En ole koskaan tainnut pahemmin kirjoitella nukkumisesta. Kerran kyllä yritin, tarkalleen ottaen puolitoista vuotta sitten kirjoitin pitkähkön postauksen aiheesta, mutta en sitä koskaan tullut julkaisseeksi, niinpä se edelleen kummittelee jossain luonnosjonon hännillä (kyllä, luonnoskansiossani on jopa vielä vanhempia raakileita). En oikeastaan tiedä miksi uniteemaa on muuten tullut sivuttua niin vähän vaikka se on äärimmäisen iso osa arkea. Itselle se on myös aihe, johon on elämän aikana kehkeytynyt voimakas viha-rakkaussuhde.

Rakastan hyviä yöunia ja koen tarvitsevani unta paljon, nykyään arki on myös mahdollistanut luontaisemmalta tuntuvan unirytmin (eli pidempään nukumisen) ja se on tehnyt ihan mielettömän hyvää! No mistä sitten se negatiivinen? Puhtaasti siitä, että olen elämäni aikana kärsinyt todella pitkistäkin painajais- ja unettomuusjaksoista, jotka ovat pitkään jatkuneina saaneet aikaan suoranaista pelkoa ja jännitystä nukkumaanmenoa kohtaan. Oikeastaan olen suuremman osan elämästäni nukkunut huonosti kuin hyvin.

Nykyään painajaisteni määrä on romahtanut, mutta silti nukkumaanmenoa kohtaan on jäänyt pieni ikävä jännitys, josta ei meinaa päästä irti. Tänä päivänä suurin ongelmani unen suhteen on se, ettei se ole tasalaatuista, eli hyvää asentoa on vaikea löytää ja nukahtaminen saattaa kestää tosi kauan. Myös ajatukset puskevat herkästi pintaan ja kaikkihan me tiedämme, kuinka ne saavuttavat yöllä pimeässä ihan kohtuuttomat mittasuhteet. Niihin tilanteisiin sain onneksi terapiasta vinkkejä, jotka ovat auttaneet mielettömästi, mutta silti monesti unenpäästä kiinnisaaminen on se suurin haaste.

unikulma 13unikulma 5

Siitä olen syyttänyt paljon sänkyämme, joka on epämukavin sänky, mitä kotonani on ikinä ollut. Syy, miksi se on edelleen meillä, on se, että mies rakastaa sitä. Kun muutimme yhteen heivasimme minun sänkyni pois ja jäljelle jäi miehen vasta hankittu ja huomattavasti laadukkaampi parivuode, jonka kanssa en vain ole tullut sinuiksi. Olen valittanut sängyn kovuutta alusta asti ja surkutellut, ettei sinne kömpiminen tunnu hyvältä ja myös alaselkäni on alkanut oireilemaan. Kovuutta lievittämään laitoimme päälle toisen petarin, mutta se on lähinnä säälittävä yritys tehdä sängystä siedettävämpi. Samaan aikaan mies ei ymmärrä yhtään mistä puhun sänkyä kritisoidessani vaan on täysin sitä mieltä, että kova sänky on paras selälle, piste. Olen vängännyt vastaan, mutta toinen on ilmeisesti jossain vaiheessa elämäänsä kohdannut niin vakuuttavan myyntipuheen kovemman nukkuma-alustan puolesta, ettei osaa ottaa kritiikkiäni todesta. :)

En voinutkaan olla hyppimättä riemusta kun yhteistyön myötä pääsin unioppiin Unikulman Erottajan liikkeeseen ja sain matkaani myös tyynyn sekä peiton. Ehkä kaikkein eniten kuitenkin odotin UniKlab-laitetta, joka mittaa kehon patjaan kohdistamaa painetta. Laite ei suinkaan ole vain bloggaajien etuoikeus vaan siinä käytetään kaikki Unikulman asiakkaat, kuten vaikkapa sitä oikeaa tyynyä etsivät, ja suosittelen lämpimästi! Ruudulle ilmestynyt 3D-kuva kropasta ja siihen kohdistuvista pintapaineista, yhdistettynä fysioterapian sekä ergonomian ammattilaisen antamiin vinkkeihin, sai aikaan kunnon herättelyä unitottumuksien suhteen. Myönnettävä on, että saatoin myös ihan vähän hykerrellä päästessäni kertomaan miehelle UniKlabin tuloksia, jotka todistivat, ettei kova sänky todellakaan ole minulle hyvä vaihtoehto. Ei sillä, etteikö kova sänky toimisi joillekin, kuten vaikkapa juuri hänelle, mutta minulle ammatilainen ei sitä suosittelisi.

