Otsikon kysymys saapui kommentteihini ja se herätti miettimään toiveitani ja erityisesti sitä, kuinka paljon niistä kertoa. Julkinen tavoitteiden avaaminen kun voi herkästi lisätä paineita ja kärjistää tiettyyn tilivelvollisuuden tunteeseen, mutta toiselta kantilta ääneen sanominen voi avata mahdollisuuksia ja altistaa uusille kohtaamisille. Niinpä pienen epäröinnin jälkeen päätin kirjoittaa siitä, millaisesta työstä haaveilen, tänä syksynä kun suuri tavoitteeni on etsiä (ja toivottavasti myös löytää) töitä.

Mitä siis haluaisin tehdä työkseni? Se on kysymys, jota olen miettinyt viimeisen puolen vuoden aikana todella paljon ja ajatukset ovat konkretisoituneet pala palalta. Näinä kuukausina olen entistä enemmän analysoinut sitä, mitä tykkään tehdä ja mikä motivoi, ja peilannut niitä asioita siihen, millaista kokemusta jo omaan ja mihin haluaisin kehittyä. Niistä palasista olen yrittänyt koota mahdollisimman realistisia vaihtoehtoja, joihin minulla olisi annettavaa ja jotka samalla antaisi minulle.

tyonhaku 8

Olen opiskellut markkinointia ja koulutukseltani olen tradenomi, niinpä tähänastisen työurani aikana olen ollut paljon tekemisissä markkinoinnin kanssa, järjestänyt tapahtumia, tehnyt markkinointiviestintää ja suunnitellut markkinointitoimenpiteitä kansainvälisessä ympäristössä. Viimeisin tehtäväni, se jossa aloin jo vahvasti käymään läpi muutoksen kaipuutani, oli kuitenkin enemmän viestinnällinen. Hoidin kotimaisessa pörssiyrityksessä käynnistyneen ERP-hankkeen sisäistä ja ulkoista viestintää. Ala ja yritys olivat hyvin teknisiä ja huomasin samalla kaipaavani itselle läheisempiä tuoteita. Janosin myös lisää mahdollisuuksia, kehitystä ja jollain tapaa enemmän tekemisen meininkiä. Vaikka entinen ala ei tuntunut ihan omalta ja insinöörimailman toivon nyt jäävän vähän enemmän taka-alalle, ne vuodet olivat kuitenkin huikean monipuoliset ja mieletön kokemus, jonka toivon antavan paljon hyvää pohjaa tuleville töilleni niin osaamisen kuin kontaktienkin myötä.

Olen jo pitkään tiedostanut vahvan kaipuuni kädenjäljen näkemiseen, mutta se ei välttämättä suinkaan tarkoita sitä, että haluaisin tehdä käsilläni vaan pikemminkin sitä, että haluan nähdä tuloksia. Koen vahvuuksieni olevan ideoinnissa, kehityksessä ja asioiden eteenpäin viemisessä. Näen mahdollisuuksia ja mietin mielelläni, miten asiat voisi tehdä vielä paremmin. Sitä kautta olen pohtinut, että olisi huippua päästä tehtävään, joka ruokkisi näitä ominaisuuksia. Ideaalitilanne ei siis välttämättä olisi hyvin tarkkaan rajattu valmis työnkuva, vaan enemmänkin uusi tehtävä tai yrityksen kasvun myötä kehkeytynyt lisäosaamisen tarve. On mielenkiintoista olla monessa mukana, enkä tarvitse tarkkaan raamitettua ympäristöä, vaikka mielelläni konkretisoinkin tavoitteet selkeään ja mikäli mahdollista, mitattavaan muotoon.

