Postaus yhteistyössä Vitabalansin kanssa.

Olen ollut kasvissyöjä muutaman vuoden ajan. On vaikea vetää tarkkaa viivaa siihen mistä asti, sillä tein siirtymän asteittain.

Kalaa ja mereneläviä en ole syönyt koskaan ja siivellisistä ravintona luovuin jo ala-asteella. Muu liha jäi vasta aikuisiällä, ensin eettisin perustein, mutta pysyvyyttä tuki lihasta luopumisen positiivinen vaikutuksen oloon. Koen kasvisruokailun monipuolistaneen omaa ruokavaliota ja havaitessani sen helppouden sekä maukkauden, vähensin ja vähensin, kunnes lopulta liha tipahti kokonaan pois. Siitä hetkeä on ehkä kolmisen vuotta, enkä kertaakaan ole kaivannut.

Kahdesti tosin olen sen jälkeen syönyt, toinen oli puolipakolla. Olin suunnattoman nälkäisenä paikassa, jossa yksinkertaisesti ei vain ollut mitään järkevää lihatonta syötävää ja tein kompromissin. Toisella (tai oikeastaan sillä ensimmäisellä) kerralla halusin vain tietää, miltä vanha lempiherkkuni, kunnon pihvi maistuu. Ei maistunut, jäi syömättä. Sen jälkeen en ole kokenut tarvetta palata ja ajatus lihan lisäämisestä osaksi arkiruokaani tuntuu vieraalta, näin on hyvä.

En ole vegaani, mutta huomaan arjessani suosivani yhtä enemmän myös vegaanisia vaihtoehtoja. Siitä huolimatta koen, että ravintoni on vuosi vuodelta monipuolistunut, mikä johtuu ehkä tietoisuuden lisääntymisestä sekä kiinnostuksesta löytää uusia vaihtoehtoja. Maku on elänyt yhdessä muutoksen kanssa, mutta myös nykyinen työni on tarjonnut loistavia keskusteluja ravintoasiantuntijoiden kanssa sekä ylipäätään ymmärrystä ihan toisella tapaa eri ravintoaineiden vaikutuksiin sekä merkityksiin.

Silti on kohtia, joissa nykyinen arkiravintoni vain ei sellaisenaan tuo mukanaan riittävää määrää kriittisiä vitamiineja. Sellaisia ovat mm. rauta, D-vitamiini ja B12-vitamiini. D-vitamiinia olen syönyt jo useita vuosia lisänä, mutta raudan ja B12-vitamiinin otin käyttöön pari vuotta sitten, ja ovat siitä asti kuuluneet osaksi arkirutiineitani. Käytän myös kuuriluontoisesti tai tarpeen vaatiessa esimerkiksi sinkkiä ja biotiinia.

B12-vitamiini

B12-vitamiini on tyypillinen kasvissyöjän ja vegaanin vitamiinilisätarve, sitä kun saadaan lähinnä eläinkunnan tuotteista. Vegaaniliitto muistuttaakin vegaaniruokavaliota noudattavia pitämään huolta riittävästä B12-vitamiinin saannista, puutos kun saattaa kehittyä hitaasti ja huomaamatta.

Ruokapäiväkirjani paljasti pari vuotta sitten, että omasta arkiravinnosta B12-lähteet jäävät vähiin ja aloitin vitamiinilisän syömisen. Olen siis nyt parin vuoden ajan käyttänyt B12-lisää. Eläinperäisen ravinnon puuttumisen lisäksi B12-vitamiinin vajaukseen saattaa johtaa joidenkin lääkkeiden imeytymistä heikentävä vaikutus (kuten e-pillereiden) sekä runsas alkoholin käyttö. Vitamiinin imeytyminen heikkenee myös iän myötä, ja noin 10 prosentilla yli 65-vuotiaista suomalaisista on todettu B12-vitamiinin puute.

B12-vitamiinilla on vaikutus energia-aineenvaihduntaan, joten puutos voi näkyä anemiana, alhaisena energiana ja väsymyksenä. Lisäksi vitamiini on oleellisena osana pitämässä yllä hermoston normaalia toimintaa sekä psykologisia toimintoja, ja näin ollen sillä vaikuttaa esimerkiksi muistiin.

B12 imeytyy hyvin suun limakalvojen kautta, niinpä Vitabalansin Betax B12 -imeskelytabletti on näppärä. Itse asiassa en muussa muodossa enää B12-vitamiinilisää otakaan. Tyypillinen rutiinini on, että otan aamulla ensin D-vitamiinin (tyypillisesti purutabletteina) ja heti perään annan liueta suuhun B12-vitamiinitabletin.

Betax B12 – kotimainen B12-vitamiinilisä

Betax B12 on kotimaisen vitamiinilisä. Se on hämeenlinnalaisen, pitkälle yli 30-vuotiaan perheyrityksen Vitabalansin tuote. Vitabalansin tuotteisiin onkin moni varmasti törmännyt apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa, ja erityisesti Betax B12:sta saatavuus on hyvä. Vitabalansin muistatte ehkä myös viime kesän biotiinipostauksesta. Tunnusomaista monille Vitabalansin tuotteille on Avainlippu-tunnus, kuten Betax B12-vitamiinilisän purkissa komeilee.

