Viimeiset puolitoista vuotta untani ovat piinanneet toistuvat painajaiset, oikeastaan en edes muita unia muista. Olosuhteet niissä muuttuvat, mutta juoni on jotakuin sama, pakenen henkeni edestä. Juoksen pakoon metsässä, labyrintissa tai tyhjässä kaupungissa, yritän etsiä piiloa autiotalossa tai missä milloinkin. Pelkään ja sydän hakkaa herätessä hulluna. Käytännössä jokaisessa painajaisessa (jonka pystyn muistamaan) olen ollut yksin ja uhattuna.

Tiedän, että yksi maailman tylsimmistä asioista on kuulla tuntemattomien unia, mutta koska arkipäiviä konkreettisemmin muutos tuntuu nyt näkyvän öisin, päivisin vielä totuttelen uuteen olotilaan, ajattelin tiivistää oheen viime viikon, eli ensimmäisen kotiviikkoni unet (kahta lukuun ottamatta, koska niitä en enää herättyäni muistanut).

  1. Työtuttuni kuolee (toissa viikon unessa näin työkaverini jäävän auton alle).
  2. Olen yksin junassa ja rata halkoo tiivistä synkkää metsää, joka jatkuu vierellä loputtomana jonona. En tiedä minne olen matkalla, mutta juna jatkaa tasaisen varmasti eteenpäin kohti mystistä määränpäätä.
  3. Olen liikkeellä pyörällä ja yritän päästä kotiin, eksyn välillä reitiltä sivuteiden umpikujiin, mutta aina löydän päätielle takaisin. Voimat ovat vähissä, mutta määränpää siintää kaukana edessä ja jatkan viimeisillä voimillani yritystä päästä perille.
  4. Istun Cafe Esplanadissa Hjallis Harkimon (??!!?) kanssa ja me juttelemme, hän kertoo urastaan ja kyselee, mitä minä haluaisin tehdä työkseni, mistä saan iloa ja missä haluisin nähdä itseni tulevaisuudessa.
  5. Maailma on saastunut liki elinkelvottomaksi ja velloo punaisessa liejussa, mutta muutosta ei tapahdu eivätkä ihmiset tunnu sitä edes tarpeeksi tahtovan. Etsin tieni ryhmittymän pariin, joka yrittää saada muutosta aikaan, siitäkin huolimatta, että valtaväestö kokee sen uhaksi. Liikun varoen ja varjoissa eteenpäin ja yritän levittää sanaa, saada konkreettista muutosta aikaan.

Eli siis tyystin erilaista kuin aiemmin. Tuskin tarvitsee olla kummoinen keittiöpsykologi nähdäkseen, että alitajuntani taitaa työstää muutosta aika kovasti. Vaikka päivät ovatkin vielä menneet vähän kohmeessa, niin ehkä olen kuitenkin menossa eteenpäin? ;)

zara keltainen hame 09Neule: H&M / Hame: Zara / Kengät: Dinsko / Laukku: Michael Kors

Olen viime viikolta lähtien joka päivä elätellyt toiveita seuraavan päivän auringonpaisteesta, mutta mitä vielä, harmaata harmaan jälkeen. Tämä on niin kuolema tuoreille kuville, etenkin kun kamera muutenkaan ei pelitä kunnolla. Niinpä täytyy mennä ikivanhalla asukuvalla, joka löytyi koneelta, onneksi, alan nimittäin olla aikamoisessa kuvapulassa, joten aurinkoa kiitos (ei edes näköjään riitä valo, vaikka on päiväsaikaan kotona, huh miten synkkää)!

