Viime perjantaina koin pienen meikkiherätyksen, joka on sen jälkeen ehtinyt kehkeytyä ensin innostukseksi ja sitten lieväksi turhautumiseksi, kun en osaakaan laittaa teoriaa käytäntöön niin näppärästi kuin oli ajatellut. Mutta askel kerrallaan, olen nimittäin intoutunut tässä viime päivinä kokeilemaan ihan eri tavoin kuin aiemmin ja se on jo tosi paljon! Inspiraationi lähde oli perjantaiaamuinen tapaaminen IsaDoran kansainvälisen meikkitaiteilijan Stephan Øienin kanssa, joka on vastannut myös Ruotsissa järjestettyjen Euroviisujen meikeistä.

Myönnän, että jännitin vähän, mutta suotta. Stephan osoittautui ihan huipputyypiksi, joka puki meikkiajatuksiaan sellaiseen muotoon, että maallikkokin sai kiinni langanpäästä. Istuttiin ensin Tunnetilan Ninan ja Stephanin kanssa Glo Hotellissa aamiaisella, jonka jälkeen siirryttiin Stockan IsaDoran pisteelle meikkiin. Aamupäivä vierähti siivillä meikkien maailmassa ja kotiin taisin kulkea hymy korvissa!

Mitä sitten jäi päällimmisenä mieleen? Paljonkin, mutta ennen kaikkea Stephanin väriteoria sekä kannustus käyttää meikkiä enemmän ja rohkeammin.

isadora 01

Stephan on siis kehittänyt bipolaarisen väriteorian, joka jakaa kaikki ihmiset seitsemään kategoriaan luontaisten värien painotusten mukaan. Onnistuakseen parhaiten, meikki tulisi valita juuri näiden ominaisuuksien mukaan, jolloin luontainen hehku pääsee parhaiten esiin.

Selvästi suurimmalla osalla pohjoismaisista on lämmin ihonsävy ja hiukset, mutta kylmät silmät ja huulet. Asian voi varmistaa helposti, vertaamalla kämmenen sisäpuolta ranteen sisäpuoleen. Käytännössä jos ne ovat eriväriset, on ihonsävysi lämmin; kämmen taittuu kylmään ja ranteen vaalein kohta lämpimään. Lämpimästä ihosta myös erottuu suonet herkemmin, taittuen joko vihertävään tai sinertävään.

Käytännössä se Stephanin mukaan tarkoittaa, että tälle tyypille parhaiten sopii lämmin meikkipohja ja lämmin silmämeikki, joka tuo kylmänsävyiset silmät erityisen hyvin esiin. Itselle iso ahaa-elämys olikin, ettei luomiväriä tulisi peilata silmien väriin vaan juuri ihonsävyyn! Lämmintä kokonaisuutta tasapainottaa viileänsävyinen huulipuna.

Mikäli ihon lämpöä halua tuoda enemmän esiin, voi hiusten sävyä taittaa värjäämällä viileään (ainakin monet vaaleahiuksiset ehkä ovatkin huomanneet, että viileämpi hiustenväri saa ihonkin hehkumaan uudella tapaa). Poskipunassa voi valita mielensä mukaan lämpimän tai kylmän sävyn. Oleellista väriteoriassa on, että se korostaa ja nostaa omia ominaisuuksia esiin. Tarkoitus ei ole esitellä kaunista luomiväriä vaan saada katsoja kiinnittämään huomiota kauniisiin silmiin.

Vaikka kokeneet meikkaajat leikkivät väreillä minkä ehtivät ja viisveisaavat tällaisista teorioista, niin kaltaiselleni ajoittelijalle tämä tuntui ihan huikealta polunavaukselta meikkiviidakossa! Nyt tiedän mihin kiinnittää huomiota meikkejä valitessa sen sijaan, että vaan poimisin matkaan hauskannäköisen luomiväripaletin tai kivan alepunan (ja sitten ihmettelen, miksi jää käyttämättä!). Samalla sain myös selitystä sille, miksi jotkut meikit tuntuvat tunkkaisilta tai kalvakoilta ja toiset taas raikastavat ja tuntuvat tuovan hehkua. Syynäsin jo omaa luomivärivalikoimaani ja poimin käyttöön monia laatikkoon unohtuneita sävyjä Stephanin vinkkien pohjalta!

isadora 02isadora 03

Toinen selkeä viesti oli kannustus käyttää enemmän meikkiä. Liian meikatulta näyttämistä pelätään Stephanin mukaan ihan liikaa ja siten käytetään liian vähän meikkiä, vaikka todellisuudessa meikkiä voi käyttää runsaasti ilman meikattua fiilistä kunhan valitsee oikeita sävyjä. Olemalla turhan varovainen meikkien kanssa monet mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä, ja nimenomaan juuri varjostuksilla, korostuksilla ja häivytyksillä saadaan kasvoihin syvyyttä sekä muotoa korostettua haluttuun suuntaan.

