PR-matka: Tallink, Viking Line, Eckerö Line, Visit Estonia & Visit Tallinn

Myönnän, että olen harmitellut kesälle ajatellun Ranskan matkan peruuntumista olosuhteiden pakosta, mutta toisaalta myös hyväksynyt ajatuksen, että kaikki kaukaisemmat matkat ovat nyt jäissä toistaiseksi. Se toistaiseksi voi jatkua melko pitkäänkin, sillä mielestäni nykyisessä muuttuvassa tilanteessa on järkevää ottaa rauhassa ja seurata tilannetta. Kaukomatkat odottavat, niidenkin aika on ehkä sitten joskus.

Koska kuitenkin kaipaan pieniä irtiottoja ja erityisesti uusia kokemuksia, olen tähyillyt lähelle ja seurannut lähialueiden yleisiä suosituksia sekä linjauksia. Koska Viroon voi nyt matkata ilman karanteenia, ilmoittauduin hetken asioiden punnitsemisen jälkeen mukaan Tallinnan lähiseuduille viime viikolla suuntautuvalle pressimatkalle – ja millaisia uusia näkökulmia se avasikaan vain parin tunnin matkan päähän Helsingistä!

Tallinnan matka voi olla paljon muutakin kuin perinteinen kaupunkiloma, sillä lähellä on päiväretkille erinomaisesti käyviä rauhallisia luontokohteita. Kirjoitinkin jo aiemmin Pranglin saaresta, jonne voi suunnata joko omatoimisesti tai valmiilla pakettiretkellä Tallinnasta, ja nyt lisänä muutama muu ulkoilmatärppi lähelle.

Viron ulkoilmamuseo

Kuinka moni tietää, että vain seitsemän kilometrin päässä Tallinnan ytimestä, Koplinlahden kupeessa sijaitsee Viron ulkoilmamuseo? Itse lukuisien Tallinnan reissujen jälkeenkään en ollut tietoinen tällaisesta helmestä, ja melkein huvittaa, miten alue on onnistunut menemään kokonaan ohi. Mutta samalla symbolisoi hyvin sitä, miksi pidän Virosta, se tuntuu aina jotain tarjoilevan uutta.

Sade varjosti matkaamme, mutta toisaalta, huono sää mahdollisti entistäkin rauhallisemman tutustumisen ulkoalueisiin, tosin harmillisesti kuvasato jäi vähemmälle. Ulkomuseo muistuttaa Seurasaaren perinnemuseosta, mutta mittakaava on laajempi. Lisäksi Viron Suomesta poikkeava luonto saa tuntemaan kuin olisi matkannut kauemmaksikin. Vaikka alueen päätarkoitus on esitellä Viron maaseuturakennuksia ja entisaikojen elämää, alueen runsas luonto on ihan yhtä hyvä syy poiketa museoalueella.

Ulkoilmamuseo on avoinna ympäri vuoden ja se on perustettu entisen Rocca al Maren kesäkartanon alueelle jo vuonna 1957. Museo on tavallaan kylä, se on kokoelma maalaisarkkitehtuurin helmiä ja muodostaa peräti 74 rakennuksen kokonaisuuden. Alueelta löytyy pieni kauppa ja myös yleisiä tiloja kokousten- ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Paikalle pääse keskustasta bussilla, mutta myös kaupunkia kiertävän turistibussin pysäkki löytyy museon kupeesta.

Nõmmen puutaloidylli

Nõmmessa vierailu ajoittui aiemmalle reissulleni, sille, jolla majoituimme uudehkossa konttihotellissa Telliskivessä, mutta sopii erinomaisesti vinkiksi Tallinnan ulkoilmakohteista puhuttaessa. Nõmme sijaitsee vain reilun kymmenen minuutin junamatkan päässä Balti Jaama torilta, ja on erittäin esteettinen elämys kauniine puuhuviloineen ja torialueineen. Alueessa on pikkukaupungin tuntua, vaikka Nõmme onkin yksi Tallinnan asuinalueista. Alueen historia kantaa 1800-luvun loppuun, jolloin se kehittyi tallinnalaisten kesälomanviettopaikaksi. Tuota kesäkohteen henkeä voi sateenkin keskellä aistia huvilatyylisestä arkkitehtuurista ja vehreistä kortteleista. Kun kaipaa pittoreskia matkakohdetta, kannattaa suunnata Nõmmeen.