Katso myös nämä

18 comments

Vastaa

Hih, on ihan pakko lyhyesti kommentoida: tuo Hjallis-uni toi kyllä hymyn huulille ja kirvoitti ihan äänekkään naurahduksen – kiitos! :-)

Ihmisen alitajunta on kyllä metka: itselläni, tai siis alitajunnallani, on tapana työstää edellisen päivän laulutunnilla käsiteltyjä lauluja seuraavan yön unissa. Voi, kun olisi nauhoitusmahdolllisuus – niistä saisi vähintäänkin mielenkiintoisia musiikkivideoita! :-)

Ihanaa loppuviikkoa Sinulle!

t. Tupuna

Vastaa

Haha, se huvitti kyllä itseäkin aamulla! Pohdin, että miten ihmeessä kyseinen henkilö on onnistunut ujuttautumaan uneeni, kun nyt en muuten hänelle ajatustakaan uhraa. Ehkä hänen businessimagonsa on niin voimakas, että eksyi sen takia symboloimaan urasioita mieleeni? :D

Alitajunta on kyllä hassu! Itse muistan aika herkästi uneni ja huomaan, että ne saavat helposti vaikutteita esimerkiksi elokuvista tai ohjelmista, joita ennen nukkumaanmenoa katson – siksi yritänkin välttää mitään kovin voimakasta tai jännittävää, ettei alitajunta saisi liian herkullisia elementtejä käyttöönsä yön ajaksi ;)

Kiitos kovasti ja kuin myös, ihanaa loppuviikkoa ja rentouttavaa viikonloppua myös sinulle! :)

Vastaa

Ohhoh aika erikoisia unia, toivotaan ettei ne toteudu myös tuo 5. olisi hirveä. Tosin vähän aikaa sitten uutisissa luki ettei ilmasto voi enää pilaantua entisestään, tiedä sitten. Ja tuo Hjallis-uni, no hän oli varmaan tulossa iskemään sua heh.

Vastaa

Heh, viime aikoina on tullut kyllä aika kummallisia unia nähtyä ja vielä henkilöistä, joiden ei todellakaan ensimmäisenä kuvittelisi niihin eksyvän! :D

Vastaa

Tuo nelonen.. melkoinen painajainen :DD

Vastaa

Haha, niinpä ;D

Vastaa

Siis apua, nyt on pakko kommentoida vaikka blogisi säännöllisenä lukijana en koskaan ole sitä vielä tehnytkään, mutta nyt meni jo niin läheltä omaa elämää, että ihan niskavillat nousi pystyyn.

Sanoin itseni irti kolmisen vuotta sitten, samankuuloisista syistä kuin sinä. Olin viikkoja irtisanoutumisen jälkeen todella uupunut ja nukuin varmaan kaikkien vuosien univelat putkeen. Näin unia, juuri painajaisia, paljon ennen irtisanoutumistakin, mutta niiden sävy muuttui hieman sen jälkeen. Hurjinta tätä sinun juttuasi lukiessa oli se, että näin täsmälleen samoja unia (jopa tuosta Hjalliksesta, jonka kanssa olin kahvilla jossain Pohjoisespan terassilla) kuin sinä. Ensimmäisiä unia joita tuolta ajalta muistan oli työkaverin sairastuminen ja kuolema, useissa unissa matkustin junassa Helsingistä ilmeisesti Turkuun, mutta en tuntunut koskaan pääsevän perille, kävelin jossakin vanhassa kaupungissa loputtomiin ja aivan uupuneena ja kuinka ollakaan viimeisinä aikoina näin unta, että maailma on tuhoutumassa ja olin liittynyt jonkinlaiseen vastarintaliikkeeseen, joka ainoana ryhmänä tajusi missä mennään ja yritti muuttaa maailmaa paremmaksi.

Nyt kun aikaa on kulunut, unet ovat muuttuneet ”normaaleiksi”, mutta uskon aivan kuten sinäkin, että aivoni prosessoivat tilannetta yöllä ja unista pystyi hyvin tulkitsemaan, että oikeastaan olin todella huolissani siitä, olinko tehnyt oikean valinnan irtisanoutuessani ja Hjallis edusti ilmeisesti sitä ajatusta, että löydän kyllä jonkun vielä paremman paikan. Hassu ajatus sinänsä, koska valvemaailmassa Hjallis ei herätä mitään ajatuksia :)

Vastaa

Voi apua, miten tutun kuuloista! Nyt menee ihan kylmät väreet! :) Hauska ajatella, että vaikka unissa toki onkin tietty yksilöllinen aspekti, saattavat ne olla hyvinkin kauteen ja tapahtumiin sidottuja ja noudattaa ns. universaalia kaavaa, vaikkapa toipumista tai muutosprosessia ajatellen!

