Asioita, joita rakastan: matkojen odotus, niiden suunnittelu ja matkakirjat. Niin, ja tietenkin itse reissut.

Voin viettää loputtomasti aikaa miettien parhaita reittiyhteyksiä, etsien kiinnostavimpia hotelleja tai selaillen matkakohteen maisemia, karttoja sekä listauksia. Vaikka en niinkään pohjaa reissujani matkaopaskirjoihin, pidän niistä paljon. Vaikka teenkin reissusuunnitelmat pitkälti virtuaalisesti, kirjoissa on jotain kutkuttavaa konkretiaa, se on ikään kuin jotain kädessä tuntuvaa tulevaa reissua varten. Niinpä pyrin aina uuden kohteen ollessa edessä ostamaan matkakirjan, enkä kyllästy niiden näkemiseen omassa (lähinnä matkateemaisista opuksista) koostuvassa kirjahyllyssä. Ennakkoon ne ovat ikään kuin lupaus matkasta ja jälkikäteen muisto siitä.

Kahta matkaopasta yritin etsiä Helsingin keskustan kirjakaupoista, mutta tuloksetta. Onneksi nettikirjakauppa vastasi huutavaan haluun saada hypisteltävää, ja pari viikkoa sitten tilatut kirjat saapuivat tänään. En muista milloin olen odottanut postin saapumisilmoitusta näin kärsimättömänä! Oli ihanaa saada kirjat käsiin, mutta pettymykseksi huomata, että osa Lonely Planetin sivuista oli pahasti ruskeiden roiskeiden tahrima, joten se joutaa palautukseen, mutta samainen kirja lähti uusintatilaukseen välittömästi.

Minsk on edessä jo tänä viikonloppuna, ja siitä on ollut liki mahdotonta löytää ajantasaista matkaopasta – tai matkavinkkikirjaa ylipäätään. Tämäkin on vain karttavihkonen, mutta jotain konkreettista tutkailtavaa silti. Ylihuomenna siis pääsen maahan, joka on puuttunut Euroopan valloituksestani ja sijainnut maantieteellisesti lähellä, mutta silti henkisesti jotenkin kaukana. Mutta nyt viimein Valko-Venäjä, pian saavumme Torpan Tytön kanssa!

Sitten Georgia. Tai oikeastaan Georgia, Armenia ja Azerbaidžan. Ne ovat kiikkuneet haavekohdalla jo jokusen vuoden. Taisin nähdä kuvia Georgiasta ja googlata syystä ja toisesta Tbilisiä, ja ihastuin hetkessä. Siitä asti se on ollut must visit -kohde. Paikka näyttää niin kauniilta, puhumattakaan kulttuurin kiinnostavuudesta. Armenia ja Azerbaidžan olisivat sopivasti siinä kulmilla, kun kerran sinne asti suuntaa. Armeniassa vierailu on ensiselvittelyjen perusteella helppoa, Azerbaidžan vaatinee vähän esivalmisteluja, mutta kovasti houkuttaisi.

Mietimme miehen kanssa, olisiko mitenkään mahdollinen vaihtoehto kiertää ne autolla (jos jollain on kokemuksia, kertokaa!), vai pitääkö siirtymät hoitaa jotenkin muuten. Joka tapauksessa nämä alkavat asteittain konkretisoitua, lentoyhteyksiä olen tutkaillut jo loppukeväälle, joten siksi matkakirja on erittäin ajankohtainen!

Jos Minsk on lähinnä uteliaisuuden paikalle vetämä kohde, niin Georgian suhteen uskon vahvasti, että se tulee viemään sydämeni.

Katso myös nämä

11 comments

Vastaa

Ooh Georgia ja Armenia on niin upeita! Oltiin siellä kesä-heinäkuussa 2016. Lennettiin Tbilisiin ja vuokrattiin sieltä auto, jolla huristeltiin viikko ympäri maata. Auto palautettiin Tbilisiin ja sieltä jatkettiin yöjunalla Jerevaniin. Armeniassa oltiin myös viikko, mutta koska meillä ei siellä ollut autoa, niin nähtiin vaan suht pieni osa maasta.

Voisin antaa vaikka mitä vinkkejä, mut ehkä tärkeimpänä se, että auton vuokraus kannattaa, mut samalla kannattaa henkisesti varautua ihan kamalaan ajokulttuuriin (ja huom tämä tulee muutaman vuoden latinalaisessa Amerikassa asuneelta hah). Toinen käytännön vinkki on perus venäjän sanaston opettelu… Mun surkeasta koulu-venäjästä oli suunnaton apu (etenkin Armeniassa missä jouduin tulkkaamaan hotellin omistajan ja seuraavana päivänä saapuvan jenkkituristin puhelinkeskustelun reaaliajassa, kun ei vaan kertakaikkiaan tajunnut toisiaan… Georgiassa englannilla pärjäsi ihan OK ellei nyt ihan syrjäseudulla oltu).

