Mies näki tämän postaukseni eilen työn alla ja kysyi, että taasko kirjoitan hiusten kasvamisesta. Joten pahoittelut kaikille, kyllä, kirjoitan taas. Puolustuksena mainittakoon, että sain lukijalta pyynnön kirjoitella vinkkejä kasvatusprojektiin liittyen ja toki myös aihe on itselle varsin läheinen. Viimeksi kirjoitin kasvatusprojektistani kaksi kuukautta sitten, vertaillen sitä, kuinka hiukseni olivat kasvaneet sitten viime maaliskuisen olkamittaan pätkäisyn. Nyt ajattelin keskittyä konkreettisiin asioihin, joilla olen kasvua tukenut (toki niiden vertailukuvien kera:)).

En kiellä sitä, ettei maaliskuinen lyhennys ja lopullisesti pidennyksistä luopuminen kirpaissut, mutta se oli ainoa järkevä valinta siinä vaiheessa. Lyhentämällä selvästi saatiin latvaa tasaiseksi, lähemmäs kasvuvaiheessa olevia ja siten tuuheuden tunnetta lisää, myös takanani pitkään vaivannut lovi saatiin liki kokonaan häivytettyä ja mahdollistettiin tasaisen pituuden kasvu. Olin valmistautunut lyhennykseen henkisesti jo hetken, joten yllätyksenä muutos ei tullut, mutta sulattelemista siinä silti oli ja oikeastaan vasta nyt elämä hiusten kanssa alkaa olemaan oikein kivaa. Tätä mittaa on jo helppo laittaa tai olla laittamatta, ja se tuntuu huomattavasti enemmän omalta.

Lyhennyksen yhteydessä päätin, että teen kaikkeni mahdollistaakseni kasvun, enkä koske enää pidennyksiin (mitä nyt joskus saatan tulevaisuudessa vielä hetkellisesti clip-oneilla leikkiä, mutta näin arjessa haluan pitäytyä ihan vain omissa hiuksissa). Nyt tuosta on tullut kuluneeksi hieman päälle puoli vuotta, ja olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin hiukseni ovat kasvaneet! Oma hius on päässyt kasvamaan myös alta, ja paksuuden lisääntyminen tuntuu (ja mielestäni myös näkyy, toki latva on vielä katkenneiden hiusten takia ohuempaa, mutta pituuden puoleenväliin asti hius on jo sellaista, kuin se joskus on ollut).

hiusten kasvatus 07Vertailevat kuvat on otettu juuri pätkäisyn jälkeen maaliskuun puolivälissä ja tuoreemmat pari viikkoa sitten, niipä kertynyt kasvu on tullut aika tarkalleen kuudessa kuukaudessa.

 

Kasvatukseen  minulla on yksi ensisijainen simppeli ohje, jota ilman en jaksa uskoa selkeiden tulosten pääsyyn; älä leikkaa. Jos joka kerta kampaajalla käydessään tasoittaa sen mitä on kasvanut, nopeasti pystyy päättelemään, että eihän se pituus sillä lisäänny. Omia hiuksiani on tämän puolen vuoden aikana tasattu kerran, elokuussa, siistimällä kesän rasittamaan latvaa. Jotta hiusta ei tarvitse leikata, tarkoittaa se suoraan, että siitä on pidettävä huolta. Niinpä olen vältellyt kaikkia kuumenevia muotoilulaitteita ja fööniäkin käytän säästeliäästi, lämpösuoja alla ja kevyesti kuivaten, antaen kuivua alussa ja lopussa mahdollisimman paljon omaa tahtiaan. Kesällä aktiivisessa käytössä oli uv-suoja ja hattu tarjosi varjoa lomamatkalla.