Kotimaisuuden lisäksi Betax B12:n etuja on vahvuus, se on peräti yhden milligramman B12-vitamiinivalmiste.  B12-vitamiini ei imeydy tehokkaasti kehoomme, joten vahvuus on oleellista tässä vitamiinilisässä.

Betaxin maku on raikas viherminttu (spearmint), eli se on miellyttävä imeskellä. Tabletit on maustettu ksylitolilla, ja ovat vapaita sokerista, laktoosista ja gluteenista. Betax B12 ei siällä mitään eläinperäistä, eli sopii vegaaneille.

Betax B12-vitamiinia on saatavilla hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista ja 220 tabletin (käyttö 1 tabletti päivässä) pakkaus maksaa noin 13 euroa, joten vahvuuden huomioiden hinta on todella hyvä. Verkossa tuotetta saatavilla mm. Tokmannilta.

Voita monipuolinen vitamiinipaketti!

Vitabalansilta löytyy runsaasti laadukkaita kotimaisia ravinto- ja vitamiinilisiä, josta tähän koottuna superpaketti kesäkauteen (ja riittänee monessa pitkälle yli senkin). Mukana monta omaa suosikkia, kuten D-vitamiini ja Biotiini Balans-valmiste. Osallistu arvontaan ja voit voittaa seuraavat tuotteet:

Betax B12 – vahva b12-vitamiiniilisä
Biotiini Balans – sinkkiä sisältävä B-vitamiini, joka sopii hiusten ja kynsien kunnon kohennukseen
D-Vita – Avainlippumerkitty vahva D-vitamiini (maku mansikka-vadelma)
Karovit – betakaroteenitabletti ihon omaa aurinkosuojaa vahvistamaan
Boulerdii Travel – reissuvatsan bakteerikantaa tasapainottamaan
Magnex + B6 – magnesium-poretabletti hermoston ja lihasten toiminnan tueksi
Enzym Balans – kasviperäinen entsyymi ruoansulatusta tehostamaan
Melatal – melatoniini-imeskelytabletti unensaantia edistämään

Osallistumisohjeet:

Jätä kommentti nimimerkillä varustettuna tähän postaukseen ja olet mukana arvonnassa! Osallistumisaikaa sunnuntaihin 13.5.2018 klo 24:00 asti.

Arvon kolme kuvanmukaista tuotepakettia, yhden paketin arvo on n.100 euroa.

Katso myös nämä

60 comments

Vastaa

Nämä tulisi tarpeeseen. Ainakin kuurina olisi hyvä vähän paikkoa puutteita. Biotiini taas tulisi hiusten kasvatukseen avuksi.

Vastaa

Todella hyvä ja monipuolinen paketti ja hyvä että kotimainen tuote😊

Vastaa

Oma säännöllinen vitamiininsyönti on alkanut pahasti rakoilemaan tämän vuoden puolella. Säännöllisimmin tulee otettua vain melatoniinia, kun töihin herättävä viimeistään 5.30 pitkän työmatkan vuoksi.

Vastaa

Betax B12 rupesi heti kiinnostamaan, pitääkin kokeilla.

Vastaa

Mukana arvonnassa!

Vastaa

Mukana! Aurinkotablettikausi alkanut! 🌞

Vastaa

Olisipa hyödyllinen ja mieluisa tuotepaketti!

Vastaa

Oi, tää vitamiinipaketti ois huippu!

Vastaa

Kelpaisi :)

Vastaa

Ihan liian vähän tulee kyllä huomioitua ravinteiden saantia! Juuri heräsin 3 (siis KOLMEN) tunnin tahattomilta päiväunilta silmät sikkuralla ja ihan ulkona maailmanmenosta ja mietin, että jotain on tehtävä ruokavaliolle. B12 vitamiini taitaisi erityisesti olla tarpeen haastavan ja stressaavan aivotyöskentelyn sekä vegepohjaisen ruokavalion myötä!

Vastaa

Syön lisäravinteita, ja tuossa olisi ihanan monipuolinen paketti!

Vastaa

Syön monivitamiinia, mutta olisi kiva kokeilla välillä muutakin.

Vastaa

Mukana arvonnassa!

Vastaa

Olipa hyvä juttu! Monivitamiiniä tulee nauttia mutta kyllä olisi hyvä kokeilla varsinkin b-vitamiiniä niin paljon hyvää siinä on.

Vastaa

Hyvä juttu! Kyllä tulee purkista nautittua lisäravinteita. Mutta olisi aina mukava kokeilla uutta tuotetta!

Vastaa

Ompas mahtava setti arvottavana! Tuo olisi kyllä ilo voittaa! :) eli mukana arvonnassa.

Vastaa

Tarpeeseen tulisi.

Vastaa

Mukana! Todella hyödyllinen tuotepaketti!

