palm court afternoon tea 1

Kun suunnittelin ohjelmaa jouluiseen Lontooseen oli perinteinen iltapäivätee itsestäänselvyys. Ainoa, mitä tarvitsi miettiä, oli paikka. Onneksi tein jo pari vuotta sitten kattavaa taustatyötä, niinpä poimin vanhalta listalta paikan, jonne olisin mielelläni mennyt, ellen olisi ollut liian myöhään liikenteessä varauksen kanssa. Kun kaikki kiinnostavimmat paikat ehtivät ja olemaan täyteen varattuja haluamalleni päivälle, päädyin rauhalliseen ja kotoisaan The Chesterfield -hotellin iltapäiväteehen.

Tällä reissulla ajoitin iltapäiväteehetken joulupäivään, mikä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Joulukuun 25. päivä on Lontoossa hiljainen ja kaupat pitävät ovensa kiinni, kuten monet ravintolatkin, joten oli kiva, että kyseiselle päivälle oli kuitenkin jotain ohjelmaa. Nautin suuresti raukean rauhallisesta kaupungista ja näyttävästä The Langham -hotellista, jonka ylellisestä Palm Courtista olin varannut pöydän. Palm Courtin historiikissa muuten kerrotaan paikan olleen se paikka, jossa iltapäiväteetraditio sai alkunsa 150 vuotta sitten.

palm court afternoon tea 2palm court afternoon tea 4palm court afternoon tea 3palm court afternoon tea 12palm court afternoon tea

Vastaanotto oli, mitä odottaa saattoi, hienostunut ja viimeisen päälle kohtelias. Palm Courtin sali aukeni vaaleana ja äärimmäisen eleganttina. Joulun tunnelmaa henki lempeä pianomusiikki, taustalla kohoava joulukuusi ja pöydille asetellut Christmas crackerit. Myös iltapäivätee oli teemoitettu joulun henkeen ja jälkiruokalautasen kohdalla ei meinannut millään uskoa, että kaikki todella oli syötävää pienistä leivoksista suklaisiin porofiguureihin.

Alkuun otimme iltapäiväteehen suositellut lasilliset sampanjaa ja paneuduimme pitkään teelistaan. Valinnan vaikeus meinasi iskeä, mutta itse päädyin lopulta yhteen The Langhamin omista palkituista teeseoksista, juhlavuoden kunniaksi tehtyyn pehmeään teekombinaatioon, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Itse iltapäiväteemenun kohdalla valittavissa oli vain yksi vaihtoehto, hyvin liha- ja kalapainotteinen, mutta pyytämällä sain itselleni erinomaisen kasvisversion.

palm court afternoon tea 7palm court afternoon tea 8palm court afternoon tea 5palm court afternoon tea 9 afternoon tea londonpalm court afternoon tea 11

Iltapäivätee oli ylellinen kokemus, eikä Palm Courtin tunnelmasta ollut kiire pois. Tokihan teehetkelle kertyi hintaakin, mutta toisaalta kokemuksena se oli uniikki. Kaikki oli viimeisen päälle ja kuten odottaa voi, tarjoilut olivat herkulliset. Ihan harmitti, ettei jälkiruoan kohdalla vain enää jaksanut kaikkea. Ystävällisesti kuitenkin henkilökunta tarjosi mahdollisuutta ottaa loput mukaan, mutta päätimme kuitenkin olla tarttumatta tilaisuuteen. Teetä tuli juotua runsaasti ja posliinikannuja täytettiin ahkerasti, myös muita tarjoiluja olisi ollut mahdollista saada lisää, mutta itselle ainakin kokonaisuus riitti mainiosti eikä nälkä enää loppupäivän aikana iskenyt.

palm court afternoon tea 10palm court afternoon tea 14
palm court afternoon tea 16

Iltapäiväteeltä lähtiessä ulkona hämärsi jo ja kävelimme hiljaisia katuja takaisin omalle hotellille Oxford Streetin kupeeseen. Jouluvalot kimalsivat kauniisti tihkusateista maisemaa vasten ja olo oli kylläinen sekä pienestä sateesta huolimatta jouluinen.

Katso myös nämä

10 comments

Vastaa

Oi miten ihana tunnelma ja kaunis miljöö iltapäiväteelle! nuo skonssit saivat veden herahtamaan kielelle. :)

Vastaa

Paikka oli kyllä todella upea! Ja nuo skonssit, mielettömiä :)

Vastaa

Saanko olla laiska ja kysyä, minkä hintainen afternoon tea teidän valitsemassanne ravintolassa oli? Ja missä hintahaarukassa nuo laadukkaat teepaikat yleensä liikkuvat (veikkaan että sinun vaihtoehtosi ovat kaikki laatupaikkoja)
Näkisin tiedot varmaan googlettamalla, mutta laiska mikä laiska :) Ja toisaalta luotan siihen että sinä tiedät melkein kaikkiin matkailukysymyksiini vastauksen :)

Vastaa

Haha, no tietty saa olla laiska ;) Siis tämä oli hintava, todella sieltä kalleimmasta päästä – mietinkin ennen varaamista, että käydäänkö mieluummin parilla keskihintaisella vai yhdessä kalliissa, mutta koska matka oli muutenkin vähän spesiaalimpi, päätettiin kerrankin panostaa ;)

Iltapäivätee samppanjalla oli siis 59 puntaa, ja huomioiden punnan kurssin, hintaa tuli karkeasti 80 euroa henkilöltä. Eli ei siis todella ihan joka reissun hupia! Mutta onneksi vaihtoehtoja on, ja hintahaitari laaja. Jo parilla kymmenellä punnalla löytyy kiinnostavia, tosin tunnetummista ja erikoisemmista joutuu helposti pulittamaan useamman kympin.

