Ulkomaan matkahaaveet ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen ja olemme päättäneet olla suunnittelematta liian pitkälle, tilanne kun elää ja lyhyessä ajassa voi tapahtua paljon, joten järkevintä on seurata tilannetta ja tehdä valintoja sen mukaan. Se on kuitenkin selvää, ettei tänä kesänä pääsekään haaveilemaani Ranskaan, ja toiveet ovat päivittyneet realistisemmiksi. Sitä paitsi, rahalle on tällä hetkellä muitakin paikkoja. Olisi kuitenkin ihanaa, jos kesän tilanne sallisi edes pienet pyrähdykset kotimaassa, sillä täälläkin on ihania kohteita nähtävänä ja kiinnostavia yrityksiä tuettavana.

Siitä nousikin mieleen viime kesän juhannusreissu Kuopioon, joka oli erinomainen muistutus siitä, että lomafiilistä ei tarvitse hakea kauaa ja pienikin maisemanvaihdos tekee jo paljon. Tämä postaus piti kirjoittaa jo kauan sitten, mutta näin kesän kynnyksellä aika on oikeastaan parempi kuin keskellä talvea. Haluan tosin muistuttaa, että kaikki tämä on tehty aikana ennen vallitsevia olosuhteita ja ennen minkä tahansa matkan suunnittelua suosittelen seuraamaan yleisiä ohjeistuksia ja suosituksia.

Kaksi päivää Kuopiossa, mitä tehdä ja nähdä? Sain teiltä tuolloin Instagramin kautta mainioita hyviä vinkkejä, joista osa näistäkin on teidän inspiroimia, kiitos siis niistä!

Kuopion tori

Kuopion tori on erinomainen paikka aloittaa kaupunkiin tutustuminen. Torielämä jo itsessään on valloittavaa ja Kuopion torilla näkyy ihanasti alueen maut ja tunnelma. Toisessa päädyssä seisoo kauppahalli ja toisessa näyttävä kaupungintalo. Nappasimme mansikoita matkaan torilta ja myöhemmin poikkesimme ihan vieressä seisovassa kauppakeskuksessa hakemassa naposteltavaa kävelymatkan päässä sijaitsevaan hotelliin. Kävelyaluetta kuitenkin kannattaa laajentaa torin kulmia kauemmas, näin sekä hahmottaa Kuopion keskustaa paremmin, näkee rautatieaseman ja voi törmätä pieniin putiikkeihin.

Konttiravintola Morton

Useampikin suositteli Kuopion torin kupeessa seisovaa Morton -konttiravintolaa, eikä suotta. Viihtyisäksi laitettu kontti  ja terassialue kaikkine pienine kivoine yksityiskohtineen oli täydellinen paikka pysähtyä lounaalle ja lounasviinille. Mortonin vegeburgeri (saatavilla myös vegaanisena), Ridley Burger, oli todella hyvä ja makumaailmaltaan kekseliäs. Keskiössä porkkana-pellavapihvi ja ohessa fetaa, basilika-omenachutneyta ja raparperiä. Kyljessä rapeat ranskalaiset dipillä. Nam! Mortonin konttiravintoloita löytyy myös muualta Suomesta, joten jos kesäreissuilla tulee vastaan, kannattaa kokeilla.

VB-valokuvakeskus

Koska rakastan valokuvataidetta, oli VB-valokuvakeskus ehdoton käyntikohde matkalla. Sopivasti se myös sattui sijaitsemaan ihan hotellimme kulmilla, joskaan ei etäisyydet Kuopion keskustassa ole valtavat muutenkaan. Tuolloin näyttely kuljetti ensi askeliin kuussa, Man on the moon -vaihtuvan näyttelyn voimin. Tänä kesänä valokuvakeskuksessa on Gertrude Bell & Meeri Koutaniemi: Hidden Freedom – Kätketty vapaus -näyttely. Sisään pääsee mukavasti Museokortilla. Ohessa on pieni soma museokauppa, joka kannattaa myös kurkata läpi.

Pyöräillen kaupunki tutuksi

En järin perusta polkupyöräilystä, ja olen vasta ihan parina viime vuotena opetellut sitä uudelleen lapsuuden kaatumisen jättämien traumojen jälkeen, mutta Kuopiossa hetkeksi hullaannuin. Kohde on mitä täydellisin napata kaupunkipyörät alle ja suhauttaa tutustumaan rantaviivaan sekä lähialueisiin. Pyörän vuokra onnistui helposti kännykällä ja mikä parasta, pyörän sai valita joko sähköversiona tai tavallisena. Niinpä näin kokemattomalle pyöräilijälle sähköpyörä avasi ihan uuden maailman, kun taas mies kokeneena pyöräilijä oli ehdottomasti perinteisen pyörän kannalla. Joka tapauksessa, kiitos upeiden järvimaisemien ja suht rauhallisen sekä polkupyöräilykelpoisen maaston, pyöräily kohosi reissun kohokohtiin ja sen voimalla uskallan varmasti rohkeammin tänäkin kesänä kokeilla.