Azerbaidžan jäi meillä käymättä, kun silloin sanottiin, että sinne ei pääse jos on Armenian leima passissa. Onkohan tuo vielä tilanne?

Ihanaa matkaa myös Valko-Venäjälle! :-)

Vastaa

Oi, kiitos tuhannesti kommentistasi! Tästä oli suuri apua, reissua suunnitellessa! Harkitsitteko Georgiasta Armeniaan siirtymistä vuokra-autolla vai olisiko se ollut (esim. vuokraussääntöjen puolesta) poissuljettu vaihtoehto?

Entä millaisella yhteydellä lensitte Tbilisiin, Kiovan vai Istanbulin kautta – vai jotain muuta reittiä. Ja jos, niin toimiko reitti hyvin? Näköjään on aika kirjo erilaisia vaihtoyhteyksiä, Kiovan kautta parempi, mutta toisaalta Istanbulin kautta ehkä varmempia, joten pohdiskelen tässä, mitä kautta ehkä kannattaisi lentää perille :)

Ja onpa hyvä tietää tuosta leima-asiasta, täytyypä selvitellä tämänhetkistä tilannetta ja miettiä, jos siinä tapauksessa kävisi ensin Azerbaidžanissa ja sitten vasta Armeniassa. Jos mee tosi vaikeaksi niin sitten vain Georgia ja Armenia, mutta olisipa kiva päästä kaikkiin kolmeen kun kerran suunnilla on. Voi että, miten odotankaan tuota matkaa! :)

Vastaa

Ihana kuulla, että tästä oli apua! :-)

Muistaakseni harkittiin auton viemistä myös Armeniaan, mutta se taisi kaatua siihen, että (mekään) ei löydetty autovuokraamoa, joka olisi sallinut rajan ylittämisen. Armeniassa auto kyllä olisi erittäin tarpeellinen, eli jos uudestaan menen, niin sitten sen kyllä vuokraan sieltä.

Mä asuin tuolloin vielä Tallinnassa ja sieltä lennettiin Tbilisiin Kiovan kautta. Ei ollut mitään ongelmia mennä tuota kautta ja lentoyhtiöinä meillä oli ekalla lennolla virolainen Nordica ja toisella muistaakseni joku ukrainalainen… Hyvin toimi kaikki. Harmi vaan, että takaisin tullessa olin suunnitellut, että mentäisiin Kiovaan päiväksi. Meillä oli muistaakseni 8h aikaa, mikä muuten olisi riittänyt, mutta en ottanut huomioon aussi poikaystäväni viisumitarvetta! Maahantulojonossa olisi mennyt sen verran kauan, että jäätiin sitten lentokentälle.

Ja tuosta Armenia-Azerbaidžan rajanylityksestä: Rajaa ei siis voinut ylittää kumpaankaan suuntaan, jos oli jommassakummassa valtiossa ollut. Ja liekö mokoma nyt sitten kokonaan suljettu? Kannattaa joo siis tutkia, ennen kuin sinne suuntaatte. :-)

Jos tulee jotain muuta kysyttävää mieleen niin kysy ihmeessä, autan parhaani mukaan! Oli meinaan yksi parhaimmista matkoista juuri tämä. :-)

Vastaa

Tuohon matkakirja innostukseen osaan hyvin samaistua. Hankin aina jonkun itselleni, jää muistoksi ja puolitusinaa opusta kirjastosta ennen matkaa. Yleensä en tarvi perillä enään mitään karttaa tai infoa, koska olen ennakolta tutustunut kohteeseen niin hyvin. Mies joskus kysyykin, että olenko ollut täällä joskus aiemmin, kun olemme reissussa.

Vastaa

Samanlaisia matkasuunnitelmia meilläkin tulevalle kesälle! Halutaan kiertää kaikki kolme maata ja alun perin ajattelimme, että haluaisimme vuokrata auton yhdestä paikasta ja ajaa maiden läpi niin että auto palautetaan lähtökaupunkiin. Tämä suunnitelma jäi kuitenkin heti alkuunsa, kun meille selvisi että Armenian ja Azerbaidzanin välinen raja on suljettu. Ajamista taas olisi meille liikaa, jos lähtisi autolla ensin esim. Tbilisistä Azerbaidzaniin ja sieltä taas Georgian kautta Armeniaan. Lisäksi en löytänyt yhden päivän googlettelulla yhtään autovuokraamoa, joka olisi sallinut auton viemisen rajojen yli… Tällä hetkellä suunnitelma on lentää Jerevaniin, josta julkisilla Tbilisiin ja sieltä aikataulusyistä lentämällä Bakuun. Auton varmaankin vuokraamme jokaisesta kaupungista käyttöön päiväksi-pariksi ja teemme päiväretkiä ympäristöön.

