Kesälomareissullamme Andalusiassa teimme päiväretken Gibraltarille ennen Marokkoon suuntaamista. Majoituimme muutaman kilometrin päähän Espanjan puolelle, Algecirasin kaupunkiin, huomattavasti edullisempien hotellihintojen vuoksi. Päätös osoittautui hyväksi, sillä sieltä oli helppo hurauttaa autolla Gibraltarilla käymään ja palata alkuillasta takaisin ja jatkaa seuraavana päivänä Marokkoon.

Gibraltarilla saisi helpostikin enemmänkin aikaa kulumaan, mutta päivä kyllä riittää koluamaan pienen keskustan päällisin puolin läpi sekä kapuamaan huipulle, kuuluisalle kalliolle. Gibraltar on Iso-Britannian itsehallinnollinen alue, ja se on myös tyystin omanlaisensa, hehkuva vehreys kohtaa brittihenkisen arkkirehtuurin viehättävällä tavalla ja huomio kiinnittyy kapeita katuja reunustavien talojen kiehtoviin yksityiskohtiin. Koska alue on osa Britanniaa, on tehtävä rajanylitys ja myös valutta on toinen, täällä 6,5 neliökilometrin alueella virallinen maksuväline on Gibraltarin punta, mutta eurot kyllä kelpaavat monin paikoin.

gibraltar 1gibraltar 19gibraltar 2gibraltar 3Pieneltä alueelta löytyy hauskasti useita briteistä tuttuja ketjumerkkejä ja brändejä, joihin voisi törmätä vaikkapa Lontoon ostoskaduilla, myös monet pubit ja ravintolat viestivät nimillään ja tyyleillään juuristaan. Aluetta ei voi erehdyksessäkään luulla Espanjaksi, vaikka raja on vain kivenheiton päässä! Sokkelomaiset kadut kantavat ylpeinä maalle ominaisia nimiä, ja niitä on ihana kulkea rauhassa ristiin rastiin. Parkkipaikat ovat alueella kiven alla, ja niitä valvotaan ilmeisen tarkasti, mutta siirtymät ruuhka-aikojen ulkopuolla helpottavat autoilua. Kadut ovat todella hyisen kapeita, joten itse en uskaltaisi ratin taakse asettua. :)

Keskustaa halkoo vilkas ja etenkin sesonkiaikaan turistirikas pääkatu, jolta löytyy vieri vierestä putiikkeja ja ravintoloita, mutta sivukatujen tunnelma on tietyllä tapaa kiehtovampi ja yksityikohdat hyppäävät paremmin esiin, katse hipoo ylös rakennusten seiniä ja suu tapailee paikkojen nimiä. Olimme jo etukäteen merkanneet muistiin Bean & Gone Cafén, jonne suuntasimme ensitöiksi aloittamaan päiväretken herkullisin lämpimin leivin, jäätelökahvin kera. Pieni konstailematon kahvila ja hellyyttävän herttainen palvelu jättivät hymyn huulille, ja rauhallisella kadulla nautitun välipalan jälkeen oli mukava puikkelehtia alas vilkkaammille kulmille. Pääkadun varrella on pieni ostoskeskus, mutta sen vilkaisu jäi vain pikaiseksi, kiinnostavampaa oli kurkkia sisään katujen näyteikkunoista ja nauttia auringosta ulkona. Jos leivoskulttuuri Espanjassa on olematon, niin täällä on helppo ottaa takaisin menetetyt sokerihuuruiset hetket; kakut ja leivokset ovat kutkuttavan runsaita ja kutsuvia!

gibraltar 5gibraltar 6gibraltar 7gibraltar 25

Gibraltarille suuntaavan ei ole syytä sivuuttaa kumpaakaan, keskustaa tai The Rockia, jota ei voi olla huomaamatta, sillä niin jylhänä se kohoaa kaiken keskellä ja paistaa horisontissa Algecirasiin asti. Kallio ulottuu huikeaan yli 400 metrin korkeuteen ja näköalatasanteelta avautuvat mielettömät näkymät alas Gibraltarille, Espanjan rannikolle ja hyvällä säällä Afrikan mantereelle asti. Näkymä vangitsee ja maisemaa jaksaa katsella, ja kun ei jaksa, kävelyreitit alueella kutsuvat. Suosittuja ovat tämän 90-luvun alussa luonnonpuistoksi päivitetyn alueen tippukiviluolat.

