valletta-malta-01valletta 1

Jo Vallettan siluetti on kaunis, tämä Maltan pieni pääkaupunki kohoaa niemennokassa tummanturkoosin meren ympäröimänä. Saavuimme Vallettaan Sliemasta lautalla, lahden ylitykseen meni vain päälle viisi minuuttia ja sen ajan sai ihastella molempiin suuntiin aukeavaa kaupunkinäkymää. Nousimme veneestä ja kapusimme jykevän kaupungin muurin luokse livahtaen sisään portista tämän reilun 7 000 asukkaan kaupungin laidalle. Päivä paahtoi kuumana ja olimme varustautuneet matkaan hyvillä kengillä sekä vielä lähtiessä viileällä juotavalla.

Hiekanväriset talot kohosivat kapeiden, mutta suoraan kaavoitettujen katujen vieressä ja niissä ihastuttivat brittihenkiset yksityiskohdat sekä massiiviset ovet ja eriväriset erkkerit. Katuja näki kauas ja niitä olisi helppo seurata eksymättä ilman karttaakin. Kartalla suorilta näyttävissä teissä yllätti luonnossa kumpuilevuus, en ole koskaan käynyt San Franciscossa, mutta kuulemani mukaan voisin kuvitella siinä olevan samankaltaista katujen nousua ja laskua, vastaavaa kun en ole yhtä silmiin pistävässä mittakaavassa muualla nähnyt.

valletta-malta-2valletta-malta-4 valletta-malta-07 valletta-malta-8 valletta-malta-9

Vallettan nähtävyydet

Nähtävyyksiä Vallettassa on vähän, mutta sitäkin enemmän näkemisen arvoisia. Pieneksi kaupungiksi siellä on valtava määrä kirkkoja, melkein 30. Niistä tunnetuin on vuonna 1577 valmistunut Pyhän Johanneksen katedraali, jonne pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan. Sinne astuessa kannattaa muistaa sovelias pukeutuminen ja hillityt jalkineet – kyllä vain, ohjeistuksessa oli kielto korkkareille. Pyhän Johanneksen katedraali on kuitenkin näkemisen arvoinen, se oli aikoinaan uudistettu kilpailuhengessä loistoonsa ja se todella on pramea, kattomaalaukset huimaavat ja yksityiskohdat ovat taidokkaasti tehty, kuten odottaa voi.

Aivan Vallettan kärjessä sijaitsee St.Elmon linnoitus, jossa nykyään toimii poliisikoulu. Siitä voi jatkaa upeilla näköaloilla varustetulle sotamuistomerkille ja sen vieressä sijaitsevaan vehreään Barrakka-puistoon, joka hurmaa kauniilla kaariseinämillään ja koristeellisilla monumenteillaan sekä patsaillaan. Puisto on pieni, mutta se on niin kaunis, ettei sieltä halua kiirehtiä pois. Matkaa kannattaa jatkaa varjoa tarjoavien puiden vierustamaa rantaviivaa pitkin ihaillen upeita vasemmalla puolella avautuvia maisemia. Sen jälkeen on helppo koukata takaisin keskustaan ja valita jompikumpi kaupunkia halkovista pääkaduista, Triq Ir-Republicaka tai Triq Il Merkanti. Niistä molemmista löytyy pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita, joten jos aika sallii, kannattaa koluta molemmat. Erinomainen levähdyspaikka on kaupungin tunnetuin kahvila Caffe Cordina, jonka terassi on myös epäilemättä Vallettan viehättävin. Keskustassa sijaitsee myös Suurmestarin palatsi, jota on vaikea ohittaa pääkatuja kulkiessa.

valletta-malta-010valletta-malta-10 valletta-malta-11 valletta-malta-12 valletta-malta-14 valletta-malta-16valletta-malta-19

Valletta on niin pieni ja kaikki kävelymatkan päässä toisistaan, joten alueen koluaa hyvin läpi päivässä. Suosittelen kuitenkin varaamaan aikaa, sillä ainakin tässä viehättävässä kaupungissa vietetty päivä oli ehdottomasti yksi Maltan matkani kohokohtia. Jos yhtään on kaupunki-ihminen, arvostaa varmasti Vallettan kiireetöntä tunnelmaa ja uskomattoman yhtenäistä ja kaunista arkkitehtuuria. Kaupungin uusia rakennuksia hädin tuskin erottaa vanhoista, sillä niissä on uskollisesti noudatettu vanhojen rakennusten tyyliä, materiaaleja ja yksityiskohtia. Niin monessa Euroopan kaupungissa on havaittavissa kerroksellisuus, mutta Vallettasta puuttuu modernit maamerkit, ja se tekee kaupungista erityisen.

valletta-malta-21valletta-malta-17valletta-malta-25valletta-malta-29valletta-malta-31valletta-malta-30valletta-malta-37valletta-malta-35

Majoittuako Vallettassa?

Alun alkaen olisin ehdottomasti halunnut yöpyä Vallettassa, mutta lopulta päädyimme Sliemaan, enkä voisi olla tyytyväisempi valintaamme. Niin kaunis kuin Valletta onkin, oli viereinen Sliema kuitenkin parempi valinta juuri meille muutamastakin syystä. Slieman puolella hotellit ovat edullisempia, parempikuntoisia ja useimmat uima-altailla varustettuja. Vallettassa houkutteli erityisesti historiallinen Hotel Phoenicia, mutta vertailtuamme hintoja ja ominaisuuksia, koimme saavamme rahoillemme enemmän vastinetta Slieman puolella. Lisäksi lauttamatkan lyhyys yllätti positiivisesti, menopaluun hintakin oli vain puolentoista euron paikkeilla ja lauttoja kulkee parinkymmenen minuutin väliin. Vallettaan siis pääsee vaikka lyhyelle ex tempore retkelle milloin vain huvittaa!

Lisäksi lueskelimme, että Valletta hiljenee ilta-aikaan ja niin yllättävää kuin se onkin, moni ravintola on auki vain päivällä. Pääkaupungin katuja kolutessa silmäilinkin huvikseni aukioloaikoja ja se näytti pitävän pitkälle paikkaan, moni Vallettan upea ravintola ja kahvila viihdyttää vierailijoita vain valoisaan aikaan. Koska rakastamme hyviä ja pitkiä illallisia, oli siltäkin osin Sliema meille parempi valinta, suurin osa kehutuista ravintoloista kun sijaitsi siellä tai St Julian’sin suunnalla.

valletta-malta-33
vallettavalletta-malta-36

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.