annecy-france-4

Annecy seisoo upealla paikalla vuoristomaiseman äärellä Koillis-Ranskassa, liki Sveitsin rajaa. Kaupunki on kuin postikortti, järjettömän kaunis ja värikylläinen. Petrolinsininen järvi ja horisontin vuoristovana hivelevät silmää, mutta silti loppukesälle ajoittunut reissuni Annecyyn jätti ristiriitaiset tunteet.

Tiedän, ettemme olleet liikkeellä parhaaseen aikaan vaan päinvastoin, lomasesonki oli vilkkaimmillaan ja saimme nähdä vaivaa löytääksemme Annecyn keskustasta hotellin viime hetkellä. Kaupunki oli siis tupaten täynnä turisteja ja matkailijoille kehitettyjä huvituksia. Harmitus hiipi mieleen, sillä kaiken sen kauneuden tahrasi keinotekoinen lomakylämäinen tunnelma ja turistihinnat. Huomasin miettiväni, että jos vain olisin saapunut Annecyyn vaikkapa keväällä tai syksyllä, 1500-luvulla rakennettu vanhakaupunki olisi jättänyt varmasti aivan erilaisen jäljen mieleeni ja olisin voinut huoletta tunnelmoida tämän pittoreskin alppikaupungin erityispiirteitä.

annecy-france-1 annecy-france-2 annecy-france-3 annecy-france-5 annecy-france-6annecy-france-8

Pittoreski vanhakaupunki

Kiertelimme keskustan katuja ja yritin keskittyä viehättäviin keskiaikaisiin rakennuksiin, Alppien siluettiin ja upeansiniseen Annecy-järveen, josta alkaa kaupunkia halkova Thiou-joki. Kauniit kanava-alueet ja kaarisillat ovatkin mitä romanttisimpia ja jos ei kävisi jatkuvaa taistelua kävelytilasta, voisi nauttia karkkiväristen talojen lämmöstä, ikkunoita koristavista puisista ikkunaluukuista ja mukulakivikatujen kopinasta korkojen alla. Ymmärrän, miksi kaupunkia on kutsuttu Ranskan kauneimmaksi, mutta kauneimman tittelillä on kääntöpuolensa, suosio räjähtää käsiin ja saattaa viedä huomion vääriin asioihin. Niinpä kaiken viehättävyyden keskellä huomioni alkoi herpaantua ja jatkuva markkinamainen häly sai pienen ärtymyksen kohottelemaan päätään. Huomasin hakeutuvani kauemmaksi vanhankaupunkin sydämestä ja poikkeavani mieluummin rauhallisemmille poikkikaduille kuin pysytteleväni turistikojujen ja terassiravintoloiden valloittamilla pääväylillä.

Vanhakaupunki on kompakti, niinpä meille riitti mainiosti yhden yön visiitti. Voisin kuvitella palaavani Annecyyn toisena sesonkina toivoen rauhallista, raikasta ja ennen kaikkea enemmän aitoa tunnelmaa. Hälystä huolimatta viehätyin Annecyn visuaalisuudesta, mutta ehkä silti itse en ole valmis kruunaamaan sitä Ranskan kauneimmaksi.

annecy-france-10 annecy-france-11 annecy-france-12annecy-france-14annecy-france-16annecy-france-13annecy-france-17

Annecyn nähtävyydet

Vieille Ville – Annecyn vanhakaupunki (Vieille Ville) on upea ja täynnä lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Katukuvassa ihastuttaa pittoreski arkkitehtuuri, romanttiset kanaalit ja somat sillat, joista erityisesti Ponts des Amours ihastuttaa näkymillään.

Annecy-järvi – Järvi on Ranskan kolmanneksi suurin ja muodostunut Alppien jäätiköistä sulamalla. Kaupungin nimeä kantava järvi on kauniin sininen ja tarjoaa useita vesiurheilumahdollisuuksia. Lisäksi järvelle tehdään risteilyjä, jotka tarjoavat näkymää kaupunkiin ja Alpeille vesiltä käsin.

