Reissukuume, tuo kummallinen tila, jossa oiretta lääkitsevät toimenpiteet loppujen lopuksi vain pahentavat poltetta entisestään. Olenkin maininnut tavastani viettää pieni ikuisuus lennolla tuijottaen lentoyhtiön asiakaslehtisestä löytyvää reittikarttaa. Siinä vain on jotain niin yltiöpäisen kiehtovaa, enkä kyllästy pohtimaan erilaisia reissukomboja ja haaveilemaan uusista kohteista pelkän kartan voimin. Vaikka reissurintamalla tapahtuu enemmän kuin vielä talvella osasin odottaa, juurihan kotiuduttiin Wienistä ja ensi viikolla suunnataan Kööpenhaminaan, niin silti matkahaaveet pitävät otteessaan. Ehkä se on myös lähestyvä kesä ja mahdollisuus pidempään reissuun, joka saa matkanystyrät valppaiksi.

matkakuume 2

Olemme puhuneet kesälomasta satunnaisesti jo koko alkuvuoden tai ehkä enemmänkin, mutta nyt paluulentoa Wienissä odotellessa haaveilu yltyi ja muotoutui jonkinlaiseksi suunnitelman esiasteeksi, yhdeksi mahdollisuudeksi. Käytännössä kesän reissusuunnitelmiin vaikuttaa olennaisesti budjetti, sillä siitä ei pääse yli eikä ympäri, että se on itsellä tänä kesänä hyvin rajallinen. Mietimme missä pääsisi näkemään edullisesti meille uusia kolkkia, niinpä katse suuntautui ensin itään ja liukui siitä alemmas Balkanille. Siellä on pieniä kiehtovia maita pilvin pimein, jotka odottavat valloitusta ja niillä kulmilla myös oletettavasti reissubudjetti on helpompi pitää kurissa.

Olen käynyt Kroatissa ja poikennut Bosnia-Hertsegovinassa, mutta niistä vielä eteenpäin on rykelmä kohteita, joissa kumpikaan meistä ei ole käynyt. Niinpä pohdimme, mitä jos lentäisimme Dubrovnikiin ja jatkaisimme hetken lomailun jälkeen alas. Viettäisimme aikaa Montenegrossa, joka on itsellä ollut toivekohdelistalla ties kuinka kauan, etenisimme ehkäpä Serbiaan ja siitä Makedoniaan. Viimeistellen ympyrän tutustumalla Albaniaan ja palaten vielä määrittelemättömien viikkojen jälkeen takaisin Kroatiaan.

matkaopas

Koska idea on vielä jalostamatta ja käytännön siirtymien selvittely tutkimatta, huhuilenkin teiltä kokemuksia ja vinkkejä. Oletteko tehneet vastaavaa matkaa tai käyneet syvemmällä Balkanilla? Vuokra-auto taitaa olla heti näillä seuduilla poissuljettu vaihtoehto, joten miten onnistuu maanvaihto näppärimmin, bussilla ehkä? Entä missä kannattaisi aivan ehdottomasti poiketa ja mitä muuta voisi olla hyvä ottaa huomioon? Kaikki vinkit ovat ehdottoman tervetulleita auttamaan reissuhaaveiden konkretisoinnissa!

Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

19 comments

Vastaa

Ollessani Dubrovnikassa siellä mainostettiin retkiä Montenegroon, joten varmasti Dubrovnikista sinne meno on melko luontevaa. :) Viime reissulla olin Unkarissa, Budapestissa ja sieltä Kroatiaan Zagrebin ja Plitvicen kautta Dubrovnikiin. :) Itseä houkuttaa kovasti Slovenia! Sen täytyy olla satumainen paikka ainakin kuvien perusteella! :)

Vastaa

Olen kanssa kuullut, että Dubrovnikistä onnistuisi jopa päiväretki Montenegroon, joten sen välin tottta tosiaan uskoisi hoituvan ehkä jopa kaikkein helpoiten – toivottavasti yhteydet muihinkin maihin onnistuisivat näppärästi, niin pääsisi käymään kaikissa lähimaissa :) Slovenia oli itselle todella positiivinen yllätys, Ljubljana oli todella tunnelmallinen ja satumaisen sininen Bled-järvi upea! Suosittelen kyllä lämpimästi :)