tyonhaku 2

Olen kiinnostunut ajatuksesta työskennellä pienehkön kasvutavoitteisen firman markkinoinnissa, sillä se antaisi toisenlaista tilaa luovuudella, mahdollistaisi markkinointistrategian luomisen/kehittämisen kokonaisvaltaisemmin ja toisaalta haastaisi myös todennäköisesti kohtaamaan hyvin rajallisen markkinointibudjetin (jos sellaista edes on). Joku voisi pitää painajaisena tilannetta, jossa ei ole rahaa tehdä juurikaan, mutta itse näen sen mahdollisuutena olla luova. Olisikin erittäin innostavaa päästä hoitamaan ja ennen kaikkea kehittämään minkä kokoluokan vain yrityksen markkinointia ja/tai viestintää sellaisella alalla, joka itselle on jollain tapaa tuttu (kuten muoti/hyvinvointi/matkailu/kulutustuotteet/palvelut tms). Brändin rakentaminen ja hallinta kiinnostavat myös paljon, samoin kuin SoMen mahdollisuudet. Kaipaan sitä, että voin tehdä töitä pitkälle itsenäisesti. Toki toivon huipputyökavereita, mutta tarkoitan enemmänkin sitä, että haluan ottaa vastuun työstäni ja myös tilaa viedä sitä eteenpäin.

Innostun siitä, että näen muiden onnistuvan, niinpä kiinnostava työpaikka voisi olla myös viestintätoimisto, jossa räätälöidään asiakasyritykselle paras mahdollinen paketti, saadaan asiakas näkymään ja kasvamaan – onnistumaan. Huomaan lipuneeni seuraamaan kiinnostuneena myös erilaisten sosiaalisen median konsulttiyritysten toimintaa ja voisin hyvin nähdä itseni myös sen tyyppisessä työssä ja uskon, että itselläni olisi alalle myös tarjottavaa.

Kaiken kaikkiaan näissä pyöritään hyvin samojen ydinasioiden parissa markkinoinnin, viestinnän ja myynnin ympärillä, eli ratkaisukeskeisyydessä, kehityksessä ja luovuudessa. Innostun mahdollisuuksista ja koen ehdottoman tärkeäksi, että tulevan työpaikkani asenne on eteenpäin menevä, nuorekas ja avoin uudelle. En siis haluaisi mennä tekemään sitä mitä on aina tehty, vaan pikemminkin miettimään mitä voidaan tehdä olemassa olevilla resursseilla enemmän tai paremmin. Siksi projektiluontoisetkaan työt eivät välttämättä olisi yhtään huono vaihtoehto. Ne asiat yhdistettynä kiinnostavaan tuotteeseen/palveluun, loistaviin kollegoihin ja mainioon yhteishenkeen kuulostaa enemmän kuin hyvältä.

tyonhaku 7

Tällä hetkellä kirjoitan innoissani myös blogiani, joten olen päätynyt ensisijaisesti hakemaan osa-aikaista työtä, jota kyllä pystyn näissä olosuhteissa tekemään erittäin joustavasti, blogi kuitenkin kulkee muun elämän ehdoilla eikä toisin päin. Ja tietenkin, mikäli eteen avautuisi kiinnostava kokopäivätyö, en todellakaan kieltäytyisi – vaikka teen blogiakin tällä hetkellä työkseni, ei se kuitenkaan ole sellaisenaan tulevaisuuden urani (vaikka en panisi pahakseni siitä kertyneen kokemuksen ja kontaktien hyödyntämistä), niinpä priorisoin ensisijaisesti urakehitystäni tukevaan työhön.

Tiedän kuitenkin, että työpaikat ovat kiven alla ja vaikka uskonkin siihen, että hyville työntekijöille on aina kysyntää, voi erottuminen joukosta olla äärimmäisen vaikeaa. Toivon silti kovasti, että asiat etenevät sillä myönnettävä on, että alan jo kaipaamaan uusia ammatillisia haasteita ja kuvioita! Se ehkä kertoo siitä, että tämä puolen vuoden aikalisä on tehnyt enemmän kuin hyvää ja uutta virtaa on kertynyt ihan mielettömästi!