Vastaa

Mukana! Vitamiineille olisi kyllä tarvetta koko perheellä :) Etenkin b12-vitamiinin saannista olen ollut välillä huolissani näin kasvissyöjänä. Kiitos tästä postauksesta :)

Vastaa

Aivan mahtava paketti, osallistun todellakin! :)

Vastaa

Onpa muhkea paketti! Tuolle olisi paljon käyttöä ja tulisi tarpeeseen joten osallistun! Tiedän, että kasvissyöjän erityisesti tulee kiinnittää huomiota mm. B vitamiineihin ja rautaan, mutta aina en vain raaski ostaa ravintolisiä.
Hyvää alkavaa kesää!

Vastaa

Vitamiinit tulisi kyllä tarpeeseen, osallistun siis arvontaan :)

Vastaa

Hei, olen ollut (satunnaisesti kalaa syövä) kasvissyöjä jo yli seitsemän vuotta. B12-vitamiinia olen vasta viimeisen vuoden aikana ottanut lisänä eli aivan liian myöhään. Raudan suhteenkin pitäisi taas kunnostautua. Kävin viime vkolla verikokeissa ja hb oli todella alhainen.

Täytyy kyllä itsekin sanoa, että lihan syöntiin ei ole enää mitenkään paluuta. Ruoka maistuu paljon paremmalta hyvällä omatunnolla.

Vastaa

Mukana arvonnassa. Olisi syytä ottaa itseä vähän niskasta kiinni näiden vitamiinaiasioiden suhteen…

Vastaa

Mä olen vasta tänä keväänä tajunnut ottaa B-vitamiinilisät käyttöön… Joten ehdottomasti olisi käyttöä tälle paketille!

Vastaa

Ihan loistava paketti! Mukana!

Vastaa

Huippu paketti, mukana!

Vastaa

Onpa hyvä paketti, mukana!

Vastaa

Mukana arvonnassa :)

Vastaa

Oi kelpaisi kyllä!

Vastaa

Syön d-vitamiinia, sillä minulla havaittiin muutama vuosi sitten d-vitamiinin vakava puutostila

Vastaa

Onpa monipuolinen paketti, olen ehdottomasti mukana arvonnassa :)

Vastaa

Kyllä, mielelläni kokeilisin ja juuri nyt tuo melatoniini erityisesti kiinnostaa.

Vastaa

Loistava paketti kesäihoa ajatellen, toivottavasti onni suosisi :)

Vastaa

Mahtava paketti, mukana arvonnassa :)

Vastaa

Mukana arvonnassa! Kuulostaapa kivalle kesäpaketille :)

Vastaa

Ehdottomasti osallistun arvontaan:)

Vastaa

mukana arvonnassa :-)

Vastaa

Mukana arvonnassa, en ole ennen käyttänyt vitamiineja niin lähtisivät heti testaukseen :)

Vastaa

Mukana arvonnassa!

Vastaa

Kotimaisuus kunniaan, joten mukava arvonta.. ja osallistuin tänä vuonna vegaanihaasteeseen ja saman tien jäin koukkuun kasviruokaan. En ymmärrä miks oon niin kauan väkisin puputtanu lihaa kun se on aina ällöttänyt. Haastetta tuo keliakia .

Vastaa

Hei! Voi, kun onni potkaisisi! Raskauden jälkeen menetin paljon hiuksiani ja nyt ne ovat todella ohuet. Tuo vitamiinikuuri olisi juuri ihana saada, jos vaikka vielä elpyisivät.

Vastaa

Mukana :))

Vastaa

Itse taas siirtymässä vähitellen vegaaniseen ruokavalioon, mutta sairastan myös haavaista paksusuolentulehdusta, joten vitamiinien saanti monipuolisen ruokavalion ohella vielä tärkeämpää ❤️ joten ehdottomasti mukana arvonnassa!

Vastaa

Mukana ihanassa arvonnassa,tulisi tarpeeseen.

Vastaa

Mukana!

Vastaa

Mukana arvonnassa 😊

Vastaa

Mielenkiintoinen vitamiinipaketti, haluaisin kokeilla.

Vastaa

Monipuolinen paketti, pääsisi testailemaan monia uusiakin vitamiineja. Mukana arvonnassa! :)

Vastaa

Vitamiinipaketti vaikuttaa oikein hyvältä lisäpotkulta kesän tuleviin rientoihin ;)

Vastaa

Mukana tarpeellisen paketin arvonnassa :)

Vastaa

Mukana! Ainakin d-vitamiinia ja maitohappobakteereja tulee käytettya säännöllisesti.

Vastaa

Kiva ja hyödyllinen arvonta! Mukana siis ☺️

Vastaa

Itse käytän D-vitamiinia ja muitakin testaisin mielelläni :)

Vastaa

Vitamiinikuuri tulee tarpeen pitkän talven jäljiltä!

Vastaa

Mukana arvonnassa!

Vastaa

Tulisi tarpeeseen! D-vitamiini on ihan ehdoton, muutkin pääsisivät testaukseen.

Vastaa

Mukana arvonnassa :)

Vastaa

Mukana myös 😊

Vastaa

Kiehtovia purnukoita! Mukana arvonnassa. :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.