Kerroin just, etten jatka enää. Kädet tärisee. Nyt se on totta! kirjoitin Whatsapp-viestiin kesken työpäivän lomanjälkeisenä tiistaina.

Loppupäivän olo oli epätodellinen, ihan kuin olisi sattunut jotain odottamatonta, mutta oikeastaan kaikkea muuta. Ääneen sanotut sanat vain jollain tapaa sinetöi asian, konkretisoi sen, että muutaman viikon päästä tuttu päivätyöarki lakkaa olemasta ja alkaa uudenlainen vaihe elämässäni. Yrittäjyys.

Mutta prosessi tähän pisteeseen on ollut pitkä. Voisi pakittaa moniin hetkiin elämässäni, joissa olen todennut, että joku päivä haluan tehdä töitä itselleni ihan oikeasti. En vain kevytyrittäjänä tai osa-aikaisesti, vaan ihan kunnolla. Tai vaikka reilun vuoden taakse, jolloin mietin asiaa vakavasti, mutta sitten tuli vastaan mielenkiintoinen työ Food Market Herkun sosiaalisen median ja sisällöntuotannon parissa. Näin sekä kiinnostavan haasteen että sellaisen ammatillisen kokemuksen, jonka tarvitsen tullakseni entistä paremmaksi siinä mitä teen. Ajattelin, että ehkä työ imaisee mukaansa ja kaipuu itsenäisyyteen jää taka-alalle, mutta kaikesta hyvästä huolimatta niin ei käynyt. Mielessä on kaikunut yhä voimakkaampana halu tehdä jotain omaa, ja ensimmäistä kertaa koskaan olen havahtunut siihen, että uskon aidosti, että osaamiseni voisi ihan oikeasti mahdollistaa sen, sekä siinä samalla joustavamman ja omaehtoisemman arjen.

Hyppy yrittäjyyteen

Vuodenvaihteessa kirjoitin, että tämä on isojen teemojen vuosi, ja tämä on yksi niistä isoimmista. Työstin jo silloin asiaa ja kevään mittaan olen tehnyt taustatyötä ja ihan vain kerännyt rohkeutta. Ensin puhuin asiasta varovaisena ehkänä, sitten päätin sanoa ääneen, että näin tulee tapahtumaan, vaikken ollut vielä tehnyt lopullista päätöstä. Ajattelin, että epävarman asian ääneen sanominen antaa mahdollisuuden tunnustella, miltä se itsestä kuulostaa ja ehkä sitä kautta myös sisäistän asian paremmin. Ajattelin, ettei tavoitetilan hautominen syvälle sisälle veisi toivetta eteenpäin.

Niinpä olen tänä keväänä käynyt lukuisia inspiroivia keskusteluja, kirjoittanut auki suunnitelmia, kysellyt ja etsinyt tietoa, säästänyt rahaa ja kasannut tuskastuttavan epäinsiroivia exceleitä. Päätös on ollut vahvasti osa omaa arkea, mutta luonnollisesti en ole voinut ja halunnut sitä jakaa blogissani ennen kuin informaatio kulkee oikeassa järjestyksessä ja olen riittävän pitkällä prosessissa.

En tiedä laskenko päiviä päivätyön loppuun ja yrittäjyyden alkuun innoissani vai kauhuissani. Samaan aikaan mielessä kuplii, toteutan vihdoin pitkäaikaisen haaveen, minä uskallan! Toinen puoli iskee yön pimeinä tunteina tai niitä exceleitä täyttäessä, se jännitys salpaa hengityksen. Ajatus siitä, että vain hetki ja olen omillani, laskut on maksettava jollain heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja jokainen vielä tekemätön valmistelutyö on saatava vakaalle mallille. Mutta niinä hetkinä pysähdyn miettimään, mikä voisi olla pahinta mitä voisi käydä, eikä se koskaan ole lopulta kovin pahaa. Palkkatyöarkeen voin aina palata. Sen sijaan se paras, ylipäätään se, että teen jotain puhtaasti itseäni kuunnellen, on suuri mahdollisuus. Mahdollisuus, jonka haluan ehdottomasti kokea ja katsoa läpi.