Palais d’Île – Vanhankaupungin keskellä kohoaa alueen ehkä kuvatuin rakennus, jonka teräväkulmainen reuna näyttää jakavan joen kahtia. Oikeasti kyseessä on pieni saari, johon Palais d’Île rakennettiin 1100-luvulla. Rakennus on joskus toiminut vankilana, mutta nyt se kätkee sisäänsä museon.

Chateau d’Annecy – Nykyään museona toimiva linna, jota rakennettiin jopa neljän vuosisadan ajan. Linnalta kulkee tie alas vanhaan kaupunkiin ja erityisen ylistetty on sieltä avautuva näkymä kaupungin kattojen yli.

annecy-france-19 annecy-france-20 annecy-france-21 annecy-france-22

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Kiva postaus Annecysta. Tänne on tarkoitus mennä toukokuun alussa Espanjasta paluumatkalla. Paikka vaikuttaa tosi ihastuttavalta. Lähellä Annecya on myös joku kanjoni kävelyreitteineen, jota myös katselin mielenkiinnolla. Jospa uskaltautuisi sinne patikoimaan. Kävitkö siellä? Toukokuun alussa tuskin on kovin paljon turisteja, joten kaupungista ehkä nauttii enemmän kuin joskus loppukesän tungoksessa.

Vastaa

Kiva kuulla! :) Annecy on kyllä todella suloinen ja uskon, että on todellakin parhaimmillaan juuri noihin aikoihin – toukokuussa on jo ihanat säät, mutta lomakauteen on vielä aikaa ja siten kaupunki varmasti niin paljon rauhallisempi kuin sesonkina!

Tällä reissulla emme käyneet patikoimassa suht tiukan aikataulun myötä, mutta luin myöskin niistä ja vaikuttivat tosi kiinnostavilta. Jos aikaa olisi ollut enemmän, niin se olisi ehdottomasti lukeutunut mukaan! :)

Vastaa

Annecy on viehättävimmillään keväällä huhti-toukokuussa, kun magnoliat kukkivat thioujoen rannan puistikoissa. Krookukset, narsissit ja tulppaanit ovat parhaimmillaan. Turisteja ei ole silloin paljon ja sunnuntaiaamun markkinoistakin vanhassa kaupungissa saa nauttia paikallisten keskellä.
Ulkokirpputorit aukeavat ja voi tehdä todellisia löytöjä. Ja leivoskahvit maistuvat ulkoterassilla.

Annecyn naapurikaupunkeihin kannattaa tutustua mm.
Chambery on ihana jaa upea Lyon on tosi lähellä. Julkisilla pääsee helposti vaikka minne.

Helmikuussa, laskiaisen aikaan Venetsian naamiaiset jatkuvat Annecyssä ja rinnekohteet ovat lähellä.
Ulkoilu mahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Helpoimmin kauan eväät mukaan ja retkelle lähivuorille

Loppukesällä paikka on turisteja täys ja laaksossa on mahdottoman kuuma, jopa lämpimämpää kuin Rivieralla. Toki järven rannalla pääsee myös nauttimaan aurinkoa ottamalla. Suosittelen lähtemään keskustasta ”rikkaiden alueelle” ja maksamaan pienen summan sisäänpääsyä rannalle. Ihmisiä ei ole niin paljon ja vesi on parempi laatuista kuin keskustassa.

Ostoksiin kaupunki on mitä oivallisin, parhaat ja edullisimmat ostospaikat löytyvät vanhan kaupungin ulkopuolelta mm Auchanin alue.

Annecyn tuliaisina kannattaa ottaa paikallisia juustoja, aitoa oliivimarseillesaippuaa, marketti kosmetiikkaa esim. kiko, Decathlonin edullisia urheiluvaatteita jne.

Vastaa

Oi, kiitos ihanasta pitkästä kommentistasi! Loistavia vinkkejä, jotka saivat matkakuumeen nousemaan! Täytyykin joskus vielä poiketa kevätkautena kulmilla, tarkoitus kun muutenkin Ranskaa päästä vielä kiertämään – etenkin juuri kesäsesongin ulkopuolella, joka omastakin mielestä on ehdottomasti sitä ihaninta aikaa! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.