Arki imaisee nopeasti mukaansa ja viikonloppu Oslossa on jäänyt taakse, kone tulvii uusista kaupunkikuvista ja ennen mielessä ollut olematon mielikuva Oslosta on saanut ääriviivat, muodot ja värit. Kahdessa päivässä ehti kummasti, oikeastaan kahlata koko keskustan kiireettä, kurkkia niitä muutamia nähtävyyksiä ja syödä hyvin, ja etenkin rauhassa, jostain syystä kun valitsemissamme ravintoloissa palvelu tuntui etenevän varsin hitaasti. Oivallinen viikonloppukohde Oslo onkin, helppo maisemanvaihdos arjessa, tai vaikka aloituspiste pidemmälle reissulle Norjan kuuluisiin luontokohteisiin.

Norwegian lensi kaupunkiin perjantaina alkuillasta ja palasi sunnuntaina myöhään, hintakin menopaluulle jäi 100 euroon. Oslo (ja Norja ylipäätään) on kuitenkin kallis kohde, joten sitä suuremmalla syyllä viikonloppuvisiitti on oikein riittävä. Hyviä puoli hintatasossa kuitenkin on se, että sen jälkeen meidän hinnat eivät tunnu enää ihan niin pilviä hipovilta kuin aiemmin. ;) Paras ostoskohde kaupunki ei siis välttämättä ole, vaikka sisustusliikkeiden runsas tarjonta kutkuttikin.

oslo 4oslo 2oslo 10oslo 1oslo 14oslo 61

Perjantaina tyydyimme syömään hyvin ja ihastelemaan hämärtyvää kaupunkia Radisson Blu -hotellin yhteydessä sijaitsevasta Skybarista, jonka 34. kerroksen ikkunoista avautui näyttävä maisema yli matalan kaupungin. Lauantaina uhmasimme sadetta ja päätimme ottaa kaupungin haltuun jalan, sen verran pieni kun keskusta on. Välillä pakenimme sadetta putiikkeihin, joista useat löytyvät myös meiltä. Kiinnostava uutuus minulle oli norjalainen vaatemerkki Moods of Norway, jonka valikoimasta löytyi monia kivoja vaatteita ja asusteita. Kenkäkaupankin mies oli katsonut valmiiksi, nelikerroksisen ilmestyksen, joista olisi löytynyt vaikka mitä itsellekin, mutta hinnat pitivät erossa ostoksista.

Viileyttä paettiin kauppojen ohella kahviloihin, joiden määrästä voi päätellä oslolaisten rakastavan kahvittelua. Houkuttelevia kahviloita tuli vastaan tuon tuosta, ja eteenpäin ei olisi juuri päässyt, jos jokaiseen olisi päättänyt jäädä kupposen juomaan. Ohessa oli tarjolla kaikenmoista maistuvaa, erityisesti muhkeita leipiä ja herkullisia pullia.

oslo 17 oslo 18oslo 71oslo 13oslo 15

Koleuden keskellä käveltiin kaupungin pääkatua Karl Johans Gatea, jonka toisessa päässä on rautatieasema ja toisessa kuninkaanlinna. Varrella sijaitsee myös parlamenttitalo ja yhteydessä on monia kinnostavia katuja ostospaikkoineen. Linnan siintäessä puiston päässä kaarrettiin meren äärelle, punatiilisten rakennusten katveeseen, joita ympäröivät revityt kadut ja keskeneräiset työmaat. Uutta tulossa, selvästi. Monet vanhemmat talot ympäri kaupunkia oli huputettuja kunnostustöiden vuoksi, ja useat epäilemättä mielenkiintoiset rakennukset jäivät kummituksiksi maisemaan. Lyhyt kesä taitaa olla sielläkin otollista julkisivujen ja katujen kunnostusten aikaa, kuten Helsingissä. Matkaa jatkettiin pienen jalkojen lepuuttelun jälkeen Aker Bryggen rauhallisille ostoskulmille ja samalla vilkaistiin kaupungin suurinta, lähinnä sisustuspainotteista kauppakeskusta, House of Osloa.