Koska tässä nyt sopivasti tulin mainostaneeksi itseäni työnhakijana, ajattelin vielä lisätä loppuun linkin Linkedin -profiiliini siltä varalta, että kiinnostuksesi heräsi ja koit, että meidän voisi olla syytä kohdata tai vaihtoehtoisesti tunnet jonkun, joka saattaisi olla kiinnostunut keskustelemaan lisää mahdollisuuksista! Olen siis enemmän kuin kiitollinen, jos vinkkaat eteenpäin! :)

Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

14 comments

Vastaa

Mitenhän minä oppisin markkinoimaan ja kuvaamaan itseäni yhtä hyvin kuin sinä? Lähinnä siis sitä, mitä työtä minä haluaisin tehdä ja etenkin miksi, miten jne..

Olen samojen kysymysten äärellä tässä nimittäin. Jotain uutta tarttisi löytää/keksiä, mutta ei hajuakaan mitä se voisi olla. Olen nyt esimiesasemassa, mutta en tiedä haluanko jatkaa esimiehenä vai pitäisikö voimavarani sekä mielikuvitukseni suunnata työntekijöistä yksittäisiin asioihin tai jopa asiakkaisiin. Liiketoiminnan kehittäminen yleisesti tuntuu olevan minun sydäntäni lähellä. Mikä myy, mikä on liian vaikeaa asiakkaalle, mikä taas tuotannolle..

Itse olen myös tradenomi, mutta laskentatoimen puolelta :)

Vastaa

Voi tiedän, työtoiveiden sanoittaminen on hirvittävän vaikeaa! Ja tiedän nin hyvin tunteesi, tuon saman tietyn muutoksenkaipuun äärellä olen itsekin pyörinyt! Itseällä on ollut myös isona haasteena se, että on niin paljon kiinnostavia juttuja ja paljon suuntia joissa voisi hyvin nähdä itsensä (toki vähän helpottaa se, että kaikki jollain tapaa kiteytyy samojen ydinasioiden äärelle siinä, mitä ominaisuuksia itse työssä vaaditaan)!

Välillä olen kadehtinut niitä, jotka tietävät tosi tarkkaan, mitä tulevaisuudessa haluavat tehdä, mutta tässä puolen vuoden aikana olen alkanut jollain tapaa kääntää ajatusta (vaikka edelleenkin arvostan heitäkin, joilla kuvio on jo selvä) ja alkanut pohtimaan, että toisaalta on ihan hyvä, etten ole ajatuksissa lukittu yhteen vaihtoehtoon ja tietyllä tapaa pakotettu sen onnistumiseen, vaan voi olla myös vahvuus se, että voisin olla oikein tyytyväinen hyvin monessa eri roolissa ja siinä samalla olen avoin erilaisille vaihtoehdoille. Ehkä siis puolensa molemmissa, selvissä uratavoitteissa ja sitten näissä enemmän suuntaa antavissa mietteissä :)

Kovasti tsemppiä sinullekin pohdintoihin ja ihanaa viikon jatkoa! :)

Vastaa

Kiitos hyvästä postauksesta. On tärkeää aina välillä pysähtyä miettimään mitkä on ne asiat joita työssä arvostaa . Toivottavasti löydät sellaisen työn jossa pääset käyttämään luovuuttasi! Voisin kuvitella sinun viihtyvän myös vaikka ostajana vaatebisneksessä. :)

Vastaa

Kiitos kovasti kommentistasi! Sitä itsekin toivon, sillä jano entistä luovempaan työhän on kova! Hauska sattuma muuten ehdotuksesi, vaatepuolen ostaja on nimittäin ammattinimike, jota olen todella paljon pyöritellyt mielessäni tämän puolen vuoden aikana (ja oikeastaan pidempäänkin), mutta jostain syystä se unohtui kokonaan postausta tehdessä :) Voisin siis aivan ehdottomasti nähdä itseni myös ostotyössä, samoin kuin visualistin, somistajan tai vastaavana! :)

Vastaa

Hei,

Aluksi kiitän ihanasta blogista. Olen lukenut sitä jo pari vuotta ja olet kyllä blogistina Suomen parhaimpia ellei jopa paras. Toivon, että löydät pian sellaisen sinua kiinnostavan työn ja haluaisin siksi jakaa pienen vinkin mikä toivottavasti auttaisi sinua työhaastatteluihin

Nimittäin eräs työnantaja-kandidaatti suositteli että mikäli haluan hakemuksen avulla erottautua niin kannattaa tehdä siitä oikeasti itseni näköinen kuin se perus A4 mitä muutkin tekevät. Eli voisit hyvin hyödyntää luovuuttasi ja visuaalista silmää työnhaussa.

