Euroopan kaupunkikohteista Romanian pääkaupunkia Bukarestia tuskin tulee ensimmäisenä mietittynä vaihtoehtona kaupunkilomaa suunnitellessa, mutta suotta. Pikku Pariisiksi kutsuttu Bukarest on kiehtova sekoitus rosoisuutta ja mahtipontisuutta. Bukarest on tunnelmaltaan energinen ja urbaani, ja sen sydän, vanhakaupunki on persoonallisten ravintoloiden ja trendikkäiden baarien mekka.

bukarest 30bukarest 33

Nähtävyyksissä rosoisuuden keskellä valloittaa Romanian henkeen sopiva barokkiarkkitehtuuri ja keskiaikaiset rakennukset. Kaupunki onkin oivallinen kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille, mutta voin kuvitella, että myös sen yöelämä tarjoaa omanlaisensa maailman – ainakin vanhankaupungin kadut heräävät eloon hämärän laskeuduttua.

bukarest 35 bukarest 25bukarest 16bukarest 34bukarest 37

Ensimmäisellä vierailullani Bukarestiin tuntui, että kaupungilla oli vielä annettavaa, niinpä Bulgarian ja Romanian käsittäneellä roadtripilläni palasin vielä kaupunkiin tutustumaan kulmiin, joihin en ehtinyt ensimmäisellä vierailullani.

Viehätyin erityisesti kaupungin nuorekkasta tunnelmasta, kulinaristisista mahdollisuuksista ja vanhojen rakennusten yksityiskohdista. Bukarest oli sielukas ja rouhealla tavalla kaunis. Helposti lähestyttävä miljoonakaupunki.

bukarest 2bukarest 7 bukarest 36bukarest 12bukarest 5

Ensimmäisellä vierailullani keskityin vanhaankaupunkiin, Lipscaniin, joka on osa kaupungin historiallisesta keskuksesta, jonka diktaattori Nicolae Ceauşescu jätti purkamatta. Vaikka alue on kompakti, sen kapeilla ja sokkeloisille kaduille saa uppoamaan aikaa yksityiskohtia katsellessa. Korttelit ovat täynnä kiehtovia 1800-luvun rakennuksia, toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, kaduille levittäytyviä terasseja ja putiikkeja sekä kirkkoja. Aluetta on kunnostettu viime vuosina, ja se on kiistatta kaupungin sydän ja sen eloisin osa.

Ravintoloissa valinnanvaraa on liikaakin, mutta kasvisruokailijalle viehättävä ravintolakokemus on esimerkiksi Aubergine. Ihan vanhankaupungin kupeessa voi yöpyä esimerkiksi Z Executive Boutique -hotellissa, joka on moderni ja sisustukseltaan hivenen maskuliininen, mutta erinomaisella paikalla tarjoten mielettömän näkymän ylimmässä kerroksessa sijaitsevasta baarista yli kaupungin.

Bukarestin hintataso on huokea, joten majoitusta ja illallista löytää varsin kohtuullisin hinnoin jopa sesonkina.

bukarest 20 bukarest 28 bukarest 13bukarest 23bukarest 39bukarest 43

Vanhankaupungin kupeessa sijaitsee upea CEC Palace, ranskalaisen arkkitehdin suunnittelema kaunis rakennus, joka ennen oli pankki. Myös alueen kauniit kirkot kannattaa katsoa läpi sekä tietenkin poiketa erityisesti paikallista designia myyvissä pienissä liikkeissä.

Toisella kerralla laajensin tutkimusmatkaani vanhankaupungin ulkopuolelle. Majoituin upeassa vanhassa rakennuksessa sijaitsevassa Capitol Hotelissa, josta ehdottomasti kannattaa pyytää parvekkeellista huonetta. Heräsin uuteen päivään kuuman elokuun auringon tavoitellessa sisään vaaleista verhoista ja hengitin syvään aamua katsellen vanhankaupungin rouheuteen verrattuna hieman elegantimpaa kaupunkikorttelia.

bukarest 42 9bukarest 40 bukarest 3 bukarest 6 bukarest 26

Kaupungin vilkkautta pääsee nopeasti pakoon Cismigiu-puistoon, joka on valloittavan vehreä alue keskustassa ja henkii tiettyä romantiikkaa. Puistossa sijaitsee lampi, josta voi halutessaan vuokrata polku- tai soutuveneen, tai vaihtoehtoisesti voi istahtaa kesäpäivän kuumuudessa kauniisti varjostavien puiden katveeseen.