Keskustan laidan saavutettuamme taitettiin matka takaisin hotellille, poiketen vielä palatessa Oslon vanhimpaan tavarataloon, Glasmagasinetiin, ennen illalliselle lähtöä. Pitkien pohdintojen jälkeen ruokapaikaksi valikoitui netin arvioiden perusteella vietnamilainen ravintola Xich Lô pääkadun varrelta, ja erinomainen valinta olikin. Ruoat olivat pieniä taideteoksia ja niin maistuvia, että ruokailua ei olisi malttanut lopettaa. Ravintola oli pullollaan paikallisia, ja tyylikkään ravintolan täytti rento lauantai-illan tunnelma.

oslo 70oslo 64oslo 65oslo 22oslo 23oslo 59

Luotimme sään kohenemiseen sunnuntaiksi, eikä tarvinnut pettyä. Kylmyys ja sade katosivat yhdessä yössä, ja sunnuntai hehkui aurinkoa ja lämpöä. Hotellilta lähtiessä vaatetusta sai keventää hiljalleen kerros toisensa jälkeen, ja kaupunki tuntui syttyneen eloon. Suuntasimme rannassa sijaitsevalle Akerhusin linnoitukselle, jonka mainitaan muistuttavan Turun linnaa. Linna kohosi nyppylälle ja päästäkseen valloittavan merinäköalan äärelle, tuli kuluttaa nousevaa mukulakivikatua ja ohittaa päivää aitauksessa paistattelevat hevoset ja pikkuinen lampi. Linnaan kätkeytyy pääsymaksullinen museo, mutta ympäristöstä ja arkkitehtuurista pääsee nauttimaan ilmaiseksi.

Upea sää oli vetänyt muitakin paikalle, kuten myös seuraavaan kohteeseemme, metromatkan päässä sijaitsevaan Vigelandin veistospuistoon, joka on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä pitäen sisällään yli 200 veistosta. Puisto on taitelija Gustav Vigelandin elämäntyö, ja aurinkoisena päivänä valloittava kohde, joka vaikuttaa vetävän runsaasti myös paikkallisia ulkoilemaan, urheilemaan ja nurmikolle lämmöstä nauttimaan. Puistoon ei ole pääsymaksua ja ovet ovat aina avoinna, joten sinne voi hipsiä milloin huvittaa.

oslo 26oslo 46oslo 34oslo 41

Aikamme puistosta ja patsaista nautittuamme kaarsimme toista reittiä takaisin keskustaan, ja päätimme suunnata tarkastelemaan aiemmin etäältä ohittamaamme valkeana rannassa hohtavaa oopperataloa, joka on monella tavoin kinnostava rakennus. Ooppera itsessään on harvoin koko kansan huvia, mutta oopperatalosta oli rakennettu kaupunkilaisten yhteinen tila ja vapaa-ajanviettokohde. Oopperan ovet olivat avoinna kiinnostuneille, ja terassi veti väkeä meren tuntumaan. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin viistosti ylös kohoava sivu, joka antoi mahdollisuuden kiivetä aivan talon huipulle, tai jäädä matkalla mieleiseensä loveen levähtämään. Kattoa valloittikin sulassa sovussa turistit ja paikalliset, nuoret ja vanhat. Vaikka usein en olekaan ultramodernin arkkitehtuurin ihailija, ooppera oli oivaltava ja monipuolisuudellaan kiinnostava. Valkoinen sopi merelliseen maisemaan upeasti, ja suuret lasiseinät heijastelivat veden liikettä ja vastapäistä maisemaa. Näkymät päältä olivat vaikuttavat joka suuntaan.

oslo 48oslo 42oslo 67oslo 57

Paluu alkoi häämöttää edessä, ja päätimme istahtaa vielä iltapäivän aurinkoon syömään. Paikaksi valikoitui vain pienen kävelymatkan päässä sijaitsevan Tuomiokirkon alue, ja erityisesti sen ympärillä sijaitseva Kirkeristen –basaarialue, joista löytyy paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten antimia. Café Cathedral ei niinkään tarjonnut hyvää ruokaa, vaan kaunista miljöötä, minkä perusteella päädyimmekin istahtamaan juuri siihen, punaiseen vilttiin kääriytyen ja kadun kiireetöntä ihmisvilinää katsellen. Siihen oli hyvä päättää visiittiimme ennen nousua lentokentälle vievään junaa ja palaten punavalkoisten siivin takaisin kotiin. Monipuolinen viikonloppu, ja ennen kaikkea rento ja inspiroiva irtiotto arjesta.

oslo 73oslo 33 oslo 38 oslo 40oslo 60oslo 36

Katso myös nämä

10 comments

Vastaa

Hi,

Sorry I’m writing in English but my predictive is only in English (I’m Finnish so you can reply in Finnish if you like, it’s just easier to type in English).

