gozo-malta-2gozo-malta-8

Aamuaurinko paistoi tuttuun tapaan noustessamme kesäkuun ensimmäisenä päivänä Slieman satamasta Gozolle suuntaavaan lauttaan. Olimme päättäneet tehdä päiväretken Maltan pääsaaren rinnalla komeileville kahdelle pienemmälle saarelle, Gozolle ja Cominolle, jotka sijaitsevat niin liki toisiaan, että niihin kannattaa tutustua samalla kertaa.

Lautta mukaili Maltan rantaviivaa ja ohitti yksi toisensa jälkeen kaupunkeja ja kyliä kunnes parin tunnin kuluttua tavoitti Gozon kauniin sataman. Koska aikaa oli rajallisesti ja etäisyydet saarella liian suuret kävellen kierrettäväksi, päädyimme ajelemaan bussilla Gozon toiseen päähän, yhdelle alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Postikorttienkin kuvista tuttu sininen ikkuna on luonnon muovaama merelle ulottuva kivinen kaari ja sen äärellä avautuu näyttävä maisema syvänsinisellä merimaisemalla sekä useimpina päivinä kauniin kirkkaalla taivaalla. Aivan sinisen ikkunan kupeessa sijaitsee toinen nähtävyys, blue hole, tummanturkoosi suoraan alaspäin avautuva veden täyttämä luola. Se on erityisesti sukeltajien suosiossa, mutta snorklaamallakin saa pintaraapaisun tähän luonnonihmeeseen. Alue on kuivaa ja jylhää, vaikka Gozo onkin mainittu luonnoltaan siksi vehreämmäksi saareksi.

gozo-malta-1 gozo-malta-9 gozo-malta-11gozo-malta-24

Kaupunkitunnelmaa ja rantaelämää

Aika Gozolla lensi ja jos tekisin retken nyt uudelleen, niin ehdottomasti varaisin Gozon kylille ja kokonaistunnelmalle enemmän aikaa, mutta toisaalta, puolikkaassakin päivässä ehti saada tuntumaa saaren yleisilmeeseen ja kulkea myös saarella sijaitsevan pienen kaupungin, Victorian (tai Rabatin, kuten paikalliset sitä kutsuvat) katuja ja lounastaa kotoisassa terassikahvilassa kadun leppoisaa liikettä katsellen. Iltapäivällä nousimme lauttaan ja kurvasimme kivenheiton päässä sijaitsevalle Cominon saarelle, joka on tunnettu hengästyttävän upeasta sinisestä laguunistaan. Jos siis alueella on liikkeellä, ei rantaelämältään rikasta Blue lagoonia kannata jättää välistä!

Mikäli pitkä veneretki ei hokuttele pääsee Gominolle myös rantatietä pitkin kulkevalla bussilla, jonka kyytiin voi nousta luonnollisesti mistä tahansa matkan varren kaupungista. Aivan Maltan pääsaaren luoteiskärjessä sijaitsee satamaterminaali, josta lähtee lautat Gozolle sekä Cominolle.

gozo-malta-12

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.