Kaupallinen yhteistyö: Vierumäki

Olen todella onnellinen siitä, että vaikka pidempää yhtäjaksoista lomaa en tänä kesänä pidäkään, olen saanut järjestettyä työkuviot niin, että pienet irtiotot pitkin kesää onnistuvat ongelmitta. Miten hyvää ne tekevätkään!

Olen ollut se ihminen, joka on säästänyt kaikki vapaat pitkiin irtiottoihin kaukokohteissa, mutta nykyinen aika on pakottanut miettimään järjestelyä uusiksi ja toisaalta muistuttanut hyvin vahvasti siitä, että omasta jaksamisesta täytyy pitää huolta. Huomasin keväällä tekeväni ihan liikaa töitä, tai en määrällisesti liikaa, vaan jaksotin sen huonosti. Vapaapäivät olivat harvassa, ja se alkoi näkyä ja tuntua. Niinpä kesän alussa päätin, että nyt tilanteeseen on tultava muutos ja olen tietoisesti ottanut aikaa itselle. En ole mitenkään hyvä pääsemään irti arjesta ja työajatuksista kotona, ylipäätään ajattelen liikaa, mutta pienikin maisemanvaihdos tekee ihmeitä ja sellaisia onneksi voi tehdä ihan lähelläkin.

Toinen asia, jonka palautin kesän alussa arkeen on liikunta. Talven ja kevään aikana kunto ehti rapautua vauhdilla ja muistin taas, että keho ja mieli kulkee yhtä, joten syytä pitää huolta molemmista. Tulikin erinomaiseen saumaan miniloma Vierumäellä ja nyt kun asiaa ajattelee, on oikeastaan aika hassua, etten ole koskaan aiemmin siellä käynyt. Vierumäestä on tullut mieleen työvirkistys ja -hyvinvointi sekä urheiluopisto, joten ehkä sitä ei ole ajatellut lomakohteena ihan kenelle vain, mitä se todellisuudessa on. Paikalla oli paljon perheitä sekä pariskuntia, ja Vierumäen aktiviteettitarjonta on niin monipuolinen, ettei tarvitse olla himourheilija löytääkseen mieleistä tekemistä.

Hotel Fennada

Vierumäen sydämeen on ihan vastikään avattu kauttaaltaan remontoitu Hotel Fennada. Se on saanut nimensä Fennada-Filmi Oylta, joka tuotti vanhoja suomalaisia mustavalko- ja lyhyelokuvia. Tarina tosin ei kerro, miten elokuva-alan yritys kietoutuu urheiluopiston kupeessa sijaitsevaan rakennukseen.

Näin historiaa rakastavana olisi ollut mukavakin sukeltaa rakennuksen menneisyyteen enemmän, mutta siitä olen iloinen, että se on uudistettu erittäin tyylikkäästi vanhaa kunnioittaen. Kokonaisuus on eteerinen, raikas ja hyvin skandinaavinen. Sellainen rauhoittava kokonaisuus, joka tarjoaa omanlaistaan hyvinvointia hyvillä sängyillä ja estetiikallaan. Kokonaisuutta värittää hauskasti urheiluviittaukset, jotka itseltä olisi helposti mennyt ohi, mutta mies, ammatiltaan urheilutoimittaja, bongasi ne heti. Näkyvät viittaukset aktiiviseen elämään, kuten kuivauskaapin kylpyhuoneessa ja designtasapainopallon sängynvieressä itsekin sentään tunnistin.

Fennada sijaitsee kivenheiton päässä kauniin Valkjärven rannasta ja ihan urheiluhallin kupeessa. Hotellin aamupala on pieni, mutta laadukas. Viereisestä rakennuksesta löytyy monipuolisempi ja ruokaisampi aamiaisbuffa, jonka kävimme myös kurkkaamassa. Ensiajatus oli mennä sinne, mutta visuaalisena ihmisenä Fennadan aamiainen ja sen nauttiminen aamuauringossa katetulla terassilla vetivät puoleensa ja itse asiassa, kokonaisuus riitti oikein hyvin.

Ensimmäistä kertaa maastopyörän selässä

Vierumäen aktiviteettitarjonta on huikea, mutta valikoimassa on myös lempeämpiä hyvinvointia ylläpitäviä vaihtoehtoja, kuten joogaa ja hierontaa. Itselle oli selvää, että tällä reissulla haluan sekä nauttia säästä että tehdä rentoja omaa hyvinvointia tukevia asioita. Niinpä ihan ykkösvalinta oli pyöräily. Se tarjosi mahdollisuuden olla ulkoilmassa, nähdä ympäristöä sekä tietenkin treenata taitoja.

Olen siis pikkuhiljaa alkanut opettelemaan uudelleen pyöräilyä. Välissä oli liki parinkymmenen vuoden tauko. Kaaduin pariin otteeseen teini-iässä varsin ikävästi, mitkä jättivät vuosien pelon pyöräilyä kohtaan. Pari vuotta sitten uskaltauduin vuosien tauon jälkeen ensimmäistä kertaa satulaan ja sittemmin olen pala kerrallaan hakenut varmuutta sekä tasapainoa.

