inulta kysytään todella usein omia suosikkimatkakohteitani ja joka kerta vastaan, että ihan mahdoton sanoa, ja luettelen summittaisesti jotain mieleen erityisesti painuneita kohteita. Lempimatkakohteiden valinta on siis todella vaikeaa, eikä se ole mitenkään yksiselitteistä, kohteet ja niiden tarjoamat kokemukset ovat niin erilaisia eivätkä mielestäni suoraan keskenään vertailukelpoisia. Lisäksi myös ihastun kohteisiin helposti, suorastaan suurimpaan osaan kohteista, joissa käyn, ja niillä kaikilla on oma paikka sydämessäni sekä muistoissani. Sitten tulee vielä erikseen matkan tunnelma, joka ei välttämättä ole itse kohteen aikaan saamaa, siihen kun vaikuttaa seura, fiilikset, sää ja kaikki muuttuvat yksityiskohdat.

Lupasin kuitenkin, että listaamme viisi suosikkikohdetta, sekä minä että Tommi, antaaksemme vähän perspektiiviä siihen, millaisiin kohteisiin olemme erityisesti viehättyneet. Molempien listat muuttuivat lennossa kun juttelimme kriteereistä, ja lopulta päädyimme listaamaan kohteita sen mukaan, mihin aivan erityisen paljon haluamme vielä palata uudelleen.

dubrovnik-1

Top 5-kohteet by Anna-Maria

Ranska
Ranskaan koen omaavani aivan erityisen tunnesiteen, joka varmasti johtuu siitä, että olen asunut siellä kolme vuotta ja reissannut maassa paljon. Ranskaan mennessä tuntuu jollain tavalla kuin menisi kotiin. Ikävöin jatkuvasti sinne takaisin ja vaikka muuten haikailen uusiin kohteisiin, niin Ranska on niitä harvoja poikkeuksia ja salainen haaveeni on, että voisin asettua joku päivä asumaan johonkin Ranskan lukuisista pikkukylistä. Ranskassa viehättää sen tunnelma, mutta myös monipuolisuus – maa on pullollaan hengästyttävän upeita kohteita, mahtavista ruoista ja viineistä puhumattakaan!

Islanti
Haaveilin vuosikausia matkasta Islantiin ja reissu oli unelmien täyttymys, todella rakastuin maahan. Luonto on hämmästyttävän monipuolinen ja äärettömän kaunis. Maan tunnelmassa on rikkumatonta rauhaa, eksotiikkaa ja tietty karua kauneutta, juuri sellaista, johon aivan erityisesti koen vetoa.

Skotlanti
Skotlanti oli Islannin ohella pikään haaveen täyttymys. Skotlannissa viehätyin tiettyyn mystiikkaan ja usvaisen luonnon melankoliaan. Ylämaat aukesivat kumpuilevina ja rauhallisina, kun taas jylhät linnat ja sumuiset järvialueet tarjosivat omanlaistaan eksoottista tunnelmaa. Upea paikka, jonne suosittelen todella lämpimästi roadtripiä! Jos olet käynyt Edinburghissa, et ole vielä nähnyt kauneinta Skotlantia, joka aukeaa järvien ja rauhallisen luonnon äärellä!

Bali, Indonesia
Bali on jäänyt mieleen tarunomaisena paikkana, jonne palan halusta päästä uudelleen. Se minun ihailemani Bali avautui valtavien riisipeltojen äärellä, tyhjästä ilmestyviä sadekuuroja pakoillessa, puutarhaan kätketyssä spassa hiljentyessä, kylien temppelimeren äärellä kulkiessa ja näyttävien kyläjuhlien mekkana. Minulle Balin suosittu rantaviiva ja Kutan alue tuntui ontolta ja vietettyäni hetken hotellivanan äärellä arvostin entistä enemmän sitä kaikkea, mitä sen tuolla puolen aukesi.

Hongkong
Lista vaatii täydentyäkseen vielä jonkin suurkaupungin, sillä vaikka rakastankin luontoa ja suloisia pieniä kyliä, on suurkaupunkien sykkeessä sitä jotain. New Yorkiin palan halusta palata uudelleen, olen haaveillut Singaporessa asumisesta ja ihastunut Hongkongiin. Pähkäiltyäni aikani noiden välillä, päätin lisätä listaan jälkimmäisen, eli Honkongin. Kaupunki on niin omanlaisensa kokonaisuus, vilkas, eksoottinen ja kauniisti kerroksellinen. Kuten monessa muussakin suurkaupungissa, nähtävää ja koettavaa siellä riittää valtavasti!

