Tänään ystävän kanssa lounastaessa sivuutettiin haaveita, sitä millaisia valintoja tehdä ja mihin kiinnittää huomiota erilaisten vaihtoehtojen äärellä. Siitä sai tämä postaus pontta, herätti kirjoittamaan mistä minä elämässäni haaveilen. Olen aina pitänyt tärkeänä, etteivät elämänvalintani ole epäonnistumisen tai epävarmuuden pelon sanelemia vaan omaa kehitystä ja tasapainoa tukevia. Olen valmis ottamaan riskejä ja testaamaan erilaisia vaihtoehtoja siinä suuressa tavoitteessa, että sitä kautta opin, miten minun on hyvä olla ja kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, jolla on vahvasti tasapainoa ja lämpöä sisällä sekä eniten annettavaa muille.

En haaveile pysyvyydestä vaan päinvastoin, janoan kehitystä ja tiettyä muutosta, turhaudun jos koen, etteivät asiat mene eteenpäin, etten minä mene eteenpäin. En halua haaveilla liian pitkälle tai asettaa mustavalkoisia ulkoisia tavoitteita tulevaisuudelle. En siis ole asettanut tavoitteekseni elämänmittaista parisuhdetta, vaan vain elämän, joka sisältää rakkautta. En tietenkään pane pahakseni jos parisuhde kantaa läpi elämän ja totta kai pistän itseni suhteessa kokonaan mukaan ja suhtaudun siihen kestävänä, olen valmis tekemään työtä, mutta hyväksyn sen, ettei se välttämättä silti kestä. On luonnollista, että elämä vie eteenpäin, minä kehityn ja toinen kehittyy, eikä välttämättä aina samaan suuntaan. Jossain vaiheessa voi olla parempi jatkaa eri suuntiin, eikä se ole epäonnistuminen vaan päinvastoin, mielestäni on onnistumista kyetä tekemään kipeitäkin päätöksiä eikä vain odottaa ulkoa tulevaa muutosta tai sitä oikeaa hetkeä, jota ei ehkä koskaan tule. En halua käyttää elämääni jahkailuun ja odottamiseen sellaisten asioiden suhteen, joille voin tehdä jotain, ja jos en voi, on parempi hyväksyä ja keskittyä niihin, mihin voi vaikuttaa.

En ole myöskään haaveillut perhe-elämästä saati pitänyt tavoitteenani tiettyä tulotasoa tai isoja omistettavia asioita. Itse asiassa puolisalaa haaveilen pikemminkin jonkinlaisesta nykypäivän nomadin elämästä. Voisin elää ja kulkea tärkeimmän omaisuuteni ja mieluiten elämänkumppanini kanssa, nähdä maailmaa. Asua milloin missäkin, jatkaa niin kauan kuin huvittaa ja asettua sinne, minne sydän jää. Voisin siis mainiosti myydä kaiken ja vain lähteä, oikein hyvin. Vähälläkin pärjää. Jotkut ovat kysyneet mitä jos en pitäisikään siitä, kyllästyisin tai kaipaisin takaisin, ja olen aina vastannut, että mitä siitä. Tietenkään en voi tietää kaipaisinko jo vuoden kuluttua vanhoja rutiineita ja todennäköistä on, että jossain vaiheessa haikailisin jälleen muutosta, mutta käsittääkseni olisin vapaa palaamaan, yhtä kokemusta rikkaampana. Se ei olisi maitojunalla kotiinpaluu vaan yksi askel, jota ei olisi löytänyt ellei olisi lähtenyt. Paljon pahempaa olisi se, etten koskaan antaisi sille kaipuulle mahdollisuutta ja siten saisi tietää sen merkitystä.

kahvila 2

Olen kyllä joskus haaveillut selkeästä urapolusta ja vakituisesta työsuhteesta, mutta jossain vaiheessa sekin haave katosi. Totesin, ettei oma elämäni vaadi titteleiden määrittämiä portaita eikä vuosia kestävää pysyvä työsuhde ole automaattisesti se parempi vaihtoehto, työtä voi tehdä muullakin tapaa ja toisenlaisilla tavoitteilla. Niinpä palautin työmietteet pöydälle tarkastellen niitä uudenlaisista kulmista ja vanhoja ajatuksia sekä tottumuksia entistä enemmän kyseenalaistaen. Uusi lähestyminen on vienyt eteenpäin ja siitä kummunnutta vaihtoehtoa parhaillaan työstän. Toivon sen kantavan, mutta tiedän, että aina löytyy myös uusia vaihtoehtoja, tärkeintä on olla avoin niille, pystyä muuttamaan tarvittaessa kurssia.

