Ensisilmäys Romanian Transilvaniassa sijaitsevan Brasovin esikaupunkialueeseen ei luonut mainittavaa kuvaa, mutta mitä lähemmäs kaupungin sydäntä, sen äärimmäisen sielukasta vanhaakaupunkia pääsimme, sitä vaikuttuneemmaksi paikan viehättävyydestä tulin. Aamupäivän kestänyt sade oli juuri lakannut ja kosteus hallitsi vielä kaupunkia, värit tuntuivat pääsevän erityisen syvinä eriin ja aurinko pilkisteli varovaisesti jossain kaukana pilvien lomassa.

Brasovin maisemaa hallitsee jyrkkä Tampa-vuori, jonka huipulle pääsee kaapelivaunuilla katselemaan maisemia.

Hotellista, vain muutaman huoneen Villa Pratosta aukesi ihana näkymä vanhojen rakennusten valloittamaan Brasoviin ja sen maagisen vihreään Etelä-Karpaattien ympäröimään maisemaan. Vanhakaupunki huusi tutustumaan lisää sen pittoreskeihin mukulakivikujiin ja jopa ripauksen taionomaiseen tunnelmaan, niinpä ujutin jalkaani hyvät kävelykengät ja suuntasimme katselemaan pikkuista vanhaakaupunkia jalan.

Brasov paljastui nopeasti tunnelmaltaan rennoksi kaupungiksi, jonka boheemit kadut kätkevät sisäänsä pieniä putiikkeja, kahviloita, jäätelöbaareja ja tietenkin kiinnostavia ravintoloita. Katukuvassa viehättää erityisesti väripaletti, joka on kuin suoraan sadusta. Värienkäyttöä ei ole arasteltu ja talot on maalattu murretulla keltaisella, vihreän sävyillä, persikalla ja roosalla. Kaikki limittyy täydellisesti yhteen ja paikan estetiikka saa huokailemaan ihastuksesta.

brasov romania 1

Musta kirkko ja kasvisruokaa

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on jylhä goottilainen Musta kirkko (Biserica Neagra), joka seisoo kivenheiton päässä keskustan eläväiseltä Council Square  -aukiosta(Piata Sfatului). Musta kirkko on Kaakkois-Euroopan suurimpia goottilaisia rakennuksia ja kirkon torni kohoaa aina 65 metrin korkeuteen. Sen kellot ovat maan suurimmat ja niistä raskain on jopa kuuden tonnin painoinen. Rakennus on näyttävä, juuri sellainen, jonka voisi kuvitellakin Transilvanian alueelle ja sopivasti mystiikkaa tihkuvan kaupungin sydämeen. Kirkon ympärillä jatkuu sama yhtenäinen arkkitehtuuri kuin muualla, jota kevyt ajan tuoma rosoisuus on päässyt vuosien saatossa lempeästi kuvioimaan.

Koukkaamalla kirkon takaa pääsee takaisin keskustan aukiolle, jonka arki-iltapäivän vilkkaus hämmästyttää. Ihmisiä on liikkeellä paljon ja keskiaikaiseen tyyliin pukeutunut musiikkikulkue nostattaa tunnelmaa ja ilahduttaa erityisesti perheiden pienimpiä. Council Squaren laidalla on runsaasti ravintoloita terasseineen ja aukion kulmasta alkaa kävelykatu, St Republicii, jossa ravintolatarjonta jatkuu kiinnostavien vaate- ja asusteputiikkien lomassa. Kadunvarrella on erityisesti useita kenkäkauppoja sekä naistenvaateliikkeitä, ja paikallisten merkkien tarjonta vaikuttaa kaikenkaikkiaan kiinnostavalta.

brasov romania 15brasov romania 13 brasov romania 17 brasov romania 020

Kasvisruokaa Brasovissa

Illallispaikaksi valitsimme trendikkään kasvisravintolan, Simonen (Strada Politehnicii 6), jonka mutkaton ja rento tunnelma sopi täydellisesti kaupunkiin. Asiakaskunta koostui nuorista aikuisista ja ruokavalikoima oli mukavan monipuolinen. Illallisen jälkeen kävelimme läpi hämärtyneen kaupungin toivoen vielä jonkin jäätelöpaikoista olevan auki, mutta kellon ollessa ylittänyt jo iltayhdeksän, sulkivat liikkeet ja kahvilat yksi kerrallaan oviaan. Niinpä nautimme hiljenevän kaupungin tunnelmasta ja palasimme takaisin hotellille, jonka pehmeissä sängyissä sai nukuttua yhdet parhaista unista koko matkan aikana.

brasov romania 20 brasov romania 29

Brasovin lähistöllä

Jos aikaa on enemmän, voi Brasovista tehdä esimerkiksi retken noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Draculan linnaan, Bran Castleen, joka ei aivan kolahtanut itseeni kesän turistisesongin ollessa kuumimmillaan, mutta ehkäpä muuhun aikaan vuodesta paikka paljastaa viehättävyytensä. Kaupungin kupeessa nouseva Mount Tampa houkuttelee patikoijia luokseen, mutta uskon, että näkymät jo kaapelivaunun kera korkeuksiin noustessa ovat huimaavat. Olin suunnitellut tekeväni kaapelivaunuretken seuraavana aamuun, mutta valitettavasti voimakas sadeaalto yllätti, niinpä jätimme retken välistä ja jatkoimme matkaa. Lisäksi kiinnostavan oloinen kohde lähistöllä on karhujen suojelualue Zarnesti, jonne tehdään aukioloaikojen puitteissa opastettuja retkiä.

brasov romania 39

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.