Sama säästeliäisyys pätee myös värjäykseen, jokainen käsittely kun väistämättä rasittaa hiusta. Niinpä jos on mahdollista olla värjäämättä lainkaan, aina parempi, mutta jos haluaa kuitenkin pitää kiinni värjätystä väristään, suosittelen ehdottomasti tekemään kuten minä, värjäyttämään vain ja ainoastaan tyven. Hiuksiani ei siis ole värjätty pitkään aikaan muuta kuin vain tyvestä, enkä antaisi värisudin tulla lähellekään latvoja tai hiusten pituutta. Viimeisellä kampaajakerralla päivitin myös tyviväriä pienen asteen luonnollisempaan, jolloin saan kampaajakäyntien väliin vähän enemmän aikaa. Avainasemassa väliä pitkittäessä ja muutenkin hiusten säästämisessä ylimääräiseltä värjäämiseltä on vaaleaa väriä ylläpitävät tuotteet.

hiusten kasvatus 06

Hiusten pesuun ja hoitamiseen käytän kevyitä shampoita ja kunnolla hoitavia hoitoaineita (tarkoitus esitellä näitä tuotteita pikapuoliin), eli harvemmin enää poimin suoraa shampoo + hoitoaine paria, sillä sellaisenaan ne eivät yleensä mätsää tarpeisiini. Käytän hiusnaamioita ja tehohoitoja usein, ja erityisesti hiusöljyt ovat suosikkejani. Öljyt ovat myös loistavia sekoitettavia jätettävään hoitovoiteeseen, jolloin kombinaatiosta tulee mukavasti sekä hoitava että selvittävä. Öljyt toimivat hyvin myös yöhoidon tapaan käytettynä, esimerkiksi arganiaöljyä tulee käytettyä usein yötä vasten ihon ohella myös hiuksiin, silloin kun hiusten pesu on aamulle suunnitelmissa. Söin myös uuden kuurin Evoniaa loppukeväästä, mutten pysty varmasti sanomaan sen vaikutuksista ja ensisijaisesti kannattaa toki pitää kiinni hyvästä ja monipuolisesta ruokavaliosta.

Jos tukkaan on tullut näin simppeleillä keinoilla näin selvästi lisää, en malta odottaa millainen mitta on ensi kesänä! Kuvat ovat kyllä ihan loistavia, sillä niistä pääsee konkreettisesti näkemään muutoksen, mikä taas motivoi jatkamaan huolenpitoa. Niinpä jos on kasvatus käynnissä eikä ole blogia, josta nähdä kasvun eteneminen, kuvan nappaaminen omaan talteen voi olla hyvä idea silloin tällöin vertailua varten. ;)

Katso myös nämä

13 comments

Vastaa

Täällä sama projekti menossa! Viime elokuussa koin jonkun hetkellisen mielenhäiriön ja pätkäisin kuontalostani enimmillään n. 15 cm. Mulle leikattiin silloin niskasta todella lyhyt polkka (siis niin lyhyt, että koneella ajettiin haituvat!) ja se piteni sivuja kohden. Kaduin sitä n. 2 vkon kuluttua. Siitä asti olen kasvatellut tukkaani ja se oli myös viimeinen kerta, kun hiuksiani värjättiin.

Olen (nimimerkkini mukaisesti) ihan oikeasti blondi, mutta pitänyt väreillä hiusteni värisävyn viileänä. Nyt haluan kohti luonnollista väriäni, joka kylläkin on tummempi vaalea, mutta vielä voin nimimerkkiäni kantaa ;) En enää halua hapetevärejä hiuksiini.

Ostin myös Moroccan Oilia, jolla hellin hiuksiani ja pyrin välttämään kuumia käsittelyjä. (Tosin jos työaamuina joutuu hiukset pesemään, fööni on pakollinen!) Hiukset ovatkin viime elokuusta kasvaneet likipitäen samaan pituuteen takaisin, mistä ne leikattiinkin. Niitä on vuoden sisällä tasoitettu kaksi kertaa. Tammikuussa ihan vähän ja kuukausi sitten 2cm.

Tunnen niin tuskasi tuosta kasvattamisesta! :) Omat hiukseni pilasin myös pidennyksillä ja niillekin sanon nyt, että ei enää koskaan! Oma pituus on vähän lyhyempi kuin sun hiusten pituus, mutta voin nauttia myös tästä mahdollisuudesta laittaa tai olla laittamatta hiuksia :) Tulipas pitkä sepustus! Tsemppiä meille molemmille hiustenkasvatukseen!:)

Vastaa

Oi apua, 15 senttiä kyllä tuntuu missä tahansa pituudessa!! Ja vielä jos alkaa kaduttaa, hui. Ihana kuitenkin kuulla, että mitta on kuitenkin palautunut, kyllähän se aina kasvaa, hitaasti mutta varmasti. Itsellä on ihan sama juttu, että sitä jotenkin kaipaa käsittelemättömyyttä ja luonnollista lookia ja olotilaa, eikä se koske pelkästään hiuksia vaan kaikkea muutakin :)

