PR-matka: Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa

Heinäkasveihin kuuluvia ruokoja kasvaa Saaremaan rannikolla sakeanaan, kuulemma saamaan näkyyn voi törmätä muuallakin Viron rannikolla. Vahva varsi ja nopea kasvu tekevät siitä sitkeän ja nopeasti leviävän kasvin, joka valloittaa rantaviivaa ryppäinä. Siksi ruokoalueita myös harvennetaan, vaikka nopeasti katsottuna tuulessa kauniisti taipuvaa pitkää heinämäistä kasvia voisikin pitää lähinnä idyllisenä.

Ensimmäisenä ilta Saaremaalla pysähdyimme pienellä varastomaisella alueella, jonka piha oli täynnä ruokokasoja. Hylätyn oloisesta rakennuskompleksista löytyy kuitenkin jotain innovatiivista ja omassa maassaan palkittua, ruoista kestopillejä valmistava yritys, Suckõrs. Se siis osuu vastuullisempien valintojen kysyntään monella tapaa. Yritys hyödyntää nopeasti uusiutuvaa materiaalia, joka myös kestää hyvin käyttöä. Valmis tuote korvaa sekä pitkäikäisyydellään että ekologisuudellaan perinteiset muovipillit. Ruokopilleissä on paljon samaa kuin bambupilleissä, ensivilkaisulla voisi erehtyäkin materiaalista. Suurina määrinä ruoko materiaalina tosin tulee meiltä katsottuna lähempää.

Saaremaalainen kestopilliyritys

Suckõrsissa viehättää tarina. Yritys on paikallisen nuoren pariskunnan perustama ja pyörittämä, pillit valmistetaan käsityönä paikallisesta materiaalista ja mahdollisimman ekologisesti. Valmistuksessa ei siis käytetä ylimääräisiä aineita, ja pillit voi käyttöiän tullessa päähän helposti kierrättää. Ruokopillin luvataan kestävän noin 50 kertaa ja sen voi pestä myös koneessa, vaikkakin käsinpesu toki on hellävaraisempi vaihtoehto.

Yritys on vielä verrattain nuori, mutta nyt jo muutaman hengen paikallisesti työllistävä. Pakkaukset ovat pahvista, säilytysrasiat korkista ja Suckõrs etsii parhaillaan vaihtoehtoja valmistaa myös pienet puhdistusharjat paikallisesti, mieluusti kehitysvammaisia tai muuten heikosti työllistyviä työllistäen. Oikeastaan koko tarinaa oli ilo kuunnella, myös niitä alun virheaskelia (etenkin näin aloittelevana yrittäjänä) ja toiveita tulevasta. Kokonaisuudesta välittyi aitous, paikallisuus ja hyvällä tavalla ylpeys siitä, miten pitkälle pelkästä ideasta on päästy. Esteetikkona Suckõrsin visuaalinen ilme viehättää, kannattaakin kurkata vaikka Instagram-tili tai lukea lisää nettisivuilta (pillejä voi muuten tilata Suomeen nettikaupasta).

Oikeastaan tämä pieni yritys tarinoineen sopii täydellisesti juuri näihin Saaremaan maalauksellisiin maisemiin. Aurinko paistaa matalalta ja katselen sen lähettämiä pitkiä varjoja. Suckõrsin inspiroivan tarinan jälkeen tuntuu hyvälle jatkaa syventymistä Saaremaan tarjontaan, kuten vaikka Mareti Kaubamajaan, paikalliseen 2nd hand -liikkeeseen.

Mareti Kaubamaja – 2nd handia Saaremaalla

Mareti Kaubamajasta oikeastaan vinkkasi Suckõrsin toinen perustaja kanssamatkailijan sattuessa kysymään hänen vaatteistaan. Ne ovat kuulemma Maretista, paikalliselta kirpparilta, joka on oikeastaan vähän kuin UFF, mutta hinnoiltaan huomattavasti huokeampi. Sinne oli päästävä.

Mareti Kaubamaja löytyy ränsistyneenoloisesta korttelista Kuressaaresta, mutta kirpparin siisteys yllättää. Vaatteet ovat ilmavasti esillä ja tunkkaisuudesta ei tietoakaan. Myymälä jakautuu kahteen osaan, toinen on se edullisempi puoli, jossa hinnat ovat suurin piirtein euron tai pari, toinen puoli on se kalliimpi puoli, siellä vaatteesta voi joutua maksamaan jopa viitisen euroa. Toisin sanoen, löytöjä voi tehdä käsittämättömän edulliselle ja taisipa ryhmämme jäsenistä useampikin tehdä ostoksia Maretista, minä mukaan lukien. Siitäkin huolimatta, että aikaa siellä poikkeamiseen oli vain hetki. Jos siis 2nd hand kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti poiketa ja varata hieman aikaa, jotta hyllyrivit ehtii koluta läpi.

Toisella puolella maksuvälineenä kävi kortti, edullisemmalla vain käteinen, joten käteisen varaamisesta varoiksi mukaan ei ole haittaa. Tosin muutamakin euro saattaa riittää.

Pressimatkan tarjosivat Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.