Vastaa

Ei ole todellista, kuulostaa erittäin hyvältä! Matkavinkkejä en tuonnepäin osaa antaa, Kroatia ja lähiympäristö ollut itsellänikin haavelistalla ikuisuuden, mutta tunnen tuon matkakuumen aiheuttaman tuskan! :) Kotiuduttiin vasta pari viikkoa sitten Nykistä ja jo polttelee matkalaukun pakkauspuuhat uudelleen! Vaikka reilaus-ikä on kohdallani ylittynyt jo ajat sitten, reilaaminen on jotain, mikä on kummitellut mielessäni viimeiset 8 vuotta on ja off -tyyppisesti. Ehkä mihinkään hostelleihin en enää lähtisi ja ihan niin minimalistisella budjetilla kuin kakskymppiset reilaajat, mutta tahtoisin niin kokea sen junalla matkustamisen halki Euroopan ja vailla ihmeempiä aikatauluja. Hengailis hetken jossain ja siirtyisi sitten uuteen paikkaan. Voi miten ihana ajatus…!

Meillä on kesällä isompi remppa kotona ja kesälomareissusta on turha haaveillakaan sen rahareiän jälkeen. Ehkä syksyllä tai talvella olisi mahdollista kuitenkin lähteä matkaan taas. Ihania hetkiä reissusuunitelmien parissa – se on mahtavinta mitä tiedän!! :)

Vastaa

Hih, tuntuu melkein, että matkakuume on kovimmillaan just heti edellisen reissun jälkeen :D Itse olen tehnyt lyhyitä reilimatkoja ja niistä on jäänyt varsin hyvät muistot, mutta kuten sanoitkin, enää ei huvita hostellit ja ihan minibudjetti vaan on tullut jollain tapaa mukavuudenhaluiseksi vuosien varrella. Edelleen toki junareissaus käy, mutta olisi kiva jos siirtymät olisivat näppäriä ja vastassa olisi edes ihan ok-tasoinen hotelli :)

Voih, remppa syö varmasti kyllä ihan mukavasti kesäkassaa, mutta toisaalta aika menee nopeasti joten jos syksyllä on mahdollisuus edes minireissuun, tulee sekin nopeammin eteenkin kuin osaisi ajatellakaan (tai ehkä edes toivoisi) :)

Vastaa

Olen itse reissannut Kroatiassa, Serbiassa, Makedoniassa ja Kosovossa, sekä omalla autolla että bussilla ja junalla. Vuokra-autokäytäntöjä kannattaa kyllä selvittää vuokra-autofirmoista, en osaa suorilta sanoa, kuinka rajojen ylitykset onnistuvat, mutta ainakin Makedoniasta Kreikkaan pääset hyvin vuokra-autollakin. Serbian ja Makedonian rajalla tuskin myöskään tulee ongelmia. Autolla liikkuminen olisi tuolla kuitenkin vaivattominta, koska vaikka Kroatia onkin jo aika turistikohde eivät muut Balkanin valtiot sitä vielä niin ole ja kaikkiin mielenkiintoisiin kohteisiin pääsy ei ehkä retkillä onnistu/vaatii julkisilla hyvää etukäteisselvittelyä. Lisäksi vaikka julkinen liikenne teoriassa toimisikin hyvin, voi aina tulla kaikennäköisiä yllätyksiä. Bussit ovat Balkanilla se yleisin kulkutapa, juniakin kulkee, mutta vuoroja ei päivittäin ole niin useita ja rajalla pitää junaa vaihtaa/jopa valita toinen kulkuneuvo. Liikenne on kohtuu holtitonta etenkin Kosovossa ja Albaniassa eli vaaditaan hermoja, hyviä vakuutuksia ja ehkä vähän sitä luottamusta omiin ajotaitoihinkin ;)