Yksi eniten kiusanneista huolista on ollut, miten introvertti voi onnistua asiakashankinnassa oman osaamisen myynnissä etenkin alalla, joka on täynnä itsensä brändänneitä tai muuten itseä sosiaalisempia. Olen miettinyt, miten erotun, jos en pidä itseni esiin tuomisesta, inhoan smalltalkia enkä muutenkaan mieluusti lähesty tuntemattomia (tai noh, ihan hirveästi niitä tuttujakaan). Kuulostaa yrittäjyyden itsemurhalta.

Sitten toinen puoli minussa, etenkin tämän viimeisen parin vuoden aikana, on saanut hurjaa vahvistusta sille, että ihan oikeasti tiedän mitä teen, tunnen alani, tiedän vahvuuteni ja sen, miten osaamiseni voi olla monille yrityksille hyödyksi. Ja ennen kaikkea olen ollut sellaisissa asemissa, joissa olen saanut mahdollisuuden nähdä muiden myyvän osin sitä, mitä itse lähden tekemään ja siten saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden rakentaa omaa lähestymistapaa ja nähdä omassa osaamisessa se erottava tekijä, huomata kertyneiden työvuosien kokemus. Ammattiosaamiseni ymmärrys on vahvistunut ja saanut tuekseen konkreettista näyttöä. Lisäksi en ole tehnyt päätöstä hätiköiden vaan halunnut ennakoida sekä tehdä asiat alusta asti järkevästi.

Introvertti yrittäjä

”Nyt sun kyllä täytyy alkaa rakentaa henkilöbrändiä, kommentoida paljon Linkedinissä ja tehdä webinaareja”, latasi myynnin johtamista työkseen tehnyt ystäväni. Naurahdin hermostuneesti, pyöräytin silmiäni ja totesin lakonisesti juu ei. Sisäisesti teki mieli huutonauraa. Mutta se oli tosin hyvä keskustelu. Hetkeksi menin paniikkiin, vakuuttava ystäväni sai aikaan epämukavan tunteen: tuotako onnistuminen vaatii, tuotako mun nyt täytyisi olla?

Välissä kulki muutama viikko ja asia hautui mielessä, paniikista kumpusi sisuuntuminen, hitsit, ei onnistuminen voi olla kiinni äänekkyydestä. Minä en ole äänekäs, ja olisi vain teennäistä näkyä näkymisen takia. Harva asia on mustavalkoinen, ja typistetty julkinen kommentointi ei tuo esiin sitä, mihin ammatillisesti uskon. Päätin asennoitua näyttämään, että introverttikin voi onnistua yrittäjänä, haluan säilyä rehellisenä sille kuka ja mitä olen, löytää tavat asiakkuuksien solmimiseen teeskentelemättä toisenlaista tai käyttämättä itsekorostettua alleviivausta saavutuksille. Nostan mieluummin asiakkaan kuin itseni valokeilaan.

Asiantuntijuuteni ei voi olla kiinni webinaareissa ja twiittien määrässä, haluan uskoa, että hyvin tehdyt työt ja aidot työnäytteet kantavat, ja se kohtani ei kalpene vertailtaessa. Hetkittäin toki pelkään, että maailma onkin äänekkäiden. Mutta siitä on jollain tapaa tullut yksi yrittäjyyden manifesteistani, introverttiuden kääntämisestä vahvuudeksi uusasiakashankintaakin vaativassa yritystoiminnassa. On vain löydettävä ne omat tapani.

Mutta vielä on niin paljon tehtävänä, vielä on paljon jännitystä ja odotusta. Halusin kertoa jo, vaikken vielä kerrokaan kaikkea, sillä tämä asia on tällä hetkellä läsnä jokaisessa päivässäni. On niin paljon suunniteltavaa, niin paljon selvitettävää. Ja koko ajan tulee esiin jotain uutta, mitä pitäisi ottaa huomioon ennen h-hetkeä. Kerron asioita ripotellen, ehkä puhun enemmän itse yrittäjyyteen siirtymisen prosessistakin nyt kun tietoa ei ole enää syytä pantata.

Mutta hei, enää 23 työpäivää jäljellä. Oh my.