Hiuksissa olen tykästynyt paljon sellaiseen ylikasvaneeseen tyvi -lookiin (tai millä sitä voisikaan kutsua), ja mikäs olisikaan parempi tykkäyskohde, sillä sehän ei vaadi muuta kuin että antaa vain aksvaa ja oman värin puskea näkyviin! :) Ihanaa kun mittaa alkaa löytyä jo sen verran, että hiusjutuillekin jaksaa jo inspiroitua ihan toisella tapaa, mutta silti, tämä on vasta alku. Lisää pituutta, kiitos! ;) Kuten sanoit, tsemppiä meille molemmille projektiin!

Vastaa

Kampaajien sumutukset top 3:

– Hiustenpidennykset suojaavat hiusta. (Rehellisesti: Jo ensimmäisen kokeilu nyhtää omat hiukset siihen kuntoon, että asiakas jää kerrasta koukkuun. Feikkikuontalo on loistava rahasampo kampaajalle, koska asiakas ei myöskään pysty värjäämään/leikkaamaan hiuksiaan itse, joten pienimmätkin siistimistoimenpiteet tulevat kampaajan laskutettavaksi.)

– Hiusten latvojen siistiminen kiihdyttää hiusten kasvua. (Rehellisesti: Hiukset kasvavat vain ja ainoastaan tyvestä. Joka kerta, kun kampaajan sakset osuvat pituuksiin, kassaan kilahtaa kampaamosta riippuen n. 100 euroa. Miksipä ei siis pitäisi yllä tällaista myyttiä.)

– Tämä ihmeshampoo kiihdyttää hiusten kasvua. (Rehellisesti: Ainut, miten hiusten kasvua voi mahdollisesti kiihdyttää tapahtuu sisäisesti. Rajut dieetit, stressi ja raskaus vievät luonnollisesti ensimmäisenä energian eloonjäämisen kannalta turhilta toiminnoilta.)

Vastaa

Hih, eipä tuohon muuta lisäämään kuin että aamen. :)

Mä en ole koskaan ymmärtänyt tuota pakonomaista tarvetta leikata joka kerta (tai noh, oikeasti ymmärrän, tuohan se lisätuloja kun ei vaan pistetä väriä vaan voidaan veloittaa myös leikkaamisesta) tai sen pokkana perustelua, että ”kasvaa sitten paremmin” (ihan kuin tosiaan olisi mitään tekemistä kasvun kanssa, voi ehkä näyttää paremmalta, mutta se on ihan eri juttu kuin kasvu) ja siksi olenkin onnellinen, kun nykyinen luottokampaajani ei tuputa asiaa yhtään, vaan hänelle on ihan ok se jos ei leikata. :)

Vastaa

Kiva, että jaksoit kirjoittaa jälleen aiheesta. En tiedä mikä omien hiusten kasvun esteenä on. Olen värjännyt vain tyven ja noin 2 tai kolme kertaa vuodessa raidoitan vaaleilla raidolla, sillä olen myöskin siirtynyt vin vaaleaan/luonnollisempaan väriin tyvessä. Lisäksi fööniä ja suoristusrautaa käytän max. 1krt kuussa, ja niiden käytön vähentäminen aikaan sai tuloksia. Lisäksi käytin cutrinin energn+ -shampoota hetken aikaan ja lpullon lopussa huomasin hiusten tuntuvan paksummilta, pitäisi varmaan taas ruveta käyttämään sitä. Ehkä nämäkin tästä harmittaa vaan kun omat pitkät ja suht paksut hiukset muuttuivat blondauksen seurauksena neljä vuotta sitten ohuiksi ja lyhemmiksi. Toki en tiedä oliko blondaus yksin syyllinen kun e-pillerit myöskin aloitin silloin.

Vastaa

Kiva jus ei kasvatusjutut tule vielä korvista ulos! ;) Vaalennus kyllä rasittaa aina, ja oma kampaaja on varoitellut kovasti raidoista, kuulemma nekin rasittavat yllättävän paljon ja niinpä itselle ei ole raitoja laitettu vaan pelkkään tyveen koskettu.

