Viikonlopussa ehtii yllättävän paljon. Vuokrasimme perjantaiaamuna Helsingistä auton ja ajoimme Heinolan, Joutsan, Verlan, Haminan ja Kotkan kautta takaisin lähtöpisteeseen sunnuntai-iltana. Eihän se toki ole suora vastine menneiden kesälomien ulkomaanmatkoille, mutta ehdottomasti sellaista, mikä tuli nyt ensimmäisenä yrittäjäkesänä ja remontin keskellä erittäin tarpeeseen. Roadtrip oli hyvä muistutus siitä, miten paljon annettavaa myös kesä-Suomella on ja miten paljon helpommalta sen kadoksissa olleen lomafiiliksen tavoittaminen tuntuu maalaismaisemissa – tai ylipäätään vain maisemanvaihdoksella. En ole mökki-ihmisiä, mutta tämänkaltaiset aktiiviset matkat ovat ehdottomasti makuuni.

Kohokohtia oli tietenkin tuttu Joutsa, mutta myös kauniiden puutalojen Hamina ja odottamattoman kiinnostavan kokemuksen tarjosi Verlan tehdasmuseo. Täytyy myöntää, että Verla on itselle vähän väliinputoaja, minkä myötä tämä UNESCOn maailmanperintölistalle lukeutuva tehdasalue on mennyt ihan ohi. Verlan tehdas on monella tapaa kiinnostava, se on palanen historiaa ja kiehtova aikamatka, mutta se on myös mielettömän kaunis alue.

Vuonna 1893 rakennetun Verlan tehdas on aikoinaan ollut merkittävä pahvintuottaja, toimintaa alueella on ollut jo aiemmin, mutta vasta 1800-luvun lopussa kohosi punatiilinen tehdaskompleksi ja alkoi pahvintuotanto. Toiminta lakkautettiin jo vuonna 1964, mutta nykyään toimii UPM:n ylläpitämänä tehdasmuseona (sisään pääsee museokortilla). Tehtaan sisälle pääse kiertämään sisäänpääsymaksuun kuuluvilla ohjatuilla kierroksilla. Suosittelen lämpimästi, tehtaan historia on mielenkiintoinen ja ylipäätään kiehtova katsaus teollisen tuotannon historiaan.

Tänä päivänä tuntuu kieltämättä uskomattomalta ajatella, kuinka kymmeniä vuosia samassa tehtävässä työskennelleen kengät ovat kuluttaneet lattiaa vain muutamien kymmenien senttien alueelta ja miettiä, millaista arki on ollut näissä fyysisissä ja paikoin jopa äänekkäissä tiloissa. Aika kaukana tämän päivän läppäriarjestani, jossa lähinnä yrittää välttää huonon ryhdin tuomia niskakipuja.

32 kilometrin päässä Kouvolasta sijaitsevan Verlan pahveja on viety parhaimmillaan jopa 30 maahan. Jotkut ehkä muistavat nämä käsintehdyt röpelöreunaiset pahvit koulutauluista, joita jotkut tänä päivänä käyttävät pikemminkin leikkisänä osana sisustusta. Verlan pahveista on tehty myös tupakka-askeja, makeisrasioita, kenkälaatikoita sekä kirjojen kansia. Verla on työllistänyt sekä naisia että miehiä, ja naisiakin varsin fyysisesti vaativissa toimissa, mutta silti murto-osalla miesten palkasta. Paljon on tultu siitäkin, mutta vielä ei ole maailma valmis siinäkään.

Tehdas sijaitsee kauniilla paikalla Verlankosken rannalla. Jykevien punatiilirakennusten rinnalla seisoo kontrastina siro runsaiden kukkaistutusten koristama puuhuvila. Alueelta löytyy myös viinipuoti ja ravintola ihanilla tuoreilla munkkirinkeleillä. Sivussa seisoo käsityöputiikkien rivi, joskin turistikohteen hinnoin. Alue on täydellinen verkkaiseen kävelyyn ja ylipäätään aikamatkaan sadan vuoden taakse.

Meille Verla valikoitui pysähdyspaikaksi vähän sattumien kautta, mutta olen erittäin iloinen, että kävimme, yksi kiinnostavimpia matkakohteita kotimaassa vähään aikaan!

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Ihanan näköinen kohde. Hyviä kuvia!

Vastaa

Tämä oli kyllä tosi ihana paikka – ihan hassua, että Verla on mennyt aiemmin ihan ohi, joten kiva kun nyt osui matkan varrelle! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.