En siis haaveile materiasta vaan vapaudesta, en pysyvyydestä vaan kehityksestä. En halua antaa elämän vain kuljettaa vaan haluan olla siinä aktiivinen, viedä itseäni kohti niitä suuntia, jotka kiinnostavat. Haluan myös kyetä tarttumaan hetkiin ja ennen kaikkea mitä tahansa vastaan tuleekaan, kyetä kuuntelemaan itseäni ja olemaan rohkea sekä rehellinen vaikeidenkin asioiden äärellä ja kovankin paineen alaisena. En halua sitoa itseäni asioihin, en halua keksiä syitä olla tekemättä hyppyjä vaan etsiä tapoja tehdä ne mahdollisiksi. Haluan nähdä maailmaa ja elämää, paljon. Haluan matkustaa ja tyydyttää uteliaisuuttani jatkuvalla havainnoinnilla ja uuden oppimisella. Syvä unelmani olisi tehdä työtä, joka ei olisi aikaan ja paikkaan sidottu, mutta toki, se ei välttämättä ole mahdollista tai sitten senkin voi toteuttaa paloissa – aina ei tarvitse saada kaikkea heti vaan tilapäiset uhraukset voivat edesauttaa pidemmällä tähtäimellä syvempien haaveiden toteutumisessa.

Olen todennut, että haaveeni ovat tietyllä tapaa helppoja, sillä minä olen ainoa iso kynnys niissä, niiden toteuttaminen kun ei edellytä oikeaa tähtien sijaintia tai lottovoittoa, ne vaativat vain valintoja, järjestelyjä, työtä ja paljon oikeaa asennetta. Tietenkin, asiat voivat aina mennä helpommin tai vaikeammin, mutta ainakin itse voin edesauttaa sitä, miltä se matka tuntuu ja tarvittaessa viitoittaa tietä kesken kaiken uudelleen ja löytää itseni ihan uusien asioiden ääreltä. Mutta siinähän osin elämän hienous piilee, yllätyksellisyydessä ja alati avautuvissa uusissa mahdollisuuksissa.

 Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

16 comments

Vastaa

Ajatuksia herättävä, upea kirjoitus! Itsekin olen samanlaisia asioita tässä miettinyt, tänä vuonna kun on todellisen elämänmuutoksen aika (olen päättänyt irtisanoutua vakityöstäni ja minulla on kaksi aivan erilaista vaihtoehtoa, mihin jatkaa) :) Asenteesta on paljon kiinni ja usein juuri itse on unelmiensa tiellä. Sitten kun sen ymmärtää, että vain itse voi tehdä haluamansa muutoksen ja elää haluamaansa elämää, on päätösten tekeminen paljon helpompaa! Ja juuri se, ettei ole vääriä valintoja, vaan valintoja jotka kuitenkin vievät eteenpäin, vaikka mutkan kautta :) Kaikkea hyvää sinulle Anna-Maria! :)

Vastaa

Oi, ihana kommenttisi, jonka lukemisella oli ilo aloittaa päivä! Musta on aina yhtä inspiroivaa kuulla muiden kokemuksia ja tarinoita, nähdä eteenpäinmenoa sekä aitoa halua löytää ja nähdä vaihtoehtoja!

