Tallinna oli kiva ja teki hyvää, olihan se tavallaan tämän kesän ainoa reissu ja myös selkeä miniloma. Hetken irtautuminen arjesta, vaikkakin se tarkoitti myös tarkoituksenmukaista kaupoissa kiertelyä, mitä ilman hyvää syytä en olisi välittänyt tehdä. Mutta nyt ammensin paljon inspiraatiota ja myös tärppejä siihen, mistä katsella vaihtoehtoja kun uudet hankinnat tulevat ajankohtaisiksi. Ja tarttuipa mukaan myös muutama täsmälöytö, sen verran, mitä jaksoi käsissään Tallinnasta Helsinkiin kantaa. Päätimmekin viime hetkellä jättää kauempana sijaitsevat kalustekaupat välistä, sillä autottomuus hankaloitti ja lähempänä sijiatsevisssa putiikeissa kiertelyyn sai jo menemään ihan tarpeeksi aikaa.

Lattiaäänet ja -materiaalit

Olen myös aktiivisesti sopeuttanut itseäni ajatukseen parketista uuden kodin lattiamateriaalina, ja ihan kaikkialla liikkuessa tarkastellut eri tilojen lattioiden värejä sekä materiaaleja. On hyvä, että aloitin asennoitumisen jo nykyisten lattialaminaattien alle kurkkiessa, ja vaikka edelleen on teoriassa mahdollista, että alla on jonkinlaisessa muodossa lautaa, olen jo lähes luopunut niiden ajattelusta. Se tulisi liian kalliiksi. Todennäköisimmin kuitenkin joutuisin tekemään uuden lautalattian, tai jos jotain olisi pelastettavissa, se vaatisi paljon työtä (eli rahaa). Lopullinen sysäys irtautumiseen tuli isännöitsijältä. Remonttilupahakemuksen ehtona oli, että mikäli lattiamateriaalia vaihtaa, on tehtävä askeläänimittaus ennen ja jälkeen remontin.

Kun silmäilin hinta-arvioita Urakkamaailman sivuilta, sain viimeiset niitit lautalattioiden arkkuun. Niiden tietojen mukaan äänimittaus maksaa lähemmäs tuhat euroa, ja kahteen kertaan toteutettuna se maksaisi siis liki pari tonnia. Sellaisia rahoja ei tällä hetkellä ole omassa remppabudjetissa heitellä ilmaan, joten mietin, että mieluummin sitten vaikka panostan laadukkaaseen laminaattiin kuin maksan itseni kipeäksi jostain, joka pahimmassa tapauksessa ei lopputulemana täytä vaatimuksia ja on ylipäätään hankala prosessi. Joskus on osattava päästää irti, ja nyt vain täytyy päästää irti laudoista ja inspiroitua muista vaihtoehdoista. Tosin toivon, että parkettia ei lasketa vastaavasti muuksi materiaaliksi, vaan on vertailukelpoinen laminaatin kanssa, sillä sitten en ala, jos niinkin pienessä muutoksessa vaaditaan askeläänimittauksia, se tuntuisi kohtuuttomalta.

Lasisen väliseinän suunnitelmat ovat onneksi jo pulkassa, samoin keittiösuunnitelman kanssa kaikki rullaa mallikkaasti. Tosin jälkimmäiseen saattaa vielä isännöitsijä puuttua aloituskatselmuksessa, jonka luonnollisesti myös maksan asiakirjojen käsittelyn ohella ja sama vielä remontin päätteeksi, eli sinnekin katoaa helposti lähemmäs tuhat euroa remppakassaa.

Tänään sain parkettinäytteitä ja tarkoitus on vielä käydä myymälöissä katselemassa vaihtoehtoja. Oli yllätys, että saamistani näytteistä peittävät valkoiset näyttivät huonoimmilta (niitä odotin eniten), valkoiseen lautalattiaani verrattuna kellertäviltä ja keinotekoisilta, joten tällä hetkellä mieluisimmalta tuntuu kuultovaalea kalanruotoparketti. Saatan tosin vielä muuttaa mieltä kun olen nähnyt lisää vaihtoehtoja ja mallaillut tänään saamiani näytteitä uuden asunnon valoon. Joka tapauksessa asia pitäisi päättää pikaiseen, lattiamateriaaleilla on luonnollisesti toimitusaikansa ja sen kanssa pitäisi pian päästä vauhtiin.

Katso myös nämä

6 comments

Vastaa

Toiseksi viimeisessä alarivissä oikealla näyttää minun silmääni miellyttävä kompromissi värivalikoimasta.
Muuten, muistelen jotenkin tekemistäni remonteista, että parketti vaatii akustonpahvin juuri äänen takia, mutta laminaatti ei, koska se on ”paperia”. En ole varma muistanko oikein, tarkista asia.
Kivoja juttuja löysit Tallinnasta, se on oikea aarreaitta.