Gibraltar tunnetaan myös siitä, että siellä elää Euroopan ainoa apinalaji, hännätön magotti. Apinoihin ei voi olla törmäämättä, sillä ne vilistävät vapaasti huipulla matkailijoita sivuten – tavaroista on siis hyvä pitää kiinni! Vasta jälkeenpäin tajusin, ettei omalle kameralleni tallentunut yhtään ainoaa kuvaa apinoista, ja muutenkin Gibraltarin kuvat jäivät vähäisiksi, mikä ehkä johtui siitä, että tunnelmaa teki mieli aistia ilman linssiä välissä. Kalliolle kapuaa köysirata, jota itse suosittelen lämpimästi. Vaunusta avautuu upeat maisemat meren ylle ja ylös huipulle. Köysiradan alla on laaja parkkipaikka, jonne on helppo jättää auto ylös suunnatessa.

gibraltar 4gibraltar 12gibraltar 9

Suosittelen lämpimästi poikkeamaan Gibraltarilla. Siellä ei ole merkittävästi nähtävyyksiä, mutta alueena se on kerrassaan hurmaava ja huipulta avautuvat näkymät ovat vailla vertaa! Ruuhka-aikoina kannattaa varautua jonoihin Espanjan puoleisella rajalla, jotka eivät johdu suuresta liikennemäärästä vaan Espanjan valtion kitkasta Gibraltaria kohtaan, josta valitettavasti matkailijat joutuvat jonottamisen muodossa tällä hetkellä kärsimään. Aamupäivän ja alkuillan ruuhkien ulkopuolella rajanylityksen pitäisi sujua sutjakasti.

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Näyttää kyllä ihanalta! Pakko lisätä must see-kohteisiin. :)

Vastaa

Oi, suosittelen kyllä lämpimästi poikkeamaan myös Gibraltarilla jos Etelä-Espanjaan suuntaat :)

Vastaa

Hei!

Kiitos kivasta postauksesta, se ei olisi voinut tulla parempaan aikaan: olemme lähdössä kuukauden kuluttua Andaluciaan ja ajatuksena oli piipahtaa myös Gibraltarilla. Olemme kuitenkin olleet hieman kahden vaiheilla Gibraltarin kanssa, olemme kuulleet paljon myös ”kannata tuhlata aikaa” kommentteja paikasta.
Toki olisi hienoa kuulla vielä lisääkin vinkkejä, meillä ilmeisesti on vajaa päivä aikaa G:ssä.

Vastaa

Oi, jopas sattui sopivasti! :) Kaikkihan on tietenkin kiinni siitä, millainen matkailija on ja mistä tykkää, itselle Gibraltar oli jopa viehättävämpi kuin suurin osa poikkeamistamme Andalusian kohteista ja oli ilman muuta top kolmosessa tuolla reissulla käymistämme paikoista (heti Fesin ja Sevillan jälkeen) :) Tykkään uniikeista ja jopa erikoisista paikoista, joilla on selvästi oma tunnelmansa, ja Gibraltarilla oli hyvin omaleimainen henki. Jos taas on enemmän rantalomailevaa sorttia tai nähtävyyksiä metsästävä, voi hyvin olla ettei tuo tarjoa siihen nälkään vastinetta!

Nähtävyyksiä siellä ei tosiaan sen enempää ole, mutta itse toisaalta tykkäänkin haahuilla kaupungeissa ja aistia tunnelmaa, kuvata, istua katukahviloissa ja syödä hyvin. Plussaa oli myös vaateliikevalikoima, johon ei Espanjan puolella törmää. Näkymät kallion laelta ovat huimaavat, joten jos vain mahdollista, kannattaa valkata päiväreissulle aurinkoinen päivä, pilvisellä tuskin kohteesta saa niin paljoa irti.

Ihanaa matkaa!! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.