Aktiivista asunnon etsintää on nyt kuukausi takana ja olen yllättynyt siitä, kuinka laidasta laitaan olo on tänä aikana ehtinyt heitellä. Toisena hetkenä olen innostunut ja jännittynyt, toisena pettynyt ja jopa toivoton. Väittävät, että se kuuluu prosessiin, mutta itse mieluusti skippaisin tämän vaiheen ja siirtyisin suoraan siihen seuraavaan, omaa kotia asuttamaan.

Jos viime vuoden selkeä projekti oli yrittäjyys ja oman yrityksen pystyttäminen ja pohjustaminen, on selvää, että tämän vuoden projekti on asuminen. Tosin vielä viime vuoden puolella en osannut odottaa, että kyseessä olisi omistusasuminen.

Olen monesti harmitellut sitä, etten ollut nuorempana niin fiksu, että olisin ostanut asunnon. Silloin kun lainan saanti oli helpompaa ja asunnot inhimillisissä hinnoissa. Toisaalta sitä on vähän väärin harmitella, sillä en oikeastaan edes osannut ajatella asiaa. Omistusasumisesta ei juuri puhuttu ja vuokra-asuminen oli opiskelijaelämän jälkeisissä kuvioissa lähinnä normi. Asunnon ostoa ei osannut tarkastella realistisena vaihtoehtona, ja toisaalta en tiedä, olisiko se ollutkaan. Kun oma asunto lopulta tipahti ajatuksiin, oli todennäköisesti juuri se huonoin aika. Pankki toisensa jälkeen torppasi lainakyselyt ja vaateena oli 10 prosentin säästöt asunnon ostohinnasta. Helsingin hinnoilla se tarkoittaa aika paljon käteistä tilillä.

Siinä uskossa elin kaikki jälkeiset vuodet ja pidin ajatusta omasta asunnosta lähes mahdottomana, vielä kaukaisempana hypättyäni yrittäjäksi. Ei sillä, yrittäjäksi jäätyä olen saanut säästöön enemmän kuin koskaan, koska olen voinut vaikuttaa tuloihin suoremmin, mutta tuoreena yrittäjänä ei ole järin houkutteleva laina-asiakas pankille. Kuulinkin vähän joka suunnalta, ettei aloittaneella yrittäjällä ole lainamahdollisuuksia, sillä ei ole näyttöä tulojen jatkuvuudesta ja liiketoiminnan kehityksestä. Väitettiin, että olisi syytä odottaa vuosi tai pari. Niin totesi jopa uransa pankissa tehnyt ystäväni. Mutta niin, aina ei kannata liiaksi kuunnella muita.

Laina ensiasunnon ostoon

Päätin siis kokeilla ja katsoa, lähinnä halusta saada itselle tarkat raamit siihen, mitä lainan saanti itseltä voisi edellyttää, jotta voin asettaa tavoitteeni. Olikin odottamaton yllätys kun speksien sijaan sain lainatarjouksen. Sama vastaus tuli toisesta pankista. Kannatti siis kokeilla, ja samalla sain hyviä vinkkejä sijoittamiseen, joka on niin ikään tämän vuoden projektejani. Niin, ja kannatti viime vuonna säästää. Siinä samalla kun säästin turvatakseni mahdollisia tulevia epävarmoja kuukausia yrittäjänä, tulin vähän huomaamatta säästäneeksi tarvittavat rahat asunnon käsirahaksi. Olin pitänyt tähtäimessä vuosia sitten sanottua kymmentä prosenttia, joten oli iloinen yllätys kuulla, että viisi prosenttia oli riittävästi. Niinpä täysin odottamatta kaikki olikin valmiina ja etäinen haave konkretisoitui maaniseksi asunnon etsinnäksi.