Olen ihan varma, että se oikea valinta suunnan suhteen selviää – ja oikeastaan, epäilen vahvasti, että kumman tahansa valitset, menet silti eteenpäin ja se jo jos mikä on iso asia. Sitä paitsi, aina voi päivittää suuntaa kesken matkaa! :)

Ihanaa siis kuulla suunnitelmistasi ja hyvin samanlaisista ajatuksista, mitä itsekin olen tässä pyöritellyt! Onnea ja uteliaisuutta matkaan ja suunnan löytämiseen, olen niin innoissani puolestasi! <3

Vastaa

Kiitos samoin!<3 :)

Vastaa

Silläkin uhalla, että pidät minua omituisena tai mielistelijänä, niin minun on pakko sanoa, että joskus tuntuu kuin olisi pikkusiskoni :) tai joku kovinkin läheinen, koska niin tutuilta nuo ajatuksesi aina tuntuvat. Kuvittelin kauan olevani jotenkin omituinen kun lähdin hyvästä vakipaikastani ja vuoden taistelin lähdöstäni seuraavien tunteiden ja unien kanssa etsien suuntaa, rakastan lähes pakonomaisesti uuden oppimista ja näkemistä, matkustelemista, uusia ajatusmalleja, rakastan noin pääsääntöisesti ihmisiä ja toivoisin voivani kasvaa ihmisenä (ja odotan innolla ja uteliaisuudella sen näkemistä miten ja mihin suuntaan kasvan), kun tähän vielä yhdistyy ujous ja jonkinlainen herkkyys niin tunsin itseni vähintäänkin erikoiseksi kunnes löysin blogisi. Meillä on ikäeroa reilusti, mutta matkamme tässä maailmassa muistuttavat jollakin tavalla kovasti toisiaan ja saan aina voimia hymyillä lukiessani kirjoituksiasi. Kiitos, että uskallat olla niin aito!!

Vastaa

Nämä sinun pohdiskelevat postaukset ovat kyllä aina niin ihanaa ja inspiroivaa luettavaa! :) Voisit vaikka kirjoittaa kirjan tämmösistä pohdiskeluista heh :D Saan postauksistasi huimasti positiivista energiaa itselle! Itsekin elän epävarmaa aikaa, valmistuminen on ihan pian edessä ja tulevaisuus täysin auki, mutta kuten jostain olen lukenut ”when nothing is sure, everything is possible”! :)

Vastaa

Voi kiitos aivan ihanasta kommentistasi! Hihi, mietin jo itse, että onko ihan liian tajunnanvirtaa kenenkään ymmärrettäväksi, mutta ihana kuulla, että oli mukavaa luettavaa!! :) Ja voi että mikä ihana lausahdus, ja niin totta! Taidanpa ottaa sen itselleni muistiin epävarmojen hetkien ja vaiheiden varalle ;)

Vastaa

Olet ihanan avoin ja aidonoloinen. Blogisi on ihana irtiotto arjesta vaaleanpunaisiin tunnelmiin, mutta syvyyttä siihen tuo juuri tällaiset pohdiskelut. Täällä yhdistyy kiehtovalla tavalla pinnallisuus ja syvällisyys :)

Ihmisissä on niin erilaisia puolia :) itse olen juuri hyvin turvallisuushakuinen. Nautin mukavasta, haastavasta, mielenkiintoisesta vakityöstani ilman pelkoa irtisanomisesta. Elämänoituinen parisuhde on ehdottomasti tärkeää, ja luottamus sekä tieto siitä että poikaystäväni seisoo hellästi rinnallani auringossa ja tuulessa. Niin, ja on se omakotitalo ja lapsetkin haaveissa :) Rakastan pieniä arkisia iloja en tavoittele valtavia elämyksiä tai suuria saavutuksia. Siinä missä sinä olet valmis heittäytymään uuteen, itse olen harkitsevainen, joskus liiankin. En ole yleensä valmis samalla tavoin luopumaan rakkaista asioista..