Muuten, loistava sivu hakea iltapäiväteevaihtoehtoja (ja tehdä varauksia on tämä): http://www.afternoontea.co.uk/uk/london/ – tosin valinnan vaikeus meinaa iskeä kun tajuaa, miten paljon vaihtoehtoja on! ;)

Vastaa

Ok, kiitos tiedosta! Kuulostaa tietty äkkiseltään kalliilta, jos miettii normaalia kahvilassa käymistä ja teekuppia kakkupalan kanssa. Mutta iltapäivätee on kuitenkin aika eri juttu eikä tuollaisia asioita oikein kannata verrata toisiinsa; iltapäiväteen tarjoiluista tulee luultavasti isompi ähky kuin kolmen ruokalajin menusta laaturavintolassa :)
Ja nyt kun kurkkasin Kämpin hintaa vastaavalle (muistaakseni sen on ilman kuohuvaa), näkyy olevan nykyisin jo 74 euroa…

Vastaa

Onhan se hintavaa, mutta tosiaan – ei tarjoilujen monipuolisuudella ja toki itse kokemuksena voi ihan suoraan verrata kahvilakäyntiin :) Ehkä vertaisin enemmän ravintolassa käymiseen, ainakin meillä kaikilla iltapäivätee kattoi mainiosti päivän ruokatarpeen ja paikan päällä vierähti kevyesti pari tuntia.

Mutta mitä ihmettä, onko Kämpin iltapäivätee nykyään noin kallis! Huh, onpas hinta noussut! Muistan vielä kun joskus vuosia sitten se oli n.35 euroa, heh :)

Vastaa

Sinulla on varmaan ollut miellyttävä joulunaika Lontoossa. Täytyy tunnustaa, että tällaiset hotellien perinteiset iltapäiväteet ovat jääneet minulta kokonaan väliin, vaikka reilun vuoden Britanniassa olen asunnut. En ehkä ollut niistä niin tietoinenkaan, kun en turistina ollut. Toinen syy lienee, että en voi sietää teetä. Sen sijaan kaikennäköiset kolmiovoileivät ja täytetyt sämpylät tulivat hyvin tutuiksi, tuntuivat olevan perinteiset työpaikkaeväät sekä lounaskoko sipsejä. Tosin sen jätin yleensä väliin. Lisäksi pubiruuat tulivat jossain määrin tutuiksi. Mutta loppujen lopuksi en voi sanoa, että brittiläinen keittiö olisi kulinarismin huipentuma.

Vastaa

Oli kyllä todella onnistunut reissu ja joulun tunnelma Lontoossa on kaunis!

Itse olen teen ja pienien herkkujen ystävä, joten iltapäivätee notkuvine herkkutorneineen kolahtaa ;) Mutta myös pubien tunnelma ja rooli viehättää, mutta raskas pubiruoka ajatuksena ei kyllä viehätä liian usein nautittuna, vaikka lomalla tuntuukin hauskalta. Näkökulma tosiaan on tyystin toinen kun kohteessa asuu, sitä tarkkailee kokonaisuutta oman arjen kannalta eikä turistimoodissa :) Voin siis hyvin kuvitella, että aikasi Briteissä on varmasti antanut paljon ja ihan erilaisia kokemuksia kuin mihin näin muutaman päivän turistireissuilla pääsee!

Vastaa

Näinhän se on, että maahan ja sen kulttuuriin pääsee erillä tavalle sisään pintaa syvemmälle, kun siellä asuu verrattuna turisteiluun… niin hyvässä kuin pahassa. Aikani Briteissä oli tosiaan kokemusrikas monien eri tavoin. Maassa asuessa varsinkin jos on etupäässä tekemisessä paikallisten kanssa pääsee kurkistamaan paikkoihin, joihin turistina ei yleensä ole pääsyä. Arjessa vaan huomaa, että jotkut asiat, joita turistina ehkä pitää jopa eksoottisina tai mielenkiintoisina voi itseasiassa tuntua erittäin ärsyttäviltä, kun on suomalaisesta näkökulmasta tottunut asioiden käytännöllisyyteen.
Siinä sitä sitten oppii arvostamaan niitä ihan käytännön asioita kotimaastaankin. Mutta myös sitä, että on päässyt elämään toisenlastakin arkea ja sitä kautta oppinut monenlaista… ja tosiaan Lontoo ei ole koko Britannia eikä koko Englanti, elämää on sen ulkopuolellakin.

Vastaa

Niin totta, noin se juuri menee! Arki on aina eri asia kuin loma ja asuminen sekä pidempi aika kohteessa tuo mukanaan ihan uusia näkökulmia kyseiseen maahan – ja myös vanhaan kotimaahan :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.