Rakastan Pariisia, ja se on kohte, jonne tuntuu aina kaipaavan takaisin. Olen käynyt aikuisiällä kaupungissa vain kahdesti, molemmilla kerroilla viipyen viikon, mutta mielessä se on sitäkin enemmän. Ensimmäisellä kerralla majoituin Montparnassessa ja toisella kertaa aivan Notre Dame katedraalin kupeessa. Edellisestä vierailusta on ehtinyt vierähtää jo aikaa, ja polte päästä takaisin on taas yltynyt. En tiedä, voiko kaupungista saada tarpeekseen? Pariisi pongahti mieleeni tuoreltaan, kun sattumalta eksyin kahlaamaan läpi edellisen Pariisin reissuni kuvakansiota, jonka sisällöstä ehkä jokusen olen jo tullut julkaisseeksikin.

paris 1paris 38paris 33paris 46 paris 17paris 14

Viimeisimmältä reissulta on jäänyt mieleen paljon; syksyisen upea kaupunki, kellastuneet lehdet katuja värittämässä ja vielä ihanasti lämmittävä aurinko. Keskustan kauneus, kadut, kahvilat ja arkkitehtuuri jättivät jälkensä, ja verkkokalvoille on piirtynyt hotellin parvekkeelta horisontissa siintävä Eiffel-torni ja pehmeä auringonlasku kaupungin taa. Muistan vielä erinomaisest pienen jazz- klubin jossain päin kaupunkia, kellarimaisen pienen tilan ja huumaavan tunnelman, sekä Sacré-Cœurin vilinän, Galeries Lafayetten arkkitehtuurin, mainiot macaronit ja kiehtovan kulttuurimuseo Quai Branly, jonka kokoelmia katsellessa on helppo kadottaa ajantaju.

Aikaisempi matkani tuohon romanttiseen kaupunkiin ajoittui kevääseen. Sen viikon satoi taukoamatta ja kadut lainehtivat vedessä ja kastelivat kaiken. Hetkittäin taukosi vain alkaakseen uudelleen ja vasta matkan lopussa aurinko alkoi ilmoitella olemassaolostaan, ja tietenkin, heti kun olin palannut Suomeen, helteet puhkesivat. Mutta mitäpä sateesta kun on Pariisissa. Kävelin jalkani puhki ja annoin sateen kastella, ihmettelin kirjakauppoja, herkuttelin puistonpenkillä ja kurkin hedelmäkojuja. Tein ikkunaostoksia ja nauroin paljon, erityisesti loman viimeisenä päivänä kaupungin kupeessa sijaitsevassa Disneylandissa, jossa sisäinen lapseni heräsi ja tahtoi kokeilla ihan kaikkea. Ja niin kokeilinkin, sateenuhka piti puiston hiljaisena ja sain kiitää laitteesta toiseen kuin viimeistä päivää, ja noh, viimeinen päivähän se matkalla olikin.

paris 29paris 19paris 13 paris 18paris 9paris 26paris 43

Ennen huvipuistoa ehdin paljon, muun muassa ihmetellä modernia La Défensen aluetta ja tutustua taiteen monitoimitaloon, Pompidou-keskukseen ja tutkailla valtavaa Louvrea. Mieleen ovat painuneet myös puistot ja aivan erityisesti Montparnassen haustausmaan tunnelma, jossa maanpäällistäkin enemmän kutkutti se, mitä löytyi maanpinnan alapuolelta. Hiljaiset Pariisin katakombit ovat piirtyneet mieleen ja näyttäneet toisenlaisen maailman ruuhkaisten katujen alla. Hautausmaat ovat aina kiehtova ja levollinen paikka, kuten vaikka upea Olšany Cemetery Prahassa. Vaikka sade viilensikin ilman, takasi se tyystin toisenlaisen näkökulman kaupunkiin, kaikkialla oli rauhallista, nähtävyyksillä hiljaista ja turistit muutenkin tuntuivat olevan kateissa, mikä matkailijoiden rakastamassa Pariisissa on harvinaista.

paris 15paris 37paris 32paris 47paris 40paris 34paris 45

Toissa kesän Ranskan reissulta meitä jäi käymättömänä kutkuttamaan Normandian alue, ja lapsuuteni muistikuvista satumaisena linnakkeena mieleen jäänyt luostarisaari Mont Saint-Michel, joten ehkä kun joskus pääsemme tutkimaan tarkemmin sitä osaa maasta, pääsemme poikkeamaan myös Pariisissa. Mutta siihen vielä on aikaa, joten täytyy turvautua kuviin ja muistoihin, etenkin jälkimmäisiä onneksi riittää!