Toisenlaisen maailman tarjoaa Bukarestin ehkä tunnetuin nähtävyys, vuonna 1984 rakennettu (joskin ilmeisesti edelleen keskeneräinen) Kansan palatsi, nykyinen parlamenttitalo, joka on massiivinen hallintorakennus – maailman suurin heti Pentagonin jälkeen. 3100 huoneellaan ja 330 000 neliömetrillään sitä voinee kutsua suuruudenhulluksi hankkeeksi.

Vastapainoa sille tuo Vallankumousaukio, Piaţa Revoluţiei, joka on avainkohta vuoden 1989 vallankumouksessa sekä sen keskellä seisookin muistomerkki.

bukarest 31bukarest 19bukarest 01bukarest 38

Kaupunkia halkoo Dâmboviţa-joki, joka tuo kauniin kontrastin voimakkaan kaupunkikuvan rinnalle.

Kävelyretki kannattaakin ulottaa joenviertä ja nauttia näkymistä joltain sen silloista. Bukarestissa on myös runsaasti kehuttuja museoita, jotka tällä kertaa jäivät itseltä ajan puutteen takia kokematta. Kiinnostavaa olisi kuitenkin ollut poiketa esimerkiksi nykytaiteen museossa, sotahistorian museossa, luonnontieteellisessä tai Romanian kansallismuseossa. Onpahan syy palata vielä kaupunkiin.

bukarest 27

Loppukesän Bukarestissa viehätti erityisesti aito tunnelma, toisin kuin muut Euroopan suurkaupungit, Bukarest ei ollut turistien valtaama. Toki lämpötilat nousevat tuolloin korkealle, joten viehättävin ja ehkäpä myös romanttisin aika kaupungissa vierailuun saattaisi olla syksy, jolloin kaupungin jylhä arkkitehtuuri ja sää ikään kuin kohtaisivat toisensa ja tarjoaisivat omanlaistaan maalauksellista tunnelmaa.

Katso myös nämä

6 comments

Vastaa

Kivat kuvat ja kaupunki näyttää myös vihreältä, ilmeisesti puistojakin on siis. Ravintoloissa, kahviloissa yms. oli varmaan vielä edullinen hintataso?

Vastaa

Kiitti! :) Bukarestissa oli kyllä ihanan vehreää puistoaluetta ja myös joenviertä – lisäksi vanhakaupunki oli pullollaan kiinnostavia kahviloita! Hintatasokin oli todella kohtuullinen, meidän mittapuulla jopa edullinen, joten siinäkin mielessä Bukarest on aika mainio miniloman kohde :)

Vastaa

Minua kiinnostaa kohteet jotka ei ole turistien valtaamia, sillä yleensä kun turisteja tulee paljon niin myös kaikki majoitukset loppuunmyydään ja ravintoloiden hintatasot nousee runsaasti. Minulle kävi muuten Barcelonassa juhannuksena niin etten tiennyt siellä vietettävän juhannusta, jonka takia kaikki majoitukset varattiin. Huomasin että useita turisteja jäi jopa kadulle koska majoitukset oli myyty ja ne jotka jäi jäljellä olisi maksaneet jopa 1000e yö. Tuossa on se turismin yksi varjopuoli

Vastaa

Tuo on kyllä niin harmmillista suosituimmissa kohteissa, sesonkina ravintolat ja hotellit on täyteen bukattuja ja lisäksi tietenkin hinnat pilvissä! Jos vain mahdollista yritän reissata sesonkina, kun on kohteessa rauhallisempaa ja hinnat järkevämmät, mutta tietty se ei vain aina onnistu tai sattuu huono tuuri ja onkin jokin iso tapahtuma tms, joka vaikuttaa matkailijoiden määrään. :)

Vastaa

Oli mukavaa lukea positiivista kuvailua kaupungista, jonka tosiaan helposti sivuttaa matkasuunnitelmia miettiessä. Vaikuttaa kiinnostavalta kohteelta.

Vastaa

Kiva kuulla! Suosittelen lämpimästi pitämään Bukarestin mielessä reissusuunnitelmia tehdessä :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.