Romanian Sighisoara on kaunis ja kiehtova, mukulakivikatuineen ja piparkakkureunaisine taloineen kuin suoraan Grimmin veljesten sadusta. Vanha kellotorni viitoittaa tietä ja sisäpihojen puutarhoissa kasvaa viiniköynnökset. Kaupungin keskellä kohoaa mäennyppylä, mäen päällä kirkko ja kirkon vieressä hautausmaa. Melankoliaa ja synkkiä tarinoita rakastavalle ehkä se kaikkein kiehtovin nähtävyys. Hillittömän heikolle kauhukomiikalle syttyvä sen sijaan vierailee Draculan talossa.

Saksalaisen hautausmaan kivet kallistelevat korkealla mäen laella ja levittäytyvät hallitsemattomilta vaikuttavina ryppäinä varovaisesti alas viertävää rinnettä. Ylikasvanut luonto on ulottanut lonkeronsa kivipaasien päälle ja muratit hiipivät harmaiden hautakivien reunoilla. Vehreiden puiden lomasta kurkotteleva aurinko karkottaa hautausmaan haamut, mutta tekee siitä kauniin.

sighisoara cemetary 2sighisoara cemetary 1

Olen jo pitkään rakastanut hautausmaita. Muistan etäisesti Normandian kaatuneiden koruttomat hautarivit, Skotlannin pienet tihkusateen himmentämät hautausmaat, Macaon viimeisten leposijojen vaaleat patsaat ja Prahan Olšanské Hřbitovin kauneuden. Ja kaikki ne pienet ja suuret matkojen varrelle osuneet hautausmaat, joiden luona olen saanut hiljentyä ja ammentaa erilaisesta estetiikasta.

sighisoara cemetary 3sighisoara cemetary 4sighisoara cemetary 5

Sighisoaran hiljaisella hautausmaalla kävellessä aika tuntuu menettävän merkityksensä. Turistimassat ovat jääneet kukkulan juurelle ja seurana ovat ainoastaan sateen esiin houkuttelemat kotilot, jotka koristavat sammaleisia hautakiviä. Kävelen hautojen lomassa, luen koukeroisia nimiä ja unohdun katsomaan vuosilukuja. Rönsyilevien puiden lomasta pilkottaa horisontti ja Transilvanian vuoristo. Kuumankostea ilma tuntuu iholla ja ilmassa leijuu ukkosen enne.

sighisoara cemetary 9sighisoara cemetary 7sighisoara cemetary 8sighisoara cemetary 6

Hautausmaan polut risteävät, katkeavat ja seuraavat pinnan jyrkästikin muuttuvia muotoja. Tekee mieli katsoa vielä pidemmälle, vielä syvemmälle, löytää varjoon jäävät kulmat. Hengitän syvään ja nautin rauhasta. Otan askeleita matalia kivikansia varoen ja mietin, miltä paikka mahtaa näyttää syysusvan valloittaessa maiseman. Olen onnekas, sillä iloisesti juttelevat matkailijat tavoittavat hautausmaan vasta kun olen itse jo tehnyt kierrokseni. Sain kaipaamani oman hetken kiviin taltioitujen nimien ja äänettömien elämäntarinoiden keskellä.

sighisoara cemetary 14cemetary sighisoarasighisoara cemetary 11sighisoara cemetary 10sighisoara cemetary 13

Kukkulalla seisova kirkko on 1600-luvulta, sen korkein piste ulottuu aina 429 metriin. Ylös kirkolle ja hautausmaalle vie 172 synkkää askelmaa. Katettuun portaikkoon aurinko hädin tuskin pääsee, mutta haikeita säveliä soittavan katutaiteilijan melodiat löytävät tiensä keskikesän lämmöstä helmeilevälle iholle hentoina väreinä. Portaita alas takaisin vanhaankaupunkiin kavutessa naurahdan mielessäni ajatusta, että hautausmaavierailu on yksi muutenkin upean matkani kohokohdista. Rosoinen kauneus, ajan jäljet ja syvä hiljaisuus – voiko niistä olla nauttimatta?

cemetary sighisoara 1sighisoara cemetary 15sighisoara cemetary 16sighisoara cemetary 17

Katso myös nämä

7 comments

Vastaa

Ehkä vähän epätavallinen turistinähtävyys?
Oliko tuo se kirkko, jossa oli niitä saksankielisiä kirkkotekstiilejä?
Mielestäni hieman ”creepy” paikka. Ei varmaankaan kovin miellyttävä öiseen aikaan tai pimeällä.

Vastaa

Totta, ehkäpä hautausmaat eivät ole (ja toisaalta hyvä niin, se osin tekeekin niistä kiinnostavia ja säilyttää kaivatun rauhan) se tyypillisin nähtävyys :)

Itse asiassa ainoa blogiin päätynyt kuva kirkosta näytti olevan tuo ikkunakuva, mutta tosiaan, saksankieliset tekstit toistuivat läpi hautausmaan ja rakennusten. Kaunis paikka näin valoisalla, mutta en usko, että itsekään lähtisin liikkeelle pimeällä ;)

Vastaa

Hautausmaat ovat jänniä ja toisaalta kauniita paikkoja! Ulkomailla on varsinkin hienoja patsaita ja hautakiviä.

Vastaa

Totta! Kaikkein kiinnostavimpia ovatkin juuri tuollaiset vanhat ja yksityiskohtia täynnä olevat hautausmaat :)

Vastaa

Miustakin on mielenkiintoista vierailla hautausmailla ulkomailla ollessa ja toki Suomessakin, jos on joku erikoisempi kalmisto. Yleensä hautausmaat on kauniita, rauhallisia ja on mielenkiintoista nähdä sukunimiä, vuosilukuja… Lissabonin hautausmaa oli tosin aikas pelottava, koska jotkut haudat oli hoitamatta ja ekaa kertaa tuli sellainen ”apuaaa”-olo, vaikka ihan päiväsaikaan oltiinkin liikkeellä.

Vastaa

Totta, hautausmaiden rauha yksityiskohdat ovat kiehtovia – etenkin ulkomailla!

Voi apua, tuo Lissabonin hautausmaa kuulostaa mielenkiintoiselle! Hih, oivottavasi pääsen vierailemaan siellä joku päivä ;)

Vastaa

Hello!
Beautiful photos!
Interesting choice, the cemetery of Sighisoara! I was there,too. I am surprised to see that tourists from other countries venture to see something different and not only the main touristic attraction (like the dolls clock tower in the old town). This is a good thing and I hope you have seen the beautiful panorama of the city from the surrounding hills. There are also squirrels there!:)
I think it resembles a bit to Olsany cemetery in Prague, which I saw last spring- very peaceful and interesting, with lots of art deco/ art nouveau monuments.
Hope you had a good time in Romania.
All the best!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.