Vain 60 kilometrin päässä Wienistä sijaitseva Bratislava on helppo yhdistää Wienin reissuun ja itse olen tehnyt niin kolmesti. Kaksi kertaa yön yli matkana ja kerran päiväreissuna. Välimatkan olen taittanut sekä autolla, Tonavaa pitkin väliä liikennöivällä veneellä että useita kertoja päivässä kulkevalla junalla. Jokaisessa kulkutavassa on puolensa, mutta venematka tarjoaa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla kiinnostavaa katseltavaa ja vähän erilaista kulmaa matkantekoon, joten jos mahdollista, kannattaa harkita tunnin kestävää lauttamatkaa! Juna tosin on se huokein vaihtoehto, ellei satu olemaan omalla autolla liikenteessä.

En välttämättä olisi tällä reissulla tullut suunnanneeksi Bratislavaan vaan ehkä ennemmin olisin poikennut jossain itselle uudessa Itävallan kaupungissa, Bratislava kun tuntuu jo hieman nähdylle. Mutta miehelle se oli täysin uusi kohde ja maa, joten siksi hetken asiaa pyöriteltyämme päädyimme tekemään parin päivän reissun juuri Bratislavaan. Tosi mieskin totesi kaupunkikiertelyn taittuessa iltapäivään, että ehkäpä päiväreissukin olisi voinut riittää. On totta, että Bratislava pääpiirteittäin on todella kompakti ja nopeasti nähty. Toisaalta, missäpä ei saisi aikaa vietettyä myös vähän enemmän ja Bratislavan etuja on esimerkiksi järkevä hotellien hintataso ja muutenkin mahdollisuus viettää kiireetöntä kaupunkilomaa hyvään hintaan. Jos kaupungissa ei ole aiemmin käynyt, ehdottomasti suosittelen, mutta vaikka hakemalla haettiinkin uutta tähän viimeisimpään matkaan, ei Bratislava oikein pystynyt enää tarjoamaan uutta muutamia yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta.

Bratislavan linna

Vietyämme matkatavaramme LOFT-hotelliin, aloitimme kaupungin valloituksen linnalta käsin. Menneiden päivien kaunis kevätsää siivitti päivän alkua ja kavutessa mäkeä ylös hiki puski pintaan. Bratislavan linna seisoo vanhankaupungin kupeessa kukkulalla 150 metrin korkeudessa, ja toimii siten näyttävänä maamerkkinä UFO-tornin tapaan. Kivinen linna rakennettiin 900-luvulla, mutta sen tuhouduttua lähes kokonaan tulipalossa 1800-luvulla, jälleenrakennettiin se nykyiseen loistonsa vasta 1900-luvun puolivälissä. Siitä siis uudenkarheuden tuntu.

Suuntasimme linnalle ensisijaisesti siksi, että olin todennut, että se on niitä paikkoja, joihin en vielä ollut Bratislavassa lähemmin tutustunut, vaikka se onkin kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Vielä portilla kaikki tuntui uudelle, mutta laajan maiseman avautuessa silmien eteen tajusin, että eihän tämä suinkaan ollut ensimmäinen kertani kyseisellä mukulakivisellä aukiolla. Olin käynyt linnan luona aiemminkin ja katsellut sieltä avautuvaa näkymää. Ensisijaisesti toki pitää syyttää hajamielisyyttäni, mutta toisaalta väitän sen myös kertovan linnasta.

Se on toki pienen Bratislavan mittapuulla hieno, mutta kun linnoja on nähnyt paljon, se jää näyttävien sisarusten katveeseen eikä varsinaisesti ole mitenkään poikkeuksellinen. Mutta aivan ehdottomasti kaupungissa vieraillessa näkemisen arvoinen pienestä kapuamisesta huolimatta. Parasta antia kuitenkin on maisema, näköala avautuu laajalle Bratislavan ja Tonavan ylle. Ylhäältä voi nähdä lähellä sijaitsevan Itävallan rajan yli sekä kirkkaalla säällä Unkariin asti.

