On hassua, kuinka fiilikset remontissa seilaa. En tarkoita sitä, että innostus eläisi, van pikemminkin uskoa lopputulokseen. Tosina hetkinä tuntuu siltä, että tästä tulee tosi hyvä ja toisina hetkinä, jolloin ei tunnun keksivän ratkaisua tai osaavan päättää, tuntee turhautumista ja miettii, miten ihmeessä sitä saa tehtyä kustannustehokkaasti kaikki mahdolliset valinnat. Mutta noina jälkimmäisinä hetkinä yleensä ajan otto auttaa, onneksi harvaa asiaa täytyy päättää juuri sillä sekunnilla ja toisaalta, jos pientä viivettä tulee, se ei ole katastrofi. Mieluummin hyvää kuin hätiköityä.

Silti ajatuksillani on ongelman edessä tapana käydä ylikierroksilla ja yrittää ratkaista jokaisena vapaana ajatussekuntina ongelmaa. Se ei päde vain remonttiin vaan muihinkin elämän osa-alueisiin. Käyn mielessäni läpi vaihtoehtoja, kunnes asiat asettuvat paikoilleen ja saan rauhan loksahduksen löydyttyä. Se on rasittavaa lähinnä silloin kun liikutaan oman osaamisalueen ulkopuolella tai ongelma on tavallista monisäikeisempi. Tällä viikolla päänvaivaa ovat erityisesti aiheuttaneet eteisen kaapiston oviratkaisut sekä lattia.

Vaikka oikeastaan jo viime viikkoa olisi voinut kutsua ekaksi remonttiviikoksi, niin aloitetaan tästä, sillä tämä on kuitenkin ensimmäinen kokonainen viikko täysipainoista suunnittelua. Viime viikolla kuitenkin vasta sain tiedon lunastusajan päättymisestä ja loppuaika meni vähän tilannetta ihmetellessä ja fiilistellessä. Tosin mahtui siihen viikkoon myös katselmus varaamani remonttiammattilaiseni kanssa sekä poikkeaminen muutamassa rakennustarvikemyymälässä, ja keittiöfirmakilpailutuksen aloitin jo viime kuun alussa (hyvä niin, on ollut aikaa haudutella saatuja ehdotuksia ja tarjouksia).

Tällä viikolla on tapahtunut seuraavaa:

1. Laitoin remonttilupahakemuksen isännöntitoimistoon, mutta sen käsittelyssä voi vierähtää hetki jos toinenkin (nettisivuilla puhuttiin peräti kuukaudesta, lomakausina pidemmästä käsittelyajasta). Eli siinä mielessä suunnitteluaikaa on vielä hyvin.

2. Kävin tapaamassa neljättä keittiöfirmaa, AINA-keittiötä, ja pidän sitä lopullisena määränä, mitä aion koluta läpi. Itsellä on jo selvä suosikki, mutta olen halunnut saada vertailukohtaa ja nähdä vähän mahdollisuuksia ja materiaaleja, jotta on varma lopullisesta valinnastaan. Todennäköisesti kodinkoneet hankin muualta ja suurella todennäköisyydellä myös vetimet. Myös asennus tapahtunee oman ammattilaisen toimista, jolloin säästän vähän niissä kuluissa.

3. Poikkesin Hokola Helakaupassa Hämeentiellä ihmettelemässä erilaisia vetimiä. Haluan jotain asunnon aikakauteen sopivaa. Pyrin tasapainoilemaan uuden ja vanhan välillä ylipäätään. Haluan kunnioittaa talon historiaa ja aikakauden tyyliä, mutta moderneilla mukavuuksilla ja twisteillä. Löysin täydelliset verhotangot, mutten suotta vielä hankkinut niitä.

4. Kuvasin kenkätelineen, parven ja peililukuovet laittavaksi Toriin myyntiin (tai siis poishaettavaksi) ja samalla olen selannut Toria ostomielessä. Etsinnässä on vanhan senkin ja kivan siron kaapin ohella mahdollisia remonttimateriaalilöytöjä, ja olenpa myös ovia, lamppuja ja sen sellaista etsinyt valikoimasta.

5. Tein sähkösopimuksen tuulisähköstä Ilmattaren kanssa, ja saan vihdoin ensi viikon lopulla sähköt uuteen kotiin.

6. Suunnittelin väliseinäratkaisua ja olen saanut kaksi hyvää mallia, joiden välillä pitäisi kuun loppuun mennessä tehdä päätös. Todennäköisesti kysyn vielä mielipidettänne, sillä oma maku seilaa vuoroviikoin ruudukkomallista toiseen. Joka tapauksessa tämä kohta on suunnittelupöydällä jo varsin hyvällä mallilla eikä vaadi enää paljoa ajatustyötä.

7. Tutkin erilaisia liukuoviratkaisuja ja olen miettinyt, mitä ihmettä eteisen kaapistolle teen. Sain vinkin hyvästä puusepästä, joten ensi viikolla on tarkoitus olla häneen yhteydessä ja selvittää, onko takaraivossa visioimani vähän toisenlainen ratkaisu käytännössä toteuttamiskelpoinen. Tämä tulee vielä aiheuttamaan päänvaivaa ja etenkin kulujen punnitsemista.

8. Selannut sivutolkulla erilaisia lattiamateriaaleja. Harmikseni näyttää yhä todennäköisemmältä, ettei alkuperäistä lautaa ole mitenkään hyödynnettävissä, joten on ollut jo pakko ohjata mieltä muihin vaihtoehtoihin. Olen karsinut laminaatin, mutta tilannut parkettinäytteitä. Lisäksi en ole vielä luopunut lankuista, joten jos se on toteutettavissa ja järkevään hintaan, olisi se edelleen suosikkivaihtoehtoni. Tähänkin täytyy saada selvyys pian, sillä väliseinä ja lattia ovat niitä ykkösasioita, joista pitäisi päästä liikkeelle.

Ensi viikolla vietän muutaman päivän Tallinnassa hakemassa koti-inspistä ja toki vähän lomailenkin siinä sivussa. Ei olisi haittaa, jos jopa tekisi jotain löytöjä kotiin, mutta katsotaan. Odotan myös innolla isännöitsijän paluuta lomalta, jotta pääsen kysymään suoraa käytännön jutuista remonttiin liittyen.

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Huvittaa, tuntuu melkein että isännöitsijä on remontin suurin ongelma. Onkohan muissa yhtiössä yhtä kankeata touhua ja nihkeä isännöitsijä? No, niinkuin sanoit, ompahan aikaa suunnitella. Voi olla hyväkin asia, mieli on joskus kovin malttamaton.
Uusia tuulia ja inspiraatioita Tallinnasta!

Vastaa

Haha, no sanopa muuta – ihan samaa olen tässä itsekin miettinyt! Olen kyllä kuullut vähän sekä että, jotkut ovat varoitelleet kankeudesta ja jossain sitten taas tuntuu toimivan ihan hyvin, mutta tiedä sitten miten yleensä on, tämä on ensimmäinen kerta itsellä kun kunnolla täytyy olla tekemisissä :)

Mutta todella, tuleepa harkinta-aikaa, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono sitten lopulta!

Ja kiitos, en malta odottaa minimatkaa! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.