Katso myös nämä

18 comments

Vastaa

Oih, Pariisi on kyllä yksi lempikaupungeistani! Aivan ihania kuvia olet ottanut! Olen ollut Pariisissa vain kerran viikon verran, mutta uudestaan haluan kyllä ehdottomasti! Pariisissa on joku erityinen fiilis, tai sitten se oli vaan mulla itselläni, mutta aivan ihana kaupunki on!

Moulin Rougesta on ihan erityinen muisto. Halusin mennä katsomaan kyseisen kabareen, se oli ollut pitkäaikainen haaveeni, joten mies osti meille liput. Erään esityksen alussa esiintyjä kyseli randomista mistä kukin oli kotoisin. Istuimme mieheni kanssa heti lavan vieressä ja niinpä tämä ”suomalainen blondi” kiskaistiin sitten mukaan esitykseen :) Siellä minä olin japanilaisen ja kanadalaisen miesturistin kanssa vatsastapuhuja-esityksessä. Tuo kruunasi koko jutun! :)

Matkustaminen on niin ihanaa! Ihan pakko hehkuttaa tähän, että me lähdetään ens viikon lauantaina siipan kanssa NYCiin viettämään 10-vuotis hääpäivää! <3 Olen juuri bookkaamassa hääpäivällemme lippuja Broadway-musikaaliin, en malta odottaa reissua!!! :)

Vastaa

Niinpä, Pariisissa on kyllä ihan joku oma tunnelmansa ja taikansa, mitä ei tunnu missään muualla tavoittavan – mikä ihana kaupunki <3

Voih, tuo Moulin Rouge kokemus kuulostaa huipulta!! Voin kuvitella, että jo miljöö ja historia tuovat jo ihan oman lisänsä kokonaisuuteen, epäilemättä siis yksi niistä ihanista ikimuistoisista kokemuksisa! Hih, ehkä mäkin joku päivä :)

Voi apua, joko teidän reissu tosiaan on käsillä?? Meneepä aika nopeasti. Oon kyllä niin kade :) Hih, odotan sitten paljon kuvia blogiin, niin pääsee fiiistelemään kotisohvaltakin käsin ;) Nauttikaa, matkasta ja toisistanne <3

Vastaa

Ihania kuvia, joista kirpoaa kyllä heti kaipuu tuonne.. Pariisi on aina hyvä idea. Olisi toki kiva aina nähdä uusiakin paikkoja, mutta Pariisi – Lontoo – New York – Côte d’Azur, näissä pitää kyllä käydä säännöllisesti, eikä niihin kyllästy koskaan.

Vastaa

Voi, niinpä! Just nuo mainitsemasi on niitä takuuvarmoja kohteita, joiden kanssa ei vain voi pettyä – niin täynnä kaikkea ihanaa ja kestää reissaamista yhä uudestaan ja uudestaan!! :)

Vastaa

Ihan mahtavia kuvia! <3 Mulle Pariisi tulee aina tietyllä tavalla olemaan "koti", vaikka en itse kaupungissa olekaan koskaan asunut. Kuitenkin Disneyllä työskennellessä tuli valon kaupungin katuja kuljettua sen verran usein, että kotoisalta se tuntuu. Kova olisi polte päästä vielä joskus ehkä asumaankin Pariisiin, mutta saa nähdä mihin tämä elämä vie. :)

Vastaa

Voih, tuosta Disney ajasta on jäänyt varmaan mielettömät muistot! Tiedän niin sen tunteen, kun kaupunkiin pääsee uudeelleen – itse kun palasin mutaman vuoden jälkeen Malesiaan vaihtokauden jälkeen (vaikken edes tismalleen samaan paikkaan), niin jo siinä laukesi mieletön nostalginen fiilis ja kaikki tuntui jotenkin niin tutulta. Kuten sanoit, tavallaan kuin kotiin menisi :)

Vastaa

Oijoi… Se Normandia, ehkä jo tänä vuonna? :)

Vastaa

Sinne olisi kyllä niin huippua päästä! Meillä ei tänä vuonna taida olla mahiksi nille kulmille, mutta jos te meette, niin odotan kuvasatoa, että voin fiilistellä kotisohvalta käsin ;)

Vastaa

Mitä enemmän mulle tulee vuosia, niin sitä enemmän mun Pariisi-kuume nousee. Oon jo aikoja sitten saanut päähäni jostain, että mun tarttee päästä näkemään niitä katuja ja erityisesti Versailles. Ulkomaan matkailu ei vaan oo mulle mikään itsestäänselvyys, kun en oo Ruotsia ja Norjaa kauempana koskaan käyny.