Bratislavan idyllinen vanhakaupunki

Linnoitukselta pääsee hyvin laskeutumaan lähes suoraan kaupungin historialliseen sydämeen, joka on Bratislavan helmi. Pieni, mutta tunnelmallinen paikka, joka tuo hieman mieleen Tallinnan vanhankaupungin. Kesäaikaan kahviloiden ja ravintoloiden pöydät ulottuvat kaduille asti, mutta nyt sään siirtyessä tunti tunnilta koleampaan, kadut tuntuivat paikoin hyvinkin rauhallisille.

Tiiviin vanhankaupungin parasta antia on kaunis arkkitehtuuri ja tunnelma. Putiikit ovat pitkälle matkamuistoihin keskittyneitä, joten jos ostoksille mielii, kannattaa kurkistaa historiallisia kortteleita pidemmälle. Ytimestä löytyy useita hotelleja, ja jos en olisi jo majoittunut aiemmalla matkalla ihan vanhankaupungin sydämessä, olisin tehnyt sen nyt. Vanhoissa rakennuksissa on oma tunnelmansa, ja täällä paraatipaikalla pääsee majoittumaan ainakin sesongin ulkopuolella usealle kukkarolle sopivaan hintaan.

Vaikka menneistä matkoista oli ehtinyt vierähtää jo vuosia, kaikki näytti juuri siltä kuin muistinkin. Idyllisiä katuja, kivoja ravintoloita ja helppoa olemista. Oikeastaan olin toivonut vuosien tuoneen jotain uutta, mutta ainakaan aiemmista matkoista tutut reitit eivät sitä tarjonneet. Kokeakseen uutta, täytyi ulottaa kävelyä hieman pidemmälle.

Historiallsiten kortteleiden nähtävyyksiin lukeutuu linnakukkulan juurella sijaitseva Pyhän Martinin katedraali, jossa on kruunattu useita Unkarin kuninkaita. Lisäksi Pyhän Mikaelin portti on kaunis ja useiden matkan varrella jo vähän kuin itsestään. Se on kaupungin vanhimpia rakennuksia ja kätkee sisäänsä museon. Myös vanhankaupungin keskusaukio on pysähtymisen arvoinen ja lämpimällä säällä eloisa ja tunnelmallinen paikka suihkulähteineen.

Kun sää otti askelia synkempään ja kaunis auringonpaiste vaihtui iltapäivän sateeseen ihmiset kaduilta siirtyivät kahviloihin, samoin me.

Urban House

Toiveenani oli löytää Bratislavasta kiva kasvisruokapaikka rennolla tunnelmalla, ja etukäteen googlailtua kärkeen nousi vanhassakaupungissa sijaitseva Urban House. Jälkeenpäin tajusin, että siitä samasta kahvilasta myös ystävä oli ennen reissua vinkannut. Eikä ihme, Urban House on nimensä mukaisesti urbaani kahvila-ravintola, jossa on rento ja kansainvälinen tunnelma. Ihanaa vastapainoa ylvään keskiaikaisen visuaalisuuden rinnalla.

Ruokalistalla oli niin monta herkullisen kuuloista ruokaa, että valinta oli vaikea, mutta valitsemani pokebowl osoittautui täydelliseksi valinnaksi. Niin hyväksi, että olen sitä jopa jälkeenpäin kaivannut. Myös miehen aasialaishenkinen kasvisannos oli huippu, alkoholittomista drinkeistä puhumattakaan.

Sateen ottaessa valtaa kapeista kaduista oli Urban Housen tunnelmaan helppo jäädä viipyilemään. Ravintolassa on runsaasti asiakaspaikkoja, joten vaikka saapuessamme ravintola olikin täpötäysi, pienellä odottelulla vapautui paikka ikkunan tuntumasta.