Minskissä kävimme pari vuotta sitten osana Itä-Euroopan automatkaa. Viivyttiin kaupungissa vain kaksi yötä, joten kovin hyvin en voi sanoa tuntevani kaupunkia. Mieleen on jäänyt ainakin leveä ja pitkä pääkatu, jonka varrella suurin osa tärkeistä maamerkeistä sijaitsee, näköala kirjaston 23. kerroksesta yli kaupungin sekä Minskin vanha kaupunki ”Trinity”. Tosin vanha kaupunki ei ole oikeasti vanha vaan joskus 1980-luvulla rakennettu kopio vanhasta kaupungista. Joka tapauksessa iltaisin mukavan tunnelmallinen paikka, missä on useita ravintoloita. Ihan mukavaa vaihtelua neuvostoajan arkkitehtuurille :)

Vastaa

Niin ja vielä tuosta Armeniassa ja Azerbaidzanissa samalla reissulla vierailusta: molempiin maihin pääsee vaikka olisi toisen maan leima passissa (tai ainakin pitäisi, koskaan ei voi olla liian varma!). Poikkeuksena jos olet vieraillut Vuoristo-Kasbahissa (kiistelty alue Armenian ja Azerbaidzanin välissä), et pääse Azerbaidzaniin. Maiden välinen maaraja on siis suljettu, mutta Georgian kautta kiertämällä onnistuu. Netissä liikkuu paljon juttuja siitä, että Armenian leima passissa estäisi pääsyn Azereihin, mutta missään virallisella sivulla en ole nähnyt tätä sanottavan. Armenian kansalaiset tai Armeniassa syntyneet eivät ainakaan vielä jokin aika sitten päässeet Azerbaidzaniin ja kuulemma sen takia paikalliset usein sanovat että sinne ei ole asiaa, vaikka turistin kohdalla asia ei olisikaan niin. Rajalla saattaa joutua tentattavaksi leiman takia, mutta maahan pääsyä sen ei pitäisi estää. Myös Merharakka-blogin pariskunta on kiertänyt maat järjestyksessä Armenia-Georgia-Azerbaidzan ilman ongelmia, joten uskoisin sen edelleen onnistuvan :)

Vastaa

Kiitos tuhannesti tarkennuksta! Pohdinkin, että saattaisikin olla juuri noin ja mietin, että voisi toimia jos lentäisi Tbilisiin ja tekisi sieltä erilliset reissut molempiin maihin. Toki tästä tulee vähän enemmän siirtymää kun joutuisi poikkeamaan Georgian kautta, mutta toisaalta taas meno-paluulennot samaan kohteeseen ovat pääsääntöisesti edullisemmat ja tietenkin jos molempien kohteiden käyminen niin onnistuisi, vaiva olisi sen arvoista. Täytyykin kurkata Meriharakka-blogia lisäinfon puitteissa :)

Vastaa

Kävimme syksyllä 2017 Georgiassa ja Armeniassa. Odotin paljon Georgialta, mutta Armeniaan sitten lopulta todella ihastuin. Azerbaidžan ei kiinnostanut kurjan ihmisoikeustilanteensa vuoksi: https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/azerbaijan. Tbilisistä Jerevaniin matkasimme paikallisen kuskin kyydissä. Vuoristotiet olivat huonossa kunnossa, kannattaa varata aikaa jos itse ajatte – ja tietysti vierailla kauniissa luostareissa matkan varrella (Google maps). Maisemat ovat upeat! Kannattaa myös opetella perusfraasit georgiaksi ja armeniaksi. Niillä saa todella sydämellisen vastaanoton, eritoten jos venäjä ei suju. Antoisaa reissua!

Vastaa

Kiitos tuhannesti kommentistasi, tosi kiva kuulla kokemuksia!! Oi, en malta odottaa reissua, kuulostaa todella kiinnostavalle :)

Vastaa

Azerbaidzan on noista maista vaurain ja viihtyisin. Siellä on tiet hyvässä kunnossa. Viiniä ei kuitenkaan saa jokaisesta ravintolasta, koska kommunismi ei onnistunut tappamaan kaikkea islaminuskoa.

Kaksi vuotta sitten Tbilisistä Jerevaniin ajaessamme osa teistä oli lähes ajokelvottomassa kunnossa, mutta ehkä ajoimme liian syrjäisiä teitä (Alaverdi-Vanadzor). Isommat tiet on parempia. Georgia on mahtava viinimaa ja perinneruoista mainittakoon veneen mallinen hatsapuri, jota useampana iltana söin Tbilisissä ravintolassa nimeltä Kala. Voin suositella sitä.

Vastaa

Kiitos tuhannesti kommentistasi, onpa mukava kuulla kokemuksia kohteissa käyneiltä! :) Georgialaisista viineistä olenkin kuullut paljon hyvää ja oli jo pakko ottaa esimakua niihin Minskin visiitillä, jossa monessa paikassa oli tarjolla georgialaisia viinejä. En malta odottaa reissua! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.