Saan säännöllisesti kysymyksiä liittyen hiustenkasvatusprojektiini liittyen ja erityisesti vinkkipyyntöjä kasvatukseen. Taikakeinoja kasvatukseen ei taida olla, ainakaan en itse sellaisia näiden kasvatusvuosien aikana ole löytänyt, vaan se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä etenkin jos lähtötilanne on kaukana tavoitteesta, kuten minulla. Toki muutaman asian huomioimalla voi vaikuttaa asiaan ja ainakin vaalia saavutettuja tuloksia! Tässä siis muutama simppeli omakohtainen vinkki lisämittaa haikaileville.

pitkat-vaaleat-hiukset-1

Värjää vähemmän. Vaikka hiusvärit ovatkin kehittyneet huimasti ja tarjolla on hiusta vaalivia Olaplex ja Niophlex -hoitoja, niin omalla kokemuksella silti koen, että pitkä hius vain yksinkertaisesti säilyy parempana vähemmällä käsittelyllä, eli kevyemmällä värjäyksellä. Toki myös loogisesti ajateltuna rasitettu hius on herkempi katkeamaan ja luonnollisesti näin ollen hyväkuntoinen hius kestää paremmin pituutta (eli vuosia ja arjen kulumaa). Oman värin takaisin kasvatuspäätös onkin yksi hiusten suhteen parhaita, mitä olen tehnyt. Alku oli nihkeää, tyvi tuntui ylitummalta ja littanalta, mutta pikkuhiljaa se tasoittui ja omakin silmä tottui. Nyt viimeisin kampaajakäyntivälini oli noin yhdeksän kuukautta, eikä se tehnyt lainkaan tiukkaa. Kukkarokin siis kiittää!

Aikoinaan ajattelin, etten mitenkään voisi luopua täysvaaleasta ja etenkään antaa sen noin vain kasvaa pois. Tyvikasvukin näytti tummalta ja harmaalta, mutta kas, mitä enemmän hiusta puskee esiin, sitä kauniimmin ero oman ja värjätyn välillä asettuu ja omastakin hiuksesta on paljastunut yllättävän kivoja vivahteita! Ei se olekaan niin tylsä ja kuin olin vuosia kuvitellut, tyvi vain näyttää siltä. Ensimmäistä kertaa vuosiin olen jopa huomannut haikailevani vähän tummempaa väriä, mutta olen silti päättänyt, että nyt en lähde uuteen värjäyskierteeseen vaan pyrin siitä hiljalleen irti.

Nyt siis tykkään luonnollisemmasta lookistani ja ennen kaikkea sen vaivattomuudesta. Vaalean yleisilmeen on myös saanut helposti vapaalla ja hyvin kevyellä raidoituksella tyvestä, ei siis todellakaan tarvitse värjätä koko tukkaa saadakseen haluamansa yleisfiiliksen!

long-blond-hair

Älä leikkaa. Tiedän, olen läpi elämäni törmännyt kampaajiin, joiden tärkein missio tuntuu olevan tilaisuus napata joka kerta latvasta pari senttiä pois. Mutta miten ihmeessä pituus lisääntyisi jos saman verran kuin on kasvanut, leikataan joka kerralla pois? Omat käyntivälit kampaajalla ovat hiljalleen pidentyneet kun löysin itselle sopivan kampaajan, joka sai heti kiinni toiveistani ja tavoitteistani. Ensin tasoitin latvaa puolivuosittain, nyt aikaa on hujahtaa enemmänkin. Niilläkin leikataan varovasti, joko ihan vain eksyneet haituvat tai maksimissaan sentin tasaus jos siihen nähdään tarvetta.

Ja ei, latvani ei ole yhtään sen huonommassa kunnossa kuin silloin kun sitä leikattiin joka toinen kuukausi, mutta värjäsin aktiivisesti. Ainoastaan silloin pituus ei lisääntynyt sitten millään, mutta miten olisi voinutkaan. Itse asiassa, hoitotuotteilla, värjäämättömyydellä ja sen sellaisella on ollut kaikkein isoin vaikutus latvan hyvänä säilymiseen. Jos siis haikailet selvästi lisää pituutta, uskalla kokeilla leikkaamattomuutta!