Makedoniaa suosittelen ehdottomasti, olen ollut siellä varmasti noin 15 kertaa ja sieltä löytyy hyviä viinitiloja, kauniita maisemia ja tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Skopjessa pärjää myös erinomaisesti englannilla, syrjäisemmillä alueilla voi tulla eteen kielihaasteita. Ja kun Makedoniaan menee niin kannattaa piipahtaa myös päivän reissu Pristinassa, busseja menee päivittäin useita Skopjen rautatieasemalta Pristinan bussiasemalle, kesto noin kolme tuntia ja maksaa muistaakseni reilusti alle kympin. Juna kulkee myös, mutta se on aavistuksen monimutkaisempi ja vuoroja taitaa olla vain kaksi päivässä (juna menee Kosovo Poljeen, ei Pristinaan eli sieltä pitää taksilla vielä mennä Pristinaan). Pristinassa nyt sinällään ole mitään niin erikoista nähtävää, mutta sinne tuskin tulisi muuten mentyä. Voin antaa näistä sitten hyvinkin yksityiskohtaiset ohjeet, jos tarpeen :)

Vastaa

Oi, mahtavaa, suuri kiitos vinkeistä! Aiemmin olen törmännyt nuivaan suhtautumiseen Keski-Euroopan vuokrafirmoissa edes lisämaksua vastaan mikäli idemmäksi mielii, mutta ehkä tilanne olisi parempi jos autoa yrittäisi Dubrovnikista tai peräti Montenegrosta. Mutta tosiaan, kuten sanoit, on syytä varmistaa, että sillä pääsee kaikkiin haluttuihin paikkoihin! Junaa ja bussia tosin ajateltiin varteenotettavana vaihtoehtona myös edullisuutensa vuoksi, joten voi olla, että vuokra-auto jää välistä jo ihan kustannustensa vuoksi, tarkoitus kun olisi olla liikkeellä vähintään pari viikkoa, kokonaisuudessaan mieluiten kuitenkin kolme. Täytyy kuitenkin pitää auto harkinnasta ja selvittää, josko sellaisen saisi Kroatiaa halvemmalla Montenegrosta! Mietinnässä on myös, jos loman saisi ajoitettua alkukesään lomasesongin ulkopuolelle, jolloin ehkä Kroatiakin olisi edullisempi.

Mietinkin juuri tuota, kuinka suoria yhteydet ovat. Kun kohteita on monta ja aikaa rajallisesti, olisi kiva päästä kohteesta ja maasta toiseen mahdollisimman suoraan ja vaivatta, mutta voin kuvitella, ettei se välttämättä toteudu ihan joka paikassa. :)

Makedonia on itsellä pitkään ollut toivekohdelistalla juurikin maisemiensa vuoksi, joten sinne ainakin on ehdottomasti päästävä! Kiitos kovasti konkreettisista vinkeistä – kun alueet ovat itselle tuntemattomia, on kiva kuulla kokemuksia siitä, että minne kannattaa suunnata, niinpä nämä pistetään suoraan reissusuunnitelmiin mukaan! :) Jos tulee myöhemmin mitä tahansa vinkkejä ja suosituksia mieleen, huikkaa ihmeessä, meillä nimittäin on matkasuunnitelmat vasta startanneet, joten kaikki ideat on pitkin kevättä tosi tervetulleita, mutta näistä oli jo iso hyöty! Kiitos! :)