Rouhea Bratislava

Vaikka vanhankaupungin ylväissä kortteleissa on oma idyllinsä ja yleensä pidänkin vanhojen rakennusten estetiikasta, tuntuivat ne nyt nopeasti kolutuilta ja tavallaan jo moneen kertaan nähdyiltä. Ei vain Bratislavassa vaan useiden muiden kaupunkien vanhoissa kortteleissa. Ehkä myös menneet päivät näyttävässä Wienissä veivät pienemmän Bratislavan hohtoa. Niinpä janosimme enemmän paikallisempaa ja arkisempaa tunnelmaa, joten astuimme ulos historiallisista kortteleista ja koristeellisten rakennusten jälkeen paljastui rouheampi puoli Bratislavaa. Vanhankaupungin laidoilla ja ulkopuolella on muutakin kuin laatikkomaisia kerrostaloja, kaupunkikuvasta voi bongata esimerkiksi katutaidetta ja jopa ultratrendikkään konttiputiikin nukahtaneen ostarin kyljestä.

Jos pidän elegantista estetiikasta, niin sytyn myös rujoon ja karuun brutalistiseen tyyliin. Niinpä tällä reissulla ammensin jopa enemmän betonisesta arkkitehtuurista ja harmaista kortteleista. Niistä, joissa turistien sijaan vastaan kävelivät paikalliset. Harmaa melankolinen sää ja sateen jälkeinen tunnelma ikään kuin edesauttoi vähemmän esille tuotuun visuaalisuuteen uppoutumisessa. Tuohon tunnelmaan sopi hyvin tihkusateessa Tonavan yli kulkevan betonisillan kautta kulkeminen ja nouseminen betonipilareiden päällä lepäävään UFO-ravintolaan sekä näköalatasanteelle.

Kun kiertää vanhankaupungin laitoja voi ihastella kaunista kauppahallia ja itälaidalla sijaitsevaa art nouveau-tyylistä sinistä kirkkoa, eli Pyhän Elisabetin kirkkoa. Kirkon tunnistaa vaaleansinisen sävynsä lisäksi lähes 37 metriä korkeasta kirkontornista. Kun jatkaa eteenpäin, asuinkortteleista voi sieltä täältä bongata pieniä baareja ja ravintoloita, ja Tonavan varrella seisoo Eurovea-ostoskeskus. Kävelyä siis kannattaa ulottaa ulos historiallisesta keskustasta, ja ylipäätään suosiolla liikkua jalan. Etäisyydet ovat lyhyitä ja kävellen pääsee tutustumaan keskustan alueen monipuolisimmin. Valloittavaa on se, kuinka keskiaikaisesta tunnelmasta pääsee nopeasti sukeltamaan itäeurooppalaiseen kaupunkikuvaan. Siinä kai piilee Bratislavan viehätys, sopivassa kotoisuudessa ja mutkattomuudessa.

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Ihanan tunnelmallisia kuvia! Bratislava on matkalistalla aika kärjessä, kunhan pian päästään taas maailmalle. :)

Vastaa

Oi, en malta odottaa, että on taas mahdollista karata maailmalle! :) Bratislava on kyllä kiva ja helppo minimatkakohde ja juurikin Wieniin yhdistettynä super!

Vastaa

Olin Wienissä 3,5 vuotta sitten ja meidän piti kanssa käydä Bratislavassa, mutta loppujen lopuksi se jäi. Harmittaa hieman, mutta ehkä joskus toisten, jos vielä tulee Wienissä joskus käytyä! tykkäsin kyllä hurjasti kyseisestä kaupungista, joten ehkä joskus tuleekin uusittua se reissu. :)

Vastaa

Wienissäkin riittää niin paljon nähtävää, että ymmärrän hyvin, ettei sitä välttämättä kaipaa samaan reissuun muuta tai edes välttämättä ehdi – mutta jos toisen kerran tulee matkattua sinne, niin siihen Bratislava voikin olla paljon luontevampaa yhdistää :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.