Uskon vahvasti, että Yves Saint Laurentin Touche Éclat Radiant Touch, eli tutummin YSL:n valokynä, on pisimpään käytössäni ollut yksittäinen kosmetiikkatuote. Ei siis vain meikkituote, vaan kosmetiikka ylipäätään. Yritin miettiä, mikä muu voisi mennä lähelle (Lumenen kulmakynä todennäköisesti), mutta YSL:n valokynän asema on varsin horjumaton ja se on myös hyvä esimerkki siitä, että tapanani on jämähtää hyviin tuotteisiin kun sellaisen löydän. Puhdistavassa ja hoitavassa kosmetiikassa kokeilen paljon enemmän, varmasti pitkälle bloginkin vaikutuksesta, mutta meikkien suhteen olen mukavuudenhaluisempi; kun löydän hyvän, pysyn siinä.

Sitä en kuitenkaan muista, milloin ja miten YSL:n valokynään ensimmäisen kerran tutustuin. Blogissani se vilahti ensimmäisen kerran vuonna 2009, mutta jo silloin sitä olisi voinut kuvailla luottotuotteeksi. Toki käytin sitä tuona aikana harvemmin kuin tänä päivinä, tuote kun oli varsin kallis opiskelijalle. Ei sitä edulliseksi voi tänäkään päivänä kuvailla, mutta laatu on niin erinomainen, että vaikka olen vuosien varrella kokeillut korvaavia, mikään ei ole ajanut ohi.

Paras muistikuvani on, että valokynä olisi tullut tutuksi joskus parikymppisenä, mutta vakiintunut satunnaisista käytöistä lähes päivittäiseen käyttöön jotakuinkin kymmenen vuotta myöhemmin, eli kolmenkympin hujakoilla.

Miten valokynää käytän?

Valokynä on siis nimensä mukaisesti valoa kasvoille tuova kynä, tai pikemminkin kynän muotoinen sivellin. Aine on koostumukseltaan kevyen meikkivoiteen omaista, eikä valo tarkoita kimalletta tai hohdetta, vaan pikemminkin freesiyttä ja raikkautta – valoa heijastavuutta.

Levitän valokynää siveltimellä karkeasti meikkivoiteen päälle, ensisijaisesti silmänalusten sisänurkista noin silmänalusihon puoliväliin. Annan kuivahtaa pienen hetken ja sitten taputtelen värin paikoilleen häivyttäen poskipäitä kohti. Välillä sipaisen väriä myös kulmakarvojen korkeimman kohdan päälle ja leukaan, eli valokynä käy juuri sinne, minne kaipaa valoa ja nostetta. Kaikki eivät tykkää käyttää valokynää silmien alla, etenkin jos alueella on turvotusta, heijastava tuote saattaa vain korostaa aluetta, mutta tummiin silmänalusiin olen kokenut loistavaksi. Tai ei edes tarvitse olla tummat, kynä vain antaa heti kivaa raikkautta silmien ympärille. Saatan siis käyttää valokynää, vaikken muuta meikkiä välttämättä niin jaksaisikaan laittaa.

Joskus aikoinaan käytin sävyä nro 1 ja myös kolmosta olen kokeillut, mutta sävy 2 on vakiintunut omaan käyttöön ja on ehdottomasti ihonsävyyni kaikkein sopivin. YSL:n valokynä on päihittänyt muut testaamani vastaavat tuotteet siinä, että se on yhtä aikaa riittävän paksu peittääkseen, mutta myös riittävän kuulas tuodakseen valoa hyvällä tavalla heijastavan efektin. Moni jää joko enemmän peitevärimäiseksi, eikä valaiseva vaikutus pääse samalle tasolle, tai sitten tuote on liian ohutta, eikä varsinaisesti tuo samalla peittävyyttä. Toki on paljon hyviä vastaavia tuotteita, mutta omaan makuun Yves Sain Laurentin valokynä vain on se paras.

Mistä ostaa YSL:n valokynä?

YSL:n valokynä on hintava tuote ja tuntuu, että viime vuosina hinta on vain noussut. Tuote on helppo löytää esimerkiksi Stockan tai Sokoksen kosmetiikkaosastolta, mutta normihinta on nykyään 45 euron paikkeilla, mikä on mielestäni meikkituotteesta todella suolainen summa, vaikka laadukas onkin. Lähtökohtaisesti en siis mielelläni maksa mistään meikistä niin paljoa, mutta toki joitain kertoja tuotteen yllättäen loputtua olen sen ollut valmis maksamaan.

Nykyään tosin osaan jo ennakoida. Pyrin pitämään vähintään yhden avaamattoman valokynän (nyt niitä on itse asiassa jopa kolme!) varastossa, ja viimeistään kun avaan viimeisen, ostan pikimmiten jo täydennystä valmiiksi. Tällöin on mahdollista ennakoida ostoa ja ajoittaa se hetkeen, jossa valokynä on saatavilla edullisemmalla. Tämä kannattaa, sillä hintaerot ovat huimia!

Ennen ostin valokynää pääasiassa lentokentiltä. Yleensä se on vähän Suomen maahintaa edullisempi, mutta lentokenttienkin välillä on isoja eroja. Välillä sen löytää 29 eurolla ja toisinaan se on lähes Suomen hinnoissa. Joka tapauksessa lentokentät ovat pääsääntöisesti edes vähän edullisempia, samoin kuin monien maiden kosmetiikkamyymälät. Näiden lisäksi valokynä on välillä tarjouksessa tai saatavilla esimerkiksi kohtuulliseen hintaan kahden pakkauksissa.

Lentokenttien lisäksi ostopaikaksi on vakiintunut netti. Satuin huomaamaan, että joissain kosmetiikkaverkkokaupoissa menneitä limited edition -henkisiä kuvioituja kyniä myydään alella pois uusien alta, mikä on valokynien suurkuluttajalle loistava diili. Itselle on ihan sama mikä kuviointi on päällä, sisältö kuitenkin on ihan samaa.

Nämä YSL:n lahjapakkaukset taas bongasin Cocopandan alesta, miksi niitä tilasinkin heti pari. Tuntui ihan hassulta, että lahjapakattu YSL:n valokynä miniripsarin kera maksoi parikymppiä kun tavallisessa pakkauksessa oleva yksittäinen valokynä kustansi tuplasti enemmän. Eli jos jaksaa silloin tällöin silmäillä verkkokauppojen valikoimaa tai matkustaa, valokynä on helppo löytää huomattavasti kohtuullisempaan hintaan.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.