Vastaa

Moikka vielä,
Hesarissa oli juuri hyvä juttu Makedonian kohteista http://www.hs.fi/matka/Salainen+kaupunki+ja+silm%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4t+ihmiset++Makedonian+parhaat+kohteet+l%C3%B6ytyv%C3%A4t+pinnan+alta/a1396046679404?ref=hs-hitaat-a-2&sivu=1
Suosittelen ehdottomasti tuota Matka-kanjonia (on lähellä Skopjea, taksillakin pääsee helposti) ja Ohrid-järveä myös (olen ollut siellä monta kertaa). Tuolla alempana vinkattiin, että Kreikan Pargasta pääsee Kosovoon – varmaan monesta muustakin paikasta pääsee, mutta helpoimmin kyllä Albaniasta uutta highwayta pitkin (avattu loppuvuodesta 2012) ja Makedoniasta Skopjesta. Kreikalla kun ei yhteistä rajaa Kosovon kanssa ole. Rajanylitystä Serbiasta Kosovoon tai toisinpäin en suosittele, onnistuu kyllä, mutta helpommalla pääsette ylittämällä rajan Makedoniasta tai Albaniasta (Montenegrosta ei myöskään ongelmaa). Jos haluaa yhdistää Kreikan tähän niin ehkä suosittelisin Thessasta etelään olevaa Halkidikia, sinne ei ole pitkä matka Makedonian rajalta ja sinne ei ehkä Suomesta pelkästään tulisi muuten lähdettyä. Mutta ei Pargakaan huono vaihtoehto ole: silloin voisi helposti yhdistää Makedonian Ohrid-järven, rajanylitys (Bitola-Florina, Skopjesta pääsee Bitolaan junalla) ja siitä Pargaan (/toisin päin) tai suoraan Albaniaan jne. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka! :)

Vastaa

Montenegro on tosi kaunis. Kotor (kaupunki) on ehdoton paikka käytäväksi. Sloveniassa olen käynyt Bled-järvellä sekä Ljubljanassa, kumpikin myöskin tosi kauniita ja kivoja paikkoja. Ljubljanasta pääsee bussilla Bledille, meniköhän siinä puolisentoista tuntia.

Vastaa

Olen kanssa kuullut ylistystä Montenegron kauneudesta ja myös tietystä turistittomuudesta, vaikka kai senkin on jo ainakin Kroatian matkailijat löytäneet :) Kiitos Kotor -vinkistä, pistän kaupungin muistiin matkasuunnitelmien laadintaa varten! Oi, Ljubljana ja aivan erityisesti Bled on todella hurmaavia! Itse tein sinne reissun joitain vuosia sitten, ajelin Wienistä Slovenian läpi Kroatian Splitiin asti ja palasin lähtöpisteeseen Pohjois-Italian ja Sveitsin kautta. Kerrassaan huippureissu! :)

Vastaa

Oltiin joitakin vuosia sitten Balkanilla Belgrad- Sarajevo-Mostar -Kroatia reittiä. Liikuttiin Kroatiaan asti bussilla ja Kroatiassa vuokra-autolla. Belgradista Sarajevoon piti mennä tavallisella bussilla, mutta aikataulut oli vähän huonot ja jostain löydettiin minibussikyyti. Hinta oli tietysti tav. bussia enemmän, mutta oltiin kuitenkin opiskelibudjetilla liikkeellä, että ei se ihan mahdoton ollu. varsinkin kun pääsi ovelta ovelle. Bussi siis keräsi matkustajat kyytiin Belgradista ja sitten lähdettiin ajelemaan kohti Sarajevoa. En tiedä, mutta voisi kuvitella, että muuallakin balkanilla on vastaavia tarjolla. Muut bussimatkat tehtiin tavallisilla busseilla ja ihan hyvä vaihtoehto sekin. Käymisen arvoisista paikoista suosittelen kyllä ehdottomasti Sarajevoa, jos vaan osuu matkalle. Todella kiehtova paikka historioineen. Sarajevossa erityisesti sotamuseo jäi mieleen, oltiin siellä lähes yksin ja tunnelma oli lähes pelottava.

Vastaa

Kiitos vinkeistä! Tuo minibussi kuulostaakin näppärältä, ja pienestä lisämukavuudesta/helppoudesta olisi ehdottomasti valmis maksamaan vähän lisää, täytyypä siis selvitellä myös tuota vaihtoehtoa :) Sarajevo todella olisi yksi niistä paikoista, jossa haluaisin käydä, toivottavasti sen saisi ujutettua reitille! Voi että, matkakuumehan tässä vain kasvaa :)

Vastaa

Joo en kuolemaksenikaan muista, mistä tuo vaihtoehto löytyi. Todennäköisesti netin syövereistä… Jos oikein muistan, niin hinta oli jotain luokkaa 20-30 e/hlö, mikä nyt ei suomalaisittain ole kovin paha päivän matkasta.