Vastaa

Kiitos aivan ihanasta kommentistasi!! Hih, välillä mietin miten nämä nyt oikein lomittuu, asut ja mietinnät, mutta oikein kummastakaan ei raaskisi kokonaan luopua :) Ihan parasta onkin, kun välillä voi ihan rauhassa keskittyä elään kepeisiin aiheisiin kynsilakkasävyistä arjen asuihin ja toisina hetkinä sukeltaa myös täällä pohtimaan niitä suurempia kuvioita! Välillä vähän jännitän juuri sitä eriparisuutta, joten aivan ihana kuullakin, että oikeastaan se on vain hyvä juttu! :)

Niin totta, että meissä on eripuolia ja myös eri asioita, jotka tuovat sen saman nautinnon. Mielesätäni kaikkein hienointa onkin, että löytää ne jutut, mitkä itselle tuovat iloa, nautintoa ja sopivasti haastetta ja uskaltaa suunnata arkeaan niihin! Ei missään tapauksessa ole yhtä oikeaa tapaa olla ja elää, oleellista on, että muistaa kuunnella itseään rehellisesti – uskon vahvasti, että se on onnellisuuden ja tasapainon lähde <3

Myönnän olevani kyllä itsekin hyvin harkitseva, välillä ihan liiankin, mutta toisaalta olen myös halunnut opetalla siitä vähän irti. :) Edelleen pohdin todella paljon asioita eikä ne illat ja yöt ole harvassa kun havahtuisin pureskelemaan jotain elämän pientä tai suurta asia, toisaalta taas olen koukuttunut tiettyyn riippumattomuuden tunteeseen. Tosin rakkaita asioita ja ihmisiä ei voita mikään ja niistä minäkin haluan ehdottomasti pitää kiinni <3

Kiitos näistä ihanista ajatuksista ja mukavaa viikonlopun jatkoa, toivottavasti huomenna paistaa aurinko :)

Vastaa

Utuisenraikas teksti! Utuinen siksi, että unelmointi on vain – no, ihanaa, ja raikas siksi, että omien ajatusten sanoiksi pukeminen on aina virkistävää!

Minä olen myös unelmoija. Joskus olen kyllä pelästynyt unelmointia, sillä kaikki – toistan, kaikki – mistä olen haaveillut, on toteutunut. Ei heti eikä huomennakaan, vaan kuukausien tai vuosien saatossa. Unelmiani ovat olleet ne perinteiset – opiskelu, työ, ihana koti, parisuhde ja sen myötä avioliitto ja perhe. Nyt mietinkin, mistä sitä seuraavaksi voisi haaveilla, kun niin paljon olen jo saanut. Voiko ihmisen unelmakiintiö täyttyä joskus? Toivottavasti ei.

Olin viimeisen kappaleen kohdalla samaa mieltä kanssasi. Toistan itseäni (olen siis tämän joskus tänne kommentoinutkin), mutta blogiisi on helppo tulla, sillä joskus tuntuu kuin lukisin omia ajatuksiani täältä :)

Vastaa

Oi, kiitos ihanasta kommentistasi!! <3 Ja voi mikä ihana tilanne, että haaveesi ovat käyneet toteen! Ehkäpä sitä on puolittain alitajuisesti ja osin tietoisesti suuntautunut tekemään valintoja, jotka tukevat niitä elämän isoja unelmia ja niinpä pikkuhiljaa kulkee niitä kohti ja saavuttaakin! Joka tapauksessa, voi että, miten ihanaa!

Hih, olen ihan varma, ettei unelmakiintiösi ole vielä täynnä! Vaikka tunnistan kyllä hyvin tunteen, mutta ehkäpä vaarallisinta on asettua itse niiden eteen ja varoa unelmoimasta enempää. Tietty väkisinkään ei uusia tavoitteita pidä asettaa, mutta toisaalta ei ole väärin katsoa sitäkään, mitä elämällä olisi vielä lisää annettavaa :)

Meneepäs taas tajunnanvirraksi, piti vain sanoa, että ihana ajatuksia herättänyt kommenttisi! Ja niin hyvää mieltä lähettänyt! Olen onnellinen puolestasi :) Ja kiitos kovasti kauniista sanoistasi, miten ihana kuulla, että blogiini on helppo tulla <3

Vastaa

Aivan ihana kirjoitus, joka olisi voinut olla suoraan omasta kynästäni. Eipä ole kyllä tähän mitään lisättävää. Ihania kevätpäiviä Anna-Maria!