unikulma 2unikulma 14

Unikulman kantava ajatus on yksilöllisyys, kehot ja tarpeet ovat erilaisia, mutta hyvä ja laadukas uni yhtä tärkeää kaikille. Niinpä oleellista onkin löytää sellainen kokonaisuus, joka tukee omaa ergonomista nukkumista ja myös rentouttaa kehoa, mikä taas takaa parempia unia. Jatkuva liike ja huonot asennot vetävät lähemmäs valvetilaa tai jopa herättävät, niinpä ideaalitilanne olisi löytää jo nukahtaessa asento, josta ei ole tarvetta liikkua. Nukahdettua nimittäin keho alkaa automaattisesti hakemaan parempaa asentoa huolimatta siitä, olisiko se sille pitkällä tähtäimellä hyväksi.

Minulla on käynyt juuri näin alaselkäni kanssa. Koska vyötäröni on selvästi lantiota kapeampi (tyypillinen haaste siis monille naisille), se ei saa kovalla patjalla tarpeeksi tukea koska sänky ei jousta tarpeeksi lantion alla. Se tarkoittaa sitä, että keskivartaloon kohdistuu jännitys, jota kehoni yrittää nukahdettua lievittää nytkäyttämällä lantioluuta hieman taaksepäin ja työntämällä päällijalan yli eteen. Näin alaselkään saadaankin aikaan varsin mukava kierre, mikä sitten yö toisensa jälkeen toistuessaan aiheuttaa juuri sitä ikävää alaselkäkipua.

unikulma 11 unikulma 10

Toinen ikävä puoli kyseisessä asennossa on se, että taittaessani viistosti eteenpäin myös kasvoni painuvat kohti tyynyä ja osittainen vatsallaan nukkuminen kerää nestettä silmien alle sekä tekee olon herätessä herkästi pöhnäiseksi. Lisämiinus on se, että tässä asennossa vasempaan puoleen kasvoja kohdistuu tavallista enemmän painetta. Hauska sattuma olikin kun pari viikkoa sitten valittelin Mufen meikkiopastuksessa, että vasemman puolen kulmakarvojeni korkeimmasta kohdasta on kadonnut karvoja ja se ei ole enää yhtä symmetrinen oikean kanssa kanssa kuin ennen. Meikkaaja vastasi siihen hymyillen, että taidat nukkua vasemmalla kyljellä. No niinpä tietenkin! Eli sen lisäksi, että mönkään mennyt asento pitää hereillä, kiduttaa alaselkääni ja saa silmänaluseni turpoamaan, se myös kuluttaa kulmakarvojani. Että niin, siinä ihan tarpeeksi syytä alkaa harkita uuden sängyn ostoa ihan vakavasti! Onneksi nykyään saa sänkyjä, jossa molemmille puoliskoille on oma henkilökohtaisten tarpeiden mukainen patja.

unikulma 15unikulma 1

Unen haasteita auttamaan sain Unikulmalta matkaan kropalleni parhaiten sopivan tyynyn, jonka tarkoitus on tukea niin paljon, ettei tarvetta kiertoon tai käden ujuttamiseen tyynyn alle ole (ehdoton ei, kuulemma!). Päädyimmekin Hybrid 2 -tyynyyn, jossa on erillisiä osiota, alempi vaaleansininen palanen tukee niskaa ja loppu taas päätä. Hartiani ovat leveähköt, joten tyynyltä vaadittiin myös korkeutta, mitä pystyn helposti itse lisäämään tyynyn mukana tulleen täyttöpussin ansiosta. Peittoa valitessa asiantuntija kysyi ensimmäisenä palelenko helposti. Nyökyttelin ja jatkoin, että rakastan myös laadukkaita hotellisänkyjä ja tiettyä ylellistä fiilistä, haaveideni sänky onkin pehmeä pesä, jonne tekee mieli paeta ympäröivää maailmaa. Kuullessaan kuvailuni sain käsiini paksuimman Steadybody -peiton, joka tasaa kehon lämpöä ja tuntuu aivan ihanan ylelliseltä!

