Näinä harmaina päivinä kaukokaipuuni on ollut huutava. Olen ikävöinyt aurinkoa ja eksynyt kerta toisensa jälkeen vilkuilemaan äkkilähtöjä ja haaveillut maisemanvaihdoksesta. Siinä samalla olen myös fiilistellyt menneitä reissuja, sillä omalla tavallaan ne auttavat ainakin hetken lämpimillä muistoillaan. Kuinka voisi unohtaa sitä, miten kuuma valkoinen hiekka polttaa varpaita tai miltä tuntuu hengittää trooppista yöilmaa, ja kuvia menneistä hetkistä katsoessa niihin tunnelmiin on helppo palata. Ne hetket ovat kauniita ja pakahduttavan onnellisia, silloin ajatukset ovat läsnä ja kiire kaukainen muisto. Matkailun yksi ihanimmista puolista onkin ehdottomasti erityisen vahva läsnäolon tunne ja iso nautinto hetkistä. Vaikka aamukahvi on aina aamukahvi, on sen nauttimisessa Pariisin katukahvilassa silti ihan oma taikansa.

Auringosta ja rannoista haaveillessani eksyin kuin huomaamatta toissa talven matkaamme ja muistelin Malesian Borneon puoleisessa osassa sijaitsevan Kota Kinabalun turkoosia horisonttia ja syvänvihreää tropiikkia. Sen loman aikana riitti aurinkoa ja lämpöä!

kota kinabalu 26 kota kinabalu 9

Nähtävyydet

Kota Kinabalu ei ehkä ole kaupunkina sieltä kauneimmasta päästä, oikeastaan se on aika pieni ja vähän rähjäinen, mutta toisaalta yötoreissa ja kulmaravintoloissa on oma hauska tunnelmansa ja taustalla turkoosina hohtava meri on ihan oma lukunsa. Kota Kinabalun vahvuus onkin sen uskomattoman upeassa luonnossa. Hiekkarannat saavat haukkomaan henkeään ja trooppinen metsä houkuttelee retkille. Sen lisäksi kohde on suhteellisen edullinen, ei ehkä niin edullinen kuin Malesian muut vähäturistisemmat kolkat, mutta huokea silti moneen muuhun paikkaan verrattuna.

Kota Kinabalussa kannattaakin suunnata venetaksilla jollekin lähisaarista, snorklailla tai sukeltaa. Vesi on kirkasta ja lämmintä, mutta toki uimarantoja liki olevat korallistot ovat monin paikoin surullinen näky. Kota Kinabalusta pääsee myös helposti retkille Borneoon ja taksimatkan päässä on esimerkiksi monipuolinen Lok Kawi Wildlife Park. Päiväretkiä voi tehdä myös vaikka Sepilokin orankien kuntoutuskeskukseen tai Mari Mari -perinnekylään. Vähän pidemmän matkan päässä on kaunis Mantananin saari, jonne voi ostaa retken jostain keskustan matkatoimistosta (tarjolla on myös kirjo lukuisia muitakin kiehtovia kohteita aina lyhyistä retkistä yön yli kestäviin viipymisiin).

Kota Kinabalulta on myös lyhyt matka Brunein sulttaanikuntaan, joka on kiehtova minivaltio veden päälle haaroittuvine kylineen ja mahtavine moskeijoineen. Bruneihin pääsee Kota Kinabalun lentokentältä vajaassa tunnissa, ja päivässä ehtii nähdä pääkaupungin mainiosti. Niinpä lähtö aikaisin aamulla ja paluu illalla on oikein hyvä vaihtoehto jos ei halua raahata mukanaan matkatavaroita.