Vastaa

Kiitos ihanasta kommentistasi <3 Kuin myös, kauniita kevätpäiviä! :)

Vastaa

Hyvät haaveet! itse olen ollut ”nomadina” ja vietin esimerkiksi etelä-Italiassa 3kk pari vuotta sitten. Suosittelen kokeilemaan. On vaan huomattavasti helpompaa, jos on paikka mihin jättää ylimääräiset tavarat tai sitten vaihtoehtoisesti kevyt laukku jossa on kaikki tarvittava. Minäkään en suoraan sanoen ole koskaan haaveillut mistään suurperhe-elämästä, lapsenakin haaveilin vain lemmikkieläimistä. Nämä ovat valintoja ja jokainen saa itse tehdä ne omat valintansa. Mielestäni lapset ovat usein kivoja mutta en pystyisi ajattelemaan itseäni minään suurperheen emäntänä, enkä koe että saisin siitä sitä mitä aidosti haluan. Matkustelu on myös sellainen asia mistä minä en täysin luovu, en edes sitten vaikka joku sukulainen (suurin osa kyllä hyväksyy) jos ei hyväksyisi elämäntapaani. Tiedän kyllä tapauksia (myös bloggaajia) jotka matkustavat esim. lapsen tai lemmikin kanssa, joten ei sekään ole täysin mahdotonta, mutta nyt näillä mennään ja tyytyväinen olen! :)

Vastaa

Ihana kuulla, että olet löytänyt sen oman tavan olla ja elää! On tosi tärkeää olla rehellinen itselle ja seurata myös sitä sisäistä ääntä eikä väkisin änkeä itseään rooliin tai elämäntapaan, joka ei tunnu hyvältä :) Tärkeää on, että ilmapiiri on suvaitsevainen ja erilaiset valinnat ovat yhtä hyväksyttyjä! :) Itsellekin matkustus on niin rakas asia, ollut aina, että olisi todella vaikea nähdä, että voisin luopua siitä. Toki on kausia, toisina reissaa enemmän ja toisina vähemmän, mutta pääasia, että pääsee toteuttamaan suurta sisäistä kaipuutaan ja paloa <3

Vastaa

Hei! Blogiasi on tosi mukava lukea ja siitä huokuu rauhallisuus ja elämänilo ja koen tekstisi tosi inspiroivina välillä. Liittyen tähän aiheeseen mistä kirjoitit ja mitä muulloinkin olet sivunnut haaveista ja pysyvästä elämästä jne. niin oletko koskaan ottanut sellaista näkökantaa asiaan että ehkä haet jotain haasteita, matkustusta ja vapautta siksi että pelkäät arkea ja ”paikalleen jämähtämistä” esim. perhe-elämän tai vakituisen työpaikan tms. muodossa? Eli vaikka silloin kun olit edellisessä työssä niin koitko pelkoa että elämä oli nyt tässä ja tätä se on tästä eteenpäin. Ja tämän tunteen vuoksi et halua ”pysähtyä” tai muutenkaan vakiintua sellaiseen normaaliin taviselämään? Nämä kaikki kysymykset siis vaan hyvällä tarkoitettua pohdintaa. Koska minulla oli tuollainen vaihe jossain vaiheessa kun olin täyttänyt 25 ja koin tosi ahdistavana kaiken tavalliseen elämään viittavan. Tämä ajoi minut matkatyöhön joka oli juuri oikea ratkaisu silloin ja lopulta tuntui oikealta pysähtyä vasta kun löytyi se oikea elämänkumppani rinnalle. Tuli tunne että ei tarvitse enää todistella kenellekään mitään eikä tarvitse miettiä muiden mielipiteitä vaan elää niin kuin itselle on hyväksi. Tsemppiä tulevaisuuteen!