Monet vähentävät meikkiä entisestään ikääntyessään, mutta Stephanin näkemys asiaan oli, että oikeastaan vanhempi iho tarvitsee enemmän meikkiä, sillä veltostuva iho kaipaa enemmän luustoa korostavia varjostuksia sekä muutenkin peitettävää/korjattavaa on enemmän. Avainsanat siis ovat siinä, että valitsee oikeita tuotteita ja käyttää aikaa hyvään pohjatyöhön sekä häivyttämiseen. Ajatus paljosta meikistä mielletään herkästi vahvaksi meikiksi, vaikka oikeasti tosi kuulaannäköinen iho ja raikas meikki voivat kätkeä sisäänsä pitkän meikkausprosessin ja runsaasti meikkiä.

isadora 04isadora makeup 7

Aamun juttutuokion jälkeen siirryttiin laittamaan teoriaa käytäntöön ja seurasinkin innostuneena Stephanin meikkausta, ensin Ninalle ja sitten minulle. Kiinnitin huomiota, että pohjan tekoon meni todella selvästi kaikista eniten aikaa ja siihen käytettiin hyvin rohkeasti väriä. Stephan ikään kuin maalasi kasvojen muodon esiin käyttämällä vaaleaa ja tummaa meikkivoidetta, mutta sen jälkeen häivytti sävyerot tarkasti saaden aikaan kauniin ja kuulaan meikkipohjan. Itse en olisi koskaan osannut kuvitellakaan lähteväni samanlaiseen pohjanrakennukseen, olisin ihan varmasti saanut aikaan vain läikikkään lopputuloksen! Nyt heräsi palo kokeilla (tosin ehkä jonain kotipäivänä…), pohja tuntui nimittäin ihan tosi hyvältä! Huolellisen pohjatyön jälkeen Stephan meikkasi ensin huulet ja ihan viimeisenä silmät. Stephanin Instagram-tililtä löytyy muuten klippi silmämeikkini teosta (sekä höpsöstä poseerauksesta).

Meikkipisteellä oli vähän huono valo, joten nappasin muutaman lähikuvan meikistä luonnonvalossa. Palaan niihin myöhemmin, kuten myös mietteisiin omasta meikistä!

isadora 06Kuvat minusta Nina/Tunnetila ja Maria.

 Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

8 comments

Vastaa

Nörtti täällä taas, hei. Jos jotakuta (muutakin) mietityttää mitä ovat kylmät ja lämpimät värit, tässä taustatietoa:

Oheisesta kuvasta löytyvät päävärit:
http://www.maxmayo.com/wp-content/uploads/2013/03/warm-cool-color-wheel-580×541.jpg
Tyypillisesti värit keltaisesta punaiseen katsotaan lämpimiksi, ja vihreästä violettiin kylmiksi. Siitä mikä näistä on kaikkein kylmin tai lämpimin väri on erimielisyyksiä, mutta yleensä ainakin siitä ollaan yksimielisiä, että ne löytyvät vastaväreistä, esim. sininen-oranssi tai vihreä-punainen.”Lämpimät” tai ”kylmät” värit eivät kuitenkaan viittaa pelkästään tiettyihin pääväreihin, vaan kunkin värin eri värisävyihin. Jos katsotaan vaikka vihreän eri värisävyjä, lämpimiin väreihin (keltaiseen) kehällä päin siirryttäessä värit lämpenevät ja kylmiin (siniseen) päin siirryttäessä kylmenevät. Keltaiseen taittavat vihreän sävyt siis ovat lämpimiä, siniseen taittavat kylmiä, ja vastaavasti violettiin taittavat punaiset kylmiä, oranssiin taittavat lämpimiä. Helppoa.

Vastaa

Kiitos paljon!! :)

Vastaa

Hi Anonymeous!

First I have to say that I am impressed with your color theory knowledge. But I will help you understand color theory a bit further. As performing artists most (also makeup artists) we are learning to devide colors into three primary colors – Yellow, Blue and Red. Because blending yellow and blue creates Green, we think of green as a secondary color in a artistic colorwheel. But in other occopations such as color designers for stage, a tv screen or a printer, colors work diffrently, and in the case of light design for stage blending blue and yellow infact creates white.

The artistic colorwheel is poorly design and only works for painting, and infact it makes up a colorwheel that is slightly out of balance cuz its divided into 2 colors creating temperature and one color thats neutral. Yellow and Blue for Temperature, and Red as a neutral. Therefor red in fact is a color that can switch temperature depending if you

add yellow = orange (Warm)
blue = purple (cold)

But the most perfect way of deffining colors is by using all primary colors to begin with. In my Bi-polar color theory I’ve divided the color into four primary colors. Red (Neutral), Green (Neutral), Blue (Cold) and Yellow (Warm). So when you analyse a color you first have to think of if its based in green or red, and then the temperature, if its yellow or blue. That way you get a milion more colors to work with when applying makeup too.

The way you catagorize warm and cold colors are based on what humans instinctivly thinks of as a warm or cold color. But not whats scientificly a cold or warm color.

Hope this clears up some.
Love from a nother color geek

Stephan Ulvund Øien
International Makeup Artist
IsaDora

Vastaa

Olen kovasti ihmetellyt, miksi kaikki IsaDoran mainoksissa esiintyvät mallit ovat aina tummatukkaisia??? Pohjoismaissahan on enemmän vaaleita kuin tummia naisia. Hassua:)

Vastaa

Hih, se on kuulemma aina sama malli, ollut jo vuosikaudet – (meikki)tyyli vain vaihtelee (ollut ilmeisesti joskus kuvissa blondinakin)! Selvisi mullekin vasta nyt, kuulemma amerikkalainen Candice Neil :) Mutta joo, sitä taustaa en tiedä miksi alunalkaen on valittu tummapiirteinen ja pidetty kiinni kaudesta toiseen samasta!

Vastaa

Mun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla, onnistunko pohjameikin teossa kahdella eri meikkivoiteen sävyllä ja valovoiteella – pelkään tosiaan laikukasta lopputulosta. Mutta totta tosiaan, että vanhemmiten kasvojen luusto kaipaa hieman apua tullakseen kauniisti esiin, eli täytyy vain opetella.

Vastaa

Hih, mä olen niin pihalla näistä meikkijutuista, etten edes tajunnut, että niinkin voisi tehdä (vaikka tietty, miksi ihmeessä ei!?!), mutta nyt iski palo kokeilla! Ei siis muuta kuin vain testailemaan ja harjoittelemaan, mä aion yrittää kanssa :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.