Sadesäällä kahvimuki kädessä on ihana lipua ajatuksissa menneeseen matkaan ja katsella kuvia, jotka palauttavat mieleen lämmön. Aloitimme ja päätimme matkamme Kroatian, Dubrovnikiin, joka vei sydämeni kauneudellaan. Olin kuullut kaupungista pelkästään kehuja ennen reissua ja paikan päällä oli helppo ymmärtää miksi! Dubrovnikin sydän on sen pieni, mutta kauttaaltaan kaunis vanhakaupunki, jonne on äärimmäisen helppo unohtua, vaikka kaupunki jatkuu myös muurien ulkopuolella.

dubrovnik 5dubrovnik satamadubrovnik croatiadubrovnik restaurant

Vanhakaupunki on nopeasti kävelty päästä päähän, mutta siellä saa ajan kulumaan kurkkimalla kapeille ja paikoin jyrkästikin nouseville sivukaduille ja istahtamalla katukahviloihin. Turkoosi meri nuolee vanhankaupungin muureja ja maisemassa siintää vehreä Lokrum -saari, jonne pääsee lautalla vanhankaupungin kupeessa sijaitsevasta satamasta. Vaikka kaupungin vanha osa on suojaisa, kylpee se valossa kiitos vaaleiden kivikatujen ja hiekanväristen rakennusten, jotka ilta-aurinko värjää kauniin kultaisiksi. Auringonlaskua on ihana ihailla muurin ulkopuolle jatkuvalla kallioisella terassilla tai antaa hämärän laskeutua jollain kaupungin kapeista terassiravintoloista illallistaessa.

Vanhakaupunki on jo itsessään nähtävyys, mutta yksittäisenä elämyksenä sen sisältä, tai oikeastaan ympäriltä, on nostettava paksu kaupungin muuri, jolle pääsee kapuamaan pientä pääsymaksua vastaan. Muuri kiertää koko vanhankaupungin ja se nousee ja laskee kaupungin mukana, kävelyosuus voi siis tuntua kuumuudessa raskaalta, mutta kannattaa ehdottomasti – näkymät ovat henkeäsalpaavat! Muuria kiertäessä vierähtää helposti tunti, joten aikaa kannattaa varata. Itse astelin muurille vain vähän ennen auringonlaskua upeiden näkymien janossa, mutta ilta osoittautui loistavaksi ajankohdaksi fyysiselle suoritukselle myös hieman viilenneen ilman ansioista. Muurilta aukeaa mielettömät näkymät niin vanhankaupungin kapeille kaduille ja oranssinhohtoisille tiilakoitelle kuin merellekin.


dubrovnik wall 15dubrovnik croatia 4dubrovnik 01dubrovnik 31dubrovnik croatia 3

Toinen tapa tarkastella kaupunkia ylhäältä on ihan vanhankaupungin muurien ulkopuolelta kohoava köysirata, joka nostaa turisteja vaunuilla ylös näköalapaikalle. Upeiden maisemien äärelle pääsee tosin myös vuokraamalla auton ja mutkittelemalla heti meren ääreltä nousevia teitä ylöspäin. Maisemassa kiehtoo sen kerroksellisuus, pinnanmuodot nousevat ja laskevat, ja meri tyynnyttää maisemaa. Vaikka Dubrovnik on asukasmäärällisesti yllättävän pieni, on asutus kuitenkin levinnyt hauskasti rantaviivaa pitkin ja etenkin laajoja resort-hotelleja löytyy joka suunnasta pienen bussimatkan päästä. Päiväretkikohteita on siis helppo löytää niin maan sisältä kuin suuntaamalla ihan vieressä sijaitsevan Bosnia-Hertsegovinan rajan yli, esimerkiksi somaan Trebinjeen on vajaan puolen tunnin ajomatka.

Vaikka Dubrovnik olikin upea elämys, on sen miinukseksi (keskikesän turistimassojen lisäksi) mainittava heikot shoppailumahdollisuudet. Vanhakaupunki on täynnä toistensa kaltaisia ylihinnoiteltuja turistikojuja ja kaupungin suurin ostoskeskuskin osoittautui niin pieneksi, että hädintuskin oli vierailun väärti. Ketjuliikkeet loistavat poissaolollaan ja vaatevalikoima on suppea, niinpä lomabudjetin voi pistää itsensä hemmotteluun kuten hyvään ruokaan, sillä lukuisia pieniä somia ravintoloita vanhakaupunki on pullollaan! Pari ravintolasuositusta löytyy täältä.

dubrovnik croatia 2dubrovnikdubrovnik 18dubrovnik 3dubrovnik wall 23dubrovnik cafe

Dubrovnikiin suuntaavan kannattaa tutustua myös aivan vieressä sijaitsevaan Lapadin kaupunginosaan, jossa monet turistit majoittuvat. Matka Lapadiin kestää kymmenisen minuuttia, ja sinne liikennöi tiuhaan edullisia busseja aivan vanhankaupungin porttien kupeesta. Lapadista löytyy paljon laajoja hotellialueita ja rantahotelleja, joten allasalueita ja hotellin omaa rantaa kaipaavan kannattaa harkita majoittumista siellä, vanhankaupungin majoitus kun tarjoaa enemmän tunnelmaa kuin tilaa. Reissumme aikana ehdimme majoittua kolmessa paikassa, somassa kaupunkihotellissa Villa Siguratassa ihan vanhankaupungin sydämessä ja tyylikkäässä Hotel Aristonissa Lapadin rannalla. Mikäli apartment -tyylistä majoitusta suosii, suosittelen lämpimästi Lapadista löytyvää edullista ja mielettömän lämmintunnelmaista Apartments Juditaa.

Resort-majoitus houkutteli matkan lopussa kun vanhakaupunki oli jo koluttu ja matkasta väsähtänyt mieli kaipasi parinpäivän irtiottoa huikeiden merimaisemien äärellä, mutta silti jos minulta kysytään, mikään ei voita päivän aloittamista suoraan kaupungin sydämessä! Kaikken kaikkiaan Dubrovnikin vanhakaupunki oli mielettömän tunnelmallinen ja kaunis, aivan ehdottomasti yksi kauneimmista paikoista joihin olen Kroatiassa ehtinyt tutustua – toinen unohtumaton elämys, jonne toivon vielä joku päivä voivani palata, oli Plitvicen luonnonpuisto maan keskiosassa.

dubrovnik 30dubrovnik wall 12 dubrovnik 33dubrovnik kroatiadubrovnik 15

Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

7 comments

Vastaa

Hyvänen aika miten kaunista! Meille suomeenkin tällaisia maisemia :D

Vastaa

No niinpä! Noihin maisemiin (ja lämpöön) on kyllä vähän ikävä! :)

Vastaa

Sinut on haastettu! :) http://moumou.refashion.fi/2014/08/26/syksy-2014-vaatekaapissani/

Vastaa

Ooh, kiitti! :)

Vastaa

Kylläpä on kaunista Dubrovnikissa! Meidän oli alunperin tarkoitus jatkaa kesän roadtripiä sinne asti, mutta aikataulut estivät. Harmi, näyttää todella ”mun paikalta” :)

Vastaa

Oi vitsit, suosittelen kyllä käymään kun tilaisuus tulee! Itse ihastuin todella – ihanan kaunis ja tunnelmallinen kaupunki! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.