Otin tietty molemmat, sekä uuden peiton että tyynyn, heti viime perjantaina käyttöön ja tekisi hirveästi mieli jakaa jo ensifiiliksiä! Enpä sitä kuitenkaan vielä tee, vaan alan (tai aloin jo) pitämään pientä unipäiväkirjaa ja palaan kokemuksiin kunhan olen saanut hetken testijakson läpi käytyä!

Alin kuva: Kaisu Jouppi Photography.

  Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

13 comments

Vastaa

Vanhempani ovat hyvin erikokoisia ja painoisia ja siitä syystä heillä on aina ollut erilliset patjat yhteisessä sängyssä. Samaa patjaa on vaikea löytää täysin erilaisille ihmisille, joten ehkä teillekin tämä ratkaisu olisi se sopivin? Ei sinne patjanrakoon tipu :) ja osassa se rako voidaan laittaa umpeen ohuella molemmat patjat peittävällä petauspatjalla, joka ei kuitenkaan vaikuta kummemmin patjan kovuuteen/pehmeyteen.

Meillä uutta patjaa valitessa käytiin useampaankin otteeseen niitä testaamassa jotta saatiin se oikea. Ei riittänyt kertakokeilu, vaan useampi testaus. Ja kohta vuoden uusilla patjoilla nukuttu ja edelleen nukun kymmenen kertaa paremmin kuin vanhassa sängyssä.

Vastaa

Tuo on niin totta, että erimuotoisten ja -kokoisten laittaminen samalle patjatyypille on pelkkää kompromissia (tai sitten kuten meidän tapauksessa, vain toinen voittaa :D)! Seuraava sänky, mikä hankitaankin saa ehdottomasti olla just tuollainen kahdella erilaisella patjalla, mutta yhteisellä petarilla varustettu – mies saa kovemman patjansa ja minä sen ihanan pehmoisen. Mutta huoh, voi kun budjetti sallisi uuden oston, siinä kun haluaa hyvän eikä halvinta. :)

Sängyssä viettää niin paljon aikaa, että sillä on valtava merkitys ja muutenkin hinta hankinta, mikä kannattaakin tehdä just noin, rauhassa ja eri vaihtoehtoja testaten! Itse olen tajunnut patjan merkityksen vasta erilaisilla nukuttuani ja eron etenkin unensaannissa huomattuani, eikä kyllä pahitteeksi ollut tämä Unikulman ravisteleva info unen laadun merkityksen ja siihen vaikuttavien asioiden suhteen :)

Vastaa

Tää oli kyllä tosi mielenkiintoinen, koska kärsin itse samoista ongelmista! Nukun lähes aina kyljelläni, toinen jalka toisen yli käännettynä, naama tyynyssä. :D Selkäkipujen ja naaman turvotuksen lisäksi myös silmärypyt ovat tulleet tutuiksi sillä puolen jolla nukun.. heh. Selkäongelmien takia olen viime päivinä yrittänyt nukkua selällä ja jalat koukussa, jolloin selkä tuntuu saavan ”tukea”, tai sitten vain kuvittelen.. Tällä hetkellä tosin nukun ilmapatjalla, joka ei todellakaan ole se paras, eikä lämpimin vaihtoehto. Uusi kotikin on niin kylmä, että nukun nykyään vaatteet päällä…

Vastaa

Voi kääks, kuulostaapa tutulta! Mulla on kanssa huomattavasti parempi olla selän kanssa selällään, mutta ongelma on se, että siinä on tosi vaikea (=mahdoton) saada nukuttua kun olen jotenkin niin kykiasentoon tykästynyt :)