Vastaa

Heippa,

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Olet osin oikeassa ja olen asiaa paljon vuosien varrella pähkäillyt. Elin lapsuuteni tilassa, jossa ei ollut mahdollisuutta toteuttaa itseään vaan eli hyvin (sisäisten ja ulkoisten) olosuhteiden määrittelemää arkea, niinpä kun tulin täysi-ikäiseksi lupasin itselleni, että siitä eteenpäin seuraan rohkeasti niitä asioita,mitkä itselle merkitsevät enkä halua jäädä ulkopuolelta asetettuun muottiin. Se ei tarkoita, että pitäisi tavoitella ihmeitä vaan ihan puhtaasti sitä, että teen sellaisia asioita, joihin uskon ja jotka tuntuvat oikeilta ja hyviltä.

Perhe-elämä ei ole koskaan tuntunut omalta jutulta, myönnettävä on, etten edes lapsena juuri perustanut kotileikeistä ja ilmoitin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että aion muuttaa ulkomaille ja elää lapsettomana – tosin siinä vaiheessa vielä sain kuulla, että ajatukseni tulevat kyllä muuttumaan kunhan kasvan aikuiseksi ja välillä naurahtelenkin, että eivätpä ne siitä ole muuttuneet, päinvastoin vahvistuneet. Mutta, mistäs sitä ikinä tietää jos joskus tulee toisiin ajatuksiin, onneksi mielipiteen muuttaminen on luvallista :)

Tavallinen elämä ei pelota, mutta tyhjä kylläkin. Koen eläväni hyvinkin tavallista elämää, mutta ajatus siitä, etten olisi sydämellä mukana siinä mitä teen, tuntuu ahdistavalta. Se varmasti osa siihenkin kumpuaa juuri lapsuudesta, jossa jouduin elämään ikään kuin tietyn roolin alla, ja nyt en halua enää löytää itseäni samojen tuntemusten ääreltä.

En halua väen väkisin tehdä asioita eritavoin tai rikkoa arkea, edellisestäkin työstä hyppäämistä pähkäilin neljä vuotta ennen kuin lopulta uskalsin, en siis todellakaan ole hätäisten ratkaisujen ystävä vaan yleensä mieluummin mietin asiat läpi ja pähkäilen eri vaihtoehtoja ennen kuin hyppään, mutta toisaalta haluan myös uskaltaa tehdä muutoksia jos olo ei tunnu hyvältä. Sama on pätenyt parisuhteeseenkin, tietty yritän korjata sitä mitä on käsillä ensin, mutta en kuitenkaan tahdo takoa päätä seinään, eli joskus on vain parempi jatkaa matkaa.

Edellisessä työssä ei siis pelottanut se, että elämä olisi siinä vaan harmitti se, että olin ajautunut väärään suuntaan ja koin, etten pysty siinä työssä käyttämään vahvuuksiani. Myös yrityksen politiikassa oli paljon sellaisia asioita, joiden takana en voinut seistä ja se omalta osaltaan kannusti tekemään muutosta. Vaikka alussa etsinkin muita vastaavia töitä tulin tulokseen, että haluan miettiä asian kunnolla läpi ja jatkaa sitten suuntaan, jossa pääsen oikeasti hyödyntämään vahvuuksiani ja tekemään työtä, joka ei tunnu päivästä toiseen siltä, että se vain ottaa eikä anna. Olen monesti vähän hidas ja tarvitsen aikaa ajatella ja niin on käynyt myös tässä, kun olen pysähtynyt ja antanut itselleni tilaa sekä rauhaa, ovat palaset alkaneet loksahdella paikoilleen ja tiedän mihin suuntaan kulkea :)

Toisin sanoen, haluan nimen omaan uskaltaa pysähtyä, sillä monesti vasta silloin näkee niitä vaihtoehtoja – jatkuvassa liikkeessä ei välttämättä näe ympärilleen. Toki haluan kehittyä ja mennä eteenpäin, mutta jollain tapaa perusteellisesti, eli ei itseisavoisesti vaan tuloksellisesti.

Hui, tulipas pitkä vastaus :) Niin helppo lähteä tajunnanvirran matkaan! ;)

Kiitos siis ajatuksista ja ihanaa viikon jatkoa harmaudesta huolimatta! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.