PR-matka: Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa

248 lukee valkoisella maalilla jalkojen juuressa. Se on portaiden määrä, joka kulkee kohoavana siksakina Sõrven niemenkärjessä Saarenmaalla sijaitsevan majakan sisällä. Niin monta nousevaa askelmaa on otettava päästäkseen huipulla, ympäri majakan tornin kulkevalle tasanteelle.

Askelmat tuntuvat tukevilta, mutta vältän kurkottelemasta katsetta kaiteen yli alas. Muistan kuulleeni, että korkeanpaikan kammoa voisi ehkäistä pitämällä katseen horisontissa. Oikeastaan en edes ole niin kovin korkeanpaikankammoinen, mutta huterat rakennelmat ja matalat kaiteet saavat ikävän viiltävän tunteen aikaan vatsanpohjassa. Nyt onneksi siitä ei tarvitse huolehtia. Rautainen portaikko seisoo tukevana ja vaikka ylätasanteelle päästessä tuuli tempoo voimalla hiuksia ja vaatteita joka suuntaan, on tasanne ylös asti vahvasti suojattu. Silti en halua reunalla seistessä kuljettaa katsetta jalankärkiä kohti, keskityn mieluummin ihailemaan horisonttia.

Tässä on ultima thule, maailman ääri, ainakin jos saarenmaalaisia kansankertomuksia on uskominen. Huipulta melkein näkee Latviaan, mutta ennen kaikkea sieltä voi ihailla niemen kärkeä, joka kiemurtelee suippona aavaa horisonttia kohti. Ei ihme, että paikka on kirvoittanut tarinoita aikoja sitten.

Kun kierros kierrokselta etenen yhä ylemmäs ja näen pilkahduksia maisemasta majakan ikkunoista huomaan, kuinka se elää. Maa alla kutistuu ja värit alkavat herätä eloon. Koko aamun matalalla roikkuneet pilvet ja tihkusateen sumentama maisema alkaa rakoilla, ja aurinko luo varovaisia säteitä alas. Valo saa kuivuneen heinän hekumaan keltaista ja syksyn alla taipuvan vihreän imemään itseensä vielä hetkeksi menneen kauden voimaa.

Ylhäällä merituuli painautuu sisään avoimesta ovesta ja pistelee ihoa. Ensin näkyy vain vaalea taivas, sitten meri ja lopulta rantaviiva, edustalla lipuvat veneet ja puolikkaan kierroksen taittamalla pienoismalleja muistuttavat rakennukset alhaalla.

Olen aina pitänyt majakoista. Taisin vielä päälle parikymppisenä sanoa, että haluaisin asua sellaisessa. Nykyään ajatus tuntuu melko kaukaiselle, ehkä siksi, että olen löytänyt paikkani muualta. Enää en tarvitse sitä yksinäistä pistettä erillään muusta maailmasta. Mutta voisin kyllä viettää sellaisessa jonkin aikaa ja mieluusti yöpyisinkin majakassa, olen niitäkin vaihtoehtoja silloin tällöin katsonut. Lisäksi romantikko sisälläni haluaisi kokea syysmyrskyn majakasta käsin, kun aallot lyövät ylös rantakallioita tai vastaavasti uneliaan kesäpäivän hiljaisessa majakassa. Jälkimmäinen lienee helpommin toteutettavissa, yleisölle avoimet majakat Sõrven majakan tavoin tapaavat olla avoinna vain kesäkautena.

Meri on elementtini ja majakoiden estetiikassa sekä symboliikassa on paljon kiehtovaa. Lisäksi pidän ajatuksesta, että näkee kauas. En voisi ajatella itseäni metsän ympäröiväksi, suljettuun paikkaan, vaan haluan tilaa ympärilleni. Tunnen oloni turvalliseksi kun näen pitkälle, ja matkustaessa mielelläni etsin paikkoja, joista voi nähdä paljon kerralla. Siksi nytkin päättäväisenä kapuan ylös, haluan nähdä niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Sõrven majakka

Pitkälle Sõrven majakasta näkeekin. Sen huippu ylettää merenpinnasta 53 metrin korkeuteen, ja tekee siitä Itämeren korkeimman majakan. Ensin edessä avautuu hiekkainen kärki, toisessa suunnassa metsäinen Saarenmaa ja sieltä täältä horisontissa nouseva tuuliturbiini, joita voi muutenkin saarella liikkuessaan nähdä. Nyt likelle on laskeutunut joutsenparvi, tai ehkä pikemminkin lukuisia joutsenparvia, jotka valkoisina pisteinä keinuvat kevyessä aallokossa.

Näkötasanteen lattiaan on maalattu suunnat. Rostock 750 kilometriä. Tukholma 280. Latvia 30.

Ensimmäinen merkkituli alueelle tuotiin jo 1600-luvulla. Puurakenteinen majakka nousi nykyiselle paikalleen reilut 100 vuotta myöhemmin, mutta on sittemmin korvattu vakaalla betonirakenteisella versiolla. Majakan vieressä on museo, josta löytyy esimerkiksi huoneenkokoinen pienoismittakaava alueen majakoista. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Saarenmaalle matkatessa!

Kuva minusta: Noora Näppilä. Vierailu majakassa oli osa pressimatkaa, jonka tarjosivat Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.