Sen sijaan, että viimeistelisin lähes valmiin postaukseni Dubrovnikista, hyppäänkin Albaniaan, sillä aivan yhtäkkiä ajatukseni lipuivat Albanian pohjoisosassa sijaitsevaan aurinkoiseen Shkodëriin enkä malttanut olla jakamatta muutamaa matkakuvaa kanssanne. Eksoottiseen Albaniaan olisi ollut valloittavaa tutustua enemmänkin, mutta valitettavasti vaikka kuinka sumplittiin, ei se oikein reissukarttaamme istunut. Albania ei nimittäin ole se kaikkein helpoin kohde päästä tai ainakaan reissata maan sisällä. Matkakertomusten mukaan bussit menevät vähän miten sattuu, tiet ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa ja suunnistus ei ole se kaikkein helpoin tehtävä. Niinpä ajattelimme, että ehkä on matka-aikataulun kannalta kaikkein järkevintä tyytyä vain yhteen kohteeseen ja valitsimme lähellä rajaa sijaitsevan vajaan 100 000 asukkaan Shkodërin, joka on yksi Albanian vanhimmista kaupungeista, perustettu jo ennen ajanlaskun alkua.

shkoder albania 4shkoder albania 32

Päivä riitti kaupungissa mainiosti, vaikka tuskin toisen päivän lisäämällä tylsääkään olisi tullut, näin yhden päivän visiitillä meiltä jäi nimittäin näkemättä kaksi alueen tärkeintä nähtävyyttä, Rozafa Castle, jota kyllä tiirailimme auton ikkunoista käsin, ja kuvien perusteella vaikuttava Shkodra Lake. Tutustuimme siis vain keskustan antiin ja aloitimme kierroksen aivan kaupungin sydämestä Al-Zamil -moskeijan kupeesta ja laajensimme kehää pala palalta.

Yllätyimme Shkodërin tunnelmasta ja myönnettävä on, että odotimme rähjäisempää kaupunkia, mutta vastassa olikin värikylläinen, eläväinen ja tunnelmaltaan kansainvälisen oloinen paikka. Toiselta puolen, ei kaupunki liioin modernikaan ole ja paikoin kyllä tiettyä rähjäisyyttäkin on nähtävissä, monet rakennukset on kunnostettu loistoonsa kun taas vastaavasti toiset vielä odottavat julkisivun viilausta. Kaiken kaikkiaan maisema on silti tunnelmallinen ja arkkitehtuuri ihanan värikästä. Kaupungin eloisuutta kuvastaa runsas kahviloiden ja ravintoloiden määrä, joita löytyy piilosta sivukaduilta ja levittäytyneenä kaduille. Katukuva on nuorekas ja trendikäs, jollain tapaa hyvin huoliteltu.

shkoder albania 15shkoder albania 5shkoder albania 35shkoder albania 13shkoder albania 2shkoder albania 24

Arkipäivänä kaupunki oli vilkas ja ensikosketustamme kaupunkiin siivitti keskustaa halkovien pääkatujen pauhu, joka jäi kuitenkin nopeasti taka-alalle ottamalla muutaman askeleen sivuun tai kulkemalla kaunista kävelykatua moskeijan kupeessa. Kaupungissa oli erittäin helppo liikkua jalan ja yllätyksenä tuli pyöräilijöiden todella runsas määrä, ajatukset lipuivatkin väistämättä pyöräilijäystävälliseen Amsterdamiin. Keskustan alueella vehreyttä on paljon ja pieniä puistoalueita siellä täällä. Shoppailukohteeksi kaupunkia ei voi millään tapaa kutsua, mutta muutama kansainvälistä tasoa oleva vaatekauppa kyllä löytyy sekä useampi halpoja vaatteita ja kenkiä kaupusteleva aasialaishenkinen koju. Hintataso on todella edullinen parempia vaatekauppoja lukuun ottamatta. Cappuccinon saa ydinkeskustassa helposti alle eurolla, joten ruokailu tulee halvaksi. Myös englannilla pärjää mainiosti erityisesti nuoremman sukupolven kanssa asioidessa.

shkoder albania 12shkodershkoder albania 27shkoder albania 28

Shkodëriin suuntasimme Montenegron Ulcinjista, josta taksi vei meidät suoraan Shkodërin keskustaan ja nouti sovittuna aikana myöhemmin takaisin. Matka kesti rajanylityksineen noin tunnin suuntaansa ja menopaluumatkalle tuli hintaa kahdelta henkilöltä yhteensä 50 euroa, toisin sanoen, tuohon hintaan ja mukavuuteen nähden en näkisi vaivaa lähteä arpomaan ja vaihtamaan busseja päästäkseni perille! Tie kaupunkiin on kapea, Montenegron puolella se halkoo viinitarhoja ja vehreys jatkuu myös Albanian puolella, mutta jollain tapaa silti maisemasta erottaa vaihtaneensa maata. Ajotiellä vastaan tulli hassuja ilmestyksiä, aasi ehkä pienen talon kokoisen heinäkuorman kanssa ja toisessa kulmassa liikennettä häiritsi tietä ylittävä kilpikonna.

