Sain kysymyksen liittyen autoiluun Andalusiassa (ja Espanjassa ylipäänsä, aiemminhan olen tehnyt autoreissun Costa Bravan alueelle Pohjois-Espanjassa), ja ajattelin toteuttaa aiheesta ihan oman postauksensa, jos vaikka olisi iloa kokemuksista myös muille. Liikenne matkalla oli yllättävän sujuvaa, siitäkin huolimatta, että lomakauden pitäisi olla ollut jo aluillaan. Tietenkin, onhan paikallisilla teillä omat kommervenkkinsä; liikennesääntöjä tulkitaan selvästi löyhemmin ja on hyvä olla hieman varuillaan, koskaan kun ei tiedä mistä ja milloin joku paukahtaa autollaan eteen. Silti, pääsääntöisesti liikenne oli erittäin jouhevaa ja ruuhkatonta, moottoritiepätkillä sai körötellä verrattain rauhassa, mutta kaupunkien kadut ovat kapeaakin kapeampia.

Pieni auto osoittautui hyväksi hankinnaksi. Meillä oli Auto Europen (jota ollaan käytetty aiemmillankin reissuilla) kautta vuokrassa upouusi Audi A3, joka oli oikein näppärä, yhtään isommalla tuskin olisi päässyt (uskaltautunut) kapeimmilla ajoteillä huoletta matkaamaan. Huono puoli toki oli, ettei takaboksiin mahtunut kunnolla kaikki tavaramme, mikä rajoitti auton jättämistä minne vain pieniä retkiä tehdessä. Niinpä jos halusimme jossain pysähtyä kesken siirtymän, jätimme auton näkyvälle ja vilkkaalle paikalle, mutta suositeltavaa toki olisi jättää auto aina parkkiin tyhjänä.

Navigaattoria suosittelen aina kaikille, se on pieni hinta isosta ilosta ja vaivattomuudesta, ja sen tuoma mutkattomuus näkyi erityisesti kun omamme hajosi – viitat eivät kaikkialla ole viimeisen päälle ja erityisesti kaupungeissa suunnistaminen tuntuu liki mahdottomalta ilman. Toimiessaankin ajo-opastimemme kanssa tosin oli haasteita, sitä kuuntelemalla saatoimme löytää itsemme kapeasta umpikujasta tai ohjeistettuna suuntaamaan yksiuuntaista värään suuntaan. Kujia pullollaan olevissa kaupungeissa sen on ollut ilmeisen vaikeaa paikallistaa meitä, ja siten reittiopasteisiin ei ole täysin voinut luottaa, tai sitten ohjelmasta vain puuttui kaikki oleelliset yksityiskohdat. Kaikkialle on kuitenkin selvittiin ja perille aina löydettiin, vääriä käännöksiä tuli tosin tehtyä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta mitäpä noista, ei meillä ollut kiire ja onneksi oli verrattain kärsivällinen kuski. :) Itse en uskaltaisi edes kokeilla ajoa kaikista niistä kapeista porteista tai kävelykadun oloisista kujista, joista olemme jotenkin ihmeen kaupalla saaneet auton kulkemaan läpi. Hirvitti jo pelkästään pelkääjän paikalla olo!

autolla espanjassa 4 autolla espanjassaautolla espanjassa 1

Pienestä autosta on iloa myös pysäköidessä, vaikka senkin suhteen paikalliset ovat tuntuneet ottaneen huomattavasti meitä rennommin. Pysäköintitilaa ei katujenvarsilla ole liikaa, ja kulmat ovat ahtaita, joten pienen auton saa helpommin jätettyä tiensivuun parkkiin. Hotellia varatessa pyrimme aina huomioimaan, että tulevassa kohteessa on parkkipaikka, ja sellaiset löytyikin hämmentävän helposti (liki kaikki sijaitsivat kapeina sokkeloina hotellin alla), jopa aivan kaupunkien ytimistä. Parkille toki kertyi helposti hintaa (n.10-20e/yö), mutta toisaalta sen ottaminen hotellin kautta säästi aina aikaa ja vaivaa. Tietulli tuli vastaan vain kerran Andalusian alueella, mutta pohjoisessa muistan aikoinaan törmänneeni nihin huomattavasti useammin, joten käytännössä parkki ja bensa olivat ainoat lisäkulut vuokrahinnan päälle.

Auton vuokraus onnistui myös kivuttomasti Malagasta palautuksella Gibraltarin kupeeseen, Algecirasiin, mikä sopii loistavasti reittiimme, ja muutenkin hinta 10 päivän auton vuokrasta oli varsin kohtuullinen. Autoilu oli niin miellyttävä tapa siirtyä, että päätimme vielä matkan lopussa vaihtaa suunnitellun bussimatkan Algecirasista Malagaan päivän auton vuokraukseen, auto kun antaa ihan toisenlaisen vapauden liikkua.

Lisävakuutusta suosittelen jo ihan omaa mielenrauhaa turvaamaan, mutta myös siksi, että läheltä piti tilanteisiin on helppo ajautua kapeilla väylillä ja yllätyksistä pitävien paikallisten autoilijoiden rinnalla. Kaiken kaikkiaan autoilu oli mutkattomampaa kuin osasimme odottaa, ja liikennekulttuuri on ollut lempeämpää kuin mitä pelkäsimme. Ei siis tarvitse mielestäni olla poikkeuksellisen kokenut kuski uskaltaakseen Espanjaan autolla, mutta helppohan minun on sanoa, kun en itse uskaltaisi näillä kujilla rattiin tarttua. ;)

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.