Anyhow, I was wondering, did you stay at the Radisson Blu Plaza during your weekend away? I’m due to stay there for a week during an exhibition early June and the reviews on Tripadvisor aren’t great. I read the rooms are dated and old?!

What are your thoughts?

Also, just thought I’d say thanks for the lovely blog…I’ve been reading it for a few years now but don’t think I’ve commented before.

Take care, J :)

Vastaa

Oi, kiitos kommentistasi – ja ihana kuulla, että olet viihtynyt blogini parissa jo niin pitkään! Olen otettu :)

Kyllä, majoituimme juurikin Radisson Plazassa, joka oli ihan kiva. Eihän se toden totta mikään moderni ilmestys ole, vaan tyyliltään selvästi ihan toiselta vuosikymmeneltä, mutta se oli siisti ja puhdas, kohtuuhintainen ja netti sisältyi hintaan. En tiedä oletko kuinka vieraillut Suomena Radissoneissa, mutta itse vertaisin tuota ketjun moneen Suomen pisteeseen, esimerkiksi Vaasan Radisson on huoneiltaan ja hengeltään hyvin identtinen tuon kanssa ja monen Sokos Hotelsin kanssa sijoittaisin tismalleen samaan kategoriaan. Jos siis hotellielämystä etsii, ei tuo ehkä ole oikea paikka, mutta jos hinta-laatusuhteeltaan toimivaa perus hotellia (jossa ei ole tarkoituskaan liikaa aikaa viettää), niin siihen tarpeeseen se kyllä vastaa. :)

Vastaa

Todella siistin ja monipuolisen oloinen paikka. Monissa maissa juuri se on hyvä kun edullisia kahviloita löytää joka puolelta :) saisivat ottaa siinä asiassa Suomeen oppia

Vastaa

Monipuolinen kahvilakulttuuri on kyllä ihana asia, toivotan kyllä kotikulmille enemmän kuin tervetulleiksi kaikki uudet, persoonalliset ja tunnelmalliset kahvilat :)

Vastaa

Niin ja oli muutenkin hienoa nähdä Oslon kuvia, itse kuulin että ukkini suku on 1700 -luvulta saapunut Suomeen Norjasta

Vastaa

Oi, varmasti kiehtovaa tietää, mistä päin suku on tullut – ja vielä hahmottaa haaraa noin pitkälle menneeseen! Tosi mielenkiintoista :)

Vastaa

Minulla meni Oslo tältä istumalta must-see -listan kärkeen. Kova on kaipuu matkoille, ja minulla olikin mietinnän alla sopiva viikonloppumatkakohde. Kerkesin tässä selaillessani jopa löytää sopivat liput ja majoittumiskohteenkin – täytynee vielä vaan mainita tuleville matkakumppaneille, että tällainen matka olisi nyt suunnitteilla :p

Siitä on aikaa, kun olen viimeksi kommentoinut, vaikka käynkin täällä lueskelemassa postauksiasi säännöllisesti edelleen. Ehdottomasti Suomen parhaimmistoa tämä sinun blogisi! :)

Vastaa

Hih, kiva kuulla, että innostuit :) Itse olen huomannut, että sitä jotenkin tosi helposti kuikuilee selvästi eteläisempiä kohteita, ja unohtaa samat leveysasteet, pohjoisemmista puhumattakaan! Ja lyhyen lentomatkan päästähän löytyy vaikka mitä mielenkiintoisa! Vielä kun olisi vain rajattomasti aikaa ja rahaa ;)

Kaunis kiitos ihanasta kommentistasi, nimimerkkisi on kovin tuttu, joten oli suuri ilo löytyy kommentti sinulta ja olen otettu sanoistasi. Vastaamisen kanssa venähti kohtuuttomasti, mutta kommenttisi on ollut mielessä päivittäin, mutta tietty juuri silloin, kun en ole koneen ääressä. Iso ilo pienistä asioista :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.