Ihan uskomaton juttu myös tuo Hjallis!! Heh, onkohan hänellä niin vahva businessimago, että sen takia saapuu uneen symbolisoimaan työkuvioita, vaikkei toden totta itselläkään herätä sen enempää kiinnostusta tai ajatuksia. :)

Ainakin siis unista pystyy peilaamaan, että mieli työstää asioita, vaikka päivisin tuntuisikin vielä liian raskaalta pureutua suuriin kuvioihin ja tuntuisi olevan paikallaan. Mielenkiintoista miten omat unet tulevat elämään, toivottavasti pääsen kanssa painajaiskierteestä ja unet normalisoituvat. Se ehkä kertoisi omalla tavallaan siitä, että muutos on tehnyt tehtäväänsä ja rentoutunut jumiin jäänyttä mieltä ja väsynyttä kehoa.

Kiitos tästä ihanasta kommentistasi! :)

Vastaa

Pakko kans kommentoida tätä uniasiaa. Itselläni on ollut lähes puolen vuoden jakso, että olen nukkunut kaikki yöni tunnin pätkissä. Tämän jakson aikana en ole kertaakaan nähnyt unta. Ilmeisesti en ole päässyt niin syvään uneen, että olisin voinut nähdä unta. Nyt kun nukkuminen alkanut normalisoitumaan niin olen alkanut näkemään myös unia ja välillä jopa muistan niitä aamulla. Tunnin heräämisten jakson ja tämän normaaliin nukkumisen jakson välisessä jaksossa näin tosi usein painajaisia.

Mutta ainakin minulla, kuten sinullakin, kun elämä alkaa normalisoitumaan niin myös unet alkavat normalisoitumaan. Tähän tekisi mieli toivottaa hyvää yötä ja kauniita unia, mutta ehkä se ei sovi näin aamutuimaan. Toivotan siis aurinkoista päivän jatkoa!

Vastaa

Voi apua, kuulostaapa raskaalta vaiheelta! Itsellä uni on tosi herkkä asia, ja se häiriöityy hyvin helposti. Samoin omassa elämässä on ollut tosi huonoja unijaksoja, jolloin todella tuntuu, ettei vain joko nuku, tai nukkuu niin huonosti, ettei mitään rajaa. Tai sitten tämän kaltaisia painajaiskierteitä. Huh, niiden jälkeen osaa arvostaa hyviä ja normaaleja yöunia :) Nyt olen ainakin saanut nukkua kunnolla, mutta kieltämättä vielä levottomasti ja heräillen. Noh, parempaan mennään, onneksi :)

Ihanaa viikonlopun odotusta ja niin, tietenkin, hyvää yötä ja rentouttavaa unta!

Vastaa

Tuo kuulostaa juuri siltä kuin sanoit, alitajunta työstää prosessia elämänmuutoksesta. Elän itse aina vahvasti unissa meneillään olevaa elämää, jos se jollain lailla ”poikkeaa normaalista”. Tällä hetkellä unissa on opiskelut ja varsinkin lopputyö. Näen unta siihen liittyvistä asioista ja yhden hyvän idean keksin unissani! :)

Sanotaan, että nukkuessa aivot jäsentää päivällä tapahtunutta. Sen takia usein joku asia on paljon helpomman tuntuista aamulla, kuin edellisenä iltana. Sulla on niin iso muutos tapahtunut, että on selvää, että sen työstämiseen menee aikaa. Muistelin tässä omaa samanlaista elämänvaihetta viitisen vuotta sitten ja olin ihan hukassa ensimmäiset viikot. Se on ihan normaalia. En muista itse nähneeni painajaisia, joskin tuo väsymys oli jäätävä ja se kesti kauan.

Tsemppiä, kyllä nuo unetkin kohta normalisoituvat! :)

Vastaa

Nuo unessa tulevat ideat on kyllä huippuja! Itsellä on tapahtunut monta kertaa niin, että herään keskellä yötä, ja keksin saman tien jonkun asian, jonka tiimoilta olen päätäni ehkä pitkäänkin vaivannut tai muuten vain saan idean – palaset vain loksahtavat paikoilleen heti herättyä, kuten sanoit. :) Itse olen kanssa herkkä reagoimaan päivän tapahtumiin, ja uneni rakastavat napsia illalla nähdyistä elokuvista elementtejä (valitettavasti yleensä juuri niistä jännittävistä tai surullisista).