Muista lämpö- ja aurinkosuoja. Kesäaurinko ja lämpökäsittely kuivattaa jo valmiiksi kuivia käsiteltyjä hiuksia, joten suojatuotteita ei kannata unohtaa. Itse vältän turhaa lämpökäsittelyä ja polttavalta auringolta paras suoja on hattu, ja erityisesti latvat kannattaa piilottaa vaikka nutturan sisään. Tämä takaa sen, että pituus ei kuivu ja hapsotu (ja siten joudu saksien alle). Hiuksista huolehtiminen ei siis tuo lisäkasvua, mutta se mahdollistaa harvemmat kampaajavälit ja hiuksen kestämisen.

pitkat-vaaleat-hiukset-3

Käytä mietoja shampoita ja tehokkaita hoitoaineita. Yhdistä ne tehohoitoihin ja naamioihin – käytän siis harvoin tavallista hoitoainetta, niissä ei vain teho riitä. Hoidettu pituus on helpompi käsitellä, jolloin se myös katkeilee vähemmän.

Sisäinen tasapaino. Koen, että ravinnolla ja olotilalla on merkitystä. Jos se mitä syö ja miten voi näkyy muussakin, ihosta lähtien, niin miksei se vaikuttaisi myös hiuksiin. Kun oma pidempi stressikausi loppui, myös hiustenkasvu otti tuulta alleen. Liekö sattumaa vai suora vaikutus, joka tapauksessa, sisäisen olotilan ja kehon ravinnon huomioimisesta ei varmasti ole haittaa! Kuureittain olen myös ottanut biotiinivalmisteita tai hiuksille ja kynsille kohdennettuja tuotteita, kuten Evoniaa. Tärkeintä silti on huolehtia omasta balanssista, hyvästä ravinnosta, unesta ja tasapainosta – eikä pelkästään hiuksia ajatellen!

Katso myös nämä

8 comments

Vastaa

Silmälasit pukevat sinua kivasti:)

Vastaa

Kiva kuulla :)

Vastaa

Miten pidät hiuksia nukkuessa? Kiinni vai auki? :)

Vastaa

Ehdottomasti kiinni! Superlöysälle nutturalle päälaelle koottuna, ja ehdottomasti tosi pehmeällä lenksulla (ei siis sellaisella, missä on metallipalasta) yhteen kurottuna, jotta eivät vaurioidu jos/kun unissaan liikkuu :)

Vastaa

Sinulle sopii todella hyvin nuo sävyt.
Myös ruokavaliolla saattaa olla vaikutusta hiusten kuntoon. Esimerkiksi biotiinivalmisteet auttaa hiusten kasvussa. Käytätkö muuten hiusöljyjä? minulle ne sopivat tosi hyvin, hiukset on helpompi harjata/kammata eivätkä mene takkuun. Olenkin siis korvannut hiushoitoaineen hiusöljyillä, jotka ovat erittäin tehokkaita. Laitan öljyä yleensä ja etenkin latvoihin

Vastaa

Kiva kuulla, että sopii :) Totta, ruokavaliolla on todella merkitystä! Öljyt ovat kyllä mahtavia, en tiedä mitä tekisin ilman – ihan päivittäisessä käytössä myös omassa hiustenhoidossa ja parhaiten toimivat juurikin latvoissa (ja myös yöhoidon tapaan tykkään käyttää)! :)

Vastaa

Juurikin noin se asia on. Vähemmän kemiallisia käsittelyitä ja hyvää hoitoa ja suojaa. Ja ravinto piste i n päälle. Tätä postausta oli ilo lukea. Ei ihme poppakonstien keksimistä vaan aitoa faktaa.

Vastaa

Oi, kiitos tuhannesti kommentistasi! Onpas kiva kuulla, että pidit :) Ihanaa alakanutta viikkoa!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.