Tuolla päin kannattaa myös varautua vähän odotettua pidempiin matka-aikoihin. Muistaakseni tuota Belgrad-Sarajevo-väliä köröteltiin melkein 8 h, vaikka esim. nyt kun Google mapsista katsoo, niin matka-aika olisi alle 5 h. Toki pysähdyttiin lyhyesti mutaman kerran, mutta mitään varsinaisia viivytyksiä matkassa ei ollut. Rajaltakin vain ajettiin yli ja vilautettiin passeja.

Mostar-Split-välillä taas jouduttiin vaihtamaan bussia kesken matkan tilanne oli hetken vähän hämmentävä, kun meidät jätettiin uinuvaan pikkukylään ihmettelemään ja bussi häipyi, eikä bussikuski tietenkään osannut englantia :).

Että mahdollisuuksien mukaan varmaan ajoittaisin siirtymiset aamupäiviin, niin venähtäneet aikataulut on ehkä pienempi murhe. Itse ainakain mielummin ihmettelen tapahtumia keskellä ei-mitään päivänvalossa kuin yöllä ;).

Vastaa

Oi Balkan! Itse kävin viime kesänä Ljubljanassa ja Kroatian Krk-saarella, ja ehdottomasti muutkin maat kiinnostavat. Karkkipäivä-blogissaan Sanni kertoo mm. Albaniassa käynnistä kattavasti, se juttu sai ainakin minulla ihan suuren innon lähteä tuotakin kiehtovan kummallista maata jonain päivänä katsastamaan. Muistaakseni Sanni kävi samalla reissulla myös muissa maissa, joten suosittelen lukemaan hänen raporttinsa :)

Vastaa

Oi, kiitti vinkistä, täytyykin heti suunnata Karkkipäivään etsimään lisävinkkejä! Albaniasta ei olekaan liikaa matkakertomuksia saatavilla, joten tämä tulee tarpeeseen :)

Vastaa

Moi, Olen syntynyt Sarajevossa. Suosittelen vaikka olenkin vähän puoleellinen. Siellä on mahtavia maisemia. Me lensimme viimeksi Hki-Sarajevo ja vuokrasimme auton ja jatkoimme matkaa etelään Splitiin, Dubrovnik, Monte Negro (suosittelen Budva nimistä paikkaa Monte Negrossa). Auton vuokraus on mahdollinen mutta etelään ei kannata mennä Serbian kautta (vuoristo spiraaliteitä ja haasteelliset ajaa) mutta jos laskeutuu esim Sarajevosta Mostarin kautta alas (Mostarissa teidän on pakko käydä :) ja katsoa miten ihmiset hyppäävät Mostarin sillalta, joka on must nähtävyys (”Vanha silta”)

Vastaa

Ihanaa, kiitos vinkeistä! Itse kävin Mostarissa muutama vuosi sitten ja se oli kyllä yksi mieleenpainuvimmista matkakohteistani, todella upea! Sarajevo kiinnostaa ehdottomasti ja ihanaa olisi kahlata se ja muut lähikohteet kunnolla, mutta vielä on pähkäilemistä miten sovittaa matkareitti eheäksi kokonaisuudeksi ja miten totetteuttaa se helpoiten ja samalla kustannustehokkaiten. Siinä riittää kevään ajaksi mietittävää ;)

Vastaa

Kreikan Pargasta pääsee myös Kosovossa käymään, luin yhdestä blogista :) sekin voisi olla aika mielenkiintoinen yhdistelmämatka. Kesällä houkuttaisi Kreikka, Korsika tai Italian saaret jälleen..

Vastaa

Oi, kiitti vinkistä! Mies miettikin, että olisiko Kreikankin saanut ujutettua reissusuunnitelmaan, joten hyvä tietää, että ainakin noiden maiden välillä toimii yhteys :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.