Kannattaa tutustua erityisesti torialueeseen pienine kojuineen, vanhaan kauppahalliin sekä aistia ympäröivän mäntymetsän tunnelmaa. Alueella on myös vanha kivilinna puistoineen, uimala ja kuulemma Tallinnan kauneimmat omakotitalot.

Luontopolkuja ja hiekkarantaa

Tallinnan ympäristöön voi helposti tutustua myös City Biken -kaupunkipyörillä tai tehdä omatoimisia kävelyretkiä meren äärellä. Itselle uusi tieto oli, miten runsas ulkoilureittien valikoima kaupungin tuntumasta löytyy ja ihana idea on esimerkiksi nauttia Stroomin ranta-alueesta. Piritan ranta on monelle tuttu, mutta paikallisten suosima Stroomin ranta vähemmän tunnettu, joskin täysin suotta. Stroomin rantaviiva jatkuu hienona matalana hiekkarantana silmänkantamattomiin ja sen vieressä aukeaa vehreä puisto, joka kuulemma kesäaikana on paikallisten olohuone. Ranta on tietenkin erinomainen kesäkohde, mutta näin syksyllä siinä on oma taikansa kun syksy alkaa värittää horisonttia ja hiekalla saa kävellä vain meren ääniä kuunnellen.

Stroomin rannalta on helppo jatkaa tutustumaan kaupunkiluontoon. Lyhyen matkan päässä sijaitsee esimerkiksi Paljassaaren niemi, joka on erityisesti lintubongarien suosiossa olevaa luonnonsuojelualuetta. Vehreä niemi on ihanteellinen rauhalliseen ulkoiluun ja raikkaasta meri-ilmasta nauttimiseen. Kookkaaseen lintutorniin voi kivuta vaikka katselemaan merimaisemaa.

Lähellä sijaitsee Koplin ja Kalamajan alueet, jotka nekin ovat erinomaiset ihan verkkaisille kävelyretkille ja paikallisesta kaupunkiarkkitehtuurista nauttimiseen.

Vinkit laivamatkustukseen poikkeusoloissa

Nykyisessä tilanteessa suosittelen pitämään katseen lähimatkailussa ja seuraamaan vallitsevia suosituksia.

Laivat liikennöivät edelleen pitkin päivää Tallinnaan, ja parin tunnin matka on helppo tehdä vallitsevan tilanteen huomioiden. Matkustajamääriä on niin Viking Linella, Eckerö Linella kuin Tallinkilla vähennetty ja laivalla on helppo välttyä ruuhkilta. Edes terminaalissa ei tuntunut ruuhkaiselle ja senkin vähän voi välttää ajoittamalla omat sisäänmenot ja poistumiset muutaman minuutin ruuhkapiikin ulkopuolelle. Myös jos valitsee vähemmän suosittuja vuoroja, on laivoilla väljää. Laivojen hygieniasta huolehditaan tehostetusti ja henkilökunta tuntui kipeästi odottavan matkailijoita reiteille samoin kuin Tallinna turisteja.

Lähiliikkumisen voi siis hoitaa fiksusti. Suosittelen lämpimästi käyttämän terminaaleissa kasvomaskia ja erityisesti oman rauhan saa kun varaa matkalle hytin. Jokaiselta laivayhtiöltä löytyy myös hyttivaihtoehto, joten näin voi välttää tarpeettoman liikkumisen ja vaikka levätä siirtymien ajan. Tallinnassa voi nauttia ulkoilmakohteista ja muistaa maskinkäytön myös rajan toisella puolella.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.