Minulta kysytään usein, miten valitsen matkalle mukaan lähtevät vaatteeni, sillä pidän pukeutumisesta, mutta arvostan kuitenkin helppoa ja kevyttä matkantekoa. Inhoankin todella turhan tavaran raahaamista mukana matkoille, ja kun puhun turhasta, en tarkoita sitä, että vähemmälläkin pärjäisi (sillä hyvin usein vähemmälläkin kyllä pärjäisi) vaan sitä, että en kanna mukanani sellaista, jota en käytä lainkaan tai jolle tulee liian vähän käyttökertoja suhteessa reissun kestoon. Silti haluan pukeutua omannäköisiin vaattesiin ja nauttia kauniiden vaatekertojen iloista myös lomalla – toki kotimaan arkea yksinkertaistetummin.

Vaikka pakkaushetkellä meinaakin usein laiskottaa, olen silti huomannut, että reissulla kiittää pientä etukäteen nähtyä vaivaa. Olenkin todennut, että itsellä toimii parhaiten kun mietin potentiaaliset asuyhdistelmät etukäteen. Näin saan valittua mukaan mahdollisimman monikäyttöisiä vaatteita, joita voi käyttää helposti ristiin, mutta kokonaisuudet ovat myös muistissa jos matkan päällä meinaa yhtäkkiä tuntua siltä, ettei ole mitään päällepantavaa. Olen kai liian monta kertaa nuorempana heitellyt matkalaukun täytteeksi kaikkea sellaista vaatetta, jota olisi mukava käyttää lomalla tai jolle ei oikein tule käyttökertoja Suomessa ja kuvittelen, että yhtäkkiä reissulla haluaisin käyttää juuri niitä täällä vähälle käytölle jääneitä vaatteita. Matkalla olen kuitenkin todennut, että noin puolet laukun sisällöstä kulkee matkalla turhana lastina tai valitsemani vaatteet eivät vain taivu kaikkiin olosuhteisiin. Kantapään kautta olenkin oppinut, että nykyään pakkaan mukaan vain oikeita käyttövaatteita, sellaisia, jotka on hyväksi havaittu ja joissa oikeasti viihdyn. Kenkien on ehdottomasti oltava kunnolla sisään ajetut, eli upouusia kenkiä en koskaan ota matkalle mukaan!

pakkausvinkki-1

Matkakarderobini valintaprosessi on pääpiirteittäin seuraava:

  1. Kaivan kaapista esiin tulevan reissun tarpeita ja säitä ajatellen kaikki potentiaaliset vaatteet huomioiden. Mietin, onko luvassa rantapäiviä, kaupunkilomaa vai autossa istumista? Entä luontoaktiviteetteja tai vaihtelevia lämpötiloja? Ne kaikki vaikuttavat siihen, millaisia vaatteita kannattaa kantaa mukana.
  2. Kun olen kaivanut kaikki potentiaaliset vaatteet esiin, kasaan niistä reissupäiviin suhteutettuna riittävän määrän asuja ja yritän käyttää mahdollisimman paljon vaatteita ristiin. Kiinnitän myös erityishuomiota materiaaleihin ja karsin suoraan herkästi rypistyvät ja hiostavat materiaalit pois.
  3. Karsin, karsin ja karsin – eli mietin voisinko vielä jättää jotain pois ja selviäisinkö vielä vähemmällä, voisinko yhdistellä paremmin ja jättää jotain vielä pois. Yleensä vastaus on kyllä!
  4. Otan nopeat kännykkäkuvat asukomboista pakkauksen yhteydessä, jotta voin laskea, että asuja on haluttu määrä ja kuvat samalla toimivat myös omana muistinvirkistyksenä matkalla, eli koskaan ei tarvitse hukata arvokasta matka-aikaa päällepantavan pohtimiseen kun ne on mietitty jo valmiiksi.
  5. Nappaan mukaan muutaman monikäyttöisen korun ja asusteen lähinnä siirtämään päiväasut pienellä viimeistelyllä iltakäyttöön.
  6. Pakkaan asut laukkuun, jättäen lennolle päälle niistä rennoimmat ja lämpöisimmät. En siis valitse erillistä lentoasua, vaan kokoan lentoasun jo mukaan valituista vaatteista, sellaisista, joita olen ajatellut käyttää myös itse kohteessakin.

pakkausvinkki-2

Vaikka lähtisin kesäkohteeseen, otan silti mukaan pitkät housut ja lämpimän yläosan sekä retkikelpoiset vaatteet ja päinvastoin, viileään kohteeseen mennessä nappaan mukaan edes yhden siromman asun, jossa on kiva mennä paremmalle illalliselle tai lasilliselle. Monikäyttöisyys on tärkeää ja kerrostamalla saa monista asuista lämpimämmät, mikäli koleat kelit yllättävät.

Ennakointi on kantanut hedelmää ja viime vuosina matkalaukku on ollut kummasti keveämpi kuin joskus aikoinaan ja lisäksi asuvalinnat ovat olleet oikeasti kohteeseen ja sen tarpeisiin sopivia. Karsimisen opettelu on tuottanut myös hedelmää ja olen huomannut, että vaikka kotona on ollut hinku täyttää matkalaukun tyhjä tila jollain ekstralla, en oikeasti kuitenkaan reissussa ole kaivannut niitä harkitsemattomia viime hetken ekstroja.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.