Kuvat: Ilona, Torpan Tyttö

Katso myös nämä

21 comments

Vastaa

Onnea uudelle lehdelle elämässäsi! Rohkeutesi palkittakoon moninkertaisesti! Mieletöntä! <3

Vastaa

Kiitos tuhannesti! <3 Huh, miten jännittävää, mutta samalla supermielenkiintoista kokea prosessi ja nähdä, mitä siitä seuraa - toivottavasti paljon hyvää! :)

Vastaa

Oi, onnea! Mahtavaa! Olen varma että susta hioutuu näissä käänteissä entistä kirkkaampi timantti. Olen aina ihan hirveästi tykännyt sun tavasta tasapainoilla introverttiuden (tai yksityisyyden, miten sitä nyt sitten katsoo) ja julkisen ammatin välillä, tää kuulostaa täydelliseltä tavalta just sulle!

Vastaa

Oh, menin ihan sanattomaksi! Kiitos ihanasta kommentistasi, joka pysäytti hetkeksi ihan miettimään omaa blogia tekemistä. Niin jännää tuleva vaihe, mutta samalla ihan varmasti mieletön uusi kokemus! :)

Vastaa

Vau, onnea ja iloa uuteen!

Vastaa

Kiitos paljon! :)

Vastaa

Onnea ja menestystä! Itsekin introverttina (ja mm sosiaalialan ammattilaisena 😅) olen ilokseni huomannut, ettei äänekkyys ole tae viisaudesta tai ammattitaidosta. Toki omaa osaamista pitää tuoda esille itseään arvostaen ja kunnioittaen, mutta moni osaa arvostaa myös nöyrää asennetta ja ahkeruutta. Ei sillä, etteikö niitä ekstroverteiltä löytyisi! Mutta välillä ääntä pidetään turhaankin.

Vastaa

Kiitos paljon!! Ja tuo on kyllä niin totta, äänekkyys ei ole todellakaan merkki ammattitaidosta, välillä vain tuntuu, että näkyminen jollain tapaa ulkopuoliselle ja tuntemattomalle tavoitettavammaksi. Mutta on vain löydettävä se oma tapa tuoda osaamista esiin! Samalla myös erinomainen haaste ja kehityksen mahdollisuus itselle :)

Vastaa

Kuulostaa harkitulta ja hyvin valmistellulta hypyltä jossa elämä varmasti kantaa. Itsekin olen introvertti mutta samalla myös tiedän osaavani olla tarpeen tullen myyvä. Työminä on eri asia, osaan kertoa vahvuuteni ja myydä ne.

Tsemppiä uusiin haasteisiin! ❤️

Vastaa

Mun on aina ollut helpompi myydä työnantajaa, yritystä jossa olen töissä, siinä saatan tarpeen tullen olla jopa hyvä, mutta jotenkin oman osaamisen ja ikään kuin minun itseni myynti on tosi vaikeaa. On paljon helpompi kehua jonkun muun osaamista tai palvelua kuin omaa :D Kiitos tuhannesti, jännittävää nähdä, mitä uusi vaihe tuo tullessaan! :)

Vastaa

Onnea uuteen elämänvaiheeseesi! Kaikki tulee menevän hyvin. Näen sen kristallipallostani :)

Olen itse kai vähän introvertin ja ekstrovertin välimuoto, tilanteesta riippuen. Itseäni lähinnä ärsyttää ylireippaat ja äänekkäät myyntitykit ja tuskin olen ainoa. Eli ihan vain olemalla oma itsesi, voit saada plussapisteitä. Asiakkaan kuunteleminen on tärkeintä eikä itse suu vaahdossa puhuminen. Ja siihen päälle ammattitaito, niin hyvää tulee.

Tsemppiä!