Ymmärrän tosi hyvin että harmittaa, hiukset ovat iso juttu ja jatkuvasti siinä näkösällä (tunteesta puhumattakaan), ja kärsivällisyys on helposti koetuksella. Hormonaalinen ehkäisy voi hyvinkin vaikuttaa, ainakin niistä on paljon ollut puhetta, mutta tietenkin vaikea sanoa kuinka suuri merkitys missäkin tapauksessa niillä on, vai onko. Tsemppiä sinullekin hiusten kanssa, itselläkin on ollut aikoinaan tosi pitkät ja paksut hiukset ja voi että jaksan huokailla ja haikailla niiden perään ;)

Vastaa

Hmmm, ehkä minulla on luonnostaan vahva hiuslaatu, mutta en nyt kolmen vuoden kasvatusprojektini aikana ole todellakaan vältellyt fööniä, suoristusrautaa tai värjäystä (toki lähinnä vain vaaleaa raitaa), en käytä mitään lämpösuojaa, ja hiukseni ovat silti huippukunnossa. Mitta on kasvanut n. 2-10 sentistä bra strap line -pituuteen ja tasattu on alkuvaiheen jälkeen pari kertaa vuodessa. Käytän hoitoaineena vain naamioina myytäviä tuotteita, kuivashampoota tuomaan tuuheutta sekä suoristuksen jälkeen hiusöljyä viimeistelyyn.

Eli no stress ladies, sinunkin hiuksesi ovat tosi hyvännäköiset! Eivät näytä ollenkaan vajavaisilta :).

Vastaa

Tuskinpa itsekään normitilanteessa välttelisin, nyt vain jotenkin haluaa varmistaa otolliset olosuhteet kasvulle ja kulumaa se pienikin kuluma on, joten jos pärjään hyvin ilman niin miksi suotta :) Varmaan myös väri vaikuttaa kunnossa pysymiseen, tai se, kuinka paljon hius on käsitelty (itse ainakin huomaan eroa muutaman vuoden takaiseen, jolloin hiukseni olivat paljon enemmän ja moneen kertaan käsitellyt kuin nyt), jotenkin vaalea tuntuu tosi herkältä kuivahtamaan (etenkin kun hiukset eivät ole järin hyväkuntoiset ja herkät katkeilemaan, kuten itsellä) ja siksi myöskin haikailen vähän luonnollisempaan suuntaan, ylläpito voisi olla asteen verran helpompaa. En jaksa uskoa, että muotoilulaitteet eivät yksin pilaisivat hiuksia, ja hyväkuntoiset kestävätkin käsittelyä lähtökohtaisesti varmasti oikein hyvin! :)

Ja kiva kuulla, kiitos! Itsekin olen tosi tyytyväinen (vaikka toki edelleen annankin kasvaa) :)

Vastaa

Tosi hyvin näyttää hiustenkasvatusprojektisi etenevän – eikä tämmöisistä asioista voi muuten koskaan puhua liikaa! :D Hiusten kasvattamisessa maltti on tosiaan valttia, on yllättävän vaikeaa mennä kampaajan tuoliin parin vuoden ajan ja pitää sitkeästi kiinni siitä ”pelkkä latvojen tasaus ja tyvivärjäys, kiitos” -linjasta. Sitä kun haluaisi aina kokeilla kaikkea uutta.

Mä oon ikäni haaveillu pitkistä hiuksista. Kolmekymppisenä haave toteutuikin puolivahingossa, kun pidin omat hiukset tosi luonnollisessa lookissa, jotta klipsipidennykset istuisi paremmin. Oma tukka humahti puoleen selkään asti. Ja kuinkas kävikään: en tykännyt siitä! :) Mulla on niin liukas hiuslaatu, että näytin ihan vanhalta liimalettitädiltä. Loppukesästä vaihdoinkin pitkään polkkaan eikä ole kaduttanut.