kota kinabalu 10kota kinabalu 01kota kinabalu 28kota kinabalu 3

Majoitus

Kota Kinabalussa on yllättävän rajallisesti kiinnostavaa keskihintaista majoitusta. On rähjäisen oloisia keskustahotelleja ja vastavuoroisesti hulppeaa resort-majoitusta, joka on levinnyt pitkälle rantaviivaa ja lähisaaria myöten. Majoituksen sijaintiin ja valintaan siis todella kannattaa kiinnittää huomiota ja miettiä mikä tukee omaa matkasuunnitelmaa parhaiten. Resortit ovat rannan äärellä ja kaikkine palveluineen ylväitä paikkoja yöpyä, mutta päästäkseen keskustaan, on matkattava taksilla tai jopa veneellä. Keskustassa taas ei ole rantaa yhdelläkään hotellilla, mutta uima-allas kyllä monilla.

Me päädyimme varaamaan hotellin kaupungin sydämestä, sillä olemme liikkuvaa sorttia emmekä kaivanneet ylimääräistä vaivaa pieniin siirtymisiin. Ajattelimme kyllä alussa vaihtavamme matkan puolivälissä hotellia johonkin rannalla sijaitsevaan, mutta toisin kävi, viihdyimme nimittäin niin mainiosti Horizon -hotellissa, että jäimme sinne koko matkan ajaksi. Hotelli oli kaikin puolin positiivinen yllätys, huoneet olivat viihtyisät ja modernit, palvelu loistavaa, aamiainen runsas ja keskustan ravintolat sekä ostospaikat ihan vieressä. Lisäksi sieltä pääsi halutessaan nopeasti rannalle tai retkille, mutta kovassa käytössä oli myös hotellin uima-allas.

kota kinabalu 25 kota kinabalu 33 kota kinabalu 34 kota kinabalu 35

Ostokset

Kota Kinabalun keskustasta löytyy kokoonsa nähden yllättävän monta ostoskeskusta, joista paras on mielestäni Suria Sabah. Vähän etäämmällä, automatkan päässä, sijaitsee alueen suurin kauppakeskus One Borneo Hypermall. Pieni putiikkeja on siis tarjolla paljon, mutta eri asia on, löytyykö ostettavaa. Koot ovat monen muun Aasian kolkan tapaan pieniä ja helmat lyhyitä, lisäksi laatu on monin paikoin kehnoa. Löytöjä voi kuitenkin tehdä ja erityisesti asustevalikoimat kannattaa tsekata! Toki muutamat kansainvälisetkin brändit ovat edustettuina, mutta korkeatasoiset merkit puuttuvat kokonaan. Hintataso paikallisissa tuotteissa ja tuntemattomissa merkeissä on todella kohtuullinen ja erityisesti koruja ja huiveja on helppo löytää hyvin hinnoin – niitä kannattaa kurkkia myös ilta-aikaan katukuvaan ilmestyviltä yötoreilta. Miesten kannalta tilanne on kehnompi, miestenmuotia nimittäin on heikosti tarjolla ja se istuu huonosti eurooppalaisiin kokoihin ja makuihin.

kota kinabalu 8kota kinabalu 2kota kinabalu 29kota kinabalu 02kota kinabalu 24

Ravintolat

Ruokapaikkojen suhteen valinnanvaraa ei ole huimasti. Keskustassa on kyllä useita rentoja kaduillekin levittyviä ravintoloita, mutta tasokkaimmat vaihtoehdot tuntuvat sijaitsevan hotellien yhteydessä. Erinomaisen viihtyisä ja upealla paikalla sijaitseva on Shangri-La -hotellin ravintola, jonne kannattaa suunnata ehdottomasti vähän ennen auringonlaskua päästäkseen nauttimaan huimaavista näkymistä!

Kaupungin keskustasta löytyy mainio ja viihtyisä italialainen Ferdinand’s, joka sopii erinomaisesti illallispaikaksi. Kotoisampi ja letkeämpi on Chilli Vanilla, josta saa herkkuja moneen makuun ja kauniisti aseteltuna. Se on oiva paikka aloittaa päivä aamupalan ja kahvin merkeissä tai poiketa vaikka lounaalle. Kahviloista kannattaa tsekata mainio Coffee Bean -ketju, joka konseptiltaan mukailee Starbucksin henkeä.

