Nyt kun olen kohta vuoden verran voinut työn puolesta sukeltaa ravintomaailmaan ja päässyt lähteltä tutkailemaan ja maistelemaan erilaisia superfoodeja, on keittiön kaappini sisältö muuttanut merkittävästi muotoaan ja erilaisia superfoodeja tulee nykyään syötyä päivittäin. En ole ruokahifistelijä, ei oikein yksin arjessa jaksa vaikka toki hyvästä ruoasta nautinkin.

Suosin siis helppoa, nopeaa ja ravintorikasta ruokaa, mausta kuitenkaan tinkimättä. Niinpä superfoodeissakin suosikkejani ovat sellaiset, joita on helppo miksailla ja lisäillä osaksi tuttuja annoksia. Koska välillä kysytään, mitä superfoodeja itse käytän, niinpä kokosin tähän postaukseen top kymppini, eli ne ei ruokahifistelijän arkisuperfoodit! Toki muitakin tulee käytettyä, mutta nämä ovat ne nopeiten loppuun kuluvat. Työn takia luonnollisesti kaikki CocoVia.

1. Chian siemenet

Ihan ykkönen superfoodeissani ja samalla myös se ensimmäiseni, on chian siemenet. Niitä tulee syötyä lähes päivittäin. Tyypillinen komboni on heittää soija- tai turkkilaisenjogurtin sekaan. Samaan kokonaisuuteen istuu myös mulperit, acai-jauhe ja erilaiset myslit. Chia toimii mainiosti myös tuorepuuroissa ja smoothiessa, mutta oma pääasiallinen käyttö on jogurtin parina.

Chiaa on käytetty ravinnoksi pidempään kuin vaikkapa maissia, ja historiassa se on koettu voimistavana ravintona. Siemenet sisältävät runsaasti hyviä rasvoja ja jpa parikymmentä prosenttia proteiinia. Lisäksi näissä minisiemenissä on kuitua ja kasviperäistä omega 3 -rasvahappoa.

2. Acai-jauhe

Acai-marjat on superravinnetiheitä, ja niistä tehty jauhe ihanan helppokäyttöistä. Löysin acai-jauheen viime syksynä ja sen jälkeen siitä lähtien sitä on tullut käytettyä useamman kerran viikossa. Tyypillisin käyttötapani on sekoittaa jogurtin sekaan, mutta toinen helppo muoto on luonnollisesti smoothien sekaan ujutettuna. Käytön voi ajatella samaan tapaan kuin miten käyttäisi vaikkapa mustikkajauhetta.

Acai-marjojen painosta poikkeuksellisen iso osa koostuu terveellisistä omega-rasvahapoista, mikä on marjalle harvinaista. Lisäksi ne sisältävät mm. rautaa, kalsiumia, kaliumia ja A-vitamiinia. Tuo CocoVin marjajauhe on valmistettu pakastekuivaamalla, mikä tarkoittaa, että siinä voi olla jopa 50 kertainen antioksidanttipitoisuus verrattuna ilmakuivattuihin acai-jauheisiin.

3. Mulperi-marjat

Kuivatut mulperi-marjat tuntuvat jakavan mielipiteitä makunsa puolesta, mutta itse pidän paljon. Jotkut maistavat tunkkaisen maun, itse pienen toffeen vivahteen. Olen sekoittanut mulpereita osaksi mysliseostani, eli niitä tulee nautittua samalla kuin mysliäkin. Lisäksi mulperit sopivat mainiosti tuorepuuroihin ja kannattaa kokeilla myös mulperikarkkeja – maailman helpoimmat tehdä ja erityisesti nuo lakritsaiset versiot ovat järjettömän hyviä!

Valkoisia mulperimarjoja on muuten käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä jo 600-luvulla eaa. Marjat sisältävät runsaasti kuituja, rautaa, B2-vitamiinia ja kalsiumia.

4. Spirulina-tabletit

Ah, Spirulina! Aloitin spirulina-levän käytön säännöllisesti vuodenvaihteessa ja sittemmin olen hehkuttanut sitä varmaan jokaiselle ystävälleni. Ei päivää ilman spirulinaa! Monet nyrpistelevät spirulinan maulle ja itse taas olen melko laiska smoothieiden kanssa (joihin siis viherjauheita on helppo ujuttaa), joten napsin omat spirulinani puristeiden muodossa. Neljä tablettia joka aamu ja kroppa on saanut supervihreänsä! Spirulina sisältää runsaasti prostkua ja etenkin kasvissyöjiltä helposti uupumaan jäävää B12-vitamiinia. Spirulina on muuten niin ravinnetiheä ravintoaine, että sitä on ollut myös astronauttien käytössä!