Rauhalahden kylpylä

Viitisen kilsaa Kuopion keskustasta sijaitsee valloittava Rauhalahti, josta löytyy Katiskaniemen luonnonsuojelualue, uimarantoja sekä Spa Hotel Rauhalahti. Kylpylähotellin edustalla sijaitsi sopivasti kaupunkipyöräpiste, niinpä poljimme keskustasta Rauhalahtiin ja jätimme pyörät telineeseen vierailun ajaksi. Kävelimme kaunista luontoaluetta rantaan ja Suomen kesä näyttäytyi kauneimmillaan raukeaa järvimaisemaa katsellessa ja varpaita vedessä uittaessa. Olimme varmuuden vuoksi pakanneet uikkarit matkaan, mutta järviuinnin sijaan päätimmekin viettää pari tuntia Rauhalahden kylpylässä. Se ei ole suuri, mutta sopivan rauhallinen ja juuri riittävä aikuiseen makuun.

Rauhalahden eläinpuisto

Samalla visitillä kannattaa poiketa myös Rauhalahden eläinpuistossa. Pieneksi eläinpuistoksi kokemus on varsin kiva ja muutenkin hyvän mielen paikka. Puistosta löytyy mm. ylämaan karjaa, alpakoita, possuja, lampaita sekä tietenkin omat suosikit, Belgian jättikani ja kääpiöluppakorvapuput. Sisäänpääsy on melko hintava, aikuiselta 9 euroa, mutta ajattelen sen menevän eläinten ja paikan ylläpitoon, joten mieluusti tästä lystistä maksoi pyydetyn.

Risteily Kallavedellä

Mitä olisi visiitti Kuopioon ilman risteilyä Kallavedellä? Valitsimme saaristokaupungin kanavaristeilyn ajoittuen iltaan, mikä mahdollisti maisemien tarkastelun muuttuvassa ja pehmenevässä iltavalossa. Istuimme rauhallisella kannella läpi lähes parituntisen risteilyn ja nautimme viinit laivan pikkuisesta baarista. Pyöräilyn ohella ehdottomasti reissun toinen kohokohta!

Frans & Sophien illallinen

Aktiiviset päivät venyivät pitkälle ja niiden jälkeen tuntui helpoimmalta syödä ihan lähellä, niinpä nappasimme ikkunapöydän hotellin yhteydessä sijaitsevasta ranskalaistyylisestä Frans&Sophie -ravintolasta, ja saimme nauttia illasta rauhassa omassa sopessamme. Oikeastaan tuntui, kuin olisimme olleet ainoat asiakkaat, mutta oikeasti kaikki muut vain valitsivat paikkansa ihan ravintolan toisesta laidasta ja näin saimme kivan illuusion intiimistä illallisesta. Alkuun juustolautanen ja pääruoaksi kasvistaginea kauniisti katettuna, toimi!

Iltakävely rannassa

Kuopion kauneimpia piirteitä on mielettömät järvimaisemat ja postikorttimaisen kaunis Kallavesi. Kävelimme rantaviivaa ja osallistuimme hetken mielijohteesta pienen kojun ongintaan sekä katselimme, kuinka kirahvinmuotoinen pomppulinna hiljaa tyhjeni ja pakattiin matkaan seuraavaa kohdetta varten. Pysähdyimme istumaan valoisaa juhannusiltaa levollista järvimaisemaa katsellen. Siinä tyyneydessä jatkui sama nostalginen ja idyllinen tunne, jota jo aiemmin Rauhalahden alueella pääsi koskettamaan.

Sokos Hotel Puijonsarvi

Majoituimme Sokos Hotel Puijonsarvessa, joka oli sijainniltaan erinomainen ja muutenkin varsin kiva hotelli. Hotelli jakautuu kahteen aikakaudeltaan ja tyyliltään toisistaan poikkeavaan osaan, ja pyysin huonetta jugend-puolelta. Saimme ihanan huoneen poikkikadun puolelta vehreyteen pilkottavalla näkymällä. On vaikea kuvitella, että päärakennuksen huoneet yltäisivät tunnelmaltaan samaan, mutta toki kysymys on makuasioista. Kiitosta on annettava myös tyylikkäästi sisustetuista aulatiloista, sekä erittäin hyvästä palvelusta.

Kuopio valikoitui meille ihan sattumanvaraisesti kohteeksi, kummallakaan ei ole sinne sidettä, mikä ehkä teki siitä juuri oikean lomakohteen. Loman tuntu on monesti helpompi tavoittaa arkisista siteistä vapaassa kohteessa, eikä se todellakaan vaadi muutaman tunnin junamatkaa kauemmaksi lähtemistä. Jos vain tilanne sallii, niin jotain tämänsuuntaista toivon myös tältä kesältä, tosin jostain vielä valloittamattomasta kotimaan kohteesta.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.