Olen yrittänyt kyljellä tunkea peittoa vyötärön alle ja sekin vähän auttaa, mutta kieltämättä ryttyinen peitto kropan ja patjan välissä ei ole noin niin kuin tuntumaltaan se kaikkein kivoin. Voi kun tulis lottovoitto niin voisi kävellä suoraan sänkykauppaan ja valkata parhaan :D

Voi ei, kylmä ei oo kiva! Pieni viileä on ihana, mutta palelu ehdottomasti ei :(

Vastaa

Multa löytyy ihan samoja ongelma kuin sinulta – paitsi kulmakarvaongelma :D Meilläkin on kova sänky (myös miehen vanha) ja mä en ole ikinä tottunut sellaisessa nukkumaan ja aina pehmoisemmalla patjalla tulee paljon paremmin uni. Onneksi tammikuussa, kun muutamme omakotitaloomme, niin hankimme uuden sängyn, koska mies kyllästyi mun kitinääni – ei siinä mennyt kuin vajaa 3 vuotta :D. Täytyy kyllä käydä testaamassa kunnon patjoja, että molemmat saavat juuri itselleen soöivat patjat :).

Vastaa

Voi ei, kohtalotoveri! Mulla on ihan sama, niinä kertoina kun pääsen pehmeämmälle patjalle saan unempäästä kiinni nopeammin ja muutenkin nukahdan paremmin – tässä meidän nykyisessä tulee haettua hyvää asentoa pitkään, eikä mikään tunnu täydelliseltä.

Mutta miten ihanaa, että teille on tulossa uusi – kannattaakin ehdottomasti testata erilaisia ja ajan kanssa! Olen vähän kade, saataispa mekin päivitettyä sänky sellaiseen, jossa molemmilla on hyvä olla :D

Vastaa

Itse en suostuisi tuhlaamaan kolmaosaa elämästäni kovalla patjalla, vaikka se kuinka tekisi jonkun iloiseksi. Ajatuskin sattuu. Sängyn kuuluu olla pehmeä ja kutsuva, ei mikään kidutuslauta.

Vastaa

Samaa mieltä! Sängyssä vietetään niin iso osa elämää ja unella niin iso merkitys, ettei oikean sängyn merkitystä voi väheksyä :) Toivottavasti mekin päästään pian sänkyostoksille ja saadaan sellainen, jossa molemmille on oman maun mukainen puoli!

Vastaa

Minulla oli myös tuo alaselkäongelma. Olimme jo aikeissa ostaa kolmannen sängyn neljän vuoden sisään kunnes jalkahoitajani kysyi millaisia kenkiä käytän. Hän suositteli minulle Birgenstockin sandaaleja ja jo viikon päästä olivat selkäongelmat kadonneet täysin. Pidän Birgenstockkeja aina iltaisin kotona ja se riittää. Jos unohdan käyttää niitä muutamana iltana peräkkäin niin heti alkaa alaselkää kivistämään yöllä. Meillä ongelma ei siis ollut sänky vaan kengät ja erityisesti tuki jalan kaarelle. Mielelläni ottaisin myös uuden sängyn, mutta sandaali olivat selvästi huokeampi hankinta.

Vastaa

Nyt kun sanoit, niin olenkin muuten myöskin kuullut, että kengät voivat kanssa aiheuttaa alaselkäkipua! Täytyypä painaa mainitsemasi merkki mieleen, ei ole nimittäin itselle yhtään tuttu :) Ja niin totta, huomattavasti halvempi hankinta kuin uusi sänky! Nuo voisivat varmasti lievittää omaakin selkäkipua, tosin unensaannissa ja hyvän asennonlöytämisen haasteissa eivät taida auttaa – kunpa auttaisikin, uusi sänky ei ihan meinaa tällä hetkellä mahtua budjettiin :D

Vastaa

Tuo on kyllä totta että unenlaatu riippuu monestakin eri asiasta, kuten myös siitä jos juo kahvia/vihreää teetä ennen nukkumaan menoa niin se piristää. Ostin kerran sellaisen halvemman version tempur-tyynystä ja siitä tuli sekä niskakipua että jotain kasvojen puutumista myös, ei ollut aito tempur mutta tyyny oli muotoiltu samanlailla, ei ollut mikään paras hankinta se.

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.