4. Opti-MSM

MSM on rikkiyhdiste, jota esiintyy kehossamme luontaisesti ja se vaikuttaa mm. kollageenin muodostumiseen ja nivelten liikkuvuuteen. Nautin Opti-MSM jauhetta päivittäin veden kera, mutta yritän syödä samalla jotain c-vitamiinipitoista, sillä se parantaa jauheen imeytyvyyttä. Jauheessa on melko kitkerä maku, mutta se ärsytti makuhermoja lähinnä vain alussa, nyt hädin tuskin huomaan sitä, eli kannattaa sinnitellä hetki alun mahdollisesta epämiellyttävyydestä huolimatta!

6. Nokkosjauhe

Syön runsaasti kananmunaa ja yksi helpoista arkiruoistani on paistettu kananmuna kaikenlaisilla lisukkeilla, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Lähes joka kerta kuitenkin ujutan sekaan nokkosjauhetta. CocoVin nokkosjauhe on kotimaista ja valmistettu siten, että arvokkaat ravintoaineet säilyvät. Nokkonen (ja nokkosjauhe) sisältää klorofylli A:ta ja B:tä, vitamiineja (A, B1, B2, B6, C, E, K1), rautaa, kalsiumia, kaliumia, rikkiä ja proteiinia. Todellinen kotimainen superruoka siis kyseessä! Ihan herkkuyhdistelmäni on nokkonen ja sinihomejuusto munakkaassa tai paistetussa kananmunassa, nam!

7. Ghee

Gheen löysin vasta tänä keväänä, mutta olin heti ensi kokeilun jälkeen myyty. Nyt se on jo korvannut lähes kokonaan perusruoanlaitossani (eli siis lähinnä paistamisessa) perinteisen voin. Ghee on perinteisellä intialaisella menetelmällä kirkastettua voita, joka ei sisällä laktoosia tai maidon proteiineja. Intialaisen lääketieteen, ayurvedan, mukaan sillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Siinä on myös A-, D-, E-, ja K-vitamiinien lähde ja monipuolisesti mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä, kuparia, jodia ja seleeniä. Lisäksi se auttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä toisista ruoka-aineista. Gheen maussa on hento pähkinäinen vivahde, minkä en kyllä huomaa jäävän paistamisen yhteydessä ruokaan.

8. MCT -öljy

Syön tosi paljon salaatteja, ja MCT-öljy on niihin ihan täydellinen! Inhoan kookoksen makua, joten meni kauan ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan mauttomaksi väitettyä, mutta kuitenkin kookoksesta valmistettua öljyä. Sen hyvää tekevät ominaisuudet kuitenkin vetivät puoleensa ja kokeilin varovaisesti, siitä lähtien olen valutellut sitä varsin runsaalla kädellä osaksi salaattiannoksiani ja miksaillut muihin kastikkeisiin, kuten balsamicoon. Kyseessä todella on mauton öljy eli kaltaiseni kookoskammoisen ei tarvitse pelätä.

MCT-öljyn rasvahapot imeytyvät elimistöön muita rasvoja helpommin vapauttaen energiaa hitaasti ja siten pitävät hyvin yllä kylläisyyden tunnetta. MCT-öljyssä suosittelen tsekkaamaan, että valmistajalla on RSPO:n (Certified Sustainable Palm Oil) sertifikaatti, muutoin eettisyys voi olla kyseenalainen.

9. Hampunsiemenet

Hampunsiemeniä käytän etupäässä salaattiannoksieni päälle ripoteltuna muiden siemenseosten ohella, mutta joskus myös myslin sekaan ujutettuna. Hampunsiemet ovat superravinnetiheitä, ravintokuiturikkaita sekä hyvä proteiininlähde. Ne sisältävät myös runsaasti hyviä rasvahappoja – hampunsiementen omega-3- ja 6 -rasvahappojen suhde on erinomainen.

