PR-matka: Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa

Viime päivät ovat olleet niin kokemusrikkaita, että eilen illalla veto oli aivan poissa ja tänään maanantaina nukuin juuri niin pitkään kuin nukuttaa. Eli pitkään. Mitä luksusta, että viikko käynnistyy kunnolla vasta huomenna.

Mutta olipa unohtumaton matka Viroon. Ensin aina yhtä ihana Tallinna ja sitten valloittava Saaremaa. Mutta helpompi aloittaa käänteisessä järjestyksessä, vielä tuoreessa muistissa olevasta loppuhuipentumasta, Tänavapikinikistä.

Lauantaille säätiedotteet lupailivat läpi viikon pelkkää sadetta. Vielä perjantai-iltana sääennuste oli armoton. Mutta yön aikana tapahtui ihmeitä, sääennuste oli kirjoitettu aamuun mennessä uudelleen näyttäen toteen sen, että Saaremaalla on tilastollisesti eniten aurinkoisia päiviä vuodessa koko Viron alueella.

Lauantaipäivä alkoi harmaata värimaailmaa hapuillen, mutta aamun ensimmäisinä tunteina pilvet käänsivät kurssia ja iltapäivään mennessä koko Saaremaa kylpi taas auringossa. Hyvä niin, ei vain meidän matkalaisten kannalta, vaan koko saaren asukkaita ajatellen. Illalla nimittäin vietettiin joka syyskuista kaupunkipiknikiä, Tänavapiknikia. Siinä Kuressaaren keskustan läpi kulkevan pitkän kadun täyttävät valkoisilla liinoilla päällystetyt pitkä pöydät, joihin alueen asukkaat kokoontuvat piknikille illan saapuessa.

Kahdeksan hengen pöytäkokonaisuuksia on satoja, mutta ne kaikki kulkevat kahtena pitkänä yhtenäisenä rinnakkaisena vanana keskellä katua. Pöytäpaikat ovat maksuttomia, mutta varattava etukäteen. Varaus aukeaa noin kuukautta ennen ja paikat varataan hetkessä loppuun. Jos siis mielii omaa pöytää, kannattaa olla nopea tai seurata peruutuspaikkoja. Kun pöytä on varattuna, ei muuta kuin piknik-kori täyteen ja herkuttelemaan läheisten kanssa.

Tänä vuonna samalla vietettiin myös remontoidun keskusaukion avajaisia, joten ilta alkoi nauhan leikkauksella. Sininen nauha mutkitteli pöytärivien välissä ja merkkihenkilöiden sijaan sen leikkaisivat h-hetkellä katki osallistujat. Ja niin ilta alkoi, jatkuen aina puoleen yöhön kaupungin järjestämän ohjelman saattelemana.

Koko perheen piknik

Imin itseeni tunnelmaa. Talojen lomasta siivilöityvä valo toi kirpeään alkusyksyn päivään ihanan lämmön. Kuulemma piknik järjestetään sateellakin, on niin käynytkin, mutta paikalliset kokoontuvat silti sinnikkäästi sadeviittoineen ja -suojineen. Nyt niitä ei onneksi tarvittu.

Pöydät oli kattanut kukin tavallaan. Toiset olivat tuoneet koristeelliset posliiniastiat, kyntteliköt ja kukat. Toiset olivat liikkeellä perinteisemmällä piknik-kattauksella. Kuitenkin yleisenä suosituksena käyttää mahdollisimman vähän kertakäyttöastioita.

Piknik muistutti etäisesti meidän vappua, erottuen kuitenkin muutamilla seikoilla. Ensinnäkin pöydät koostuivat selvästi monen ikäpolven edustajista. Eli Tänavapiknik oli selvästi koko perheen tapahtuma, vaikka juhla ajoittuikin iltaan ja viini sekä hyvä ruoka olikin seuran ohella pääosassa. Illassa vallitsi hyvä henki, ei örvellystä tai meteliä, vai naurua ja puheensorinaa. Lisäksi en voinut olla kiinnittämättä huomiota roskattomuuteen. Vaikka pöydät olivat kukkuroillaan herkkuja, kaduille ei jätetty pullon pulloa tai tipautettu laiskana roskia jonkun muun siivottavaksi. En viihdy Helsingissä vappuna, mutta Saaremaan piknikillä viihdyin. Olisin mieluusti viipynyt loppuun asti ja nähnyt pimeän tultua osallistujalta toiselle kulkevan tähtisädevanan (joka vuosi piknikillä tapaa olla yllätysohjelmaa), mutta väsymys painoi ja kävelin auringon laskiessa linnapuiston kautta takaisin hotelliin.

Tapahtuma on kiehtovan visuaalinen. Kuressaaren keskustan kuvaukselliset talot luovat piknikille jo erityisen esteettiset puitteet, mutta myös kauniisti katetut pöydät ihastuttavat. Lisäksi Saaremaalla on tyypillistä käyttää perinneasuja, jopa nuorten keskuudessa, joten oli kiehtovaa bongailla eri alueen värejä ja kuoseja väkijoukosta.

Tänavapiknik on joka vuosi suosittu ja aina kaikille halukkaille ei riitä paikkoja, vaikka niitä viime hetkellä vielä yritetäänkin järjestää. Pöytiä kadun mitalla on satoja, ja varattuja paikkoja tänä vuonna oli noin 4500. Eli pöytävanat todella jatkuvat kortteli korttelin perään ja tapahtuma on kokemisen arvoinen.

Jos siis suuntaat syyskuun alussa Saaremaalle, kannattaa ehdottomasti ajoittaa reissu piknikin aikaan, ja ehkäpä jopa varata oma pöytä ja liittyä kaupunkijuhlaan mukaan!

Kuvat minusta: Noora Näppilä. Pressiatkan tarjosivat Tallink, Visit Estonia & Visit Saaremaa.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.