Tosin asunnon etsinnän realismi vyöryi päälle nopeasti. Nyt olen kuukauden verran katsellut aktiivisesti asuntoja, eikä mene päivääkään, etten silmäilisi vaihtoehtoja yhä uudelleen ja uudelleen. Mutta eihän sen oman löytäminen olekaan niin helppoa. Kysyntä on suuri, pienten asuntojen hinnat nousevat tarjouskaupoissa hämmentävän korkealle ja noh, ylipäätään mikään ei ole vielä tähän mennessä saanut sydäntä lyömään nopeammin. Ne, missä näen pienen potentiaalin saattavat mennä muutamassa tunnissa, eli nopeammin kuin ehdin edes jäsennellä omaa ajatusta tai merkata tulevaa näyttöä kalenteriin. Siksi hetkittäin on iskenyt toivottomuus. Omaan budjettiin ja spekseihin sopivan asunnon löytäminen onkin yllättävän vaikeaa. On kummallisen jakautunut mieli, samaan aikaan tuntee intoa ja epätoivoa.

Hyväkuntoinen asunto vai remonttiprojekti?

Toisaalta ei pidä väheksyä jo käytyjen näyttöjen ja jatkuvan tilannetarkkailun merkitystä. Omat toiveet ovat tarkentuneet, realismi on lyönyt kasvoille ja olen saanut kartoitettua erilaisia remppa-optioita. Olen huomannut, että rempattujen asuntojen hinnat kohoavat pilviin, joten olen alkanut ajattelemaan, että ehkäpä sitä voisikin ryhtyä remonttiprojektiin. Hintaseurannan kautta olen laskeskellut, että se voisi hyvinkin maksaa itsensä takaisin, jos tekee fiksusti ja myös paljon itse. Olenkin rajannut speksejä siihen, että putkiremontti täytyy olla hoidettu alta siten, ettei sellaista ole lähitulevaisuudessa vastassa. Toki parasta olisi, jos ylipäätään kylppärille ei tarvitsisi tehdä mitään, mutta olen loiventanut siinäkin ajatuksiani. Kaikki riippuu lähtöhinnasta.

Asun jo nyt varsin kompaktisti, mutta Helsingin hinnoilla on melko todennäköistä, ettei kattobudjettini riitä pientä koppia kummoisempaan. Saattaa siis olla, että joudun tinkimään reiluun pariinkymmeneen neliöön, mutta realistisena toiveenani olisi jotain 26-34 neliön välillä, eli yksiö tai pieni kaksio. Mikäli yksiö, niin toivoisin sentään keittokomeroa tai muuten sellaista pohjaa, ettei sängystä tarvitse katsella tiskivuorta.

Muutamat ovat kyselleet, miksen katsoisi asuntoa hieman kauempaa. Ja on totta, ei tarvitse mennä kuin reilut 10 kilometriä keskustasta kauemmaksi ja yhtäkkiä samalla rahalla saisi niin paljon enemmän. On lähes huvittavaa, että Helsingissä pääsee asumaan pienessä yksiössä samaan hintaan kun jossain toisaalla omakotitalossa. Niitä kuuluisia valintoja, mitä kukin priorisoi kärkeen.

Olen pyöritellyt asiaa mielessäni, pohtinut erilaisia vaihtoehtoja ja kysellyt enemmän asuntomarkkinoita seuranneita ja palannut lopulta siihen, etten ainakaan toistaiseksi lavenna hakuani Helsingin kantakaupunkia kauemmaksi. En lopulta tarvitse paljoa neliöitä ja arkeni rullaa näillä kulmilla, lisäksi pidän keskusta-asumisesta. Yhtä oleellinen syy on kuitenkin sijoitusaspekti. En etsi vain kotia, vaan etsin myös sijoitusta. Lyhyessäkin ajassa elämässä voi tapahtua paljon, eikä sitä tiedä mihin elämä ja suhteet kantaa, niinpä tärkeänä tekijänä asunnossa on se, että se on helppo vuokrata. Siinä keskustan pienet asunnot ovat lyömättömiä, niille on vuokramarkkinoilla jatkuva kysyntä. Niinpä kun olen ottanut sijoituskulman mukaan, on ajatus kantakaupungista vahvistunut ja olen hyväksynyt ajatuksen, että voin joutua tinkimään paljonkin neliöistä. Mutta ajattelen, että on tärkeää päästä kiinni omistusasumiseen.