10. Raakasuklaa

Raakasuklaata syön lähes päivittäin. Ihan suurinta herkkuani on CocoVin Superschoco Mix, joilla voisin ehkä elää. Parasta ikinä! Kyseessä siis raakasuklaapäällysteisiä cashew-pähkinöitä, mulpereita ja inkamarjoja. Suosikkeja ovat myös Cocovin raakasuklaalevyistä minttu ja appelsiini. Raakasuklaassa ihanaa on se, että sitä oikeasti riittää pieni määrä kerrallaan. Superchoco Mixiä myönnän vetäväni helposti kerralla koko pussin, mutta levyissä riittää pari kolme palaa taltuttamaan makeanhimon.

Aiheeseen liipaten postaus käyttämistäni vitamiinivalmisteista.

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Päivä on ollut täysi, mutta jokaisena vapaana hetkenä olen tutkinut Googlen karttaa, tehnyt hotellihakuja, tutkinut laivayhteyksiä ja testannut erilaisia lentoreittejä. Yhtäkkiä iski voimakas tarve vaihtaa maisemaa tulevana viikonloppuna, mutta lentohinnat tuntuvat olevan kiinnostaviin kohteisiin pilvissä ja kotimaassa taas en oikein tiedä mihin sitä suuntaisi, missä riittäisi nähtävää? Viimeisenä oljenkortena päädyin katsomaan ihan vain Helsingin hotelleja ja aurahdin pohtiessani hetken vakavasti yöpymistä hotellissa, joka seisoo vain kiven heiton päässä kodistani. Tosi taitaa olla kyseessä.

Koen, että viime aikojen stressiä ja unettomuutta ajatellen voisi tehdä hyvää ihan vain hetki hengittää uuden kohteen ilmaa ja nukahtaa hotellin lakanoihin. Lomaan kun vielä on hetki. Hätävaravaihtoehto toki on tehdä turistiseikkailuviikonloppu kotikaupungissa, mutta silti, jokin muu ja ennen näkemätön polttelisi. Saa nähdä keksinkö mitään.

Näiden viime viikkoisten asukuvien saattelemana jatkan Etelä-Suomen kartan ihmettelyä ja toivon, että mieleen tipahtaisi loistava idea. Tässä väsymyksessä tosin se taitaa olla vähän liikaa toivottu.

Mekko: Mango / Bleiseri: Mango / Silmälasit: Gucci, Instrumentarium / Laukku: Coccinelle / Sandaalit: Swedish Hasbeens
Kuvat: Elsa / Oi mutsi mutsi

Juhannukseni oli äärimmäisen rauhallinen ja se taisi tulla tarpeeseen. Nukuin paljon ja ihan vain olin, nauttien ystävän aina yhtä idyllisistä mökkimaisemista. Vuosi sitten samassa paikassa istuttiin yömyöhälle ulkona, oli lämpimämpää ja kuivempaa. Nytkin katselimme pientä pihalle pystytettyä kokkoa vielä puolen yön jälkeen, mutta heti sen hiivuttua kylmä hiipi luihin ja ytimiin. Moni muu asia oli yllättävän samoin kuin silloin, vuosi sitten.

Vaikka ympärillä ihastutti kauniit niittykukat ja kokko loi taianomaista tunnelmaa, pysytteli varsinainen juhannusfiilis poissa. Ehkä se oli tämä väsymys ja osin ylikuormittunut mieli, joka nautti enemmän hiljaisuudesta kuin keskikesän juhlistamisesta. Päivittelimme tosin, että nytkö se jo on, kesän taite. Mihin oikein alkukesä on mennyt?

Aiemmin tänään kotimatkalla hikoilin täpötäydessä Onnibussissa ja mietin tätä kesää, ehkä kauhistuneena ajatukseen, että on juhannuskin on jo lähes ylitetty. Viime kesässä oli liikaa täyttymättömyyttä, niinpä maalailin mielessä askeleita, joilla en jää vain odottamaan tämän kesän rakentumista vaan teen siitä enemmän sellaista kuin varovaisesti haaveilen.

Suurimmaksi osaksi järkevin vaatetus läpi viikonlopun oli villasukat pitkät housut, niin hetkeksi lämpö tavoitti sellaiset lukemat, että uskalsin kirmata niitylle yhdestä rakkaimmista kesämekoistani. Hyttyset tosin kävivät paljaisiin sääriin niin nopeasti, että paluu farkkuihin tapahtui nopeammin kuin olisin tahtonut. Mutta ehkäpä tällekin mekolle kertyy vielä kauniiden hellepäivien käyttökertoja, kuten viime kesänä!


Mekko: Odd Molly, saatu blogin kautta
Kuvat: Ilona / Torpan tyttö