Unelmakohteet:
Haluaisin nähdä pohjoisia kohteita kuten Jäämeren rantaa, Siperiaa, Norjan vuonoja, Alaskaa, Grönlantia ja Färsaaria, mutta yhtä lailla haikailen paratiisirantojen perään. Lähtisin milloin vain Palaulle, Seychelleille tai fiilistelemään Kuubaa tai katsomaan Perun ihmeitä. Mongoliaan kohtaan olen kehittänyt fiksaation, sillä olen varma, että rakastuisin maan aroihin. Lisäksi Uusi-Seelanti, Galapagos ja Madagaskar kiikkuvat korkealla haavekohdelistalla.

dubrovnik-2

Top 5 kohteet by Tommi

Palau
Tämä läntisen Tyynenmeren pikkuruinen saarivaltio on näkemistäni kohteista lähimpänä maanpäällistä paratiisia. Jos sukeltaminen tai snorklaus korallien ja merielämän keskellä on oma juttusi, montaa tätä parempaa paikkaa ei planeetalta löydy. Asuttujen pääsaarten länsipuolella sijaitsee useita satoja pieniä kalliosaaria käsittävä saaristo, joka sisältää lukemattomia valkohiekkaisia rantoja, laguuneja ja koralliriuttoja. Paikan erikoisuus ovat kuitenkin kolme saarta, joiden keskellä oleviin kraatereihin muodostuneet järvet ovat täynnä evoluution kautta poltinkarvansa menettäneitä meduusoja, joiden keskellä uiminen on ikimuistoinen kokemus.

Filippiinit
Filippiineiltä löytyy monenlaista, mutta täälläkin itseeni eniten vetoavat kirkkaat vedet ja paratiisimainen koskematon saaristo. Palawanin saari valtion lounaiskulmassa on näiden osalta oikea aarreaitta. Hiekkarantoja, koralliriuttoja, kalkkikiviluolia ja värikästä merielämää löytyy loputtomiin ja mikä parasta, ilman turistimassoja.

Iso-Britannia
Lontoo oli aikoinaan ensimmäinen vierailemani suurkaupunki, ja siellä onkin tullut vierailtua useammin kuin Tukholmassa ja Tallinnassa yhteensä. Tunnelma kaupungissa on täysin ainutlaatuinen, eikä kaupungista vain tunnu saavan tarpeekseen. Tähän kun lisätään mukaan kaikki muut Iso-Britannian kiinnostavat kohteet, on paikka tällä listalla varma.

Yhdysvallat
Olkoon mitä mieltä tahansa maan politiikasta ja kulttuurista, kyseessä on kuitenkin aivan upea maa, josta löytyy kierrettävää ja koettavaa enemmän kuin melkein mistään muualta. Vieraillut olen toistaiseksi Floridassa, Hawajilla, Nevadassa ja Kaliforniassa, joista jälkimmäisessä useita kertoja ja se kohteista viehättääkin eniten, mutta missä tahansa voisin vierailla koska vaan. Los Angeles on pullollaan elokuvista tuttuja paikkoja, ympäri vuoden upeita kelejä, sekä euron kurssin ollessa kohdillaan on oikea shoppailijan paratiisi. Las Vegas taas kiteyttää tuon ensimmäisen lauseeni, mutta on juuri sen takia pakkovisiitti jokaiselle ainakin kerran elämässä.:) Hawaijilla suuntaisin itse pois suosituimmista turistikohteista, eli Big Islandista ja Oahusta, ja suuntaisin vähän rauhallisempiin Mauiin tai Lanaiin, mutta nämä tietysti ovat makuasioita. Paljon on vielä nähtävää ja Route66:n läpiajo ehdottomasti bucket listillä.

Hong Kong
Itämainen mystiikka kohtaa lännen tässä sykkivässä metropolissa, vilkkuvia valoja, pilvenpiirtäjien varjostamia katukojuja, eksotiikkaa. Hong Kong oli juuri niin kiinnostava kuin lapsenmielisesti olin kuvitellutkin.

Unelmakohteet:
Tämä on itse asiassa helppo, joskaan ei ehkä aivan sitä mitä kysymyksellä haettiin, stratosfääri. :) Jos taas kriteerinä on että kohde löytyy pallon pinnalta, menee asia huomattavasti vaikeammaksi. Ehkäpä seuraavat kolme: Australia, Japani ja Galapagos.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.