Kiitos ihanasta piristävästä blogistasi!

Vastaa

Kiitos kovasti ihanista sanoistasi, olen otettu! Ja kiitos paljon vinkistä, tuo on varmasti ihan totta – hakemuksellahan se juuri siitä pinosta erotutaan :) Kävin kesän alussa Urainstituutin järkkäämässä työhakemuksentekokurssilla (mikäköhän ihme oli virallinen nimi sille?) ja se oli kyllä tosi silmiä avaava viikko – sain viilattua monta sellaista hakemuksen pientä kohtaa, joihin en aiemmin ollut tullut kiinnittäneeksi huomiota! Nyt sitten pitäisi vielä osata personoida kokonaisuus tyylikkäästi. Huuh, paljon pureskeltavaa! :)

Vastaa

Hei,
Olen lukenut blogiasi jo jonkin aikaa ja täältä löytyy kivojakin juttuja. Tämä kirjoitus oli tosin mielestäni vähän ylimielinen. Että sinä päätät minkäkokoinen ja millainen toimenkuva sinulle sopii ja siihen scopeen kuuluvat yritykset voivat ottaa yhteyttä ja kosiskella sinua. Mutta toivottavasti löydät mitä etsit.
T. Saara

Vastaa

Heippa Saara!

Kiva kuulla, että olet pääosin viihtynyt blogini parissa ja tosi harmi, jos tästä välittyi ylimielinen fiilis!

Tarkoitus oli avata haaveitani ja miettiä työtehtäviä/-paikkoja, jotka voisivat tuntua erityisen omilta! Se pohjaa tämän viimeisen puolen vuoden tavoitteeseeni, joka on ollut määritellä tarkemmin sitä, mitä haluaisin tehdä jotta lähtökohdat etsiä omalta tuntuvaa paikkaa olisivat paremmat. Se tarkoittaa ehdottomasti myös sen huomioimista, että mikä taho voisi oikeasti hyötyä minun kaltaisestani työntekijästä eniten. Haluan siis ehdottomasti pysyä nöyränä, mutta samalla myös osata arvostaa jo kertynyttä osaamistani!

Yritän siis pysyä mahdollisimman realistisena siinä, mihin tämänhetkinen osaamiseni sekä työkokemukseni riittää, mutta myös miettiä sitä, mihin sen mahdollisella lisäkoulutuksella ja työvuosien karttumiselle voi johtaa. Tavoitehan luonnollisesti on win-win -tilanne; työnantaja hyötyy siitä, että saa motivoituneen työntekijän, jolla on heille sopivaa osaamista ja itse taas hyödyn saamalla motivoivan ilmapiirin, jossa pääsen hyödyntämään osaamistani.

Olen ymmärtänyt myös sen, että on hyvä olla avoin uusille ajatuksille eikä lukita itseään yhteen vaihtoehtoon ja sisäistänyt, että hakuaika voi ulottua pitkäksikin, mutta toisaalta olen valmis siihen, näkemän vaivaa asian eteen. Onneksi kaikki ei ole yhden kortin varassa vaan uteliaisuus avaa ovia moneen suuntaan, joista toivottavasti kiinnostavaa työtä löytyy (missä tilanteessa toivottavasti myös yritys saa sellaisen työntekijän, jollaista toivovat) :)

Ihanaa viikon jatkoa ja kiitos kommentistasi!

Vastaa

Eräs markkinoinnin ammattilainen kertoi minulle tässä taannoin, että yksi parhaista hänen näkemistään tavoista erottautua työhakemuksensa suhteen, nimenomaan visuaalisuutta vaativassa tehtävässä oli se, että hakija oli tehnyt osaamisestaan pinterest-taulun. Se vaati aikaa ja jonkinverran vaivaakin, mutta kertoi enemmän kuin yksikään A4 CV ja kyseinen henkilö palkattiin tehtävään.