Heppaporukoissa kuljettuani oon kuullut parista rohkeasta rämäpäästä, jotka on syöneet hevostensa biotiinia tehostaakseen karvankasvua (ihan totta!). Eläinten biotiini tehoaa kuulemma oikeasti, mutta ihan niin rajuihin toimenpiteisiin en ehkä uskaltaisi ryhtyä hiusten takia, etenkin kun apteekista löytyy valmisteita ihan ihmisillekin. :)

Vastaa

Mahtava kuulla, ettei aihe kyllästytä! :) Ihan totta, kärsivällisyys on kyllä avainsana ja harmi, ettei sitä ominaisuutta itselle ole hirveästi siunaantunut ;) Onneksi kärsivällisyyttä ruokkii tulosten näkeminen, pahinta olisi se, jos tuntuisi, ettei mitään tapahdu (okei, hetkittäin kyllä tuntuukin, mutta silloin on ihan hyvä muistuttaa itseä vaikkapa tällaisten vertailukuvien muodossa).

Oho, vitsit, aika mahtavaa, että pääsee tuollain ”vahingossa” kokeilemaan. Ja kun on kokeillut, mikäs sen parempi fiilis jatkossa hiusjuttuja pohtiessa kun tietää eikä suotta tarvitse haikailla jonkin sellaisen perään, mikä ei kuitenkaan sopisi :) Itsellä on ollut joskus puoleen selkään hiukset ja niiden perään olen jaksanut aina niiden leikkaamisesta asti kaipailla. Voi että, sinne asti kun vielä joku päivä pääsisi!

Olen kanssa kuulut biotiinin edistävän (mutta ilmeisesti edistää sitten vähän kaiken karvoituksen kasvua, eikä suinkaan pelkästään hiusten), mutta ei kyllä tulisi itsellä mieleenkään käydä hakemassa eläinkaupasta (tai mistä lie niitä saa) itselle lisäravinteita. :D Käsittääkseni se on kuitenkin samaa kuin mitä ihmisetkin syövät, mutta vissiin aika moninkertainen annos. Hih, ihan niin pakkomielle ei kyllä sentään pitkä tukka ole, onneksi. ;)

Vastaa

mä taas olen noin reilu vuoden ihan kunnon poikatukasta( 08/2012) alkaen kasvatellut pitkää tukkaa ja vaalentanut samalla lähes mustanruskeasta vaaleaksiraidoitettuun… Ja koska mulla on myös luonnontaipuisa tukka, olen suoristanut sitä päivittäin… Ja hiuksia on myös leikattu (siistitty) joka kerta, eli noin kerran 4-6 viikossa. Tukka tuntuu kasvaneen kuitenkin reilusti, nyt minulla on ihan reilusti pitkä polkka, myös kampaajani mukaan.. Saatta toki olla, että muutos edelliseen on niin suuri, muttä pääasiassa olen kyllä ollut hyvin positiivinen hiusten kasvun suhteen jatkuvasta leikkauksesta, värjäyksestä & kuumakäsittelystä huolimatta. Tietysti nämä ovat aika henkilökohtaisia juttuja, mutta aina leikkaamatta jättäminen ei olisi kovin hyvä juttu… (omistaisin siis jäätävän sotkupeikkotukan nyt) :D

Mutta sun tukka on kyllä kasvanut upeasti sittemmin maaliskuun, se pitää myös mun uskon tulevaan korkealla!

Vastaa

Tosi huippua kuulla, että hiuksesi ovat kasvaneet noin mielettömän hyvin! Ilman muuta varmasti hiuslaatu vaikuttaa ja toki varmasti se, kuinka paljon alla on käsittelyjä menneiden vuosien varrelta :)

Itse olen huomannut, että latvani on pysynyt nyt hämmentävän hyvänä kun olen karsinut ylimääräistä käsittelyä ja päivittänyt hoitoainevalikoimani – ennen hiukset tuntuivat jatkuvasti kaksihaaroittuvan ja pieni tasaus oli jatkuvasti ajankohtaista, jottei latvat takkuuntunee – nyt kaksihaarasia ei ota silmiin yhtään, vaikka tasaamisväliä on harvennettu huimasti (itse olen ajatellut, että pari kertaa vuodessa voisi olla ihan riittävä jos kunto säilyy näin hyvänä, kerran kesällä ja kerran talvella). Toivottavasti linja pitää eikä latvat kuivu niin paljoa, että tiuhempi/enempi leikkaaminen nousisi ajankohtaiseksi, tämän kunnonkohenemisen innoittamana en aio ottaa riskiä kun tiedän, millaista se omalla kohdalla ennen oli. :)

Hurjasti tsemppiä kasvatukseen sinullekin!!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.