Pieni asunto Helsingin kantakaupungista

Niinpä etsinkin asuntoa läheltä Helsingin keskustaa, karkeasti ottaen ratikkareittien ulottuvilta. Haavealueeni olisi Töölö, mutta seurattuani asuntojen liikkuvuutta, se näyttää varsin epätodennäköiseltä. Eniten pieniä asuntoja liikkuu Kallion tuntumilla, joten jos taloyhtiö on hyvä, tontti oma, rakennus visuaalisesti miellyttävä (mieluiten siis vanha) ja suuret remontit tehty, käy Kallio mainiosti. Toki silmäilen vaihtoehtoja myös Hakaniemen ja Meilahden alueelta, enkä panisi pahakseni eteläisempääkään Helsinkiä, mutta realistisesti ajatellen Taka-Töölö, Meilahti ja Kallio ovat todennäköisimmät lokaatiot.

Niinä hetkinä kun omat simppelit toiveet tuntuvat mahdottomilta ja näkee jonkun ihan käsittämättömän asunnon tarjouskaupan lipuvan oman maksimin ulottumattomiin (vaikka luuli sen alun perin olevan varsin kelpo budjetti pikkuasuntoon), olen yrittänyt pitää jalkoja maassa ja ajatuksia kärsivällisinä. Suunnitelmani onkin jatkaa aktiivisia etsintöjä parin tai kolmen kuukauden ajan, ja jos siihen mennessä ei vielä tärppää, mietin speksejä ja aluerajausta uudelleen. Mutta siihen asti yritän onnistua näillä toiveilla ja kun tuntuu toivottomalta, yritän muistaa, että on kivan kodin löytämisessä niin monet muutkin onnistuneet, joten eiköhän itseäkin vielä onnistaa.

Pitäkää siis peukkuja. Ja tietty, jos sattumalta korviisi kantautuu tietoa myyntiin lähtevästä pienestä helsinkiläisestä kaupunkiasunnosta, niin otan suurella ilolla ihan kaikki vinkit vastaan!

Katso myös nämä

6 comments

Vastaa

Onnea asunnon ostoprojektiin. Haku voi kestää kuukausia, mutta kyllä se sieltä tupsahtaa. Kannattaa hieman laajentaa hakukriteereitä, jospa tärppäisi paremmin.

Vastaa

Kiitos paljon! :) Haen tosiaan varsin laajalla määrityksellä, sillä kiinnostaa ylipäätään mitä markkinoilla ja eri hintaluokissa tapahtuu, mutta tässä postauksessa mainitut alueet ovat joko toivealueita tai seurannan kautta realistisilta vaikuttavia speksit täyttäviä. Vaikuttaa, että monella tutulla on tärpännyt toisen tai kolmannen etsintäkuukauden aikana (kun hakuspeksit ovat suht vertailukelpoisia omiini), joten olen toiveikas, että itseäkin onnistaisi tulevien kevään aikana, mutta katsotaan miten käy :)

Vastaa

Sen oikean kyllä tunnistat. Miten olisi Lauttasaari? Blogi muuttuu vielä paremmaksi, jos taitto sallii liehun, rumat sanavälit katoavat.

Vastaa

Lauttasaarta olen miettinyt varovaisesti. Tuntuu, että kaikki Lauttaseerassa asuvat/asuneet ovat viihtyneet tosi hyvin ja onha alue viehättävä. Se kuuluu ehkä niihin potentiaalisiin tuleviin aluelaajunnuksiin itsellä :) Seuraan kyllä jo Lauttaraasen asuntotilannetta, mutta ihan vielä en olisi valmis tekemään ostopäätöstä kantakaupungin ulkopuolelta, mutta voi olla, että jos tulevan parin kuukauden aikana ei tärppää, sitten mielikin on valmiimpi laventamaan :)

Kiva kuulla palautetta luettavuuteen! Itse yleensä pidän enemmän tasatusta rivityksestä, mutta ilman muuta sitä valitsee mieluummin sellaisen, joka on suuremmalle joukolle luettavuudeltaan miellyttävämpi. Täytyykin selvittää asia :)

Vastaa

Hei, teepä ostoilmoitus eri kanaviin ja katso tuleeko yhtään vastausta.

Vastaa

Kiitos vinkistä! Olenkin itse asiassa jo laittanut usempaan kanavaan ilmoituksen ja myös painettuun lehteen – toivotaan, että tärppäisi :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.