Vastaa

Oi, Pariisissa on kyllä niin paljon nähtävää, että suosittelen lämpimästi! Lentomatkakin on varsin kohtuullinen ja lentotarjouksia tuntuu tulevan vastaan jatkuvasti :) Vaikka Pariisissa riittää nähtävää helposti viikoksi, niin yhtä hyvin viikonlopussa tai pidennetyssä ehtii ihanasti aistia kaupungin tunnelmaa!

Vastaa

Oo, Pariisi! Ihania kuvia, matkakuume taitaa nousta uusiin lukemiin ihan vain pelkistä kuvien katselusta ja ihastelusta…

Kävimme Pariisissa pari vuotta sitten rakkaani kanssa. Meillä oli mukana pikkuinen tyllerömme, joka juosta viipotti röyhelöhameessaan Tuileries´n puiston vehreillä nurmikoilla. Aurinko paistoi, katumyyjät tyrkyttivät minikokoisia Eiffel-torneja ja nenään tulvi jostain paistetun hot-dogin tuoksu. Voi rakkaus mikä kaupunki.

Kiitos näistä kuvista, tulipa kyllä muistoja mieleen! :)

Vastaa

Voi että miten ihanalta kuulostaa – voin niin nähdä pienen tytön ja röyhelöhameen istuva noihin maisemiin täydellisesti! :) Itselläkin on hurjasti aivan ihania muistoja kaupungista, juuri niistä pienistä hetkistä, tunnelmista ja tuoksuista. Huoh. Ne kyllä lämmittävät kummasti tämän harmauden keskellä :)

Vastaa

oih mitä kuvia <3 !

Vastaa

Pariisi on ihana <3 Ja mulla hillitön matkakuume ;)

Vastaa

Oih, Pariisin kattonäkymät <3
Tuo ensimmäinen kuva erityisesti on ihastuttava. Muistelen ihailleeni sitä (tai jotain samasta tilanteesta otettua kuvaa) ehkä jo silloin vuosia sitten kun olet edellisestä Pariisin reissustasi kirjoittanut.

Minulla oli muutama vuosi sitten tilaisuus viettää Pariisissa vajaa vuosi työkomennuksella ja kyllähän se on aivan ikimuistoinen ja otti oman palansa sydämestäni (vaikka suurimman osan onkin vallannut (Pohjois-)Italia).

Vastaa

Hyvin sama (ellei jopa sama) ku on totta tosiaa aiemminkin vilahtanut blogissani, viime reissun yhteydessä :) Taisin sillä reissulla kuvailla paljon Pariisia ylhäältä, niin hurmaava kaupungin kattorivistö mielestäni on :)

Voih, vuosi Pariisissa kuulostaa kyllä todella ainutlaatuiselta kokemukselta ja on varmasti jättänyt liudan upeita muistoja! Pohjois-Italia on myös upea, kieltämättä. itse fanitan hivenen enemmän Ranskaa, mutta nautin täysin siemauksin Italiankin maisemista ja tunnelmasta – ja niin, tuoasta myös tietenkin :)

Vastaa

Oih, Pariisi! Olen käynyt siellä muutaman kerran, mutta se on ehkä lempikaupunkini maailmassa, johon ei koskaan voi kyllästyä, ja matkakuume sinne on jatkuva. Mm. kaupunkiarkkitehtuuri on ihan mieletön. Voi kun pääsisi pian uudestaan! Ihana tunnelma tuli näistä kuvista :)

Vastaa

No niinpä juuri, monta muuta kaupunkia on kerrasta nähty, mutta Pariisi jaksaa innostaa kerta toisensa jälkeen, siihen ei vain kyllästy! Arkkitehtuuri hivelee silmää ja tunnelma on ihastuttava, voih, pakko päästä pian uudelleen :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.