Katso myös nämä

9 comments

Vastaa

Mielenkiintoinen juttu Albaniasta. Itse en ole tuolla puolella maata vielä käynyt, mutta muutama kesä taaksepäin tehtiin retki mannerkreikan puolelta maahan katselemaan Butrintin raunioita ja Albanian suosituinta rantalomakohde Sarandea.

Albania on ilmeisesti hyvää vauhtia avaamassa rajojaan, sillä tuolla Sarandassa oli rakennuspuuhat silloin hyvässä käynnissä ja kyseinen paikka oli tullut viime kesänä Ruotsin Apollomatkojen valmismatka valikoimaan. Saa nähdä milloin rantautuu Suomeen. : D
Jos Albaniaa kiinnostaa joskus lähteä enemmän kiertämään niin eikun jotkut halvat äkkilennot Korfulle ja siitä lautalla yli ja kiertelemään maan eteläpuolta. ;)

Oliko tuolla Shkoderissa muuten paljon muita turisteja?

Vastaa

Kiva kuulla, että pidit! :) Totta, Albaniaan pääseminen on helpottunut kylä hurjasti ja Kroatiankin puolella huomasi matkanjärjestäjien tarjoavan retkiä Albaniian, tosin vielä varsin valikoituina päivinä ja toki tiettyihin kohteisiin.

Shkoderissa oli tosi vähän turisteja ja se oikeastaan teki kohteesta entistä kiehtovamman, nykyään kun turistit tuntuvat olevan jo ihan kaikkialla :)

Kiitos kovasti vinkistä! Meillä mies on hinkunut Kreikkaan ja itse olen ollut vähän penseä sen suhteen, kun maassa olen jo käynyt, mutta tuohan tekisikin siitä heti houkuttelevamman – yhdistäisi lomaan ainakin Korfun ja Albanian! Täytyypä lisätä reissuhaavelistalle (hih, ihan kuin siellä ei olisi jo miljoona muutakin kohdetta lottovoittoa odottelemassa)! :)

Vastaa

Voi kun kiva matkakertomus! Todella kauniit maisemat ja ihanan siistin oloista. Olen haaveillut matkasta Albaniaan jo useamman vuoden. Joskus oli suunnitteilla Kroatia-Montenegro-Albania matka. Ehkäpä se vielä toteutuu, kunhan lapsi tuosta kasvaa. :)

http://pikku-bambin.blogspot.fi/

Vastaa

Oi, kivas jos pidit!! Suosittelen kyllä todella lämpimästi, itse ihastuin tyystin näihin maisemiin ja toivon, että tiet vielä joku päivä vievät takaisin Balkanille :)

Vastaa

Kiitos tästä esittelystä! Tuonnehan sitä pitää itsekin päästä! Vaikka melkein kaikissa Euroopan maissa olen käynyt, niin toi Albania, Kroatia, Kreikka-akseli on vielä visiteeraamatta.

Vastaa

Kiva jos pidit!! Suosittelen kyllä todella läpimästi! Alue (aivan erityisesti Montenegro) vei sydämeni, joten noille kulmille on pakko päästä vielä uudelleen :) Haaveilen aivan erityisesti paremmasta tutustumisesta Makedoniaan ja Albaniaan, ne kun jäivät harmillisen pintaraapaisuiksi tällä reissulla!

Vastaa

Kiitos ihanista matkajutuista. Upeita kuvia! Olemme suunnitelleet samankaltaista reissua, mutta nyt ensin suunnittelemme ensi kesään/alkusyksyyn Euroopan kiertuetta autolla. Muistaakseni olet myös tehnyt samanlaisen. Muistatko minä vuonna ja mihin aikoihin, niin voisin lukaista? :)

Vastaa

Oi pahoittelut, olen näköjään kokonaan unohtanut vastata kommenttiisi! Itse tykkään hurjasti matkustaa autolla, siinä kun näkee ihan toisella tapaa ja vastaavasti myös reitin kanssa voi olla rennompi ja äkkinäiset muutokset ovat helpompia – voi mennä enemmän fiiliksen mukaan! :)

Pitikin ihan muistella itsekin, olenko aiheesta kirjoittanut ja olit ihan oikeassa! Tosin näyttää olevan postauksesta pieni ikuisuus, meneepä aika nopeasti! :) Jos kuitenkin ikivanha postaus kiinnostaa, niin täältä löytyy:

http://anna.fi/secretwardrobe/2009/07/25/automatka-euroopassa/

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.