Vastaa

Siinä on tosiaan kaunis luonnollinen sävy! Oma suosikki näistä on tuo, mihin jakkara osuu. Silti tarkoitus on vielä käydä kurkkimassa lisää liikkeistä, mutta todella hyvä saada jo vähän konkretiaa sävymaailmaan ja pintojen tuntuun. Vaatii selvästi vähän ajatustyötä uuteen lattiamateriaalin sopeutuminen, mutta mallailu ja tunnustelu kieltämättä auttaa siinä :)

Ja toden totta, nuo täytyy ehdottomasti tarkistaa! Mulla on ensi viikolla (todennäköisesti) isännöintitoimiston edustajan kanssa tapaaminen taloyhtiön vaatimuksista (joita on aikalailla, liekö vanhassa talossa tiukemmat kuin monessa muussa) ja onneksi oma remppa-ammattilainenkin on jo miettinyt toteutustapoja. Vaikka isännöintitoimistosta vastausten saanti on ollut tuskastuttavan hankalaa (ja kummallisen hankalaa huomioiden kuitenkin pitkät vaatimuslistat rempan ja sen dokumentoinnin suhteen), niin onneksi tuo oma remppa-ammattilainen on ihan mielettömän proaktiivinen ja siten tarjonnut kaivattua luottamuksen tunnetta siihen, että kaikki kriittiset asiat tulee hoidettua ja ihan kaikkea ei ehkä kuitenkaan tarvitse yksin pähkäillä ja selvittää. Ihanaa!

Vastaa

Hei! Jos noin vaaleaa lattiaa mietit, ota selvää/testaa etukäteen näytteeseen, että miten siitä lähtevät irti esim. punaviini ja varsinkin öljypohjaiset tomaattivalmisteet, ne kun voivat tosi nopeasti värjätä vaalean pinnan! Puolikiiltävä pinta on ehkä parempi kuin täysin matta tahrojen kannalta? Toinen asia on se, että kannattaa ostaa jonkin verran ylimääräistä lattiamateriaalia varastoon esim. sen varalta, että tulee vaikka myöhemmin vesivaurio keittiöön ja lattia menee osittain pilalla. Näin ei välttämättä tarvitse uusia koko lattiaa, useinhan lattiavalmistajat eivät enää myy täysin samaa sävyä vuosien päästä ja muutenkin eri erissä voi olla jo ostaessa värisävyjen eroja.

Minä olen itse ihastunut tällä hetkellä tummiin lattioihin, sellaisiin kauniin keskiruskean sävyihin.

Vastaa

Tuo on kyllä superhyvä pointti, täytyykin hieroa mustikkaa, kahvia ja ties mitä värjäävää lattianäytteisiin ja katsoa, miten reagoi :) Ja ylipäätään varastoon ylimääräisen hankkiminen!

Haluaisin itse ehdottomasti vähän kiiltäväpintaista, mutta tuntuu (ainakin näin nettiselailujen perusteella) olevan tosi huonosti saatavilla, lähes kaikki on mattalakattuja ja -hiottuja. Sitten taas kun selaa ulkomaisia parkettivalikoimia, niin kiiltävää ja puolikiiltävää löytyy ihan toisella tapaa! Tämä on sellainen asia, jota olen ajatellut kysyä parkettimyymälästä, jos ovatkin jotain erikoistilaustuotteita tms. Joka tapauksessa, tuollainen puolikiiltävä pinta kiinnotstaisi itseä erityisesti visuaalisin perustein, mutta toki hyvä huomio myös tuo puhtaanapidettävyys. :)

Vastaa

Kiinnostavaa seurata remppaprojektiasi, kun itsellä samanlaista elämänvaihetta, ensi vuonna valmistuu uusi koti. Oletko miettinyt miten kalanruotoparketti sopii pieneen tilaan? Tuli vain mieleen, kun meille sisustussuunnittelija ei sitä suositellut 120m² kotiimme, koska vaatisi kuulemma vielä enemmän neliöitä ja tilaa ympärilleen. Toki se on vain yhden ammattilaisen näkemys ja varmasti tiloja, erilaisia kalanruotoladontoja jne. on paljon nyt kun ks. ladonta on muotia. Tsemppiä remppaan!

Vastaa

Oi, kiva kuulla! Ja miten ihanaa, että pääsette ihan uuteen 😍 Olen kyllä miettinyt tuota sopivuutta, mutta nähnyt monia inspiskuvia, joissa käytetty ihan normihuoneissa ja omaan silmään kyllä toiminut – toki makukysymyksiä ihan varmasti! Omassa tilassa koen, että kattokorkeus ja muutenkin avara tila tukisi sitä, plus koska ajatuksena on hyvin vaalea, oikeastaan valkoinen lattia, ladonta toisi siihen pientä eloa, jota kaipaan. Eteiseen olen ajatellut jotain muuta. Mutta tosiaan, nämä vasta alustavia suunnitelmia, voi hyvin olla, että joku muu idea ajaa ohi vielä ohi :)

Pinterestistä muuten löytyy kalanruotoa myös esim. eteiskäytävissä käytettynä ja omaan silmään ne näyttää superhyvälle! Mutta todellakin, niin makuasioita :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.