Hauska seurata näin ”etäältä” oman alitajunnan työtä, huomata se, että vaikka päivällä olisikin vielä liian uupunut ja kohmeessa pohtimaan suuria kysymyksiä, niin silti alitajunta työstää asioita sitäkin enemmän :)

Kiitos ihanasta kommentistasi ja mukavaa viikonlopun odotusta!! :)

Vastaa

Mahtavia unia! Kertovat niin hienosti elämästä. Ekaan sanoisin, että unet kertovat aina omasta itsestä (näin mulle on kerrottu) ja työkaverin kuolema ei kerro työkaverin kuolemasta vaan ehkä oman työminän, joka liittyi vanhaan työpaikkaan, ”kuolemisesta”, häviämisestä, tarpeettomana.
Hienoja!

Vastaa

Unista voi todella nähdä yllättävänkin paljon kun osaa katsoa näkyvimmän taakse! Ja ihan totta, saman olen lukenut, että jonkun kuolema, syntymä jne. symbolisoivat juuri itsessä tapahtuvaa. Miten mielenkiintoinen alitajunta onkaan! :)

Vastaa

Hui, oletpas nähnyt inhottavia unia. Mutta tuo 4. on kyllä oikeastaan aika hauska. :D Sillä tavalla mielenkiintoinen, että hän on varmaankin siulle vain julkisuudesta tuttu. :D Mitä sanoisit, jos joku kertoisi nähneensä siusta unta?

Omiin uniin ei valitettavasti voi vaikuttaa. Varmasti kaikilla on jossain vaiheessa elämää jakso, jossa on painajaisia. Miullakin. Yhteen aikaan näin painajaisia… kröhöm… zombeista. Minä olin milloin missäkin tilanteessa, jossa oli zombeja ja piti taistella niitä vastaan tai paeta. Lopulta unia alkoi olla niin valtaisa määrä, että päätin kirjoittaa ne kirjaksi pöytälaatikkoon. Sitten ne katosivat ja vaikka olen seurannut esimerkiksi The Walking Dead -sarjaa, niin unet eivät onneksi ole palanneet.

Vastaa

Hih, tuo Hjallis-uni huvitti kyllä itseäkin, se tuli jotenkin niin puun takaa :D Muutaman kerran joku tuttu/puolituttu on maininnut, että olen ollut heidän unessa, ja se on kieltämättä hassua – etenkin on jollain lailla kiehtovaa, että mihin rooliin olen päätynyt (vaikka eihän se tietty minusta kerro, alitajunta kun leikittelee elementeillä miten sattuu, mutta silti hauskaa kuulla)! :)

Mulla on kanssa vaikka mitä painajaisjaksoja, ja välillä kiroan vilkasta mielikuvitustani, joka tuntuu tekevän kaikista unistani hulluja skifi- ja fantasiaseikkailuja! Huomaan myös, että päivän aikana nähdyt koskettavat uutiset tai ohjelmat vaikuttavat uniini, siksi yritän katsoa (jos katson) ennen nukkumaanmenoa jotain rentoa ja rentouttavaa. :)

Vastaa

Huh, mitä unia! :) Itsekin näen melkoisesti kummallisia unia ja ikävä kyllä välillä painajaisia, juurikin pakenemisunet ovat tyypillisiä. Mieli työstää asioita ja unessa saavat outoja muotoja.

Vastaa

Olen aina ollut tosi herkkäuninen ja erityisesti painajaisjaksot saattavat olla hyvinkin intensiivisiä. Joskus ovat yltyneet niinkin pahoiksi, että sitä on todella pelännyt mennä nukkumaan. Hassua kyllä, niihin on aina parhaiten auttanut muutos jossain elämän tilanteessa, eli alitajunta taitaa silloin todella olla omanlaisessaan stressitilassa. Toivottavasti kevät tuo myös unirintamalla seestteisyyttä :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.