Vastaa

Kiitos tuhannesti!! Toivon, että kristallipallosi on oikeassa! ;)

Totta, tilanne vaikuttaa kyllä todella paljon. Itse olen selvästi introvertti, mutta joskus joissain tilanteissa kyllä yllätän itseni (ja muut) ja se jokin (lähinnä läheisten seurassa näkyvä) ulospäin suuntautunut puoli pääsee esiin. Niin paljon on kiinni myös seurasta ja tilanteesta, ikään kuin siitä, millaiseksi kemia ja tilanteen luonne saa oman olon tuntumaan! :) Mutta ihan totta kyllä tuo, että ylireippauskin saattaa hyvin nopeasti kääntyä vastaan, etenkin jos se on yhtään päälle liimatun oloista. Jokin siellä välimaastossa lienee paras, ja kuten sanoit, asiakkaan kuuteleminen!

Mielenkiintoista nähdä, miten oma luonne omaksuu uudenlaisen roolin yrittäjänä :)

Vastaa

Tsemppiä uusiin haasteisiin 😊

Jos et ole lukenut Linus Jonkmanin kirjaa Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous, niin suosittelen 🤓 Itse ainakin pidin kirjasta.

Vastaa

Kiitos tuhannesti! <3 Ja kiitos kirjavinkistä! Nimenä tuttu, mutta en olekaan lukenut – täytyykin ottaa kesän lukulistalle! :)

Vastaa

Onnea uusiin haasteisiin! <3 Lopputuloksesta ei tiedä ennenkuin kokeilee . Minulla on vahva tunne, että tulet pärjäämään.

Oman hännän nostaminen on monille suomalaisille vaikeaa. Olen itsekin opetellut sanomaan, että olen hyvä työssäni ja jos en jotain osaa, sanon suoraan, enkä teeskentele osaavani tai ymmärtäväni. Niin ja se on totta, että hyvä työnjälki puhuu puolestaan ja suusta suuhun markkinointi on tehokasta.

Olen onnellinen puolestasi.

Vastaa

Kiitos ihanasta kommentistasi ja kannustuksesta! <3 Niin totta, että lopputuloksen näkee vasta kokeilemalla ja onneksi suuntaan voi matkan varrella vaikuttaa :)

Itse olen vielä matkalla tuossa oman osaamisen ääneen sanomisessa. Konkreettinen näyttö on vähän helpottanut sitä, eli sellaiset melko selkeästi tulkittavat perustelut kuten luvut tai saatu palaute, mutta en voi kieltää, etteikö niistäkin mainitseminen tuntuisi vielä vähän kiusalliselta. Noh, tämä on loistava tilaisuus harjoitella! :)

Vastaa

Onnea valtavasti tähän uuteen ja jännittävään elämänvaiheeseen <3 Mulla ei ole epäilystäkään, eikö susta olisi tähän – olet kuitenkin jo niin pitkään asiaa pohtinut! Yrittäjyys tuo varmasti mukanaan paljon haastavia hetkiä, mutta samalla myös isoja ilon hetkiä ja juurikin toivomaasi vapautta. On kiinnostavaa päästä kuulemaan, miltä elämä vuoden päästä tuntuu – jaathan siis tuntemuksiasi sitten täälläkin! :)

Vastaa

Oi, kiitos ihana sanoistasi! <3 Yrittäjyys todellakin tuo mukanaan ihan erilaista arkea ja uusia kokemuksia niin haasteissa kuin mahdollisuuksissa. Vaikka jännittää, niin samaan aikaan palan halusta nähdä, mitä tämä uusi vaihe tuo tullessaan ja miten oma luonne kehittyy yrittäjyyden myötä.

Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa! Mielelläni kirjoitan siitä enemmänkin, etenkin kun yrittäjyys alkaa ja näkee, mitä se oikeasti on ja tuo tullessaan :)

Vastaa

Onnea uuteen! Aivan mahtavaa! Pysy uskollisena omalle tavallesi toimia, mikään muu ei kanna paremmin🦋

Vastaa

Kiitos tuhannesti sanoistasi! :)

Vastaa

Onnittelut yrittäjälle! Mahtavaa, että uskalsit toteuttaa haaveesi. :) Itsekin törmään introverttinä työnhaussa haasteeseen myydä omaa osaamistani ja joudun tsemppaamaan valtavasti, jotta saisin kaiken osaamiseni ulos itsestäni. Yrittäjyys kiinnostaisi myös tulevaisuudessa, mutta tarvitsen tällä hetkellä lisää työkokemusta ennen sitä.

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.