Ajattelin heti kirjoituksesi lukiessani, että tuohan voisi olla juuri sinunkin juttusi :)

Vastaa

Voi miten mielenkiintoinen idea! Ihan varmasti just sellainen, mitä ei ihan heti olisi itse tullut ajatelleeksi, mutta nyt kun sen sanoit niin kiinnostus ajatukseen heräsi heti! :)

Tuossahan se juju taitaa olla, oikeanlaisessa erottumisessa oikeassa paikassa. Varmasti myös tuo vaivannäkö on erityisen merkityksellistä, olen nimittäin kuullut tutuilta, että ovat hakeneet (ja päässeet jatkoon) esimerkiksi videolla tai power point -esityksellä. Eli tosiaan, kaiken sen keskellä (erityisesti yhtään luovemmilla aloilla) perinteinen valkoinen A4 hakemus + CV taitaa kuullostaa melko tylsältä vaihtoehdolta!

Kiitos kovasti vinkistä, täytyy varmasti miettiä miten omalla kohdalla voisi antaa luovuuden enemmän näkyä ja miettiä ihan vakavasti vaikkapa juuri Pinterestin hyödyntämistä! :)

Vastaa

Tosi hieno kirjoitus! On ollut mielenkiintoista seurata, miten olet onnistunut selkeyttämään ajatusiasi työkuvioiden suhteen tässä kuluneen vuoden aikana. Uskon vakaasti siihen, että juuri se oikea paikka löytyy, kun tietää mitä haluaa ja pystyy tunnistamaan omat vahvuudet.

Olen itsekin painiskellut sen suhteen, että mihin suuntaan omaa työuraani haluan viedä, joten on ollut kiva seurata sun prosessia vähän niinkuin vertaistukena. Omalla kohdalla suuntana on nyt jatko-opinnot, työn ohessa kylläkin.

Tsemppiä työnhakuun!

Vastaa

Kiitos kovasti ihanasta kannustavasta kommentistasi! Olen monta kertaa tässä puolen vuoden aikana pysähtynyt miettimään itse tätä prosessia ja tullut yhä uudelleen siihen tulokseen, että onhan tämä aikamoinen vaihe elämästä, ihan takuulla sellainen, joka jää mieleen monella tapaa! :)

Samaa minäkin ajattelen, kun tietää tunnistaa omat toiveensa ja tavoitteensa sekä osaamisalueensa on lähtökohtaisesti paljon helpompi löytää työ, jossa viihtyy ja johon on myös annettavaa! Ainakin tietää mistä aloittaa ja mihin fokusoitua, kehää voi aina laajentaa ja tavoitteisiin kulkea eri reittejä, mutta pääasia, että tietää mihin suuntaan lähteä kulkemaan :)

Kovasti tsemppiä sinulle opintoihin! Itsekin tuota vaihtoehtoa paljon pyörittelin mielessä, eikä se missään tapauksessa ole vielä poissuljettu vaihtoehto, vaikkei nyt kuitenkaan ensisijainen :) Oppinoista saa varmasti mielettömästi uutta virtaa ja samalla tulee työstettyä työajatuksia mielessä sekä peilattua niitä uusin kuvioihin!

Vastaa

Minusta on hienoa että olet saanut kirkastettua näitä toiveita itsellesi, erityisesti ilman liian tiukkoja rajauksia. Ja erityisen hienoa on että uskalsit kirjoittaa siitä tänne blogiin!
Minusta on harmillista että joku kokee tällaisen ylimielisenä. Itse koen että on erittäin tärkeää selvittää itselleen, mitkä omat vahvuudet ja heikkoudet ovat, mitä itsellä on tarjottavaa tulevalle työnantajalle ja toisaalta mitä tulevan työnantajan pitäisi pystyä tarjoamaan. Tämä välttäisi monta virherekryä, joten työnantajatkin arvostanevat!
Tottakai sinä päätät minkälainen ja -kokoinen firma ja millainen työnkuva sinulle sopii!! Kukaan muu ei voi sitä tehdä.
Tietenkin pitää tajuta että kaikkea ei voi saada joten on hyvä huomata mitkä asiat ovat itselle niitä ”must”-asioita ja mitkä putoavat sinne ”nice to have”-kategoriaan, josta tarvittaessa tingitään. Mutta turha nöyristely joutaa romukoppaan!

