kanada, road trip Yhdysvalloissa ja tietenkin Uzbekistan, Kirgisia, Kazakstan ja muut Keski-Aasian kolkat houkuttavat. Lähikohteista haaveilen autoreissusta pohjoiseen, aina Jäämerelle asti. Myös Murmanskissa haluaisin käydä.

Voih, niin paljon nähtävää. Pitäisi ehkä alkaa lottoamaan.

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Suosittelen kesän viettämistä ulkomailla, silloin voi käyttää loman vaikka junilla tai lautoilla eri kohteita kierrellen. Menin viime kesänä junalla Barcelonasta Ranskaan. Ja se oli erittäin hyvä ratkaisu, koska Espanja oli tulikuuma ja täysi turisteista niin että kaduilla alkoi olla ahdasta. Paitsi ei sivualueilla. Ja Ranskaan mennessä myös majoitukset olivat edullisempia. Yhden kesän olen myös viettänyt Italiassa. Mutta edelleen haaveilen kesän vietosta Kreikassa :) ja kaukokohteet kiinnostaa, kuten myös se Kuuba tai vaikka Bahamas

Vastaa

Kyllä, kesä on ihanaa aikaa kierrellä Euroopassa! Itse olen myös tehnyt siellä monta auto- ja junareissua, ja joka kerta yhtä ihanaa! Nyt tosin ehkä kaipaisin uusia maisemia, vaikka Ranska kyllä vetää aina puoleensa :) Olisikin ihanaa tehdä kierros Keski-Aasiassa tai sitten reppureissailla vaikka Väli-Amerikassa. Voi että, niin monia ihania vielä näkemättömiä kohteita!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.