Matkan eteläisin etappi oli satamakaupunki Marseille, johon matkan muista kohteista poikkeavan tunnelmansa toi jo pelkästään meri. Alun perin matkan ei ollut tarkoitus johtaa aivan näin etelään asti, mutta matkan varrella tuli tunne, että matkustettua läpi Ranskan meren näkeminenkin on välttämätöntä, onhan eteläinen rannikko tunnelmaltaan niin erilaista Ranskaa kuin muut matkan aikana kierretyt sisämaan alueet, että sitä ei voi jättää välistä.

Ensivaikutelma Marseillesta oli ahdas ja rähjäinen, tunteeseen saatoi paljon vaikuttaa remonttityömaaksi päätynyt rantabulevardi, joka esti suoran näkymän merelle satunnaisia katkelmia työmaan verkkoaidoissa huomioimatta.Työmaa kuitenkin valmistuu ensivuodeksi, jolloin Marseille on Euroopan kulttuuripääkaupunki, ja kuvien perusteella luvassa on varsin valloittava rantakaistale! Vaikka näkymä vanhassa satamassa merelle oli nyt estetty, ei merta silti voinut olla aistimatta, voimakas ihana meren tuoksu vyöryi nenään jo heti rantakortteleihin saavuttassa ja veneiden mastot kurkkivat verkkoaitojen lomassa. Vasta kuitenkin Marseillen huipulle kavuttua vapaa näkymä antoi kaupungille uusia ulottuvuuksia, sininen meri valloitti, talojen lomassa pilkottava vehreys toi kontrastia ja edustalla sijaitseva Monte Criston kertomuksesta tuttu Château d’If pilkotti lyhyen laivamatkan päässä mantereesta.

Vaikka illan tullen olisikin olut ihana illastaa sataman valoja katsellen, vetivät rantaravintolat työmaasta huolimatta puoleensa ja pääkatu vain kävelylle ja putiikkeja kurkkimaan. Vaikka sininen meri jäi rakennussermien suojaan, niin korkeammalle ulottuvia kohteita katselli mielellään illan hämärtyessä, kuten vaikkapa upeasti valaistua 150 metrisellä kukkulalla sijaitsevaa Notre-Dame-de-la-Gardea. Rakastan merta, joten kaikkialla missä on meri läsnä, on jotain tiettyä tunnelmaa ja kauneutta, josta en voi olla nauttimatta.

Katso myös nämä

9 comments

Vastaa

Kaunista, niiiin kaunista! Ranska on maa, jossa en ole koskaan käynyt, mutta joka kyllä vaikuttaa kaikin puolin houkuttelevalta. – Niin, en koskaan, ellei Geneve-järvellä olevaa pikkuista Yvoiren saarta lasketa lukuun. Se kun ei kuulu enää Sveitsin, vaan Ranskan puolelle. Aivan idyllinen paikka oli kyllä sekin ikivanhoine kaupunginmuureineen.

Vastaa

Oi suosittelen lämpimästi, vaikka maailma on pullollaan upeita kohteita, on Ranska silti suuri rakkauteni, pullolaan erilaisia kyliä ja kaupunkeja, ruokaa ja kulttuuria, kaunista luontoa ja pittoreskejä kyliä :) Silti, ensi vuonna road trip ehkä jonnekin muualle, ei Italiakaan hullumpi vaihtoehto olisi… Seuraavaa matkaa siis suunnittelemaan ;)

Vastaa

Kauan sä olet ollut reissussa? Ja ootko jonkinlaisella road tripillä, interraililla vai millä kulkuneuvolla olet matkassa? Olis kiva nähdä joku yhteenveto tai reittikartta, koska näitä postauksia on aika sillisalaattia lukea. Kaupungit vaan vilisee silmissä, samanlaisia kuvia, eikä mitään punaista lankaa… :)

Vastaa

Kukauden verran, ensin viikon Wienissä ja nyt kolme viikkoa autolla Ranskaa kierrellen (Belgian ja Luxemburgin läpi ajaen)! Reittikartta on ehdottomasti hyvä idea, ja sellaisen jälkikäteen ajattelinkin toteuttaa, jälkikäteen kuulostaa ehk hivenen hassulta, mutta matka on elänyt tässä koko ajan, joten vasta nyt matkan lopussa osaa laittaa pisteet kartan oikeille kohdille :) Facebookissa olen yrittänyt pikaviestiä missä milloinkin, mutta blogia en valitettavasti ole päässyt päivittelemään ihan niin paljon ja kaikella sisällöllä, jota olisin tahtonut jakaa. Reittikartta siis tulossa! :)

Vastaa

Kauniita kuvia!
Mulla menee koko elokuu Budapestissa toiden merkeissa…

Vastaa

Kiitoksia! Oi, Budapest on ihana, ja vaikka töiden parissa kuluukin niin toivottavasti ehdit nauttia kaupungista siinä ohella :)

Vastaa

Oi, todella kauniita maisemia! Ihan silmä lepää :)

Vastaa

Maisemat olivat kyllä silmiä hivelevät pitkin matkaan, ja ihanan monipuoliset, huoh, tänne vielä takaisin, sitten joku päivä.. :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.