Kieltämättä hieman jännitti tarttua Vierumäen urheiluhallin pyörävuokraamon edessä maastopyörään. Toki tarjolla olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, mutta halusin kokeilla jotain uutta, lisäksi se mahdollisti vielä paremmin ympäristön tutkimisen. Mikä hyvä valinta se olikaan! Maastopyörällä ajo oli itse asiassa varsin hauskaa! Tuntui hassulta kaartaa pyörä pois asfaltilta ylikasvaneille metsäpoluille, mutta nautin siitä suuresti. Mitkä maisemat ja rauha! Luulen, että erityisesti jälkimmäinen tarjosi myös kummasti rohkeutta ajoon. Kaupungissa tapahtuu niin paljon, että pyöräillessä en osaa rentoutua, mutta Vierumäen luonnossa oli helppo rentoutua.

Kuntosalille vuoden tauon jälkeen

Sali taas valikoitui aktiviteetiksi kahdesta syystä. Ensinnäkin sitä voi tehdä hyvin omaehtoisesti, omien aikataulujen ja jaksamisen mukaan, toiseksi siksi, että edelliskerrasta on ihan liian kauan aikaa.

Otsikko vähättelee, oikeasti edellinen salikerta ajoittui maaliskuulle ennen kuin ensimmäinen korona-aalto kunnolla iski. Sittemmin keskustan saleille palaaminen on tuntunut arveluttavalta kaikkien koronarajoitusten äärellä, mutta samaan aikaan huomaan kaipaavani vanhaa liikuntarytmiä. Keho voi silloin niin paljon paremmin kuin nyt. Niinpä Vierumäki tarjosi loistavan tilaisuuden tehdä varovainen paluu. Olen aloitellut kotitreenausta kevyesti kesän alusta alkaen, mutta sali tarjoaa niin paljon monipuolisemmin mahdollisuuksia.

Vierumäellä plussaa oli erityisesti se, että tilat ovat niin isot ja salilaitteet sekä painot jakautuvat useammalle alueelle, joten ruuhkasta ei ollut tietokaan ja todellakin sai treenata sekä venytellä ihan omassa rauhassa. Urheiluhallissa järjestetään myös ohjattuja tunteja, millainen olisikin ollut kiva jos aikaa olisi ollut enemmän. Samaisesta paikasta löytyy myös tennis- ja sulkkiskentät, eli hotellilta on lyhyt matka useiden lajien äärelle.

Järviä ja viheriöitä

Vierumäen alue on todella kaunis ja monipuolinen! Asia, joka tuli itselle jopa vähän yllätyksenä. Olin mieltänyt paikan treenikeskittymäksi, mutta en paikaksi, jossa myös luonnonrauhasta ja -maisemista pääsee nauttimaan. Jos aikaa olisi ollut päivä enemmän, olisimme varmasti tutustunut alueen luontopolkuihin, mutta vuorokaudessa ehti hyvin pyöräillä ja kävellä lähialueella sekä poiketa pariinkin otteeseen mielettömän kirkkaan Valkjärven äärellä. Oli ihana kahlata veteen kuumana kesäpäivänä ja muutenkin mieli lepäsi kumpuilevan vehreän maiseman äärellä.

Luonnonrauhan lisäksi alueelta löytyy myös mm. seikkailupuisto ja golfkentät. Jos siis mielii viheriölle, Fennada on siinäkin oiva majoituspaikka, kaikki on ihan lähellä. Myös ruokapaikat. Vierumäeltä löytyy useampikin ravintola sekä kahvila, tosin maanantaisin osa niistä oli kiinni.

Golfkentän vieressä sijaitsi puinen punainen kahvila, jossa myytiin myös oman leipomon leipiä. Bagelit olivat superhyvät, ja kaikki muukin näytti herkulliselle. Illalliseksi nautimme pizzaa ja lasit roseeviiniä Ravintola Geenin terassilla. Greenissä on myös salaattibaari ja pienen pieni kauppa jos mielii ostaa huoneeseen jotain.

Saapuminen Vierumäelle

Vierumäelle oli yllättävän helppoa suunnata ilman autoa. Toki auto varmasti helpottaa asiaa, mutta paikan päälle pääsi Helsingistä Lahden kautta. Ensin junalla Lahteen ja rautatieaseman edustalta tunnin välein kulkevalla paikallisbussilla Vierumäen urheiluopistolle. Kannattaa tsekata lähibussien aikataulut ennakkoon, jotta saa valittua junayhteyden järkevällä vaihtoajalla.

Vuorokaudessa ehti todella hyvin nauttia elämästä, lomasta ja Vierumäki-ajasta, mutta jos menisin uudelleen, saattaisin hyvinkin varata pari vuorokautta, niin ehtisi hyödyntää alueen tarjontaa vielä paremmin. Vaikka etäisyydet ovat lyhyet vaihtoehtoja on kuitenkin niin paljon ja itse tykkään tehdä asioita kiireettä, niinpä enemmän aikaa on usein parempi kuin tiukka aikataulu.

Katso myös nämä

Yksi kommentti

Vastaa

aika monessa rakennuksessa siellä sitä historiaa ihan oikeasti on, fennadassa sitä ei ole. nimimerkillä joskus käynyt

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.