Lisäksi näkisin että sä olet juuri sellaisessa tilanteessa ja hakemassa sen tyyppisiä tehtäviä, jossa verkostoilla on merkitystä ja silloin kannattaa kuuluttaa kaikissa kanavissa mitä on hakemassa ja tarjoamassa. Kertoa tutuille ja uusille ihmisille joita tapaa, kirjoittaa siitä blogiin, ottaa rohkeasti yhteyttä rekrytoijiin… Ei niinkään että joku rekrytoiva esimies välttämättä lukisi sun kirjoituksen ja tarjoaisi työtä, mutta joku joka tietää jonkun jolla on sopiva rooli haussa voi hyvinkin täällä käydä ja vinkata siitä sinulle tai sinusta rekrytoijalle. Kukaan ei lue sun ajatuksia eikä kaikkia avoimia työpaikkoja julkaista. Se oikea kontakti voi löytyä yllättäviä reittejä.

Lisäksi linkkivinkki: Kuinka purjehtijaksi tullaan –blogin Norppa on kirjoitellut hieman vastaavia juttuja omasta työnhaustaan ja tässä vielä linkki hänen viimeiseen kirjoitukseen aiheesta, jossa hän tekee yhteenvetoa miten työhaku tällä erää päättyi, ehkä se voi toimia vertaistukena sulle…
http://skiglari-norppa.blogspot.com/2014/08/lomamietteita.html

Vastaa

Kiitos ihanasta kommentistasi ja kannustuksesta! :)

Olen ihan saa mieltä kanssasi, ja uskon, että työnhakija joka tunnistaa omat ammatilliset toiveensa, tavoitteensa ja osaamisensa on myös motivoitunut työntekijä sillä saralla. On siis kaikkien etu, että oikea työ ja työntekijä kohtaavat! Sillä pedataan työssä jaksamista, viihtymistä, onnistumista, kehittymistä jne :)

Olen itse vuosien varrella huomannut juuri tuon, että verkostoilla voi olla yllättävänkin paljon merkitystä, etenkin kuten sanoit, juuri tällä alalla. Onkin ollut hauska huomata viime aikoina kun olen alkanut sanomaan työnhaustani ääneen, että ihan parhaat vinkit ovat tulleet tutuilta, he ovat vinkanneet avoimista paikoista tai huikanneet, jos ovat kuulleet jostain vastikään siirtyneen henkilön muihin tehtäviin ja siten kiinnostavan paikan jääneen auki (muttei vielä avoimessa haussa). Juuri tuollaiset vinkit ovat kullan arvoisia ja siksi olen ajatellut, että on tärkeää uskaltaa sanoa toiveitaan ja haaveitaan ääneen!

Tietenkään en jätä asioita muiden vinkkien varaan vaan haen ja etsin itse, mutta en jaksa uskoa, että lisäsilmäpareista olisi haittaa! Se antaa mahdollisuuden sattumille, sillä aina joku voi tuntea jonkun, joka joka etsii juuri sitä, mitä vaikkapa juuri minulla olisi tarjota. Eihän sitä koskaan tiedä, joten mieluummin jättää myös sille mahdollisuuden :)

Kiitos muuten hurjasti linkistä, lukaisin postauksen nopeasti silmäillen läpi ja vaikutti tositosi mielenkiintoiselta, täytyy lukea vielä kunnolla ajan ja ajatuksen kanssa, sillä tästä voi saada mainioita vinkkejä ja lisäboostia omaan projektiin!

Ihanaa viikon jatkoa sinulle!!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.