Yhteydet

Kota Kinabaluun pääsee mainiosti maan pääkaupungin Kuala Lumpurin kautta tai kuten me teimme, lentäen ensin Hongkongiin muutamaksi päiväksi ja jatkaen kaupunkikohteen jälkeen rantalomailemaan Kota Kinabaluun. Lentoaika Hongkongista on kolmisen tuntia ja AirAsia lentää tiuhaan sekä kohtuullisin hinnoin väliä molemmista kaupungeista. Matka lentokentältä keskustaan taittuu edullisesti ja nopeasti taksilla. Kota Kinabalun kenttä on pieni, joten sinne ei kannata suotta varata merkittävästi ylimääräistä aikaa.

  kota kinabalu 11kota kinabalu 14kota kinabalu 04kota kinabalu 06

Kota Kinabalu on mainio rantalomakohde, mutta nähtävää siellä on verrattain vähän ellei ole valmis tekemään pidempiäkin retkiä alueella. Toisaalta nähtävyyksien puute pyhittää aikaa entistä enemmän vain olemiselle! Plussaa on upea ja moninainen luonto sekä sen tarjoamat eksoottisetkin mahdollisuudet, lisäksi tietenkin takuuaurinkoinen ja lämmin sää. Miinusta matkailijan kannalta vähäisestä määrästä palvelu- ja ravintolavaihtoehtoja sekä paikoin kulahtaneesta infrastruktuurista. Kota Kinabaluun suuntautunut loma on onnistunein kun tietää mitä odottaa, eli omien intressien mukaan joko rentoa oleilua upeissa maisemissa tai vaihtoehtoisesti hyvinkin aktiivista retkeilyä kauemmas kaupungista! Toki pidempään paikanpäällä lomaileva voi yhdistää parhaat puolet molemmista, mutta vajaan viikon viipyvä joutuu priorisoimaan.

 Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Mulla on ollut tässä yli kuukauden kaipuu Malesiaan. Erityisesti olisi kova hinku mennä Borneoon missä en ole vielä käynyt. Ja juuri viime viikolla bongasin edulliset lennot Kota Kinabaluun, emme kuitenkaan ostaneet niitä. Tämä teksti ei kyllä auttanut tässä matkakuumessa, kyllähän sitä mielellään tuonne lähtisi marraskuuta pakoon :). Aivan ihania kuvia ja mukavaa, rehellistä tekstiä.

Vastaa

Kiitos kovasti! Voih, Malesia on kyllä ihana! Mulla jäi Borneosta kummittelemaan monta kolkkaa, joissa olisi ollut ihana käydä, mutta aika ei vain riittänyt. No onpahan hyvä syy palata vielä joskus :) Jonnekin lämpimään pitäisi kyllä päästä, matkakuume on aika huima!

Vastaa

Kiitos tästä! Olemme juuri pohtimassa seuraavaa matkakohdetta talvelle. Thaimaassa olemme jo käyneet useammassakin paikassa ja nyt olisi hakusessa joku muu paikka.
Tuolta näyttäisi löytyvän kaikkea sopivasti, meidän matkoilla kun aikaa jätetään aina myös laiskottelulle ja levolle.

Vastaa

Me ollaan ylleensä tosi aktiivista sorttia, mutta tämä Kota Kinabalun reissu (johtuen ehkä osin siitä, että oltiin oltu jo tosi aktiivisia Hongkongissa ennen Malesiaan suuntaamista) oli yllättävän vähäohjelmainen ja intouduttiin ihan vain olemaan, rentoutumaan, uimaan ja snorklailemaan – ei yhtään hullumpi tapa viettää lomaa sekään! Mutta kiva silti, jos on myös vastapainona olemassa mahdollisuus tekemiselle ja näkemiselle! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.